Mám v práci skončiť, alebo ešte vydržať?
Vopred sa ospravedlňujem za výlev.
Som vo svojej súčasnej práci už 9 rokov. Pracujem z domu za počítačom a s mobil a riešim klientov, tovar a prevoz tovaru. (Iba v zime, inak robím z kanclu) Predtým som pracovala v gastre a aj za pasom. Fyzická náročnosť mojej terajšej práce je nulová v porovnaní v tom čo som robila predtým, ale mentálna zaťaž ma už naozaj ničí. Nemám jasne stanovený pracovný čas, to znamená, že ak ma klient potrebuje o 5 ráno, 2 ráno, 11 večer či je sviatok, víkend alebo hocičo musím mu byť k dispozícií a riešiť to. (Aj počas Vianoc som už 5. rok bežne s notebookom na nohách a mobilom v ruke)
Obedňajšiu prestávku nemám. Ak začnem jesť, musím si tanier odložiť nabok, volať, písať, riešiť veci a bud pomedzi to sa snažiť do seba dostať hlt alebo jest studené o niekoľko hodín neskôr. Prišla som o množstvo kamarátok lebo som jednoducho nemala čas s nimi ísť von a ked už som aj išla tak mi hocikedy volal alebo písal klient alebo šéf a ja som to musela riešiť aj ked som mala program.
Zo začiatku som sa snažila dať aj nejaké hranice, ale šéf na mňa v kuse tlačil, že sa musím viac snažiť, že musím byť rýchlejšia, že aj on toho mal veľa a zvládal to a že ak tu zákazku neurobím tak ako treba tak ma vyhodí. (Vysvetlenia ako bola som v sprche, momentálne sme na svadbe, nefunguje elektrina na firme ho nezaujímali tak som sa prestala "vyhovárať a sťažovať" alebo čokoľvek vysvetľovať)
Hlavne plat, strach či by som si našla normálnu prácu a možno trocha aj pomýlená vďačnosť, že som tu prácu vôbec dostala ma nútilo v tejto tak dlho vydržať.
Počas covidu viaceré firmy mali pozastavenú produkciu takže som toho mala menej a naplno som si uvedomovala, že takto to skrátka ďalej nejde. Covid a následná vojna dosť ovplyvnili moju pracovnú sféru a tak momentálne je práce o polovicu menej, čo pre mňa znamená, že 2-3 do tyždňa sa stihnem najesť aj na obed, ísť na wc ked potrebujem. Občas robím aj do polnoci občas stávam o 5 ráno a občas sa vyspím normálne a začínam od 8.00.
Momentálne som tehotná, 3. mesiac, ďalšia kontrola o týždeň, to už dostanem aj knižku a pôjdem si vybaviť tehotenský príspevok. Šéfovi som to ešte nehovorila. Som po MA tak to nikomu ešte veľmi nehovorím.
Švagriná mi radí aby som si vybavila u doktorky byť na PN keďže moja práca je veľmi stresujúca. (Čo je pravda, často-krát na mňa kričia alebo rýchlo musím riešiť problémy, ktoré spôsobil klient alebo nikto iný.) Momentálne je toho menej ale aj tak sa stane možno raz za pol mesiaca niečo a ja cítim ako mi buši srdce a nemôžem sa upokojiť lebo ma rozčúlia.
Lenže ja neviem ani ako by som sa doktorky na to opýtala a či to že mám stresujúcu prácu na niečo také vôbec stačilo?
Doteraz som to tolerovala kvôli platu, potom lebo sme sa snažili o dieťa a ja som chcela mať odrobené na materskú, ale už teraz viem, že po materskej ja takúto prácu robiť nebudem.
Doteraz a asi do konca života si budem vyčítať, že som zanedbala manžela (koľko krát som sa mu nemohla venovať počas večere, prechádzky, len tak pokeckať bez toho aby niekto nevyvolával) a potom kamarátky kvôli tej práci a jednoznačne nemienim zanedbať aj dieťa. Zvažujem aj úplný odchod ešte pred pôrodom, ale neviem ani ako by to bolo potom s materskou a inými príspevkami a nechcem finančnú zaťaž nechať iba na manželovi.
Určite neukončuj prac.pomer, možno budeš mať reťazovú materskú. Potom to oceníš.
@anjelicek26 ty stale zabudas, ze si v DE. Na Sk sa davaju PN tehotnym aj za horsie banality ako stres. V DE si casto ako tehotna PN alebo Beschäftigungsverbot musis doslova vybojovat.
@lexie321 ked budes oznamovat zamestnavatelovi tehotenstvo, daj s nim rec. Budit niekoho o 2haj v noci, ked nemas vyslovene na papieri, ze nocna, tak by som mu jednoducho nezdvyhla. Bud uprava pracpvneho casu alebo sa porozpravaj potom s dr.. Ano, PN je mozna aj ked robos z domu. Stres je tiez jedna z moznosti PN. Stres neprospieva nikomu a uz tobouz nie tehotnej zene a ani dietatu. Ty musis mat pravidelnu stravu, dobry spanok, pohyb. A hlavne, ked uz si mala MA. To uz moze byt u dr. indikacia na PN. Ja by som najskor dala rec so sefom a ked nepomoze, tak bohuzial, budes na PN. Len jedno je dolezite, hned ako to bude mozne, oznam sefovi tehotenstvo a v ziadnom pripade nedavaj vypoved ty sama.
@anjelicek26 Tebe by mozno lekar PN nedal, bohuzial poznam vela pripadov, kde v inych krajinach baba letela k lekarovi po PN, lebo sef na nu krivo pozrel a ona tu PN dostala bez problemov... Mne ju doktorka dokonca ponukala...
@lexie321 urcite by som nedavala vypoved. Nerozumiem aku mas pracovnu zmluvu pokial v nej nemas stanovene nejake fakty ako pracovny cas/vykon proste nieco co ohranicuje tvoju pracu. Uznamenie o tehotenstve by som sefovi poslala doporucenym listom. Ja osobne by som asi na PN nesla, neviem aku mas konkretne pracu, on urcity level stresu je asi vsade... aj ked mna to asi nerozhadze, takze zavisi od povahy a povedala by som, ze sef zneuzil svoje postavenie, lebo prepac pokial nie si lekar a podobne zlozky, tak statne sviatky sa tykaju kazdeho...
to vazne takto zijes uz pat rokov? hrozne. dufam, ze mesacne zarobis aspon 4-5 tisic za toto nasadenie
Ďakujem veľmi pekne za prečítanie a za odpovede. Počkám na ďalší týždeň po kontrole mu poviem a podľa toho, čo mi povie sa zariadim. Na tú PN sa spýtam až podľa toho ako dopadne rozhovor s ním či dospejeme k nejakému kompromisu. Tú výpoveď budem asi riešiť až ako poslednú možnosť ak by nebolo iné východisko.
On si proste z teba spravil otroka, lebo zas odtial potial. Mas pracovnu dobu a nie si povinna o druhej rano alebo jedenastej vecer robit, lebo niekto to tak chce a zavola Ti. Samozrejme iny pripad by bol, ak by tvoj plat bol patcisefna suma a mala by si tam toto kvazi zahrnute a tymto vykompenzovane.Kludne mozes vypnut mimo pracovnej doby firemny mobil, nemoze Ti nikto povedat pol slova. Pokial si financne na tom dobre, tak porozmyslaj o PNke. Stratis tak ale vela na plate, pokial by si to mala dlhsie ako par tyzdnov. Tehotenstvo oznamuj pisomne, nechaj si potvrdit papier o tom, ze si to odovzdala. Ano, moze Ti urobit peklo zo zivota, s tym musis pocitat.
@valeria_h keby si dala limit, budem takto makat pat rokov, zarobim 5 tisic mesacne, splatim si pozicky, hypo atd, a potom sa posuniem na ine, pokojnejsie miesto, potom to ma nejaku logiku, v tom pripade sa da na to pozriet inak - vtedy ti tie peniaze mozu za to stat, zvlast, ked je clovek mladsi a viac vydrzi
Daj mu oznamenie o tehotenstve a zaroven by som mu oznamila, ze pracujem od do. Nemyslim si, ze ta vyhodi tehotnu. V pripade prilis velkeho natlaku chod kludne na PN. Aj mne ju lekar ponukal cely cas (nevzala som sice), ale tiez som robila vela z domu a nic manualne.
Svagrina ti chce dobre a radi rozumne, zda sa. Musis s tym seknut zo dna na den a sefinko sa musi najst noveho 24.hod.zamestnanca. S PN by nemal byt problem, u chapaveho mudr. Ziena z rodiny dostalo PN v covide, ani nepytalo. 😂Doktor sa popytal v akom kolektive robi a ked povedala, 50 clennom dostala PN od 3 mesiaca. Vyloz nohy a uzivaj. 🌸Nech sa zas natobia ini.
no ty brdo, tak toto nasadenie by som nedala a ziadne peniaze by mi za toto nestali... by som radsej isla kamkolvek inak aj za zlomok platu. vela vydrzis, ked si toto doteraz ustala
.. normalne vysvetli lekarovi o co ide ..ak je aspon trochu "normal" tak ti da PN...
V ktorom si mesiaci? Ci niesi uz aj tak v chranenej dobe… tiez je dolezite zvazit ci Ti ten stres za to stoji. Aby neublizil babatku

Tak vseobecne ako "rizikova" tvoja praca z domu bohuzial hodnotena nebude, ze tam mas stres, ze je sef debil a nedodrzuje nic, co by mal, je vec druha. Ked mu oznamis, ze si tehotna, bude musiet. Hlavne si konecne v zmluve osetri pracovnu dobu, ved toto sa takto neda. Mne by moj lekar PN nedal, uvidis, co ti na to povie tvoj...si zdrava tehotna, robis s domu, mne by to nepreslo... a to som sice "rizikovo tehotna" na papieri, ale proste tie komplikacie, ktore by mohli byt, tie nemam.