icon

Mení sa skutočne situácia v IT oblasti?

16. sep 2026

Caute. Ak robite v it oblasti aka je u vas skutocna situacia. Ano vie ai stahovanie do lacnejsich regionov a pod. Ale v mojom okoli nemam pocit ze by sa nejak brutal prepustalo aj joby su. Ludia nie su nervozn. Co vy na to. Menit ci nie.

crazy_cat_lady
16. sep 2026

IT je siroky pojem, tak zavisi od toho, comu sa venujes

autor
16. sep 2026
@crazy_cat_lady

IT je siroky pojem, tak zavisi od toho, comu sa venujes

@crazy_cat_lady myslim architektura a development. Ja neviem spark kubernetes rust.Nie kabliky:->

anonym_a06504
16. sep 2026

aktualne nie je dobra situacia na zmenu v IT, pokial ta fakt nepotrebuju
ja som menila a mala som viacero relevantnych ponuk (este nez som odisla) ale kolegovia ktori tiez odchadzali ked ja, tak stale nemaju novu pracu , tak na tvojom mieste hladam a ak najdes zmen ale nesla by som len tak ze nemas je sice nejaka ponuka ale aj vela volnych ludi

anonym_8a8ce5
16. sep 2026

tu podla mna zalezi, z akeho odvetvia ides?

viem si predsatvit ze ked si robila v HR alebo v administrative tak by si sa vedela dosat na projektoveho manazera ci scrum mastera; z marketingu do nejakych tech sales, no ked si bola doteraz predavacka,kozmeticka ci predikerka tak to tak jednoduche nebude

autor
16. sep 2026
@anonym_8a8ce5

viem si predsatvit ze ked si robila v HR alebo v administrative tak by si sa vedela dosat na projektoveho manazera ci scrum mastera; z marketingu do nejakych tech sales, no ked si bola doteraz predavacka,kozmeticka ci predikerka tak to tak jednoduche nebude

@anonym_8a8ce5 ziadna kozmetika ani hr😉 skor vsepbecne ma zaujima lebo to nevnimam ako taku krizu este. Teda v sucasnosti.

anonym_a06504
16. sep 2026
@anonym_8a8ce5

@anonym_8a8ce5 to co poses sak hore pise comu sa venovala
ako dnes a vsetko automatizuje aj nasadzovanie, vela veci aj v IT architekture nahradza AI ..
take ze z HR do tychto oblasti je uplna iluzia a dnes to plati dvojnasobne, na trhu je pomerne vela seniorov dnes absolutne nie je doba ze ludia z uplne odlisnych oblasti idu do IT

sisamisaaa
16. sep 2026

Ja som v IT a u nás sa teda hodne prepúšťalo. Ale skoro všetci už majú prácu. Nejako sa tohto nebojím že by som si nenašla. Absolvovala som už 2 pohovory tento mesiac lebo nie som už v našej firme spokojná, celkom dosť technicky náročné, ale záleží asi aj na čo sa hlásiš. Všade zatiaľ ponúkajú vyšší nástupný plat ako mám ja po rokoch.

anonym_e6fbf4
16. sep 2026

Keby som bola senior v Spark/Kubernetes/Rust, distributed systems alebo architektúre, nemenila by som odbor zo strachu pred AI. Skôr by som k tomu cielene pridala AI assisted development, cloud architecture a schopnosť navrhovať a prevádzkovať komplexné systémy. Kubernetes patrí medzi najžiadanejšie skills v aktuálnych eu ponukách, silné sú distributed systems, cloud, Kafka a Terraform. Rust je podstatne užší trh, ale pri seniorných pozíciách môže byť veľmi valuable.

chlebikova
16. sep 2026

@anonym_autor U nas sa zatial neprepustalo. Od zaciatku roka nas len naplno donutili pouzivat AI, potom zistili, ze rozflakali niekolko miliard dolarov, tak teraz dostal kazdy obmedzeny budget na AI. Ci sa bude prepustat, kto vie, ale velke layoffs byvali aj pred AI. Nas nadnarodny korporat funguje dost primitivne - ked mame zisky, tak plytvame, ked nam klesaju zisky, tak utahujeme opasky.
Tazko cokolvek predpovedat. Moze to vypalit tak, ze nam to naozaj zoberie pracu a moze sa stat, ze o par rokov skoro nikde AI nebude. Zalezi na bohatych ludoch asi 🙂

anonym_fc6042
16. sep 2026

@anonym_autor Mne sa zdá, že sme celkom chránení vďaka tomu, že sme ešte stále lacná východná Európa. Plus EU legislatíva a všeobecná nedôvera k Indom. Problém majú určite absolventi, inak sa zatiaľ veľká búrka nekoná. S tou AI to pôjde pomaly až dokým to nepôjde veľmi rýchlo.

sisamisaaa
17. sep 2026
@anonym_8a8ce5

@anonym_8a8ce5 toto je aj nie je pravda. Napríklad testerov firmy hľadajú stále, aj juniorov. Ja som šla z úplne iného odvetvia do IT a nevedela som o tom nič len to čo ma naučili v škole. Vtedy vyslovene chceli juniora lebo si všimne úplne iné chyby ako senior. A to vidím aj teraz keď príde nový človek do firmy a je vyslovene juniornejší, veľmi hodnotné veci nachádza a všíma si

neovmt
17. sep 2026

U nas odislo dost developerov, ti co ostali musia robit za nich, vsak mame AI. Novi sa nenaberaju. Menej sa to dotklo devopsu a testerov, tam aj naberame. Celkovo mam pocit, ze workload je tak dvojnasobny oproti minulosti.
A prvykrat som ako senior java developer zazil ghosting pri pohovoroch. Nielenze mi firmy odpovedaju tak po 2-4 tyzdnoch, niekedy mi ani nedvihali telefon ked som chcel status po mesiaci. To sa mi v minulosti nikdy nestalo.

sisamisaaa
18. sep 2026
@neovmt

U nas odislo dost developerov, ti co ostali musia robit za nich, vsak mame AI. Novi sa nenaberaju. Menej sa to dotklo devopsu a testerov, tam aj naberame. Celkovo mam pocit, ze workload je tak dvojnasobny oproti minulosti.
A prvykrat som ako senior java developer zazil ghosting pri pohovoroch. Nielenze mi firmy odpovedaju tak po 2-4 tyzdnoch, niekedy mi ani nedvihali telefon ked som chcel status po mesiaci. To sa mi v minulosti nikdy nestalo.

@neovmt Ja som nedávno bola na pohovore v jednej slovenskej firme. Tvárili sa že som kandidát č. 1, HR veľmi milá, sľúbila mi že to bude rýchly proces že im keď sa niekto páči tak už to nenaťahujú a že v každom prípade mi zavolá. Rovno na pohovore si so mnou potykali že v ich tíme sa tyká (vzbudili vo mne pocit že som v ich tíme). Asi jediný konflikt medzi nami bol že oni si dosť zakladajú na teambuildingoch a akciách typu chaty, to som rovno povedala že ja na také nie som že som silný introvert, a toto bol zrejme aj kameň úrazu. Príde mi zvláštne že pre firmy buď ste zábavný, alebo nemajú záujem, hoci sa hlásite do IT a chcete pracovať ale to je menej dôležité ako tá ich chatovačka.

Aj keď mi pani povedala že vždy kandidátom volá, aj keby sa pre nich nerozhodli, aj tak som ju poprosila nech mi na 100% zavolá, že pochopím ak sa rozhodnú pre iného kandidáta, ako nemať informáciu tak sľúbila že určite sa ozve.
Po vyše týždni ticha vyhodili rovnakú ponuku nanovo. Tak som jej písala, nič. Správu vidím že čítala. Neviem či tam mám ešte skúšať volať, už som sa viac menej zmierila s tým že asi nič,