icon

Môže gynekológ potvrdiť nevhodnosť práce kvôli riziku?

11. mar 2026

Dobrý deň, môže mi gynekológ vystaviť potvrdenie, že je moja práca pre mňa nevhodná ? (Veľmi stresujúce zamestnanie, riziko fyzického útoku na mňa).

anonym_8f6f99
11. mar 2026

Ak si tehotná áno ak nie tak nie

melanta
11. mar 2026

Môže. Papier znesie všetko. Ale pre zamestnávateľa je to po právnej stránke bezpredmetné. Ak ti ide o povinnosť zamestnávateľa preradiť ťa na inú vhodnejšiu prácu alebo aby ťa nechal doma s plnou mzdou, ak ťa preradiť nevie, pre zamestnávateľa je smerodajný zákon. Ten presne vymedzuje práce, ktoré sú zákonom tehotným zakázané. Ak tam tvoja práca nie je, potvrdenie od lekára môže zamestnávateľ akceptovať len z dobrej vôle, povinnosť nemá.
https://www.epi.sk/zz/2004-272

melanta
11. mar 2026

Ešte doplním. Ak by nešlo o tehotenstvo, ale o záujem ukončiť pracovný pomer zo zdravotných dôvodov (je tam nárok na výrazné vyššie odstupné), tak napríklad nestačí potvrdenie bežného lekára, ale je potrebný lekársky posudok.

viestta
11. mar 2026

To nie je kompetencia gynekologa aka pise @melanta

mogaa
12. mar 2026

@anonym_autor jedine že by si bola prostitútka🙂 prepáč, to len k tomu riziko fyzického útoku....ale ak myslíš preradenie kvôli tehotenstvu - sú presne stanovené profesie kde je riziko potratu, teda tehotná žena nesmie robiť nočné, ani zdvíhať ťažké veci(naozaj ťažké cca 10 a viac kg)....vtedy ju zamestnávateľ musí preradiť na inú pozíciu, prípadne bude v práci niekde sedieť a pôjde jej plat(tak to funguje aj napr.v automobilkách)...stres je relevantny, to čo je pre niekoho stresujúce , môže druhý zvládať bez stresu....gynekológ žiadne takto potvrdenia nevystavuje a ak by aj také vystavil, zamestnávateľ ho nemusí akceptovať - teda ak tam nie sú naozaj také veci ako dvíhanie ťažkých bremien, či práca s chemikáliami....

ghoul_
15. mar 2026

@anonym_autor načo gynekolog, sa budú z teba smiať v tej robote