icon

Môže u zubára robiť sestra bez zdravotníckeho vzdelania?

2. jún 2021

Pri zubarovi moze robit aj ::sestra :: ktora nema zdravot vzd?

martiiina69
2. jún 2021

Nie

autor
2. jún 2021

@martiiina69 kde to je napisane?

aneta129
2. jún 2021

Môže, ked je zubár súkromnik... Kľudne poznám nejednu takú... Ved ona mu len asistuje... Neberie ti krv, ani nepichá injekcie.... Dvihnut telefón, objednať vás a vziať kartičku poistenca môže hocikto...

dskjhfdlkdjhl
2. jún 2021

Aka sestra? Zdravotna, ci zubarova? Lebo zdravotna snad ma patricne vzdelanie. Teda, este mi napadla reholna sestra, ale inak naozaj uz neviem😉

ivkazba
2. jún 2021

Áno, dvíhať telefóny a objednávať pacientov môže ktokoľvek, hoci iba so základnou školou. Lenže väčšina zubárov má sestry aj na iné činnosti, tie odborné a tie môže robiť zo zákona len človek so vzdelaním zubný asistent, zubný laborant alebo zubná inštrumentárka. Zákon je odpoveď na otázku, že kde je to napísané. Apropo, ak takáto vec nie je niekomu logická, tak by som ho prijala asi akurát tak na dokladanie tovaru v potravinách a nie robiť odbornú prácu, ktorú sa niekto učí v škole 4 roky.

viestta
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
2. jún 2021

@ivkazba
@viestta Tak tu hlavne zakladatelka ani nevie sformulovat poriadne otazku, tak neviem, ako by aj tie telefonaty vybavovala😉

ivkazba
2. jún 2021

A ešte ma napadá, že otázka je fakt odveci. Môže sestru robiť niekto bez zdravotníckeho vzdelania? Nuž, kto nemá vzdelanie sestry, nie je sestra. Logické všakže... 😉

dskjhfdlkdjhl
2. jún 2021

@ivkazba no, to bolo prve, co mi napadlo😉

ivkazba
2. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl ja fakt žasnem nad niektorými otázkami.

dskjhfdlkdjhl
2. jún 2021

@ivkazba je nas viac😉

kvetinka75
2. jún 2021

asi mala byť otázka formulovaná tak, že či môže robiť sestru - niekto bez zdr.vzdelania. Dúfam, že nie. Stačí už teraz v akom stave je zdravotníctvo a služby, a keby si zubár zobral ešte niekoho, kto nemá o práci ani šajnu ....Nerátam do toho ,,recepčnú,, ktorá iba zdvíha telefony a objednáva

viestta
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
2. jún 2021

@kvetinka75 tiez si myslim, ze toto sa chcela opytat, mohla este tu sestru supnut do uvodzoviek, ale tak co uz😉

rdi
2. jún 2021

U sukromnika je to bezne, tiez mam kamarata, ktory je zubar a ked nemal sestru a hladal ju, tak docasne mu manzelka chodila pomahat. Presne ako tu je napisane, ved ona len asistuje.

19mmm71
2. jún 2021

@ivkazba veru niektoré diskusie akokeby tu niekto doslova vymyšlal....

panelacikova
2. jún 2021

@rdi ale to potom nie je zdravotná sestra, ale administratívna pracovníčka alebo recepčná apod. nemôže sa niekto nazývať zdravotnou sestrou, keď nemá na to vzdelanie. rovnako, ako sa nemôže niekto nazvať právnikom len preto, že si dokáže sám napísať KZ a na počudovanie, tá KZ je v poriadku. to ešte neznamená, že dotyčný je právnik, lebo nemá na to vzdelanie. aj ty svoje dieťa vieš naučiť násobilku, to neznamená, že si učiteľka. danému povolaniu ako takému (zdr.sestra) predsa predchádza patričné vzdelanie a aj prax. a je to len a len na zodpovednosti daného lekára, ak by takáto "pomocná sila" urobila nejaký kiks.. odniesol by si to jedine on, lebo on je ako lekár zodpovedný. ona bez vzdelania sa môže vyhovoriť na to, že mu robila upratovačku a že netuší, o čom on hovorí.... fakt ako niekedy žasnem, ako môže niekto urobiť takú sprostosť, že zamestná človeka bez vzdelania na miesto, kde jednoznačne musí ísť niekto s patričným vzdelaním.

sassannka
2. jún 2021

Sestra je povolanie s nutnosťou vzdelania, registrácie v komore, systematickým vzdelávaním, hodnotiacimi obdobiami. Nikto bez týchto kritérií nemôže sestru vykonávať, ako u zubára, tak ani súkromníka. Zamestnávateľ by tým porušoval zákon.
Ak potrebuje len recepčnú, na to nemusíte byť sestra. Ale rozhodne zubárovi asistuje zdravotnícky pracovník, nie recepčná.

rdi
2. jún 2021

@panelacikova ano, s tymto s tebou suhlasim. Mala by mat sestra vzdelanie, to je jasne. Uviedla som to len ako priklad, ze viem, ze docasne moze posluzit aj taky clovek, no nemalo by to byt nastalo.