icon

Môže zamestnanec odmietnuť predĺženie pracovnej zmluvy?

16. apr 2026

Dobry den, po 1r moze zamestnavatel predlzit alebo nepredlzit dalej pracovnu zmluvu. Ale ako je to so zamestnancom? Moze si povedat ze konci a zmluvu nepodpise? Alebo to ma oznamit 2mes. predtym, ze neplanuje tam dalej pracovat?

anonym_109c5e
16. apr 2026

Skončil ti pracovný pomer. Nemusíš nič, nepodpísaním novej zmluvy sa skončil pracovný úväzok a každý ide svojou cestou. Nemáš už výpovednú lehotu a určite oznámiť vopred, nech si môžu nájsť náhradu

kocuris
Autor odpoveď zmazal
anonym_109c5e
16. apr 2026
@kocuris
Odpoveď bola zmazaná

@kocuris to je síce pravda, ale podľa mňa je fér odchádzať z každého zamestnania tak, aby si sa mohol vrátiť, lebo nevieš či jedného dňa o 2-5 rokov nebudú potrebovať niekoho a ty zrovna nebudeš mať prácu. Ak by to bol šéf ktorý je totálny somár a robil mi zo života peklo, tak kašľať na to, nepodpíšem a hotovo. Ale ak som s nimi nemala nikdy problém a jednoducho chcem zmeniť zamestnanie lebo mi nevyhovuje, tak je podľa mňa férové aby aspoň 2-4 týždne pred koncom zmluvy povedala, že už neplánuje predlžiť.

elanor
16. apr 2026
@anonym_109c5e

@kocuris to je síce pravda, ale podľa mňa je fér odchádzať z každého zamestnania tak, aby si sa mohol vrátiť, lebo nevieš či jedného dňa o 2-5 rokov nebudú potrebovať niekoho a ty zrovna nebudeš mať prácu. Ak by to bol šéf ktorý je totálny somár a robil mi zo života peklo, tak kašľať na to, nepodpíšem a hotovo. Ale ak som s nimi nemala nikdy problém a jednoducho chcem zmeniť zamestnanie lebo mi nevyhovuje, tak je podľa mňa férové aby aspoň 2-4 týždne pred koncom zmluvy povedala, že už neplánuje predlžiť.

@anonym_109c5e ferove je, ale aj ked zamestnavatel mesiac-dva aj dlhsie sa vyjadri aj sam, ze ake ma s clovekom plany. Nie len cakat do posledneho dna, a az vtedy dat na podpis novu zmluvu, alebo povedat cau, tahni...

dadis
16. apr 2026
@anonym_109c5e

@anonym_109c5e Ferove je davat zmluvu na neurcito 🤷‍♀️

anonym_109c5e
16. apr 2026
@elanor

@anonym_109c5e ferove je, ale aj ked zamestnavatel mesiac-dva aj dlhsie sa vyjadri aj sam, ze ake ma s clovekom plany. Nie len cakat do posledneho dna, a az vtedy dat na podpis novu zmluvu, alebo povedat cau, tahni...

@elanor súhlasím. Ak si to nechá na poslednú chvíľu, tak rovnako si môžem aj ja na poslednú chvíľu povedať, že to nepodpíšem.

eeffka
16. apr 2026

Presne tak bola moja 1.praca, cakala do posledneho dna, potom bola trosku zaskocena ked som jej povedala ze som z jej spravania mala dojem ze asi teda nie je spokojna a idem inde.

anonym_78756f
16. apr 2026
@dadis

@anonym_109c5e Ferove je davat zmluvu na neurcito 🤷‍♀️

@dadis preco je to ferove? Cize v prvy den das cloveku, ktoreho si videla mozno polhodinu/hodinu na pohovore, zmluvu na neurcito? A ked sa z neho o tri dni vykluje totalny lajdak? Alebo sa po tyzdni hodi na rocnu PN pre zapal kosti od blbosti? Alebo bude robit rozbroje v kolektive a ludia ti budu kvoli nemu odchadzat? Vies, ze dat niekomu vypoved nie je vobec jednoduche? Uprimne, pri tom, ako dnes ludia ojebrabravaju, sa vobec necudujem zmluvam na dobu určitú. A nie som zamestnavatel, len obycajny zamestnanec, ktory pre podobnych spekulantov musel tahat hodiny navyse a rusit dovolenky.

beata_k
16. apr 2026
@anonym_78756f

@dadis preco je to ferove? Cize v prvy den das cloveku, ktoreho si videla mozno polhodinu/hodinu na pohovore, zmluvu na neurcito? A ked sa z neho o tri dni vykluje totalny lajdak? Alebo sa po tyzdni hodi na rocnu PN pre zapal kosti od blbosti? Alebo bude robit rozbroje v kolektive a ludia ti budu kvoli nemu odchadzat? Vies, ze dat niekomu vypoved nie je vobec jednoduche? Uprimne, pri tom, ako dnes ludia ojebrabravaju, sa vobec necudujem zmluvam na dobu určitú. A nie som zamestnavatel, len obycajny zamestnanec, ktory pre podobnych spekulantov musel tahat hodiny navyse a rusit dovolenky.

@anonym_78756f Od toho je skusobna doba

dadis
16. apr 2026
@anonym_78756f

@anonym_78756f Ved od toho je skusobna doba 🤦‍♀️. Zmluvy na rok davaju iba neseriozne spolocnosti, ja by som taku zmluvu nepodpisala a hladala pracu dalej..

moonlight1210
17. apr 2026
@beata_k

@anonym_78756f Od toho je skusobna doba

@beata_k skutocny charakter zamestnanca zacnes spoznavat zial po cca prvom polroku.

anonym_78756f
17. apr 2026
@dadis

@anonym_78756f Ved od toho je skusobna doba 🤦‍♀️. Zmluvy na rok davaju iba neseriozne spolocnosti, ja by som taku zmluvu nepodpisala a hladala pracu dalej..

@dadis zmluvu na rok dava 90 % spolocnosti, cize vsetky su neseriozne? A co ak sa zamestanec naplno prejavi az po skusobnej dobe?

anonym_78756f
17. apr 2026
@moonlight1210

@beata_k skutocny charakter zamestnanca zacnes spoznavat zial po cca prvom polroku.

@moonlight1210 presne tak

dadis
17. apr 2026
@anonym_78756f

@dadis zmluvu na rok dava 90 % spolocnosti, cize vsetky su neseriozne? A co ak sa zamestanec naplno prejavi az po skusobnej dobe?

@anonym_78756f Urcite to 90% nie je. A ano, beriem ich neseriozne a bud by som o ppdmienkach pracovnej zmluvy vyjednavala alebo ich odmietla. Zalezi, ako by mi na tej praci zalezalo. Za mna su 3 mesiace dostatocne, ved na poziciu nastupuje vlovek ktory presiel riadnym vyberovym konanim - ak je chyba v tomto procese, nech si to riesi spolocnost, preco by mali za to trpiet vsetci novi zamestanci. Nasledne ma paky zamestnavatel riadit vykon svojich zamestnancov. Pre mna ako zamestananca mat taku neistou vo forme rocneho kontraktu - nie dakujem. Co to znamena - mam si uz 6mesiac vopred obzerat pracovny trh a dat si badge "open to work"? Pokojne si take podmienky akceptuj, ak tebe to nevadi. Za mna to kvalitna spolocnost nerobi.

tanyan
20. apr 2026

Ak sa nič nezmenilo, tak pokiaľ zamestnávateľ umožní zamestnancovi pracovať aj po ukončení určenej pracovnej doby, tak sa "automaticky" mení pomer na dobu neurčitú. A ak zamestnanec nepríde (a nepodpísal dodatok o predĺžení), tak skončil. Samozrejme, pri ukončení treba ešte vysporiadať pracovné pomôcky a podobne.