icon

Môže zamestnanec odmietnuť predĺženie pracovnej zmluvy?

Dnes o 09:12

Dobry den, po 1r moze zamestnavatel predlzit alebo nepredlzit dalej pracovnu zmluvu. Ale ako je to so zamestnancom? Moze si povedat ze konci a zmluvu nepodpise? Alebo to ma oznamit 2mes. predtym, ze neplanuje tam dalej pracovat?

anonym_109c5e
Dnes o 09:14

Skončil ti pracovný pomer. Nemusíš nič, nepodpísaním novej zmluvy sa skončil pracovný úväzok a každý ide svojou cestou. Nemáš už výpovednú lehotu a určite oznámiť vopred, nech si môžu nájsť náhradu

kocuris
Dnes o 10:04

Stačí v deň predloženia predĺženia nepodpísať. Netreba vopred hovoriť, ale je to lepšie. Na náhradu sa môžeš vieš čo, je to zamestnávateľa problém, nie tvoj.

anonym_109c5e
Dnes o 10:22
@kocuris

Stačí v deň predloženia predĺženia nepodpísať. Netreba vopred hovoriť, ale je to lepšie. Na náhradu sa môžeš vieš čo, je to zamestnávateľa problém, nie tvoj.

@kocuris to je síce pravda, ale podľa mňa je fér odchádzať z každého zamestnania tak, aby si sa mohol vrátiť, lebo nevieš či jedného dňa o 2-5 rokov nebudú potrebovať niekoho a ty zrovna nebudeš mať prácu. Ak by to bol šéf ktorý je totálny somár a robil mi zo života peklo, tak kašľať na to, nepodpíšem a hotovo. Ale ak som s nimi nemala nikdy problém a jednoducho chcem zmeniť zamestnanie lebo mi nevyhovuje, tak je podľa mňa férové aby aspoň 2-4 týždne pred koncom zmluvy povedala, že už neplánuje predlžiť.

elanor
Dnes o 11:57
@anonym_109c5e

@kocuris to je síce pravda, ale podľa mňa je fér odchádzať z každého zamestnania tak, aby si sa mohol vrátiť, lebo nevieš či jedného dňa o 2-5 rokov nebudú potrebovať niekoho a ty zrovna nebudeš mať prácu. Ak by to bol šéf ktorý je totálny somár a robil mi zo života peklo, tak kašľať na to, nepodpíšem a hotovo. Ale ak som s nimi nemala nikdy problém a jednoducho chcem zmeniť zamestnanie lebo mi nevyhovuje, tak je podľa mňa férové aby aspoň 2-4 týždne pred koncom zmluvy povedala, že už neplánuje predlžiť.

@anonym_109c5e ferove je, ale aj ked zamestnavatel mesiac-dva aj dlhsie sa vyjadri aj sam, ze ake ma s clovekom plany. Nie len cakat do posledneho dna, a az vtedy dat na podpis novu zmluvu, alebo povedat cau, tahni...