Môže zamestnávateľ žiadať odo mňa eura za testy?
Chcem sa opýtať zamestnávateľ má zariadiť testy môže odo mňa vymáhať za testy eura
@kikus7 toto je také trochu diskutabilné. Človek v zamestnaní musí strpieť povinnú lekársku prehliadku, a musí byť zdravotné spôsobilý na dane zamestnanie. Napríklad do nemocnice sa chalani museli dať zaočkovať proti hepatitíde a nikto sa ich nepýtal. Nie som právnik, ale podľa mňa má zamestnávateľ právo zamestnať koho chce a nikomu nemusí vysvetľovať prečo. Keď raz neznášam chlapov, zamestnám si ženu. Keď raz neznesiem fanúšikov Spartaku, tak ho nezamestnam pokiaľ nebudem chcieť...
A keď raz neznesiem antivaxerov, mam pravo nezamestnat ľudí, ktorých hodnoty a filozofia sa nezhodujú s hodnotami firmy.
Ja to vidím tak. Keby som sa uchádzala o prácu, nechcem ju robiť pre niekoho, s kým budem mat rozkol v zásadných hodnotách.
Pokiaľ je pre niekoho očkovanie a ochrana zdravia zásadná hodnota, myslím, že ma pravo takýto pracovnopravny vzťah nevytvorit/zrušiť.
Neviem ako je momentálne postavený zákonník práce, ale zamestnávateľ si určite dokáže nájsť spôsob ako sa neželaného zamestnanca legálne zbaviť.
Určite by som sa snažila o dohodu, pokiaľ chcem v danej práci pracovať a prispôsobila sa požiadavkám zamestnávateľa. Tiež zo situácie zrejme nie je nadšený.
@ckatka Citujem Vás: "Keď raz neznášam chlapov, zamestnám si ženu. Keď raz neznesiem fanúšikov Spartaku, tak ho nezamestnam pokiaľ nebudem chcieť." Toto je diskriminácia a s takýmto názorom by ste ako zamestnávateľ nepochodila. Očividne nie ste ani personalista, nepoznáte ZP a právnik už vôbec nie.
Po druhé: antivaxer je ten, ktorý odmieta povinné očkovania a nie také, ktoré je dobrovoľné. Ja mám všetky povinné očkovania, dokonca teraz ma nechceli po 10 rokoch zaočkovať proti tetanu, vždy som bola ale po 10 a aj v príbalovom letáku je možné, že sa môže očkovať po desiatich. Navyše mám x nepovinných vakcín, o ktorých som si zisťovala zloženie a čítala vedecké štúdie, predtým ako som si ich dala dobrovoľne pichnúť. A nik mi pritom nedával podpísať nejaký zdrap papiera. Všetky nepovinné vakcíny som vopred diskutovala s x odborníkmi, aby som mala prehľad. Robí to teraz niekto rovnako ako ja? A tiež som zo zdravotníckej rodiny.
Hodnoty firmy sú rovnosť, rodová rovnosť, nediskriminácia atď. Takže ako zamestnávateľ by ste moc nepochodili. Zamestnávatelia, ktorí diskriminujú, nie sú veľmi populárni.
@hellwant Saxana napísala: "Podla mňa nie nemoze.ale moze ti dat neplatene volno kym sa kompletne nezaockujes." Možno sa bude chcieť zamestnanec dávať testovať. Tak načo neplatené voľno? Veď ak sa dá testovať, splní podmienku, a teda nebude prekážka v práci na strane zamestnanca.
Veď aj zaočkovaný môže byť infekčný. Poznám také prípady. Lenže očkovaní sa testujú až vtedy, keď majú nejaké príznaky. Ak vôbec. A potom v práci len soplia a kašlú.
Každý nech sa rozhodne podľa seba. Lebo každý si bude sám znášať dôsledky svojho rozhodnutia. Udivuje ma, ako sa tu očkovaní boja neočkovaných. Ja by som sa mohla báť ľudí, ktorí majú žltačku, AIDS a podobné choroby. Začne teda môj zamestnávateľ od všetkých vyžadovať potvrdenie, že nemajú aj tieto choroby?
Ľudia nechajte iných žiť, či už očko alebo neočko a už, prosím, nerozširujte viacerí to zlo a nenávisť.
@nelendelina K Vašej otázke: Vyhláška ÚVZ SR, na základe ktorej bude umožnený zamestnancom vstup na pracovisko pre osoby (očkované/ prekonané/ testované), by mala vyjsť v nasledujúcich dňoch. Doteraz sa hovorilo o tom, že ak zamestnanec bude neočkovaný a bude potrebovať test, mal by mu ho zamestnávateľ zabezpečiť bezplatne. Ale musíme počkať na znenie vyhlášky. Každopádne zamestnávatelia už môžu zisťovať, či ste očkovaná, prekonaná alebo neočkovaná a chcete sa dať testovať.
@kikus7 ano napisala, ale dajte do kontextu aj tu vetu za tym :vyslo by ta to drahsie ako 50 za testy- cize nie ze iba ten konkretny cas na ockovanie, ale ze pokial sa nezaockujes( ty nechces a on ti to nemoze nariadit) nemusi ti platit( tym ta nepriamo donuti) A kedze nechces za testy platit, nemozes do prace a vyslo by ta tym padom to neplatene volno velmi draho. Kolko mesiacov bez platu vydrzi clovek? Kym neminie uspory.
@hellwant Ako som napísala, každý sa musí sám rozhodnúť. Vo vyhláške to zrejme bude uvedené. Zatiaľ sa hovorilo, že zamestnávateľ by mal zabezpečovať bezplatné testy. Ale počkajme si na vyhlášku a na to, ako sa zamestnávatelia rozhodnú, ak to prípadne nebudú musieť bezplatne zabezpečovať.
Jasne viete co sa tym bezplatnym testovanim dosiahne? Hmm Fero ma stal na testoch 60e, ok delime premie Fero -60. Tolko k bezplatnosti 🤦♀️
@nelendelina v zmysle aktualne platnej novely ZP ti je test povinny zabezpecit zamestnavatel, ked ho nemas ty. Ak odmietnes potom testovanie, je to prekazka u teba.
Zatial nie je zname, kto ma za testy platit, e keby aj.zamestnavatel, pokial mas nejaku pohyblivu zlozku platu, urcite ti to tam zrazi... a ty nic nezmozes...
@kikus7 môžme to kľudne nazvať diskriminácia...ja teraz nehovorím o firmách, ktoré majú HR, a zamestnávajú ľudí, o ktorých majiteľ firmy ani nevie.
Skôr hovorím o tom, že keď ja som ja osobne ten zamestnávateľ, ktorý prijíma ľudí priamo do svojej vlastnej firmy, žiadna sila ma nemoze prinútiť zamestnať človeka, ktorý mi nevyhovuje (a to z akéhokoľvek - aj osobného - dôvodu). Nikde nikomu nemusím zdôvodniť,prečo.som.vybrala.toho.a nie.toho. Predsa. A nie.som povinná robiť ani výberové konanie. Môžem zamestnať kamoša a všetci mi môžu....
Keď raz mam reštauráciu, a nechcem tam mat potetovanych čašníkov, je to len moja vec, hoci to voči potetovanym ľuďom môže byť diskriminačné. (Príklad).
Keď mám alergiu na cigaretový zápach, nezamestnam fajčiara, aj keď to môže byť "diskriminačné" voči fajčiarom. Vieš čo myslím?
To sú tie "neoficiálne" kritériá, ktoré sa do požiadaviek nepíšu, ale sú relatívne ľahko zistitelne na linkedine, Facebooku ci instagrame, a ktoré môžu spôsobiť to, že po pohovore sa vám nikto neozve.
@ckatka V podstate máte pravdu. Môžete si zamestnať koho chcete. Videla som dokonca pracovné ponuky, že chcú len nefajčiara. Ja ako nefajčiar by som však do takej firmy ísť robiť nechcela. Alebo do firmy, kde sa pozície obsadzujú na základe toho, kto koho pozná. Uz z princípu by vedenie spoločnosti pre mňa nebolo atraktívne. Čiže aj ako uchádzač o prácu by som pre firmu, kde vládne diskriminácia, rodinkárstvo atď., nikdy nechcela robiť. Aj zamestnanec si môže totiž vyberať zamestnávateľa podľa toho, ako sa firma prezentuje..
@ckatka S týmto ja problém nemám. Našťastie, moji kolegovia vedia akceptovať aj kolegov s inými názormi. A rovnako aj známi akceptujú známych s odlišným názorom. Lebo nikdy človek nebude žiť v ideálnom prostredí, kde s človekom každý súhlasí vo všetkom. To je nezmysel, aby taký svet existoval. Preto by sme sa mali naučiť rešpektovať odlišnosti.
@kikus7 áno to viem ale zarazilo ma to že testovanie má on zabezpečiť a nie že on mi to strhne z výplaty
@zoro9836 vsak ano tak som to myslel, ked odmietne test, lebo mi prislo, ze autorka nechce ist ak od nej bude pytat peniaze, kedze sa pytala, ci od nej moze pytat peniaze za test, ale mozno som to len zle vydedukoval. V kazdom pripade neockovanym to tak stazili, ze cast v ramci zachovania príjmu donutia nepriamo ist na ockovanie. Som zvedavy komu sa tak casto bude chciet testovat, nakupy len v potravinach a lekarnach.... Podla toho ako uzakonuju pravidla, tak si dovolim tvrdit , ze by ma neprekvapilo ak po 3 tyzdnovom lockdowne- ak ho zas schvalia- budu neockovani zas v pozicii potraviny plus lekarne a nic viac.
@nelendelina pozor zabezpecit moze mat vyklad- poskytnut na pracovisku test, ci pred vstupom naň, aby ste nemuseli behat kade tade, ale nemusi znamenat uhradit ho- teda ak im to doslovne zakon nenariadi!
@hellwant lenže je to prekážka na strane zamestnávateľa, zamestnávateľ musí zabezpečiť testovanie takýchto zamestnancov, alebo im testy preplatiť. Keďže zamestnávateľ to na pokyn vlády vyžaduje od zamestnanca. A to sa teraz riešilo preto sa to s tým testovaním zamestnancov do prace presunulo o týždeň.. a to je tiež otázne či to od pondelka vôbec platiť bude….
toto je uz normalne kocurkovo co sa deje, z dobrovolneho ockovania bude zrazu povinne a neviem ake nutenie ludi do vsetkeho, je mi z toho akurat tak zle.
@nelendelina Ak máte FB, sledujte stránku Pracujúca chudoba. Sú tam články aj k tejto téme.

Podla mna nie nemoze.ale moze ti dat neplatene volno kym sa kompletne nezaockujes.a to by ta mohlo vyjst podstatne drahsie ako ta 50ka za testy