icon

Môžem trvať na preplatení nadčasov alebo rozhoduje zamestnávateľ?

26. jún 2026

Nazbieralo sa mi viac nadčasov a zamestnávateľ mi povedal, že si ich mám vyčerpať ako náhradné voľno. Ja by som ich však radšej dala preplatiť.

Môžem si vybrať ja, alebo o tom rozhoduje zamestnávateľ?

biba_18
26. jún 2026

ako to máte v zmluve? alebo v kolektívnej? lebo mali by ti preplatiť - lenže možno to máte v kolektívnej, že u vás sa berie NV ...
my to napr. máme v KZ - že záleží ako sa dohodne zamestnávateľ so zamestnancom...

autor
26. jún 2026
@biba_18

ako to máte v zmluve? alebo v kolektívnej? lebo mali by ti preplatiť - lenže možno to máte v kolektívnej, že u vás sa berie NV ...
my to napr. máme v KZ - že záleží ako sa dohodne zamestnávateľ so zamestnancom...

@biba_18 V pracovnej zmluve to uvedené nemám, kolektívnu zmluvu si ešte idem pozrieť. Zaujímalo ma hlavne to, či si môže zamestnávateľ určiť náhradné voľno aj v prípade, že by som radšej chcela nadčasy preplatiť.

biba_18
26. jún 2026
@anonym_autor

@biba_18 V pracovnej zmluve to uvedené nemám, kolektívnu zmluvu si ešte idem pozrieť. Zaujímalo ma hlavne to, či si môže zamestnávateľ určiť náhradné voľno aj v prípade, že by som radšej chcela nadčasy preplatiť.

@anonym_autor to si nemyslím. jedine že by ste to mali v KZ...
ale prečo nechceš NV? to je dovolenka "navyše"...

anonym_3a5310
26. jún 2026
@biba_18

@anonym_autor to si nemyslím. jedine že by ste to mali v KZ...
ale prečo nechceš NV? to je dovolenka "navyše"...

@biba_18 mozno by sa jej viac zisli peniaze ako voľno

biba_18
26. jún 2026
@anonym_3a5310

@biba_18 mozno by sa jej viac zisli peniaze ako voľno

@anonym_3a5310 a možno je niekedy lepšie nenaťahovať sa so zamestnávateľom o 80€ ...

anonym_7bb156
26. jún 2026

Zamestnávateľ ti ich musi preplatit. Nahradne volno je mozne len po dohode a teda suhlasit s nahradnym volnom musis aj ty, aj zamestnavatel.

anonym_61708f
26. jún 2026

V školstve bežná prax, náhradné voľno za odpracované nadčasy... dokonca aj daňový úrad mi hovorila známa, že má za nadčasy náhradné voľno...

nelca84
26. jún 2026
@anonym_61708f

V školstve bežná prax, náhradné voľno za odpracované nadčasy... dokonca aj daňový úrad mi hovorila známa, že má za nadčasy náhradné voľno...

@anonym_61708f nemiešaj hrušky s jablkami. Pedagogicki zamestnanci postupujú podľa zákona o pedagogických zamestnancoch a daniari podľa zákona o štátnej službe. V oboch prípadoch sa prednostne čerpá náhradné voľno.

anonym_25db32
26. jún 2026

podľa ZP nadčas sa PREPLÁCA automaticky,náhradné voľno len s tvojim súhlasom