Výpoveď zo strany zamestnanca

luluka
24. okt 2021

Ahojte. Chcem sa opýtať ako to funguje, keď zamestnanec chce dať výpoveď a poslať ju poštou? Treba ju poslať v dvoch vyhotoveniach alebo stačí jedno?

martinq54
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanka.zuzu
24. okt 2021

@martinq54 žeby doporučene?

martinq54
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lumos36
24. okt 2021

§ 83 odst. 3 Zákonníka práce .... zamestnanec doručuje pracovnoprávne dokumenty v.r. výpovede buď na pracovisku alebo doporučene (nevyžaduje sa do vl. rúk). V tomto prípade je dôležité aj tak vyjadrenie zamestnávateľa. Takže ak ide o dohodu, buď ju zamestnávateľ príjme, alebo nie a potom musí zamestnanec dodržať výpovednú dobu. Výpovedná doba je podľa Zákonníka práce s ohľadom na odpracované roky, avšak platí ZP len vtedy, ak sa v pracovnej zmluve, či kolektívnej zmluve nedohodli iné doby. Ak ide o výpovednú dobu, potvrdí výpoveď. Výpovedná doba plyne od prvého nasl. mesiaca.

martinq54
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lumos36
24. okt 2021

martinq54
Zamestnávateľ sa tak či tak musí vyjadriť k výpovedi, takže zaslanie je len "pokus" o skončenie. Ideálny stav (ak teda chceme hovoriť o tom, že zamestnávateľ je podvodník, čo brojí proti zamestnancom) poslať doporučene a dodatočne priniesť osobne, alebo upozorniť mailom, že bola výpoveď poslaná a ak teda ešte nestačí, tak treba poslať v kópii aj priamo vedeniu, nie len personálnemu oddeleniu. Pracujem v tejto oblasti 25 rokov, tak sa ospravedlňujem, že som urazila vedomosťami a praxou ☹.

opica_skorica
24. okt 2021

@martinq54 nemáš pravdu, viď odpoveď právničky @renatik91 v skupine Právne poradenstvo:

opica_skorica
24. okt 2021

@lumos36 si si istá paragrafom 83 odsek 3?

renatik91
24. okt 2021

@opica_skorica Po 25 rokoch celkom fail. 😀

mogaa
25. okt 2021

@lumos36 no teda ja v tomto odbore síce 25ročnú prax nemám, ale....je rzdiel dohoda o skončení PP a výpoveď....Výpoveď môže poslať aj poštou spolu s doporučeným lístkom a nechá si kópiu výpovede....Pošta sa vo väčšine firiem eviduje, zamestnávateľ síce s výpoveďou zo strany súhlasiť nemusí, ale musí ju akceptovať....

opica_skorica
25. okt 2021

@renatik91
@mogaa veru áno.

monka105
31. okt 2021

Riešila som už x pracovnoprávnych sporov v súvislosti so skončením PP, či už na strane zamestnanca alebo zamestnávateľa, ale ešte som sa nestretla s tým, že by zamestnanec musel preukazovať, čo bolo v obálke. 🙈😄 výpoveď sa dá doručiť doporučene, úplne stačí jeden exemplár. Ak by aj zamestnávateľ chcel robiť zbytočné problémy, dôkazné bremeno je na jeho strane, on musí preukázať, že si doručovala niečo iné. A keď už sme pri tom, je to jednostranný úkon, zamestnávateľ s ním nemusí súhlasiť, stačí, že mu je doručený.