Môžu mi po návrate z PN zmeniť náplň práce?
Kolegyňa ma počas PN zastupovala, lenže po návrate mi šéf povedal, že pri nej už moja pôvodná agenda zostane. Mne pridelili úplne iné úlohy, ktoré sú jednoduchšie a úprimne mám pocit, akoby ma odsunuli bokom.
Môžu mi takto po návrate zmeniť náplň práce, keď mám v zmluve stále rovnakú pozíciu?
Bud rada ze sa mas vobec kam vratit…
Ja som sa vrátila do práce po 4m PN a všetci vedeli, že bola naozaj opodstatnená. V práci som bola 10r. Po mojom návrate mi všetci dávali jasne najavo, že tam vlastne ani nie som potrebná a zvládli to aj bezo mňa. Odišla som sama po 5m.
Ked si tam dlho nebola, tvoju pracu niekto robit musel. Kolegyna sa zabehla, mozno to robi aj lepsie. Preco by to mali vratit tebe? Musela sa to naucit a teraz zasa davo ine?
Dobre, zabudneme na všetky nezmysly, ktoré tu boli napísané doteraz a ktoré nemajú spoločné nič s tým, na čo sa autorka pýtala.
Podstatná je tvoja pracovná zmluva. Je jej súčasťou aj pracovná náplň? Ak áno, máš robiť to, čo hovorí táto náplň. Ak chcú, aby si robila niečo iné, musia ti dať vo forme dodatku novú pracovnú náplň a tú môžeš ale aj nemusíš podpísať. Ak súhlasiť nebudeš, má zamestnávateľ 2 možnosti:
1. nechať ťa robiť tvoju pôvodnú prácu,
2. dať ti výpoveď z organizačných dôvodov s odstupným.
Ak pracovnú náplň nemáš, tak si v nevýhode. Robíš prácu, ktorú ti pridelia.
Dolezite je kolko si bola na PN ? za mna to znamena ze budes prva na rade pri prepustani, takze by som si zacala hladat nieco ine
a nemusi ti vobec menit napln prace, tie zvycajne neobsahuju detailne specifikovanu agendu ale popisy cinnosti a aj zazracnu formulku pre pracu podla pokynov nadriadeneho
Pokual ti nemenili mzdu, miesto prace rozsah uvazku a poziciu tak neni dovod ocakavat zmenu pracovnej zmluvy, skor to vyzera ze chcu aby si odisla sama
Dolezite je kolko si bola na PN ? za mna to znamena ze budes prva na rade pri prepustani, takze by som si zacala hladat nieco ine
a nemusi ti vobec menit napln prace, tie zvycajne neobsahuju detailne specifikovanu agendu ale popisy cinnosti a aj zazracnu formulku pre pracu podla pokynov nadriadeneho
Pokual ti nemenili mzdu, miesto prace rozsah uvazku a poziciu tak neni dovod ocakavat zmenu pracovnej zmluvy, skor to vyzera ze chcu aby si odisla sama
@anonym_1afec5 len pre info, formulka "iné úlohy podľa pokynov nadriadeného" neznamená, že jej môže dať nadriadený robiť čokoľvek. Omyl. Môže jej dať robiť iba činnosti súvisiace s jej pracovnou pozíciou. A čo sa týka pracovnej náplne, ak je taká, aká má byť, tak má presne špecifikované činnosti.
@anonym_autor skus napisat o aku poziciu ide lebo napr
analytik ma napln prace pre projekty v rozsahu
* zber, spracovanie a analýzu údajov,
* identifikáciu trendov, problémov a príležitostí,
* prípravu reportov, prehľadov a prezentácií výsledkov,
* navrhovanie riešení a odporúčaní na zlepšenie procesov,
* spoluprácu s ostatnými oddeleniami pri získavaní a interpretácii dát,
* tvorbu a aktualizáciu dokumentácie, analýz a metodík,
* monitorovanie ukazovateľov výkonnosti (KPI),
* podporu rozhodovania manažmentu na základe dát,
* prácu s analytickými nástrojmi a databázami (napr. Excel, SQL, Power BI, Tableau alebo iné podľa zamerania),
* overovanie správnosti a kvality údajov
a predtym si robila napr na IS XYZ ako analytik c 1 ale to je projektova pozicia nie pracovna tj kludne to mohli presunut na ineho v tíme
alebo si robila mzdy pre firmu a teraz ti dali riesit napr stravne ? Presunuli ta medzi oddeleniami?
Doplním informácie - na PN som bola približne 3 mesiace. Zmluvu mám stále rovnakú, nemenila sa mi mzda, miesto práce, úväzok ani pracovná pozícia.
Po návrate mi však už nechcú prideľovať pôvodnú agendu, ktorú som robila pred PN, lebo ju medzitým prevzala kolegyňa. Pracovnú náplň nemám detailne rozpísanú, skôr len všeobecne, preto neviem, či mi môžu v rámci tej istej pozície prideliť inú prácu len tak, alebo by to malo byť nejako oficiálne upravené.
@anonym_autor rovnako platená?
teda nemas exaktne uvedenu tu agendu co si robila v naplni prace ? a teraz co robis zodpoveda tvojej naplni prace a pozicii ? ci si predtym robila uctovnicku a teraz chcu aby si robila aistentku napr ?
Nevidis ine signaly ze by to chceli ukoncit kvoli nadbytocnosti ?
Doplním informácie - na PN som bola približne 3 mesiace. Zmluvu mám stále rovnakú, nemenila sa mi mzda, miesto práce, úväzok ani pracovná pozícia.
Po návrate mi však už nechcú prideľovať pôvodnú agendu, ktorú som robila pred PN, lebo ju medzitým prevzala kolegyňa. Pracovnú náplň nemám detailne rozpísanú, skôr len všeobecne, preto neviem, či mi môžu v rámci tej istej pozície prideliť inú prácu len tak, alebo by to malo byť nejako oficiálne upravené.
@anonym_autor áno, ak nemáš dobrú zmluvu a teda nemáš pracovnú náplň presne špecifikovanú, tak ako som písala v prvej reakcii, musíš robiť to, čo ti pridelili (ak to nie je mimo toho, čo máš v pracovnej náplni). V budúcnosti odporúčam trvať na kvalitnej zmluve (presne špecifikované pracovné činnosti).
Ale veď tá z administratívy nepreložili do výroby alwbo kuchyne
Čiže ak robíš stále administratívu, tvoja praca sa nezmenila
@anonym_autor ak máš všeobecne napísané administratívna práca tak ano, môťu ti prideliť akkúolvek inú agendu....ak máš v pracovnej zmluve referent tak detto ťa môžu presunúť na iné oddelenie kde tiež budeš robiť referenta s inom agendou.....
V ramci pracovnej zmluvy a pracovnej naplne ano. Nemozu urobit zo sekretarky skladnicku, ale mozu ti napriklad namiesto vypracuvania zlozitych zmluv a objednavok dat robit nejake nahravanie faktur do systemu, stale ta ista kancelarsko - administrativna praca.
Napis viac, co si robila, co robis teraz, odfot pracovnu zmluvu bez osobnych udajov.

ak mas rovnaku mzdu, tak by som neriesila