icon

Musí ísť manžel na OČR, aj keď nechce?

sebastianmichal
17. mar 2020

Ahojte ide o mojho manzela robi vo firme kde vozi drevo majitel mu povedal ze ma ist teraz na ocr ale kedze ma minimalku tak dostane malo oproti tomu co by riadne zarobil. Otazka znie co ma robit ked na ocr nepojde a naco ma pravo dik

evittam
17. mar 2020

@sebastianmichal Vid ZP a uz minimalne 5diskusii o tom istom.
Ak je firma zatvorena kvoli korone tak ma narok na náhradu mzdy vo vyske priemernej mzdy t.j.ak ma oficialne minimalku tiež by to nebolo bohviečo.

misiatko14
17. mar 2020

@sebastianmichal no ano moze...u nas to iste..zamestnavatel povedal, nech ideme na pnku, co samozrejme ma doktorka nevypise ked nie som chora tak som volala do prace a povedali mi, ze mam smolu teda spatne mi davaju polovicny uvazok a nedostanem teda ziadne peniaze...a ked sa mi nepaci nech ratam s tym, ze ked to cele skonci sa nemam kde vratit...tiez neviem co budem robit ale tak evidentne zakony neplatia pre vsetkych...

evittam
17. mar 2020

@misiatko14 Ale platia len ich treba poznať. Nemôžu ti len tak spatne zmenit úväzok bez zmeny PZ ktoru musíš podpisat. A ziadna "smola" ale ako pisem vyššie. Netreba sa nechať zastrašovať a od.bavat.

maminuska
17. mar 2020

@sebastianmichal no toto je dôsledok tých minimálok , často aj neoprávnene daných , kde koeficient náročnosti nič zamestnávateľom nehovorí . Minimálna mzda, minimálna PN, minimálny dôchodok , minimálny invalidný ..a často to všetko ešte aj bez stravných lístkov.

maminuska
17. mar 2020

@misiatko14 ako povedala
@evittam ak máš pôvodnú zmluvu v ruke, spätne ti nemu dať nič.
Ja som v pozícii zamestnávateľa ale toto by som sa teda bála urobiť.

evittam
17. mar 2020

@maminuska Ale aj minimalne odvody, nizke alebo ziadne dane, este DB. A na ruku bez toho vsetkeho a potom vyplakavanie aku mam biednu davku....

sebastianmichal
autor
17. mar 2020

@misiatko14 no lebo on uz uvazuje ze keby ho radsej prepustil a dal odstupne isiel by na podporu asi treba volat inspektorat prace

sebastianmichal
autor
17. mar 2020

@evittam dakujem pozriem

maminuska
17. mar 2020

@evittam určite aj ty , ale ja to mám pred očami denno denne , platí minimálne odvody, potom bohužiaľ ochorie a strašne nadáva aký je tento štát drbnutý lebo nemôže prežiť, lebo rezerva žiadna lebo sa žije ruka hore.
Potom sa mi tu občas premelie taký hajzlík , čo aj pri koeficiente 3 dá minimálna základnú , vraj robí len pomocné práce , vraj stravné lístky nechce, sociálny fond nečerpaný niekoľko rokov ale on sám sa vyváža na Volve a manželka na Audine, dom si postaví , sklad mu nesedí lebo berie z neho

evittam
17. mar 2020

@maminuska Vies ale ludia -zamestnanci si toto všetko robia sami lebo s tym súhlasia. Ja viem doba je ťažká a ludia su radi ze maju prácu ale proste odkial pokial.

maminuska
17. mar 2020

@evittam áno robia si to sami .

tslobik
17. mar 2020

@evittam A nie je to len 60%?

evittam
17. mar 2020

@tslobik Pozri ZP. Je to do vysky priemernej mzdy, minimálne 60%. Presne to nájdeš v ZP.

tslobik
17. mar 2020

@evittam Môj tiež tak má. Viem, že si to robia sami ľudia. Ale keď by nesúhlasil, môže ísť kade ľahšie.

tslobik
17. mar 2020

@evittam Takže počítam, že nikto nedá viac ako tých 60%? Ked nemusí. Dobre to chápem?

evittam
17. mar 2020

@tslobik Zakon znie ako som napísala. Podmienky si najdi sama kedy moze dať len 60%.

tslobik
17. mar 2020

@evittam Ok, pozriem.

nevludna
17. mar 2020

@sebastianmichal naco chces volat inspektorat prace? Vsak tvoj muz ma minimalku, ci teraz caka, ze dostane tak ci tak daco nacierno?

misiatko14
17. mar 2020

@evittam poznam ich az velmi dobre, ale ked mi raz tie peniaze na ucet neposlu tak co mozem...nedostali sme vyplatu ani za minuly mesiac a nikoho to nezaujima, lebo povedali, ze mozu dat firmu kludne aj do krachu a stale len vyhrazanie sa...keby sa dal aspon podnet na inspektorat prace podat anonymne, ale kazdy z nas sa boji to napisat pod svojim menom, lebo sa bojime..

evittam
17. mar 2020

@misiatko14 Tak sa bojte dalej a budte aj bez peňazí. Vela šťastia. Ja nedostanem výplatu a sa mi zamestnavatel vyhráža tak uz tam davno nie som. A problem by mal zamestnavatel nie ja.

sebastianmichal
autor
18. mar 2020

@evittam prosim ta nevies ako to je ked mame 2deti mozem ist na ocr s jednym a manzel s druhym?

sebastianmichal
autor
18. mar 2020

@nevludna nie ale co ma robit ci zamestnavatel bude nuteni mu dat promeranu mzdu alebo 60percent

evittam
18. mar 2020
prvosienka7
18. mar 2020

Ja som si myslela, že sa dajú deti takto rozdeliť, aby mal každý rodič právo na očr...Myslíš, že by to teraz niekto rišil, ak by si to takto nahlásili?

kazuso
18. mar 2020

Nie, ale môže ísť najprv jeden s dvomi deťmi a potom sa vystriedajú. Však jeden dve deti opatrí. Teraz budete doma obidvaja a ak budú škôlky a školy zatvorené celý mesiac potom budete robiť čo?

sebastianmichal
autor
18. mar 2020

@evittam dakujem

sebastianmichal
autor
18. mar 2020

@prvosienka7 mali to tak urobit ale neurobili na socialnej poistovny mi sama povedala ze ona nevie o tom aby sa to tak dalo ale tak mozno to povolia neskor