icon

Na ktorom úrade práce sa musím nahlásiť?

erica_xy
6. jún 2017

Dobry den. Chcem vas poprosit o radu. V praci davam po 7 rokoch vypoved, stahujem sa do CR, ale novu pracu tam este nemam, cize budem urcitu dobu nezamestnana. Zaujima ma, ci sa treba nahlasit na slovenskom urade prace, alebo ako to v tychto pripadoch chodi? Mam narok aj na podporu v nezamestnanosti? Za kazdu radu budem vdacna.

evittam
•
6. jún 2017

@erica_xy Ak chceš podporu-na kt.mas narok tak sa musis najskor evidovat na UPSVaR, keď dostaneš rozhodnutie o zaradeni do evidencie uchadzacov o zamestnanie tak pojdes na SP poziadat o podporu.

katulienkax
•
6. jún 2017

Mala by si mat podporu a taktiež sa treba zaevidovať lebo inac musíš platiť zdravotne sama.

evittam
•
6. jún 2017

@katulienkax No, nejde jedno bez druhého. Pokiaľ nebude zaradena do evidencie uchadzacov o zamestnanie tak nemoze poziadat o podporu.😉

9lf9
•
6. jún 2017

@erica_xy kvoli podpore sa musis evidovat na urade ale pokial opustis Slovensko na viac ako 15 kalendarnych dni, tak sa musis podla zakona z uradu vyradit, nemozes byvat v ČR a byt evidovana na SR ako nezamestnana

evittam
•
6. jún 2017

@9lf9 A zase som mudrejsia.☺😉

barruna
•
6. jún 2017

Neviem ako to budes mat s tym pobytom v cechach ale asi by sa ti oplatilo sa zaregistrovat tu najprv, lebo za prve mozes dostat tu podporu a platit si zdravotku sama ked nemas prijem tiez nie je sranda 🙂 Ale ak je pravda to co napisala 9lf9 tak to asi potom bude celkom komplikovane

9lf9
•
6. jún 2017

pravda to je, ale je mozny export podpory do CR (treba sa evidovat na soc. poistovni) a po zaevidovani sa na urade v SR by sa potom evidovala v stanovenom termine na urade v CR a podpora by sa doberala.

emilia25
•
6. jún 2017

Baby a dalo by sa to aj opacne.praca v cr roky tu na sk moc odrobene neni.ale pobyt v sr je stale.tak ze by som podporu mala zo sr.da sa to?

erica_xy
autor
•
7. jún 2017

@9lf9 Dakujem za odpoved. Budem sice byvat v CR, ale trvaly pobyt budem mat stale na Slovensku a tam idem zatial docasne a casom sa uvidi. Aj tak ma po 15 dnoch vyradia z evidencie a budem sa musiet registrovat na urade v CR?

erica_xy
autor
•
7. jún 2017

@9lf9 Pravdupovediac som si to predstavovala nejak tak, ze budem evidovana tu, poberat podporu a nikto nemusi vediet, ze sa zdrzujem vacsinou tam a ked si najdem pracu, tak pridem na urad s podpisanou zmluvou s ceskou firmou a vyradia ma z evidencie na zaklade toho, ze uz som zamestnana.. Ale take jednoduche to asi nebude 😀

enka81
•
7. jún 2017

@erica_xy ved to tak urob, zaeviduj sa, a jedine, ze sa budes musiet raz za cas chodit hlasit na urad, ak to nebudes mat nejako daleko, je to lepsie, ako si platit ZP

9lf9
•
7. jún 2017

@erica_xy
@enka81 ona by si zdravotne nebude musiet platit, lebo by si evidenciu prehodila do CR, obcan je povinny podla zakona nahlasit, skustocnosti ktore maju vplyv na evidenciu na urad- poucenie o tom podpisuje pri podani ziadosti a aj ho dostane domov. Ked ju potom vyradia spatne a pride o podporu a bude ju musiet vratit to je asi horise ako zaradit sa tu, poziadat o podporu , potom poziadat na soc. poistovni o export podpory lebo ide do CR a do terminu ktory jej bude urceny sa bude musiet nahlasit na urade v CR a je to vsetko podla zakona a bez problemu.

enka81
•
7. jún 2017

@9lf9 jaaaj, tak jasne, vidis do tej problematiky viac, tak aspon dostala radu, ako to ma urobit,

erica_xy
autor
•
8. jún 2017

@9lf9 Dakujem pekne za rady, urobim to teda tak 🙂