icon

Nárok na paragraf pri dietati

duvi11
6. aug 2018

Dobry den poprosím vie mi niekto povedat presne koľko mam narok pri dieťati na P z práce?cca viem že to je 7 papierov no mám dve deti tak na každé zvlášť???každý mi iné hovori a dosť často musím so starším cestovať k dr na vyšetrenie nakoľko som sama s nimi.Dakujem za odpovede

ingrid2304
•
6. aug 2018

7 dní na seba, 7 dní na rodinného príslušníka. Je jedno, koľko máte detí. Rodinný príslušník je dieťa/deti, manžel/ka, rodič, svokor/svokra, brat/sestra, vnúča... atď.

hettinka
•
Autor odpoveď zmazal
•
ingrid2304
•
6. aug 2018

@hettinka vďaka za info 🙂

duvi11
autor
•
6. aug 2018

Čiže na 1-2-3deti len 7 papierov a čo ak to presvihnem ??nakoľko či s jedným či s druhým dieťaťom riešim dr.????

renatik91
•
6. aug 2018

@duvi11 nemôžeš to prešvihnúť. Potom to rieš dovolenkou.

ingrid2304
•
6. aug 2018

Možno sa dohodnúť so zamestnávateľom, že aj 7 dní, čo máte na seba, tak aspoň niektoré využiť pre deti. Alebo potom dovolenka?

dasenka1203
•
6. aug 2018

noo ja mam info ze sa to da aj presvihnut, len to potom uz nie je zaplatene, cize kvazi ospravedlnene a neplatene volno....

renatik91
•
6. aug 2018

@dasenka1203 na takéto zaručené informácie od kolegovho bratranca manželky by som sa naozaj nespoliehala. Máloktorý zamestnávateľ je tak benevolentný. A preto je potrebné takúto otázku vždy položiť jemu a nie na fórum Modrého koníka 🙂

kiara0666
•
6. aug 2018

Ak vycerpate Pcka aj dovolenku tak to skúste riešiť aj s OCR-kou - opatrovanie člena rodiny. Sociálna poisťovňa platí ale len10dni, zamestnávateľ vtedy ale nič. Toto mozte ale využiť len raz za mesiac.

renatik91
•
Autor odpoveď zmazal
•
ikonica
•
6. aug 2018

@dasenka1203 je to neplatene a to znamena ze nastava prerusenie poistenia co bude jednak chybat do dochodku a po druhe zdravotne za ten den si bude musiet sama zaplatit... cize radsej si tam dat dovolenku ako neplatene volno...

7 papierierov na vsetkych prislusnikov nie na kazdeho zvlast... to by ponietori mali dovcu cely rok 😃... a na postihnute dieta, jeho doprevadzanie na vysetrenia je este 10 dni naviac (nie 7)

alenah31
•
6. aug 2018

@duvi11 môžeš presiahnuť tých 7 dní, ale bude to len ospravedlnené no nezaplatené. Pokiaľ to bude celodenné p-čko je to kvázi neplatené voľno a na ten deň si sama hradíš zdr. poisťovňu a tiež sa ten deň nezapočítava do odpracovanej doby-pokiaľ si to tiež nedoplatíš resp. nenadrobíš, zamestnávateľ ťa odhlási z poistení. Ak to p-čko bude max. na 4 hodiny na deň tak to bude ospravedlnená no neplatená absencia, ale zdravotku ani dôchodkové zamestnávateľ neodhlási.

kiara0666
•
6. aug 2018

@renatik91 prečo

luliu
•
6. aug 2018

@kiara0666 pretože keď niekto potrebuje ísť s dieťaťom na vyšetrenie jeden deň, nebude sa dávať na OCR a tu OCR mu nikto ani neda

alenah31
•
6. aug 2018

@luliu ale dá čoby nedal, nosia mi ich pravidelne. Aj PN sa dá vystaviť na jeden deň. P-čko je určené na nevyhnutné potrebný čas na vyšetrenie, ak ale mamička/otecko potrebuje ostať s dieťaťom doma a poctivý lekár odmietne dať celodenné p-čko nakoľko u lekára strávili len 2 hodiny takže mu potvrdí len toľko a lekár nemôže za to, že dieťa už napr. do skoly/škôlky nejde a nemá s kým zostať doma, môže tento Dr. vystaviť jedodennú Očr a to 2-hodinové p-čko skrátka stornuje. Mám otca samoživiteľa so štyrmi deťmi, takéto Očr má pravidelne, neznášam to, lebo je okolo toho dosť roboty, ale má na to právo.

hettinka
•
Autor odpoveď zmazal
•
ibrunova
•
6. aug 2018

@duvi11 ak sa vrátiš do práce, neráta sa ti celý deň, ale len ten čas, ktorý si bola preč, takže napr. 2 hodiny a spočítava sa to.. Aspoň u nás. Ja som to nikdy ešte neminula..

kiara0666
•
6. aug 2018

@luliu ja som to nemyslela pre boha na jeden deň. Ale vtedy keď by bolo dieťa choré a bolo by s ním treba ostať doma dlhšie

luliu
•
6. aug 2018

@kiara0666 ale ona nerieši chorobu dieťaťa, rieši P, jednodnove vyšetrenie

duvi11
autor
•
7. aug 2018

Áno riešim vyšetrenie str.syn ma každý pol rok 2x vyšetrenie plus s ním musím chodiť k očnej každé 3 mes.a ro nevravím ak niečo nečakane vyskočí. Ako som písala som sama s nimi tak naozaj nikto iný to nedoriesi za mňa.Mam pracu za ktorou cestujem čiže aj v tom je to komplikované.Ale Ďakujem za reakcie.

fabrika
•
7. aug 2018

@duvi11 najlepšie bude ak pôjdeš sa priamo spýtať zamestnávateľa, to budeš mať naistejšie.

hettinka
•
Autor odpoveď zmazal
•
petrahankova
•
16. dec 2020

Prosím na deti ma narok na 7 dni paragraf len jeden rodič alebo kazdy ma narok na 7 +7dni?

alenah31
•
16. dec 2020
petrahankova
•
21. dec 2020

@alenah31 ďakujem

janulap
•
8. okt 2025
@alenah31

@luliu ale dá čoby nedal, nosia mi ich pravidelne. Aj PN sa dá vystaviť na jeden deň. P-čko je určené na nevyhnutné potrebný čas na vyšetrenie, ak ale mamička/otecko potrebuje ostať s dieťaťom doma a poctivý lekár odmietne dať celodenné p-čko nakoľko u lekára strávili len 2 hodiny takže mu potvrdí len toľko a lekár nemôže za to, že dieťa už napr. do skoly/škôlky nejde a nemá s kým zostať doma, môže tento Dr. vystaviť jedodennú Očr a to 2-hodinové p-čko skrátka stornuje. Mám otca samoživiteľa so štyrmi deťmi, takéto Očr má pravidelne, neznášam to, lebo je okolo toho dosť roboty, ale má na to právo.

@alenah31 ahoj,prosim ta,mozem si zobrat na dceru paragraf ako sprevadzanie clena rodiny ku dr,ked ona bude mat tiez na seba paragraf do prace?Dakujem