icon

Nástup na pedagogického asistenta: Ako sa pripraviť?

16. sep 2026

Ahojte. Od januára nastupujem na ped. asistenta, ale bojím sa mám strach, ako čo budem robiť .. ako to cele prebieha, či ma niekto ako navedie atď .. Aký je rozdiel robiť asistenta v mš a v zš prvý stupeň? Vďaka.

puertorico
16. sep 2026

ja si osobne myslím že to bude tak, že budeš dávať pozor či dieťa/deti píšu, stíhajú . keď nie, tak ich navedieš ako majú písať alebo rátať . keď nebudú stíhať, tak im rýchlo dopíšeš do pracovného zošita aby sa vedeli doma potom doučiť. na písomke sem tam nenápadne pomôžeš 😅 keď bude samostatná práca, ty budeš pracovať s nimi. prečítaš im zadanie úlohy, lebo niektorí nebudú vedieť dobre čítať. myslím že ťa nikto nenavedie, možno pani učiteľka na začiatku ako začneš pracovať, sama sa do toho rýchlo dostaneš a budeš im chcieť pomôcť .

anonym_6e4edb
16. sep 2026
@puertorico

ja si osobne myslím že to bude tak, že budeš dávať pozor či dieťa/deti píšu, stíhajú . keď nie, tak ich navedieš ako majú písať alebo rátať . keď nebudú stíhať, tak im rýchlo dopíšeš do pracovného zošita aby sa vedeli doma potom doučiť. na písomke sem tam nenápadne pomôžeš 😅 keď bude samostatná práca, ty budeš pracovať s nimi. prečítaš im zadanie úlohy, lebo niektorí nebudú vedieť dobre čítať. myslím že ťa nikto nenavedie, možno pani učiteľka na začiatku ako začneš pracovať, sama sa do toho rýchlo dostaneš a budeš im chcieť pomôcť .

@puertorico vieš o tom, že pedagogicky asistent pracuje detmi, kt su istým spôsobom nejak znevyhodnene? Teda môže mať autizmus a podobne? naozaj to nie je práca o tom, aby davala pozor či deti stíhaju pisať 😲

anonym_e99487
16. sep 2026

@anonym_autor Ja som mala na niektorých hodinách asistenta pri sebe, mala som dyslexiu a dysgrafiu. Ale všetko som stíhala aj robila a chodila som na normálnu ZŠ. Asistentka nič nerobila len sedela pri mne a párkrát sa ma opýtala či rozumiem alebo či netreba pomôcť, a keď som povedala, že nerozumiem, vysvetlila mi to pomalšie. Ale tak úprimne, bolo to podľa mňa na prd, lebo aj keď mi chcela niečo vysvetliť tak tam bol šušot od nás a učiteľom vadilo že to narúša hodinu😀

puertorico
16. sep 2026
@anonym_6e4edb

@puertorico vieš o tom, že pedagogicky asistent pracuje detmi, kt su istým spôsobom nejak znevyhodnene? Teda môže mať autizmus a podobne? naozaj to nie je práca o tom, aby davala pozor či deti stíhaju pisať 😲

@anonym_6e4edb rozumiem . ale prepáč, to s tým autizmom mi nenapadlo . ja som automaticky hneď myslela na tú dyslexiu a dysgrafiu a že tie deti rozumejú , len sú pomalšie . prepáč ❤

anonym_1400d1
16. sep 2026

no dnes vacsinou asisetnt nesedi pri dietati s dysporuchami, najcastejsie su to deti s autizmom, nks (vjp), zrakovym, telesnym ci sluchovym postihnutim. dobre by bolo nastudovat si vopred dane postihnutia a ako vies pomoct tymto detom v skole/skolke a nasledne sa v oboznamit s konkretnymi detmi (spismi) ake maju potreby a do akej hlbky oslabenia

anonym_5fc95d
16. sep 2026

A este treba dodat, ze budes dievca pre vsetko. Asistent zastupuje, ma dozor, chodi do SKD. A to, ze budes mat jedno dieta na prvom stupni je iba nesplnitelny sen. V lepsom pripade budes mat 2-3 ziakov, kludne prvaka s sutizmom, piataka s adhd a siedmaka s add.

letfenixa
16. sep 2026
@anonym_5fc95d

A este treba dodat, ze budes dievca pre vsetko. Asistent zastupuje, ma dozor, chodi do SKD. A to, ze budes mat jedno dieta na prvom stupni je iba nesplnitelny sen. V lepsom pripade budes mat 2-3 ziakov, kludne prvaka s sutizmom, piataka s adhd a siedmaka s add.

@anonym_5fc95d rovnako ako učiteľ a vychovávateľka.

anonym_a8111d
16. sep 2026

Budeš mať adaptačné vzdelávanie, uvadzajucu učiteľku a všetko ti dopredu povedia.

anonym_5fc95d
16. sep 2026
@letfenixa

@anonym_5fc95d rovnako ako učiteľ a vychovávateľka.

@letfenixa no u nas napr druhy stupen do skd nechodi, zatial co prvostupniari a asistenti tam idu dusu vyplut

anonym_09531f
16. sep 2026

No, keďže je inklúzia, asistent už nie je len pri žiakoch s poruchami, ale všíma si každého žiaka a jeho potreby. A ver mi, že teraz pomaly každý žiak potrebuje individuálny prístup. A primárne sú asistenti zaraďovaní na 1. stupeň, z 2. stupňa sa už "upúšťa" - len v prípade IVP.
Na prvom stupni je potrebné robiť čokoľvek, tam sa asistent nezastaví, nesadne si.