icon

Návrat do práce po materskej

29. dec 2025

Coskoro mi ide dieta do skolky a ja sa vraciam do prace. Vobec sa netesim na ten navrat k beznemu zivotu. Mam pocit ze vsetky kamosky v okoli sa nemohli dockat kym bude dieta v skolke a ony naspat v pracovnom rezime.
Ja som teraz prezivala najkrajsie obdobie. Nas vlastny domaci rezim, ziadny stres, vela casu na cerstvom vzduchu. Citila som sa uzitocna.
Teraz? Dieta do 4 v skolke, kym pojdeme sem tam na nejaky nakup, nieco sa doma navari alebo zje tal je pomáy cas spat…dni kedy budem musiet zostat v praci aj dlhsie lebo take dni sa vzdy najdu.
Je mi z toho do placu ked si predstavim kolobeh do roboty, domov a spat, cakat na vikendy a tie muz niekedy pracuje takze velmi kratky spolocny rodinny cas.
Ak su tu mamy ktore to mali podobne tak ako dlho vam trvalo kym ste si naspat zvykli?
A prosim nebudte hnusne, nie som leniva pracovat ani som nechcela s dietatom zostat do 18 doma…len sa mi tazko zvyka na velke zmeny a fakt ma materstvo proste naplna. Ja viem ze si proste zvyknut musim. Len sa teraz na to neviem divat pozitivne ze je to prirodzeny kolobeh zivota.

aurora33
30. dec 2025
@lienka.7

@anonym_autor ano, my sme tu vsetky necity, len ty si to lietadlo.
@mircalla ti to presne napisala, v čom je rozdiel. Každá jedna sme predpokladám boli rada doma s detmi aj sa s nimi hrali a podobne. Ale ja čas sa posunúť zase ďalej a nie sa zbytočne utapat v minulosti. Co ti bráni sa doma hrať ďalej aj po praci so 4 ročným? 5,6 ročným? To len na rodicovskej sa dá podľa teba hrať? A nie, nemôže za to tvoja práca, ze ty si teraz nešťastná. Môže za to tvoje nastavenie v hlave.

@lienka.7 Ved toto. Ufnukana autorka to očividne nepochopila. Vedela som že k detstvu patria plienky a podobne ale oveľa radšej som teraz s väčšími deťmi. Toto si jednoducho užívam viac. Dcéra má 9 a zbožňujem naše chvíle pri nakupovaní, alebo večernej skin care. Ale počkať, keď nerevem za plienkami tak som asi necitlivá neempatický matka a podla MK mám mať tak chladný vzťah s deťmi že sa vlastne doma len obchádzame.

mircalla
30. dec 2025
@anonym_autor

@mircalla ja som v depke? Aha.

@anonym_autor Tak neviem, pride mi to prehnane...Tvaris sa, ze zivot skoncil
Len zacina ina kapitola. Ak sa ti to nepaci, urobte si dalsie dieta
A inak nie je to materska, ale rodicovska. Vzdy ma udivovalo, ze 80% zien nevie rozdiel

lienka.7
30. dec 2025
@anonym_autor

@lienka.7 ty si fakt bez kuska empatie. Co som sa zabarikadovala doma a odmietam vyjst von??? Co sedim doma a vyzieram socialne davky a nie som schopna sa zaradit do pracovneho rezimu????

Moj prispevok je o tom ze ma mrzi ze tato retapa konci a pytala som sa zien ktore MALI ROVNAKE POCITY (takze v preklade nie tych co to mali narocne a neuzivali si to tie mali krakat v inom priespevlu) ako dlho im trvalo kym si zvykli???? Pytala som sa na osobne skusenosti zien ktore maju rovnake nastavenie. Nie na truby ktore si hned vyvodia ze som leniva robit a chlap mi nepomahal a som psychicky slaba a mala som zit v zahranici aby mi nahodou nebolo chvilu doma dobre.
Nauc sa citat s porozumenim. Tie co fnukaju nad plienkami pisat ani nemuseli ked sa do toho nedokazu vzit. A hlavne ak som ja asi leniva tak neviem ako niektore dokazu robit za pasom alebo vykladat tovar a tahat 12 hodinove sichty ked fnukaju kvoli plienkam. Zbytocne je tu diskusia utocnych zien a komentare tych co to chapu co som myslela mojim prispevkom sa tu stracaju.

@anonym_autor toto je konikovska klasika. Za to, ze ti tu nedrukujeme a nepodporujeme ta v tvojom marazme sme neempaticke hlupane a trúby. Vieš, čo radšej budem teda teda ta neempaticka hlupana, ako nejaká troska, co sa umara v nezmyselných predstavách a ostala zabrzdenav nejakom minulom casopriestore. Inak ty si presne typ mojej sestry, ktorá už teraz nadáva, ze 7.1.musi ísť opäť na "panske", ako s obľubou vola svoju, inak uplne normálnu a bežnú prácu, a nemôže cely deň prelezat v pyžame pred netflixom.

mircalla
30. dec 2025

Mozno by to chcelo menej odporu k svojej praci. Na lekarku dost vela nechute. Hovoris o tom, akoby si sla do fabriky a caka ta nekonecny stereotyp najblizsich 30 rokov

autor
30. dec 2025

Este si telepaticky navzajom potlapkajte po ramenach ake ste super protivne;)

anonym_56724e
30. dec 2025
@anonym_autor

Este si telepaticky navzajom potlapkajte po ramenach ake ste super protivne;)

@anonym_autor Urcite je tu zrutenych placiek, co sa im nechce pracovat dost...Niektore maju z toho este doteraz krce, ze robia beznu vec, chodia do prace
Keby mohli, su urcite radsej doma
Mnohe maju zase traumu, ze dieta ide do skolky a maju somaticke stavy z toho. Byt doma 3 roky je ozaj luxus, co inde nemaju

anonym_963c7c
30. dec 2025

@anonym_autor Ja ti poviem za seba je to stres a naháňanie sa celý týždeň. Ráno zaviesť deti do škôlky a školy, rýchlo utekať do práce. Poobede z práce pre deti, občas na nákup s deťmi, variť, spratat niečo, úlohy so starším a už je pomaly večer. Varím každý deň čerstvé niekedy každý druhý predsa jesť musíme. Ja som unavená aj z práce robím fizycky náročnú prácu na plný úväzok aj z naháňania sa a koľkokrát ani nemám silu niečo podniknúť večer, tak sme väčšinou len doma. Cez víkend upratovať dôkladne a ideme na výlet niekam von. Cez leto ešte záhrada. Oddychovať nemám kedy čas, jedine keď deti večer zaspia. Občas si prečítam knihu niekedy zaspím hneď od únavy. Takto to máme už pomaly tri roky.

autor
30. dec 2025

Ked som napisala nebudte hnusne tazko si zvykam na zmeny tak si tu niektore pomysleli “vyzva prijata”. Normalne tu nie je od vas ze kusok pochopenia a ludskosti a snahy sa vzit do inej osoby ze niektore veci preziva inak. Ked sa neviem vzit do niekoho pocitov tak scrollujem dalej kde moje nazory niekomu pomozu, ako niekoho urazat . Ale to by som chcela moc ze? Radsej tu budete do mna hustit a robit si tu zavery ze nakoniec vlastne vzhladom aj na moju pracu ani nemam pravo sa vlastne postazovat lebo nerobim vo fabrike…

autor
30. dec 2025
@anonym_56724e

@anonym_autor Urcite je tu zrutenych placiek, co sa im nechce pracovat dost...Niektore maju z toho este doteraz krce, ze robia beznu vec, chodia do prace
Keby mohli, su urcite radsej doma
Mnohe maju zase traumu, ze dieta ide do skolky a maju somaticke stavy z toho. Byt doma 3 roky je ozaj luxus, co inde nemaju

@anonym_56724e ja nie som zrutena placka, nemam krce, nie som leniva pracovat, nechcem zostat doma nemam traumu ani somaticke stavy.
Ja som si len dovolila prispiet na modreho kona ze mi bude luto za tymto casom s malym dietatom. Mohla som???? nemohla som uz to vidim.

anonym_56724e
30. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_56724e ja nie som zrutena placka, nemam krce, nie som leniva pracovat, nechcem zostat doma nemam traumu ani somaticke stavy.
Ja som si len dovolila prispiet na modreho kona ze mi bude luto za tymto casom s malym dietatom. Mohla som???? nemohla som uz to vidim.

@anonym_autor Asi moc nemas rada svoju pracu. Myslim si totiz, ze to nie je len o tom odist od dietata, ale neprejavujes k tej praci ziadny vztah. Vsak byt lekarom je challenge a poslanie, ci nie?
Napisala si sama, ze ti je do placu, nie si placka?

autor
30. dec 2025
@anonym_56724e

@anonym_autor Asi moc nemas rada svoju pracu. Myslim si totiz, ze to nie je len o tom odist od dietata, ale neprejavujes k tej praci ziadny vztah. Vsak byt lekarom je challenge a poslanie, ci nie?

@anonym_56724e 😂😂😂😂😂😂😂 NEPREJAVUJEM K PRACI ZIADNY VZTAH???? Okey top dedukcia tejto diskusie sa prave narodila.
Vies vobec co konkretne robim ked tu mam prejavit moj vztah k praci? 😂😂😂😂😂😂😂 toto ma odrovnalo ako sorry

autor
30. dec 2025
@anonym_56724e

@anonym_56724e a za to ze som obrazne a aj vlastne doslovne napisala (lebo urcite ked sa zavru dvere skolky tak sa aj rozplacem) ze mi je do placu uz som automaticky dozivotne s nalepkou placka?? Dobre pani robot.

anonym_56724e
30. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_56724e 😂😂😂😂😂😂😂 NEPREJAVUJEM K PRACI ZIADNY VZTAH???? Okey top dedukcia tejto diskusie sa prave narodila.
Vies vobec co konkretne robim ked tu mam prejavit moj vztah k praci? 😂😂😂😂😂😂😂 toto ma odrovnalo ako sorry

@anonym_autor Neviem, ale ako lekarku by som ta nechcela.

autor
30. dec 2025
@anonym_56724e

@anonym_56724e prajem ti aby sme sa nestretli. V dobrom.

aurora33
30. dec 2025
@anonym_56724e

@anonym_56724e podobne, toez som si to viackrát pomyslela pri tejto diskusii. Lekárka za sto bodov

anonym_fcbf0f
30. dec 2025
@anonym_autor

@viestta nie som sama a jasne nebudem kazdy den robit nakup ani nemusim kazdy den vyvarat vecere len mam pocit ze vzdy sa “nieco” najde co treba spravit.

@anonym_autor
Mna to tiez desilo, ajked som nastupovala po 2 maternsych do prace v case covidu a teda bol HO bez y (takze nejaka ta prechadzka sq dala napriklad rano do skolky).
Inak hej - mna to stale desi, mam dojem, ze sa iba nahaname a to si deti striedame s ich otcvom 50/50

autor
30. dec 2025
@aurora33

@anonym_56724e podobne, toez som si to viackrát pomyslela pri tejto diskusii. Lekárka za sto bodov

@anonym_56724e
@aurora33 zeny keby ste len vedeli ale ste tu teraz hlupe. Viete ze lekar neni len obvodak ze?
Preco sa tu do mna navazate ohladom mojej profesie ked som zalozila diskusiu ohladom materstva??? Zlepsila som a aj zachranila zivoty viac ludom ako ste vy za zivot spoznali….niekedy radsej vazte slova. Mozno sa raz stretneme tak si spomente ked pojdete na nejaku operaciu akeho lekara tam chcete dobre? Ci empatickeho a starostliveho co vas pri operacii aj ukludni alebo ked nie vas lebo zjavne priroda u vas moc empatie nenadelila tak u vasej rodiny. Ci mam ja napisat ze by som vas nechcela liecit ?????

anonym_a79ea3
30. dec 2025

@anonym_autor ja ta snad ako jedina chapem. Tiez som lekarka, mam narocnu pracu aj so sluzbami, a tiez som sa netesila na navrat, a nebolo to tym ze by som pracu neznasala, len zaberala vela casu, ziadny odchod o hodinku skor a pod., casto aj dorabanie prace po prac.dobe a este sluzby do toho. Vratila som sa do prace ked mala dcera 2.5roka, spociatku na 3dni v tyzdni, to bolo uplne super, aj som stihala dceru, aj kvalitne vykonavat pracu aj mat radost zo zivota. A na plny uvazok som sa vratila ked mala dcera takmer 6 rokov, nic strasne sa nestalo, vsetci uz aj davno zabudli ze som nejaky skrateny uvazok mala, dochodok a pod neriesim,lebo si myslim ze nasa generacia aj tak dochodky mat nebude alebo fakt nizke, tak 3 roky skrateneho uvazku ma nespasia, ja som mala dobry pocit zo vsetkeho a zaroven dostatocny kontakt s pracou. Teraz je dcera uz 4.rocnik skoly, uz skrateny uvazok nepotrebujem. A ako to ostatne pisu, ano treba zamestnat aj manzela, u nas rano vodil do skolky, zostal doma na ocr pri obcasnej chorobe, ale nasa nastastie takmer chora nebola, pomohol s nakupmi a upratovanim, uspavanim, vecerou a pod. Ale ten moj skrateny uvazok bol spolocne rozhodnutie, on je na vysokej managerskej pozicii, kt.sa len tak nenaskytne, s platom vyssim ako ja a bolo to iba na 3 roky. Nelutujeme toto rozhodnutie, mala som stastie ze nase vedenie to chvalilo a tolerovalo. Takze ak sa ti da, nieco podobne by som riesila. A niektore co tu rypu tak netusia aka je praca narocna a co to vsetko obnasa...

princezna_bosorka
30. dec 2025

@anonym_autor preco sa vracias do prace, ktora ta evidentne nebavi? Daj vypoved a najdi si inu alebo chod podnikat. Pri podnikani budes mat rezim, aky sa ti paci (ale podla mna ti za tym pohodlim bude luto). Alt. si dohodni ciastocny uvazok.

anonym_48ac7e
30. dec 2025

@anonym_autor
https://www.azet.sk/magazin/clanok/5acPpRb/prec...
Držím palce, si dobrá mamina, nech to tak aj ostane a na tie "super" názory tu kašli. Uži si dieťatko, ja to robím tiež a je mi jedno, čo hovoria iné "múdre" maminky, keď sama cítiš a vidíš, na čo sa časom prichádza 😉.

anonym_48ac7e
30. dec 2025
@anonym_48ac7e

@anonym_autor
https://www.azet.sk/magazin/clanok/5acPpRb/prec...
Držím palce, si dobrá mamina, nech to tak aj ostane a na tie "super" názory tu kašli. Uži si dieťatko, ja to robím tiež a je mi jedno, čo hovoria iné "múdre" maminky, keď sama cítiš a vidíš, na čo sa časom prichádza 😉.

anonym_48ac7e
30. dec 2025

Tu sa to dá otvoriť, odporúčam na čítanie...

lienka.7
30. dec 2025

@anonym_48ac7e tvrdiť, že ADHD dostane dieta zo "soku" zo škôlky, je rovnaký hoax a kotlarove hlášky o kukurici. Len tak ďalej 👌
To potom inde po svete pobehujú same psychicky chore deti chceš povedať? Keďže tam o nejakej 3 ročnej rodicovskej môžu iba snívať.

anonym_48ac7e
30. dec 2025
@lienka.7

@anonym_48ac7e tvrdiť, že ADHD dostane dieta zo "soku" zo škôlky, je rovnaký hoax a kotlarove hlášky o kukurici. Len tak ďalej 👌
To potom inde po svete pobehujú same psychicky chore deti chceš povedať? Keďže tam o nejakej 3 ročnej rodicovskej môžu iba snívať.

@lienka.7
To sú výsledky výskumu. Zamyslela si sa, prečo v USA má už pomaly každý svojho psychológa a mnoho z nich aj psychiatra? Koľko psychopatov tam behá, strieľa po školách, vraždí, sú emocionálne labilní atď? To tu u nás predtým nebolo, či?

lienka.7
30. dec 2025
@anonym_48ac7e

@lienka.7
To sú výsledky výskumu. Zamyslela si sa, prečo v USA má už pomaly každý svojho psychológa a mnoho z nich aj psychiatra? Koľko psychopatov tam behá, strieľa po školách, vraždí, sú emocionálne labilní atď? To tu u nás predtým nebolo, či?

@anonym_48ac7e samozrejme. Aj autizmus je z toho, že žena v tehotenstve užívala paracetamol, vsak? Takíto samozvani "odbornici" sú pre spoločnosť veľmi nebezpeční.
A ano, kto este nemá svojho psychologa/psychiatra, nech sa hlási u súdruha zincicu. Ono aj tu to vidíme, keď ženy nezvládajú výchovu. Namiesto používania sedliackeho rozumu je lepšie ísť k psychológovi, ze? A potom ti, co ho naozaj potrebujú sa k nemu nemajú šancu dostať. Mam kamarátku psychologicku, 80% ľudí čo k nej pride, k nej ani nepatrí. Jednoducho sú ludia neschopní, pripadne pohodlni sami riešiť svoje problémy, tak čakajú, že to za nich urobi niekto iný. To je všetko.

letfenixa
30. dec 2025
@amdornik

@behulka pozri sa, jeden z mojich príspevkov je o tom, že autorka má predsa možnosť. môže ostať doma s dieťaťom celý život a manžel ich bude živiť. to je celé... ani to sa asi nepáčilo. ako to mám ešte inak napísať? preboha, je to normálna vec v živote, že matka ide raz do práce. väčšinou je to po 3. roku života dieťaťa. s tým treba počítať od momentu, keď sa dieťa narodí, že ak bude zdravé, idem do práce predsa. je na tomto niečo nepochopiteľné? presne to tu niekto vystihol s tou svadbou. pre mnohých je to životná etapa, plánujú ju dlhé roky, ale vedia, že príde a skončí... a nebudú sa preto vydávať každý rok. a verím tomu, že im ani nie je smutno po svadbe, lebo skončila. proste príde ďalšia etapa v živote.
v tomto prípade je to etapa začlenenia sa do práce, dieťa do kolektívu. úplne normálna vec.

@letfenixa áno, áno. nerozumiem a som bezcitná. a to iba preto, lebo narovinu pomenujem veci tak, ako sú. preboha.

@amdornik bezcitna si preto, že PRAJEŠ zakladateľke druhé dieťa, aby bolo náročné. Keďže stále nechápeš, čo ti píšem, tak ti to píšem znova.

letfenixa
30. dec 2025
@princezna_bosorka

@anonym_autor preco sa vracias do prace, ktora ta evidentne nebavi? Daj vypoved a najdi si inu alebo chod podnikat. Pri podnikani budes mat rezim, aky sa ti paci (ale podla mna ti za tym pohodlim bude luto). Alt. si dohodni ciastocny uvazok.

@princezna_bosorka kde píše, že ju práca nebaví? Ja čítam, že sa neteší na ten kolobeh po pokojnej MD/RD. Čo ako lekárka určite bude mať náročnejšie ako úradníčka.

anonym_48ac7e
30. dec 2025
@lienka.7

@anonym_48ac7e samozrejme. Aj autizmus je z toho, že žena v tehotenstve užívala paracetamol, vsak? Takíto samozvani "odbornici" sú pre spoločnosť veľmi nebezpeční.
A ano, kto este nemá svojho psychologa/psychiatra, nech sa hlási u súdruha zincicu. Ono aj tu to vidíme, keď ženy nezvládajú výchovu. Namiesto používania sedliackeho rozumu je lepšie ísť k psychológovi, ze? A potom ti, co ho naozaj potrebujú sa k nemu nemajú šancu dostať. Mam kamarátku psychologicku, 80% ľudí čo k nej pride, k nej ani nepatrí. Jednoducho sú ludia neschopní, pripadne pohodlni sami riešiť svoje problémy, tak čakajú, že to za nich urobi niekto iný. To je všetko.

@lienka.7
Prosím, neprekrucaj slová a nerob z toho paródiu. To, že ty máš iný názor, je ok. Ale nezhadzuj iný. Možno pravdivejší ako tvoj. Pekný deň 😉

anonym_38568e
30. dec 2025
@lienka.7

Téma škôlka je zatiaľ až príliš kontroverzná.
Je v poriadku, pokiaľ ide dieťa do jaslí ak im to ako rodine vyhovuje a je v poriadku, ak rodičia deti do škôlky vôbec nedajú. Problém je, keď sa ľudia začnú obviňovať, urážať, nerešpektujú názor druhej strany.
Naša generácia vyrastala v tom, že ukázať svoje city je slabosť. Prečo ? Čo je to za nezmysel ? Prečo sa plač berie ako zlyhanie ?
Zažila som plakať aj môjho šéfa, inak drsného chlapa a vôbec neklesol v mojich očiach.
@lienka.7 to, že som vyhľadala psychológa neberiem ako zlyhanie, jednoducho som nevládala ďalej a potrebovala pomoc. A áno, môže za to aj detstvo a skoré umiestnenie do jaslí a škôlky.

aurora33
30. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_56724e
@aurora33 zeny keby ste len vedeli ale ste tu teraz hlupe. Viete ze lekar neni len obvodak ze?
Preco sa tu do mna navazate ohladom mojej profesie ked som zalozila diskusiu ohladom materstva??? Zlepsila som a aj zachranila zivoty viac ludom ako ste vy za zivot spoznali….niekedy radsej vazte slova. Mozno sa raz stretneme tak si spomente ked pojdete na nejaku operaciu akeho lekara tam chcete dobre? Ci empatickeho a starostliveho co vas pri operacii aj ukludni alebo ked nie vas lebo zjavne priroda u vas moc empatie nenadelila tak u vasej rodiny. Ci mam ja napisat ze by som vas nechcela liecit ?????

@anonym_autor viem a dúfam že sa s tebou nestretnem. Naozaj.