icon

Návrat do práce po materskej

29. dec 2025

Coskoro mi ide dieta do skolky a ja sa vraciam do prace. Vobec sa netesim na ten navrat k beznemu zivotu. Mam pocit ze vsetky kamosky v okoli sa nemohli dockat kym bude dieta v skolke a ony naspat v pracovnom rezime.
Ja som teraz prezivala najkrajsie obdobie. Nas vlastny domaci rezim, ziadny stres, vela casu na cerstvom vzduchu. Citila som sa uzitocna.
Teraz? Dieta do 4 v skolke, kym pojdeme sem tam na nejaky nakup, nieco sa doma navari alebo zje tal je pomáy cas spat…dni kedy budem musiet zostat v praci aj dlhsie lebo take dni sa vzdy najdu.
Je mi z toho do placu ked si predstavim kolobeh do roboty, domov a spat, cakat na vikendy a tie muz niekedy pracuje takze velmi kratky spolocny rodinny cas.
Ak su tu mamy ktore to mali podobne tak ako dlho vam trvalo kym ste si naspat zvykli?
A prosim nebudte hnusne, nie som leniva pracovat ani som nechcela s dietatom zostat do 18 doma…len sa mi tazko zvyka na velke zmeny a fakt ma materstvo proste naplna. Ja viem ze si proste zvyknut musim. Len sa teraz na to neviem divat pozitivne ze je to prirodzeny kolobeh zivota.

lienka.7
31. dec 2025
@aurora33

@anonym_56724e presne to som chcela napisat, že to je riešenie. Nechcem ísť do prace tak si urobím ďalšie dieťa. Som zvedava dokedy bude takto rodiť.

@aurora33 ono samozrejme, že po 3 rokoch doma človek zlenivie. A presne takéto si hneď aj robia druhé dieťa, aby nemuseli do prace.

amdornik
31. dec 2025
@lienka.7

@aurora33 ono samozrejme, že po 3 rokoch doma človek zlenivie. A presne takéto si hneď aj robia druhé dieťa, aby nemuseli do prace.

@lienka.7 ja som bola doma 3 roky 😀 😀 ale moje dieťa malo komplikácie a silný reflux, musela som mixovať takmer do 2 rokov, inak všetko vyvrátila.... taktiež bol problém so zavodňovaním. strašne málo pila, veľa "behala", málo spala, čiže stále som jej musela núkať niečo cez slamku, aby vôbec potiahla, nemala nikdy čas.... 🙄 proste hyperaktívne neposedné dieťa, navyše s refluxom.... takže ja som zostala hlavne zo zdravotného dôvodu. mať zdravé dieťa, tak idem po roku...
ale pochopím, ak si chce žena užiť dieťa (aj zdravé, milé, pokojné) do jeho troch rokov. ale ak je normálna, chápe a psychicky, logisticky, ale i fyzicky sa pripravuje na to, že raz nastúpi do práce. vtedy to predsa nemôže byť šok ani žiaden nával povinností.

aurora33
31. dec 2025
@amdornik

@lienka.7 ja som bola doma 3 roky 😀 😀 ale moje dieťa malo komplikácie a silný reflux, musela som mixovať takmer do 2 rokov, inak všetko vyvrátila.... taktiež bol problém so zavodňovaním. strašne málo pila, veľa "behala", málo spala, čiže stále som jej musela núkať niečo cez slamku, aby vôbec potiahla, nemala nikdy čas.... 🙄 proste hyperaktívne neposedné dieťa, navyše s refluxom.... takže ja som zostala hlavne zo zdravotného dôvodu. mať zdravé dieťa, tak idem po roku...
ale pochopím, ak si chce žena užiť dieťa (aj zdravé, milé, pokojné) do jeho troch rokov. ale ak je normálna, chápe a psychicky, logisticky, ale i fyzicky sa pripravuje na to, že raz nastúpi do práce. vtedy to predsa nemôže byť šok ani žiaden nával povinností.

@amdornik páči sa mi tvoj dodatok, že ak je žena normálna tak chápe a pripravuje sa na nástup do prace. S tým suhlasim.

lienka.7
31. dec 2025
@aurora33

@amdornik páči sa mi tvoj dodatok, že ak je žena normálna tak chápe a pripravuje sa na nástup do prace. S tým suhlasim.

@amdornik ono myslím, že je rozdiel, keď je nejaký zdravotný problém, a áno, v tomto prípade je to pre ženu výhoda, ze môže ostať s dietatkom doma. Na rozdiel od zahraničia. Ale nie je to pravidlom, ci dokonca povinnosťou byt tie tri roky doma. A to je ten rozdiel.
Navyše, ako pise
@aurora33 žena sa ma postupne pripravovať na ten návrat do prace a najmä, dieta na nástup do skolky. Ja som napr.s mojou už od leta chodila okolo skolky, obzerali sme to tam, pozerali cez plot deti ako aj pani učiteľky. A nie ich izolovať od iných s dodatkom, ze ja som matka, len ja viem všetko najlepšie.
Inak baby, všetko dobre 🎊🎉🥂🍾

amdornik
31. dec 2025
@lienka.7

@amdornik ono myslím, že je rozdiel, keď je nejaký zdravotný problém, a áno, v tomto prípade je to pre ženu výhoda, ze môže ostať s dietatkom doma. Na rozdiel od zahraničia. Ale nie je to pravidlom, ci dokonca povinnosťou byt tie tri roky doma. A to je ten rozdiel.
Navyše, ako pise
@aurora33 žena sa ma postupne pripravovať na ten návrat do prace a najmä, dieta na nástup do skolky. Ja som napr.s mojou už od leta chodila okolo skolky, obzerali sme to tam, pozerali cez plot deti ako aj pani učiteľky. A nie ich izolovať od iných s dodatkom, ze ja som matka, len ja viem všetko najlepšie.
Inak baby, všetko dobre 🎊🎉🥂🍾

@lienka.7 nápodobne! 🍾

lilienlilu
1. jan 2026

@anonym_autor tiež ma to čaká po 6tich rokoch 🙄 ked si predstavím napríklad ten kolektív je mi zle ... a to ešte musím začať šoferovať po 15r

amdornik
1. jan 2026
@lilienlilu

@anonym_autor tiež ma to čaká po 6tich rokoch 🙄 ked si predstavím napríklad ten kolektív je mi zle ... a to ešte musím začať šoferovať po 15r

@lilienlilu a to prečo si 15 rokov nešoférovala? teda za predpokladu, že si VP mala? 😲

anonym_51a4e2
1. jan 2026

@anonym_autor ja ta chápem. Po 3.dietati som sa vrátila na full tíme do prace, s tým, ze ved uz 2 staršie deti sú väčšie. Bolo to hrozne. To nie je len tak, ze ved varis len večere, nemá kto bordel narobiť, neupratujes cez týždeň a bla bla. Môj tretorodeny bol veľmi náročné dieťa, navyše často choré, no.bolo to o drzku, furt som riešila kto s nim bude, starých rodičov nemáme. Plus tie staršie deti v tom case v puberte a predpuberte tiez maju svoje potreby. Chlap videl ze to ide z kopca vo všetkých smeroch a sam mi navrhol dat výpoveď. Chcela som najskôr kratší úväzok, nedali mi. Tak som ozaj tu výpoveď dala a bolo to super rozhodnutie. Bola som doma asi 3 mesiace, keď sme zamiesili na 4.te dieťa, takže som si užívala tehotenstvo a konecne klud s tretorodenym. Bolo to v období kovidu, nechali sme ho uplne doma z MŠ, dieťa sa ukludnilo a prestalo byť tak často choré. Narodila sa nám dcerka a užívali sme si ďalej. Vedela som, že toto už zažiť nechcem a tak som intenzívne hľadala prácu na pol úväzku a nasla som. Začala som len na dohodu, veľmi máličko popri najmenšej a keď išla do škôlky, prešla som na pol úväzok. Pracujem tak už skoro 10 mesiacov. Je to super, nemám stres a som za to veľmi vďačná 💚 Celá rodina cítime veľkú úľavu.

sova7
1. jan 2026
@letfenixa

@amdornik si fakt empaticka.

@letfenixa to bude nejaký chlap bez empatie ktorý nenávidí ženy

sova7
1. jan 2026
@amdornik

@lilienlilu a to prečo si 15 rokov nešoférovala? teda za predpokladu, že si VP mala? 😲

@amdornik lebo niekto to má takto napríklad? A preto že nie sme urobeny všetci cez kopir v Číne? Mám obcas pocit že si sem chodis ventilovať dáke svoje frustrácie

sova7
1. jan 2026
@amdornik

@amdornik takže autorka podľa toho čo píšeš normálna nie je. Uhm. Vieš o tom že empatia nie je obocie. Tu si nedokreslis

anonym_41a291
1. jan 2026

Ja po 11r,deti planovane pri vsetkych som bola s nimi doma,vtedy sa ani pracovat nedalo ale hlavne som bola nastavena byt s nimi doma,teraz som bola nastavena ist po roku do prace,byt v kolektive.A hlavne som vedela,ze u muza su v super rukach,takze aj toto bol jeden z dovodov,preco som sla tak skoro.
Je to vsetko len v hlave ako si to tam nastavis,ci negativne,ci pozitivne,lebo aj po takej prestavke moze prist vyhorenie,ked je hlava zle nastavena.

sova7
1. jan 2026
@anonym_41a291

Ja po 11r,deti planovane pri vsetkych som bola s nimi doma,vtedy sa ani pracovat nedalo ale hlavne som bola nastavena byt s nimi doma,teraz som bola nastavena ist po roku do prace,byt v kolektive.A hlavne som vedela,ze u muza su v super rukach,takze aj toto bol jeden z dovodov,preco som sla tak skoro.
Je to vsetko len v hlave ako si to tam nastavis,ci negativne,ci pozitivne,lebo aj po takej prestavke moze prist vyhorenie,ked je hlava zle nastavena.

@anonym_41a291 hlava nie je televízor

anonym_41a291
1. jan 2026
@sova7

@anonym_41a291 hlava nie je televízor

@sova7 je to o nastaveni mysle

sova7
1. jan 2026
@anonym_41a291

@sova7 je to o nastaveni mysle

@anonym_41a291 no neviem. Nastaviť môžeš asi len televízor

anonym_41a291
1. jan 2026
@sova7

@anonym_41a291 no neviem. Nastaviť môžeš asi len televízor

@sova7 ja plne chapem,ze dnes mysliet pozitivne sa nenosi.Aj dobru robotu si clovek moze znechutit,ako aj v zlej moze najst kopec pozitiv.

sova7
1. jan 2026
@anonym_41a291

@sova7 ja plne chapem,ze dnes mysliet pozitivne sa nenosi.Aj dobru robotu si clovek moze znechutit,ako aj v zlej moze najst kopec pozitiv.

@anonym_41a291 nastavovanie a pozitívne myslenie vnímam ako dve rozne veci. Tiež dnes sa dost šíri skôr toxická pozitivita. A aj negatívne pocity a smútok patria k životu

anonym_41a291
1. jan 2026
@sova7

@anonym_41a291 nastavovanie a pozitívne myslenie vnímam ako dve rozne veci. Tiež dnes sa dost šíri skôr toxická pozitivita. A aj negatívne pocity a smútok patria k životu

@sova7 pravdaze tomu hovoria toxicka,aby ludi drzali v negativite.

sova7
1. jan 2026
@anonym_41a291

@sova7 pravdaze tomu hovoria toxicka,aby ludi drzali v negativite.

@anonym_41a291 no s tou ezoterikou to zas netreba preháňať

anonym_41a291
1. jan 2026
@sova7

@anonym_41a291 no s tou ezoterikou to zas netreba preháňať

@sova7 nie je to ezoterika,ale je to hlavne zivotny styl.Aj sny ta posuvaju dopredu,ako aj pozitivne myslenie a pristup ti prinesu pozitivne veci.Ale negativni ludia to nepochopia.

sova7
1. jan 2026
@anonym_41a291

@sova7 nie je to ezoterika,ale je to hlavne zivotny styl.Aj sny ta posuvaju dopredu,ako aj pozitivne myslenie a pristup ti prinesu pozitivne veci.Ale negativni ludia to nepochopia.

@anonym_41a291 samozrejme že sú to návody na život z ezotetiky len už to zludovelo a každý to omiela. Ľudia nie sú negatívny a pozitivny sme ľuďmi a mame rozne emócie aj pocity nikto nie je 24/7 iba v pohode

anonym_38568e
1. jan 2026
@lilienlilu

@lilienlilu treba dúfať, že natrafíš na lepšie miesto, aj ľudí, s ktorými si budeš viac rozumieť. Máš ešte čas hľadať si novú prácu ?
So šoférovaním ťa chcem povzbudiť, chce to hlavne prax, na začiatok niekoho trpezlivého, možno si zaplatiť pár kondičných jázd. Mala som to rovnako, aj veľa mamín naokolo.

anonym_41a291
1. jan 2026
@sova7

@anonym_41a291 samozrejme že sú to návody na život z ezotetiky len už to zludovelo a každý to omiela. Ľudia nie sú negatívny a pozitivny sme ľuďmi a mame rozne emócie aj pocity nikto nie je 24/7 iba v pohode

@sova7 hypochonder tiez vidi v hlave sceny ako a kde je chory aj ked je zdravy,no nakoniec si tu chorobu aj privola,preto vzdy,vzdy vsetko zacina v hlave.
To iste aj podnikatelia,keby boli negativni tak by nesli do riskantneho obchodu.
Aj tato lekarka musi verit,ze operacia sa podari,inak by to nemalo zmysel,hned by mohla povedat ja operovat nejdem,aj tak sa to nepodari.
Len si to este lepsie musi v tej hlave nastavit.

lilienlilu
1. jan 2026
@anonym_38568e

@lilienlilu treba dúfať, že natrafíš na lepšie miesto, aj ľudí, s ktorými si budeš viac rozumieť. Máš ešte čas hľadať si novú prácu ?
So šoférovaním ťa chcem povzbudiť, chce to hlavne prax, na začiatok niekoho trpezlivého, možno si zaplatiť pár kondičných jázd. Mala som to rovnako, aj veľa mamín naokolo.

@anonym_38568e novú prácu určite nie práca ma baví 13 rokov som tam bola len ženský kolektív je smrrrrt 😀 ... šoférovanie bola chyba 15 rokov VP ale som to nepotrebovala/ po dedine už chodím od septembra do škôlky ale do mesta som sa ešte neodhodlala kondičné určite dám a ďakujem za povzbudenie ... ale je pravda že v duchu závidím tým čo pracujú na pol úväzku alebo z domu ...

anonym_1ee344
1. jan 2026

Choď na začiatok na nižší úväzok. Nebudeš pod takým veľkom tlakom a nebudeš mať v živote zhon a chaos. Ja mam dve malé deti s ročným rozdielom a muža 3-4 mesiace z roka na cestách. A teraz si predstav to plánovanie, žitie, výchovu, starostlivosť, povinnosti. Proste si zvykneš. Tak ako si zvykneš byť na materskej, ako si zvykneš na novú robotu, nové bydlisko, tak si zvykneš na prácu a k tomu starostlivosť o dieťa..

anonym_1ee344
1. jan 2026

A hlavne nauč sa po materskej žiť aj svoj vlastný život, mať svoje koníčky, kamarátky, prácu, niečo viac. Mám tiež kamošku, ktorá sa v materstve našla, žila len pre dieťa. Vzdala sa dobrej roboty, prerušila kamarátske kontakty, atď. Ako jej dieta rástlo, osamostatňovalo sa, prišli u nej depresie, lebo nič iné ako materstvo nemala na dennom programe. To len taká malá nevyžiadaná rada, aby si nezabudala aj na život mimo domu.

amdornik
1. jan 2026
@lilienlilu

@anonym_38568e novú prácu určite nie práca ma baví 13 rokov som tam bola len ženský kolektív je smrrrrt 😀 ... šoférovanie bola chyba 15 rokov VP ale som to nepotrebovala/ po dedine už chodím od septembra do škôlky ale do mesta som sa ešte neodhodlala kondičné určite dám a ďakujem za povzbudenie ... ale je pravda že v duchu závidím tým čo pracujú na pol úväzku alebo z domu ...

@lilienlilu škoda toho nejazdenia, ale to dáš..... kto chce, zvládne. kto nechce, bude špekulovať, ako ešte do práce neísť 🙂 Držím palce.

tiika
1. jan 2026

@anonym_autor najhoršie pre mna na tom je ten časový zhon, byt všade načas v skolke/v práci/na krúžku/stihnut obchod. Inak si vieš užívať všetko rovnako, dokonca i vstávanie, raňajky, obliekanie, cestovanie do prace, tvoje pracovne úspechy, výkony či rast, kontakt s kolegami, nakupovanie (nemusí byt každodenne a dlhe), varenie (tiež si ho môžeš zjednodušiť). Dôležité je pritom nezivit v sebe smutok, neustále sa neľutovať pretože materska skončila, necakat len na vyslovene volny čas s dietatom alebo s rodinou a nepovažovať jedine hranie sa s dietatom za hodnotné.

petrooshka
2. jan 2026

@anonym_autor uplne ti rozumiem...tiez rada pracujem,viem robit cokolvek, nemam narocnu pracu,je aj relativne dobry kolektiv... Nemozem povedať,ze je to zla robota,aj mi vela dala,pookrejem,ale nie je to ono
...bohate by stačil skrateny uvazok 4-6h... Je to uz rok,co som znova v pracovnom kolobehu,ale neviem si zvyknut...vsetko rychlo rychlo...rychlo ráno vstat (deti o 5 vstávajú tiež), nachystať ich, rychlo do roboty, rychlo z roboty, rychlo pre deti, rychlo na trening,rychlo z neho rychlo ulohy navarit a spat 🤦🏻‍♀️ des...

aurora33
2. jan 2026
@petrooshka

@anonym_autor uplne ti rozumiem...tiez rada pracujem,viem robit cokolvek, nemam narocnu pracu,je aj relativne dobry kolektiv... Nemozem povedať,ze je to zla robota,aj mi vela dala,pookrejem,ale nie je to ono
...bohate by stačil skrateny uvazok 4-6h... Je to uz rok,co som znova v pracovnom kolobehu,ale neviem si zvyknut...vsetko rychlo rychlo...rychlo ráno vstat (deti o 5 vstávajú tiež), nachystať ich, rychlo do roboty, rychlo z roboty, rychlo pre deti, rychlo na trening,rychlo z neho rychlo ulohy navarit a spat 🤦🏻‍♀️ des...

@petrooshka muž nič?