icon

Ako zvládnuť návrat do práce po rodičovskej?

pytame_sa_za_teba
Dnes o 12:58

Túto otázku sme položili za používateľa, ktorý chce poznať váš názor anonymne a bez priamej účasti v diskusii. Zverejňujeme všetky informácie, ktoré nám poskytol. Ďalšie podrobnosti k dispozícii nemáme, preto prosím vychádzajte z informácií uvedených v príspevku. 💙

Ahojte, potrebovala by som počuť skúsenosti žien, ktoré sa po rodičovskej vracali späť do práce. Som doma už niekoľko rokov, najskôr s jedným dieťaťom, potom s druhým, a pomaly sa blíži môj návrat do zamestnania.
Na jednej strane sa teším, že budem opäť medzi ľuďmi a budem robiť aj niečo iné ako riešiť deti, domácnosť a škôlku. Na druhej strane mám čoraz väčší strach, že som úplne vypadla z pracovného tempa. Bojím sa, že nebudem stíhať, že som veľa vecí zabudla, že ostatní budú rýchlejší, schopnejší a ja budem len tá, ktorá sa po rokoch vrátila a nič poriadne nevie.
Do toho mám výčitky kvôli deťom. Že budem nervózna, unavená, menej trpezlivá a že doma už nebude všetko fungovať tak ako doteraz. Manžel ma povzbudzuje, ale mám pocit, že úplne nechápe, ako veľmi ma to trápi.
Mali ste to niektorá podobne? Ako ste zvládli návrat do práce po rodičovskej? Prešlo to časom, alebo ste sa naozaj cítili, že sa do toho už neviete dostať?

Ako zvládnuť návrat do práce po rodičovskej?
anjelicek26
Dnes o 13:02

Prve dva-tri mesiace prijdes domov a budes padat unavou, lebo zmena, iny rezim, stres, lebo vela veci si zabudla a budu inak... potom sa do toho dostanes... je to take VZDY nielen pri navrate s materskej/rodicovskej, ale aj pri kazdej zmene zamestania... Nikto od teba neocakava, ze to budes robit prvy den tip top, rovnako par tyzdnov doma potiahne domacnost manzel, kym sa ty zrovnas energiou...netreba sa toho bat, je to normalny proces...

zana87
Dnes o 13:10

@pytame_sa_za_teba mám taký istý pocit a to sa vraciam do práce po 3 rokoch. Cítim sa vygumovaná a tiež neviem ako budem musieť zrazu stíhať dieťa +škôlka+ domácnosť. A prácu nemám tiež takú, na ktorú by som sa veľmi tešila

anonym_bd0f9b
Dnes o 13:15
@zana87

@pytame_sa_za_teba mám taký istý pocit a to sa vraciam do práce po 3 rokoch. Cítim sa vygumovaná a tiež neviem ako budem musieť zrazu stíhať dieťa +škôlka+ domácnosť. A prácu nemám tiež takú, na ktorú by som sa veľmi tešila

bola som doma skoro 6 rokov, nastupila som do uplne inej prace, novi ludia, vsetko nove, nezname, uz po par dnoch som ani nevedela, ze som bola tolko rokov doma
to zavisi len od teba, ako sa k tomu postavis, ja som sa ucila jazyky, citala vela knih, bavila sa s ludmi o vsetko moznom, nie na detske temy
nechapem zeny, ktore beru MD/RD ako cas kedy zabudnu na seba a vsetko okolo, a staraju sa len o dieta, potom chapem, ze maju obavy z navratu

@zana87 a muz je kde? preco by si mala vsetko stihat sama? dieta aj domacnost mas spolocnu s muzom, tak nech sa zapaja rovnym dielom

anonym_831c56
Dnes o 13:23

@pytame_sa_za_teba každá si tým prechádza, je to úplne normálne. Len sa tomu úplne nepoddaj, opakuj si, že robíš všetko čo vieš pre úspech v práci aj pre deti a domov. Časom sa to poddá.

hederamonstera
Dnes o 13:23

ja som teraz tyzden po nastupe po 4r. a teda tiez som bola z toho nervozna ale nastastie nikto od teba neocakava vykon na 100% od prveho dna, prvy den je taky nijaky (teda zalezi kde robis, ze?).
Mne pomohlo nepozerat sa na to z velkeho casoveho useku, snazim sa ist den za dnom, naozaj tvoja hlava ta viac srotuje a hovori ti, ze to nedas ale v realite to bude ine.
Ano, zaspala som sice vecer s detmi, co som doteraz nikdy nerobila ale je to iny typ unavy, taky prijemny, ze uz si znova hodnotny clen spolocnosti :D neviem to vysvetlit, ale teda ja som taka stastna, ze uz neriesim len deti, naozaj ma to nakoplo, tesim sa z noveho oblecenia, ucesov a tak, z vyplaty!!🙂 a to som bola typ, co neznasal chodit do prace, ale teda deti ma vycvicili a zatial je praca extremny oddych oproti celemu dnu s detmi.
Drzim palce

a co sa tyka upratovania? moj muz je na hovno v tomto, je to vsetko na mne. a vies co? robim si to ako chcem teda ja a nikto nemoze nic povedat, muz ked vyslovi nejake blbe slovo, vie ze ho poslem to spravit. A teda deti ma oducili od perfekcionizmu.

anonym_3cf13e
Dnes o 13:55

so zamestnavatelom si komunikovala? po 6 rokoch mimo si ako absolvent s detmi
dolezite je si porieist s muzom aby prevzal svojuncast zodpovednosti za deti a domacnost a najma prve mesiace ti doprial resp on riesil OCR lekarov a vyznamne sa zapajal v domacnosti aby si ty mohla nabehnut na plny vykon v praci a zaucit sa
je aj moznost ze sa s tebou zamestnavatel rozluci po navrate po takej dobe priprav sa aj na ten variant

anonym_0eecc7
Dnes o 15:57

Navrat po RD do prace bol super. Konecne som riesila aj ine veci ako deti a sople. A vsak horsie prislo - choroby, nema byt kto s detmi, nervozny zamestnavatel... Nikoho v robote deti nezaujimaju.

anonym_324cb0
Dnes o 17:43
@anonym_831c56

@pytame_sa_za_teba každá si tým prechádza, je to úplne normálne. Len sa tomu úplne nepoddaj, opakuj si, že robíš všetko čo vieš pre úspech v práci aj pre deti a domov. Časom sa to poddá.

@anonym_831c56 "každá si tým prechádza" - to sa teda mýliš, veď sa to týka len žien, ktoré majú deti. Tie, ktoré ich nemajú, chodia riadne stále do práce, takže nemajú takéto problémy.

anonym_9f67dc
Dnes o 17:49

@pytame_sa_za_teba Zvladla som to v pohode, nastupovala som do noveho zamestnania, kde bolo vela ucenia, materialy som sa ucila po nociach a v praci. Po praci som sa venovala detom a domacnosti..nemam pocit, ze by som bola nervoznejsia. To skor teraz mam lahko vytocia, ako su v puberte 😅.
A nwoceniteln je pomoc muza, je fajn, ked sa tiez zapoji do starostlivosti o deti a domacnost.

anonym_a212ca
Dnes o 18:04

11r vkuse som bola doma s detmi ale nemala som problem s pracou,aj ked som menila pracu tak z 1 a hned do 2hej,ani podporu som nikdy nevyuzila,ani urad prace.Potom ma nachvilu stopol maly dalsi a to som uz po roku isla do prace,nebola som uz doma do 3r.

anonym_a212ca
Dnes o 18:13

Zvyknes si na to a bude zase dobre,najdes rezim a vsetko pekne sklbis.Neboj.