Návrat do práce po rodičovskej dovolenke: Ako postupovať?
Ahojte, moja situacia je, ze v novembri mi konci md. Nastup do prace naspat nie je mozny, lebo som pracovala nocne a nevyhovuje mi celkovo pracovna doba so suladom so skolkou casovo. Kedze po nastupe na md teda po otehotneni som hned sla na rizikove takze som musela byt na pn . Majitelia to brali ako podvod, lebo neratali ze otehotniem, takze sa urazili, ze z dna na den nema kto pracovat. Nechceli mi ani podpisat md co je zo zakona povinne. Dlho som sa s nimi natahovala. Riesili len ako ma vyhodit, kedze som bola pn tak sa to nedalo. Takze pravdepodobne ma ani nebudu chciet naspat. Ja by som chcela cerpat dovolenku, ktoru mi tiez musi zamestnavatel podpisat co je velka pravdepodobnost ze nepodpise, chcela som ju cerpat z dovodu aby mi vznikla najvyssia davka v nezamestnanosti, ako mam pokracovat a ake kroky by bolo vhodne uskutocnit? Necham si poradit. Dakujem za precitanie a radu.
Termín čerpania dovolenky určuje zamestnávateľ. Ak sa nedohodnete, nemáš automatický nárok jednostranne si určiť dovolenku. Približne 1–2 mesiace pred návratom z RD písomne oznám zamestnávateľovi návrat, požiadaj o čerpanie dovolenky bezprostredne po skončení RD. Komunikuj výhradne písomne. Neukončuj pracovný pomer skôr, než bude jasné, ako sa vyrieši dovolenka, ak by zamestnávateľ odmietal komunikovať alebo porušoval Zákonník práce, obrátiť sa na Inšpektorát práce. Ak by zamestnávateľ nemal pre teba po návrate vhodnú prácu alebo by sa chcel pracovný pomer ukončiť dohodou, treba si veľmi dobre rozmyslieť podmienky dohody. Niekedy je výhodnejšie nechať iniciatívu na zamestnávateľa.
A nejdes po MD na rodicovsku dovolenku?
buď sa so zamestnávateľom dohodneš alebo dáš 2mesačnú výpovednú dobu.....iná možnosť nie je.....ty musíš nahlásiť zamestnávateľovi návrat do práce a uvidíš ako sa zachová...možno sám navrhne dohodu.....ale on nie je povinný ti umožniť čerpanie dovolenky, môže trvať na tom aby si nastúpila a následne 2mesačnej výpovednej dobe
komunikovať, komunikovať a komunikovať so zamestnávateľom... vyznie to zle, ale podľa mňa bude rád, že sa Ťa "zbaví" a dovolenku väčšinou dávajú vyčerpať lebo sa im ju nechce preplácať... a určite odkomunikuj písomne a dohodni sa aj na tej dvojmesačnej vypovednej dobe aby ti plynula počas rodičáku aby si tam nemusela chodiť... max podpora je sledovaná neviem či si to už zamestnávatelia dovolia, keďže musia zdôvodniť prečo umelo navyšovali denný vymeriavací základ 1 dňom dovolenky a zvyšok preplatili... už sledujú aj zvýšenie platu tesne pred MD takže pozor na tieto veci aby si nemala problém aj ty ale aj zamestnávateľ
Toľko domnienok a desinformacii čo tu čítam…. Ak chceš, pokojne mi napíš. Zhrnula by som to asi takto:
- zamestnávateľovi je úplne jedno či ti dovolenku preplati alebo či si ju vyčerpáš, finančne to vychádza rovnako.
- ukončenie dohodou bolo by najrozumnejšie urobiť 1-2 dni po návrate z RD. Ak ťa viac nechcú, pravdepodobne s ňou budú súhlasiť.
- ak nebudú súhlasiť, ďalšia reálna možnosť je podať výpoveď.
- aby si mohla získať maximálnu podporu nepotrebuješ čerpať dovolenku. Podmienkou je obnovenie sociálneho poistenia. To môže byť aj vtedy, keď budeš vykonávať prácu, pôjdeš k lekárovi, skrátka keď sa ti rodičovská dovolenka skončí a ty nastúpiš a nie hned v ten istý deň pracovný pomer ukoncis. Vtedy by sa poistenie neobnovilo.
Preto ja by som na tvojom mieste: oznámila návrat z RD, požiadala zamestnávateľa o dovolenku po návrate 1 až 2 dni, a zároveň mu poslala dohodu o ukončení pracovného pomeru po skončení tejto dvojdňovej dovolenky.
Ak dovolenku neschváli, normálne nastúpiš. Ale ak vieš dopredu, že neschváli ani dohodu, pošli výpoveď. Kedy ti konci rodičovská dovolenka? To je dôležitá informácia.
Oni pravdepodobne však s dohodou o ukončení súhlasiť budú, lepšie je to pre nich, ukončiť takto bez výpovede a odstupného (ak by to bolo z ich strany). Komunikuj čas a písomne, prípadne aj mailom.

@anonym_autor inu pracu si najst nechces?