Návrat po rodičovskej dovolenke: Chráni zákonník práce zamestnankyňu?
Ahojte, chcela by som sa opýtať na právnu ochranu a stabilitu pracovného miesta po návrate z materskej a rodičovskej dovolenky.
Predstavme si situáciu: Zamestnankyňa odpracuje vo firme napríklad 5 rokov na zmluvu na dobu neurčitú a potom odíde na materskú a rodičovskú dovolenku. Počas jej neprítomnosti na jej miesto prijmú iného človeka na dobu určitú (zástup počas MD/RD).
Keď sa zamestnankyňa po 3 rokoch plánuje vrátiť späť do práce, aká je reálna šanca alebo právna možnosť, že by ju zamestnávateľ prepustil len preto, že si chce radšej nechať toho človeka, ktorý ju zastupoval? Chráni Zákonník práce pôvodnú zamestnankyňu tak, že zamestnávateľ si jednoducho „nemôže vybrať“ zástupcu na úkor nej?
Aké máte skúsenosti s návratom do zamestnania po takejto dlhej dobe? Stáva sa v praxi, že by po návrate hneď v prvý deň dali matke výpoveď z organizačných dôvodov, len aby tam udržali zástupcu? Je takýto postup legálny?
Ďakujem
@namornicka myslela som, ze prave v zahraničí si davaju skolky na tom zdravi viac zalezat a ked ma dieta hoci len naznak soplika, uz ho nevezmu.
@anonym_c7364f Nie. Bezne prechladnutie neriesia. Zila som v AU a teplota do 38 sa vobec neriesi, pokial dieta same od seba nelezi v posteli. Lieky na teplotu od 39 az. Dieta malo teplotu 38 a islo sa hrat k susedom. Proste hranice posunute.
@anonym_3df850 toto sme si urobili my matky. OČR sem OČR tam, keby nebola platená veľmi veľa žien by skrátila čas aj o polovicu alebo by zrazu našli ochotného príbuzného, OČR na prázdniny a sviatky, viac dovolenky… a min 3 roky doma, samozrejme. Keď tu náhodou niekto napíše, že by kľudne stačil rodičák 1.5-2r, tak ťa idú zožrať, že ako to môže napísať žena, matka a v zápätí fňukajú, že ich nikto nechce zamestnať. 🤷🏼♀️ A samozrejme, treba bojovať ešte za lepšie “výhody” pre matky v práci, nech ich už ozaj nik nechce zamestnať.
A ešte sa tu ohradíš, že ty musíš byť OČR, lebo manžel podniká. Ešteže tvoj šéf nie je podnikateľ, ktorému chodia zamestnanci na očrky a môže prísť o zákazky, keď ich nedodá načas, potom tu budeš vyplakávať, ako ťa prepustili, lebo, lebo medveď.
@anonym_338908 moj zamestnavatel prepustil kohokolvek, kto bol na OCR alebo na materskej, ci to bola zena, ci muz, lebo v urcitych pracach nema zamestnanec pravo byt chory a tiez nema pravo mat chore deti bez ohladu na pohlavie.
@anonym_3df850 akože to co je za logika ? Otec je podnikateľ a nemôže si zobrať voľno, lebo ak nevezme zákazku, tak s nim už nikto nebude počítať. Ale zamestnávateľ matky ma sklopiť uši a kedykoľvek akceptovať OCR, lebo veď ona ma na to právo a je jeho problém, ako sa bez nej zariadi. A ešte stále máš pocit, že matky si to nezapricinili samé?
@anonym_3ac6cb vies co moze a aj si berie ked to ide, ale ked je hlavnym zivitelom rodiny, lebo vo vacsine pripadov to je tak, ze ten, kto donesie viac penazi do spolocneho rozpoctu riesi pracu a financie a ten druhy riesi deti. Poznam aj pripady a mam kamaratky, ktore pracuju v zdravotnictve a ich manzelia nie a tie zeny nosia do domacnosti viac penazi a tam si berie ocr alebo sa venuje viac detom otec. Takze logika veci je, ze ten co prinesie mene penazi asi pojde skor na tu ocr. Priklad, kamaratka je lekarka, ma svoju ambulanciu, asi nepojde s manzelom 50:50 a dobrovolne si zavrie ambulanciu a pridu o zivobytie, lebo chudak manzelov zamestnavatel.
@anonym_3ac6cb vies co moze a aj si berie ked to ide, ale ked je hlavnym zivitelom rodiny, lebo vo vacsine pripadov to je tak, ze ten, kto donesie viac penazi do spolocneho rozpoctu riesi pracu a financie a ten druhy riesi deti. Poznam aj pripady a mam kamaratky, ktore pracuju v zdravotnictve a ich manzelia nie a tie zeny nosia do domacnosti viac penazi a tam si berie ocr alebo sa venuje viac detom otec. Takze logika veci je, ze ten co prinesie mene penazi asi pojde skor na tu ocr. Priklad, kamaratka je lekarka, ma svoju ambulanciu, asi nepojde s manzelom 50:50 a dobrovolne si zavrie ambulanciu a pridu o zivobytie, lebo chudak manzelov zamestnavatel.
@anonym_3df850 no vidíš, a zamestnávateľ na to ide rovnako. Radšej zamestná niekoho, kto mu bude ten obrat generovaťa vie sa na neho spolahnut, než v jednom kuse riešiť OCRky a vypadky zamestnancov. Ale keď sa oň na to pozerá cez financie, tak je to hajzel, ktorý diskriminuje matky, ked sa na to tak pozeráš ty, tak je to logická vec.
@anonym_3df850 no vidíš, a zamestnávateľ na to ide rovnako. Radšej zamestná niekoho, kto mu bude ten obrat generovaťa vie sa na neho spolahnut, než v jednom kuse riešiť OCRky a vypadky zamestnancov. Ale keď sa oň na to pozerá cez financie, tak je to hajzel, ktorý diskriminuje matky, ked sa na to tak pozeráš ty, tak je to logická vec.
@anonym_3ac6cb zopakujem sa, ze diskriminuje kohokolvek kto ma deti..nuz ale, kazdy sa pozera hlavne na seba, ci zamestnanec, ci zamestnavatel…ale podme hovorit ako si to urobili matky a ked sa uz aj muzi zapajaju a chodia na tie OCR a pod tak sa aj tak nic nezmeni, lebo pojdu na urad prace aj oni. Ale hej hej, matky si urobili..
Zamestnavatel je povinny umoznit navrat na povodnu pracovnu poziciu do 6 mesiacov,nasledne do 3 rokov musi zamestnankynu prijat spat do zamestnania a ponuknut take ist resp adekvatne pracovne miesto, nie je mozne si narokovat na to iste, ak je zena prec viac ako 6m....bolo by to aj dost nefer voci zamestnavatelovi..cakat tri mozno 6 alebo aj 9 rokov, kym sa zena vrati...
@sprjuska to je taká blbosť ako mraky, čo tu píšeš 🤦♀️
@anonym_autor zamestnať späť ťa musel do skončenia RD , to aj urobil....takže chránená už nie si....nastúpila si hoci len na 1 deň po RD.....môže ti teraz ponúknuť inú pozíciu alebo ťa prepustí s odstupným.....
@mogaa ale aj prepustiť s odstupným môže iba zo zákonne uvedených dovodov

Nerobia si to samé matky ale nastavenie aké tu je. Veľa matiek by sa vrátilo do práce určite skôr keby mali deti kde umiestniť za normálnu sumu. Škôlky plné, šanca že zoberú mladšie dieťa je veľmi malá. OČR, škôlka nezoberie choré dieťa, troška kašeľ alebo sopel a dieťa hneď posielajú domov. Starý rodičia sú pracujúci, veľmi možnosť pomôcť nemajú. Otec, jasne mali by sa striedať, veľa krát sú ale situácie kde otec proste nemôže lebo je hlavný živiteľ rodiny.
Chápem zamestnávateľov, vôbec nie je lákavé zamestnať matku s malým dieťaťom alebo mladú ženu ktorá bude čoskoro tehotná. Nie je to ale chyba žien ale systému.
Ja som si vybavila HO kým mám malé dieťa ale chápem že nie každý má rovnakú možnosť.