icon

Nedodržanie pracovnej zmluvy

marry1515
25. máj 2015

Ahojte,
chcem sa na Vás obrátiť (v mene manžela) o radu.....
Môj muž pracuje ako vodič a v pracovnej zmluve má udanú min.mzdu+odmeny za km,kg,prevádzky a plus odmeny riaditeľa za slušné správanie, tankovanie atď. (dohromady odmeny riaditela su 150€). Minulý mesiac dostal ubohu výplatu a to robí minimálne 12hod!!!!!! dennne. Riaditeľ mu povedal že to preto že mal PN ( čo robilo 1deň zvyšok 6dni mal nasledujúci mesiac a to mal pracovný úraz). Tak som si dala tu námahu a vypočítala som mu koľko by mal dostať za mesiac apríl ( počítala som min.mzda+kg+ prevádzky+ km som dávala len asi tretinove lebo som nevedela kolko presne najazdil) a to som nezarátala tie ´riaditelove odmeny´a odmeny za boxy vyvezené po prevádzkach ani PN, no a po odčítani odvodov a dane mi vyšla suma 890e(v čistom!!!!). Lenže na výplatnej páske svietila suma 780e aj so všetkými tými odmenami.
Manžel volal riaditeľovi že akú kalkulačku používaju na firme, no ten mu hrdo odpovedal, že maximum je 750emesačne, že ten zvyšok je ako kompenzácia za minulý mesiac.
Keďže môj manžel nevie na čo má a nemá právo a ako sa to dá vymáhať, tak sa obraciam na vás či mi neviete poradiť, či existuje nejaký § alebo úrad alebo niečo...

loginexistuje
25. máj 2015

a co ma v pracovnej zmluve, predpokladam ze su tie odmeny a pohyblive ciastky nenarokovatelne ... ak nao tak potom ma narok len na tu zakladnu mzdu ...

gabrielaslivkova
25. máj 2015

A vo výplatnej páske to má ako uvedené, rozpísané? Akú tam má uvedenú hrubú mzdu? A akú ju má na zmluve?

marry1515
autor
25. máj 2015

V zmluve má:
Minimálna mzdza + 0,02e za km+0,02e za kg+ 0,20e za vyvezenú prevádzku.... a plus k tomu odmeny vo výške 150e ( za každodené čerpanie, nákladka tovaru, slušné správanie, ... ) Ked som si spočítala všetky prevádzky+kg+ odkhadom km (lebo som nemala k dispozícii cesťák) pripočitala tu mzdu, vôbec mi nesedelo to čo má vo výplatnej páske...

gabrielaslivkova
25. máj 2015

@marry1515 a koľko má tú minimálnu mzdu? a tie km si ako počítala odhadom - podľa predchádzajúcich mesiacov, alebo čo ti povedal manžel?

marry1515
autor
25. máj 2015

@gabrielaslivkova
Minimálku ma v zmluve 423e a km som rátala 100km/deň ale manžel urobí min.200 ( koľkokrát aj 300-400 za deň)

loginexistuje
25. máj 2015

@marry1515 ale co ma v zmluve su tieto polozky mimo mzdy narokovatelne alebo nie... lebo vacsinou sa dava fixna cast a potom variabilna a tu nemusi dostat...

marry1515
autor
26. máj 2015

@loginexistuje
študovala som to a teda neviem či to mam chápať ako pohyblivú položku alebo nie... teda si dovolim v skrtke citovať zmluvu:
6.Za vykonanú prácu, podľa prac.zmluvy prináleží zamestnancovi mzda najmenej v sume min. mzdového nároku určeného pre stupeň náročnosti práce príslušného prac. miesta vo výške 423
Základné podmienky pre ýpočet mesačnej mzdy:
a) zložka plnenia poskytovaná za prácu do výšky 150e podmienená dobrým hosp. výsledkom v danom mesiaci a po splnení nasledovných hodnotiacich krit.:
-(.....rozpísané položky: slušné správanie, čerpanie,vypisovanie dok., nákladka, .......)
Predpokladom výplaty pohyblivej zložky mzdy je:
-riadne plnenie prac.úloh
-dodržanie interných smeerníc
- dodrž. prevádzkového poriadku.
.....
b)ďalšia zložka plnenia sa odvíja od splnenia následneho hodnotiaceho krit.
-počet majazdených km 0,02€úkm
-hmotnosť predaného tovaru 0,02kg
-počet vybavených prevádzok 0,20/pj

7) prac.čas je najviac 40hútýždenne

Toto je asi v skratke body týkajúce sa mzdy a prac.času. A neviem či maám rozumieť pod slovným spojením ´predpokladom výplaty pohyblivej zložky mzdy a daľšia zložka plnenia sa odvíja od splnenia následneho hodnotiaceho krit.´ či si môže na to nárokovať alebo je to myslené že CCA.

gabrielaslivkova
26. máj 2015

@marry1515 ak som tomu správne pochopila, tak má plat (ktorý je limitovaný minimálnou sumou) a ten sa skladá zo zložiek (a) + (b), teda minimálne môže dostať každý mesiac 423 EUR (to je asi vypočítané na nejakú základnú prácu, ktorú by mal podľa normy vykonať každý mesiac) a ak normu prekročí, tak sa plat navýši podľa bodov (a) a (b).
podľa toho, čo si uviedla, tak jeho plat sa neskladá (a) 423 EUR + (b) 150 EUR, ak splní podmienky + (c) hodnotiace kritéria, ale skladá sa z (a) 150 EUR, ak splní podmienky + (b) hodnotiace kritéria, ale minimálne to bude vždy 423 EUR.
Čo je uvedené v článku 5.? Alebo napíš presný vzorec, ako si ty postupovala pri výpočte mzdy s konkrétnymi číslami (pokojne aj do IP, ak nechceš verejne).