Nepríjemný šéf - nová práca verzus druhé dieťa
Ako ďalej v prípade, keď je šéf vážne nepríjemný človek a práci s ním sa nedá vyhnúť? Je to taký typ človeka, co sa vyživa v tyranizovani každý deň alebo obden za blbosti a so všetkými rozpráva ako s debilmi, pričom sa jedná o dobré miesto s kompetentnymi ľuďmi. Ide o väčšinou o veci, čo si napríklad sám zle prečíta a podobne veci, čo sa rozum zastavuje. Praca je inak zaujímavá a dobre platena. Nájsť si novú by zrejme nebol veľký problém, len v tejto som iba od septembra. Do pôvodnej sa už vraciat nebudem, hoci tam sme so šéfom dobré vychádzali, ako aj v predošlých. Je to pre mňa nová situácia, že sa ani rozhovorom ani prisposobenim sa a nijak s tou osobou nedá dohodnúť. Takže ako by ste sa rozhodovali - hľadať po chvíli zas nové miesto a možno si zasa prejsť x-kolami, testami, možno nejakou prípravou alebo sa dať na druhé dieťa, ktoré by som inak mala v pláne až o niekoľko rokov (2+)? Doma mám trojročné dievča. Tak prosím sem hoďte hocijaké myšlienky či skúsenosti. Ďakujem
Dodám, že sa to dotýka všetkých, ale poväčšinou ľudia na neho iba nadávajú a potom sa mu pchaju do ****. Čo ja nechcem a ani nedokážem a myslím, že to vie. Je inteligentný
@engbeng ajaaj, to je ťažké... Je to len o tom, na čo sa cítiš. Minule som počúvala, že aklimatizácia v novej práci trvá cca rok. Asi po tejto dobe sa dajú robiť nejaké závery, prehodnotiť ako ďalej... Je taký len na teba, či všeobecne ho tak vnímajú aj ostatní?
@montemotherone Môj dojem je, ze sa to tyka vsetkych, viac mladych a mna urcite ešte s bonusom neprijemnosti
Ake su tvoje vseobecne plany do buducnosti ohladom prace? Pracujes v odbore, do ktoreho je lahke sa vratit aj ked budes mat pauzu 6 rokov? Alebo ti zalezi na uchovani relevantnych vedomosti, znalosti a podobne. Podla mna ak sa pustis do druheho dietata teraz a o dalsie tri roky si opat budes hladat pracu, budes na trhu akosi menej konkurenciou tym, ktore nemali az takuto velku dieru v pracovnom zivote. Ak vsak zmenis pracu, budes tam tie dva roky a potom zas na matersku, bude to relevantne pre tvoj dalsi profesionalny zivot.
Lebo povedzme si rovno, deti po troch rokoch pojdu do skoly, do skolky, a teba bude cakat dalsich 20-30 rokov prace a je lepsie, ak mas kvalitnejsi rozbeh do buducnosti.
@montemotherone Som trochu sklamaná, lebo je to práca snov obsahovo a dosť som sa musela snažiť, aby som ju dostala. Menila som trochu oblasť. Boli to mesiace učenia sa
@engbeng vieš, je to ešte krátky čas. Daj tomu teda šancu. Táto jeseň je dosť nepríjemná na psychiku. Ani nevieš ako ovplyvnila tvoje vnímanie a asi aj jeho správanie. Možno ho chudáčiska aj pochopíš a budeš ho brať s rezervou 🙂
@engbeng ja by som ešte asi vydržala, si tam krátko. Počkaj 1/2 roka - rok a potom uvidíš. Veď aj šéf môže odísť, všeličo sa môže stať a kvôli takému .... zbytočne zahadzovať prácu snov? Kamarátka menila prácu tak pred rokom, kvôli platu, ale prvý týždeň plakala, že aká šéfka, aké vzťahy. Ľudí spoznala, komu vecí sa vysvetlilo, a teraz si pochvaľuje aj kolektív aj šéfku. Že oveľa lepšie ako v starej práci. A to po 2 mesiacoch rozmýšlala, či sa vráti späť na pôvodné miesto alebo čo má spraviť. Radila som jej vydržať a dobre spravila.
@warholette Špeciálizacia mi ostala, len robím v inom kontexte, co som presne chcela. Preto by som v tom chcela pokračovať. Ale nie za cenu extrémneho stresu zo zlých vzťahov. Ale napríklad dnes ma z toho bezpredmetneho nadávania bolelo až brucho. A potom musím normálne fungovať, akoby nič, čo je vyčerpávajúce. Tiež ten pocit, kedy viem, že ten šéf by sa má najradšej zbavil, ale sám to spraviť nemôže. Môže sa však sťažovať vyššie, čím sa stále vyhraza, ale nemá to čím realne podložiť. Bojím sa, že niečo aj tak vymyslí. Je to neistota.
Hm, asi máte pravdu, že dať tomu aspoň pol roka. Aj keď tento človek to čisto preháňa. Napríklad mi raz hneď na začiatku, keď som nezdvihla jeho hovor o 19:30, zazvonil o 20:00 osobné pred domom a ešte sa čudoval, že som ho nezavolal dnu. To bola smola, že som akurát bola doma iba s dcérou, ale aj tak som mu povedala, že si neželám, aby ma o tomto čase rusil doma. On proste asi nemá hranice. Nešlo o nič dôležité
@engbeng
Ak mas zleho sefa... Tak by som.si hladala radsej novu pracu.. Ci otehotnies tak.rychlo ako si zelas,je vo hviezdach,moze sa tak stat aj p rok ci dva a dovtedy to znasat? Neviem,ale pracovat pod clovekom, s ktorym si ludsky nesadnes alebo je taka povaha ako pises..no neviem,ja by som.to nevydrzala..
@engbeng ja ti poviem opak co ti tu radia. Ak je na pracovisku tak zle,ze človek psychicky aj fyzicky trpí, tak o ľutuje každú jednu minútu navyše ktorú tam strávil. Ty si ale určí priority. Bud super vysnívana práca s blbým šéfom a budeš sa triasť alebo pokoj niekde inde ale nie v super vysnívanej práci. 😉
Ja by som volila dieťa. Sama píšete, že ho plánujete, tak nečakať. Možno o 3 roky, po materskej, bude situácia iná, lepšia. Na druhej strane, určite je lepší menší vekový rozdiel, 6 rokov (ak by ste dieťa počali o 2 roky) je dosť. Môj názor.
@warholette ale zas.nestras,jasne,su pozicie,kde sa matky rychlo hraby do prace,ale je ich x,kde.to vobec netreba.. Ja som bola prec 5r.a nastupovala som.do novej prace hned po skonceni RD.. A caka ma este cca 30 rokov prace,takze kebyze strasne chcem,mozem byt este aj riaditelkou zemegule., aj vystudovat niekolko skol a x-krat zmenit pracovnu poziciu...zalozit nieco vlastne a kadeco ine.. Volba je len na kazdom.z nas.
@engbeng Ja poradim popracovat na sebe a svojen asertivite. Neexistuje aby mi sef nadaval, krical na mna a pod.
Moze mat styl komunikacie, ktory mi nevyhovuje, ale nikto na mna nebude kricat a nadavat mi. Ani do telefonu, nie to osobne.
Urcit hranice a na taketo spravanie okamzite reagovat. Slusne, pokojne. Nie je to lahke, ale ked sa ti to podari, tak to pojde a nebude si k tebe nikto dovolovat.
Slusne upozornit - nekricte na mna, rozpravajme sa pokojne. Ak to nezaberie, zopakovat. Ak nezaberie, tak upozornit - ak na mna budete kricat, odidem z miestnosti. Pracu dokoncime, len ak sa budeme rozpravat slusne.
A ak to nezaberie, tak skutocne odist a nechat mu cas predychat to.
Bude velmi prekvapeny ak nie je zvyknuty ze mu niekto oponuje, aj sa mozno nastve. Ked sa upokoji, v klude vysvetlit, ze ty z nim komunikujes slusne a bez nadavok a ocakavas to iste.
@engbeng tak drzim paste, my dme.tiez nemali problem (a to prve sme splodili,ked som.mala 34r. Dokonca bez snazenia,prosto nahoda..,ale stava sa,ze bud orve teva a dalsie je rychlo a opacne...
Ja som.taka povaha,ze by som.to nevydrzala,ale su otrli ludia,co na to kaslu a je im.to jedno,vsak nech si sefko hovori,co chce.. Hlavne,ze vyborne plati..
@fokuska To všetko praktizujem. Ja mu hovorím veci - až na jednu výnimku, čo ma vtedy dorazil tým, že sa objavil pred domom - pokojne a slušne. On mne tiež. Mám pocit, že práve to slušne vymedzenie hraníc ho vytáča a preto ma chce otravovať, až kým sa nezachoval nejako neprofesionálne, aby konečne na mňa niečo mal. Trpim len vo vnútri. Možno by stačilo sa naučiť, aby som si jeho neustále zneistujuce a demotivacne komentáre iba nepripúšťala a aby ma nefrustrovali.
Ja presne viem o čom hovoríš. V mojej práci však bol kolektív aj ľudia úžasní, ale roboty aj za troch a všetci všetko naraz, k tomu samé meetingy a telekonferencie, ktoré ma len zdržiavali od roboty a pokiaľ som nespravila, čo bolo treba, tak som ani domov nemohla ísť. Skrátka strašný stres. Aj som rozmýšľala, či odídem, ale robila som tam 4 roky a nechcela som to zahodiť a vtedy som bola čerstvo vydatá, tak voľba padla na dieťa. Aj tak sme ho plánovali. Otehotnela som veľmi rýchlo 🙂 ...na tvojom mieste volím dieťa, lebo nejaký čas zaberie, kým sa zadarí a na MD odchádzaš 6-8 týždňov pred termínom, takže v práci si ešte užijes. 😉 A nikto nevravi, že musíš byť doma tri roky. Ja budem doma len dva. Navyse, ak zvolíte dieťa teraz, budeš mať medzi nimi vekový rozdiel akurát. Ja sa tiež po tejto materskej ukážem v práci len na rok, rok a pol a skúsime druhé.
@fokuska Mas pravdu, to musím ešte vylepšiť. Dnes ma zaskočil, keď sa pýtal na nejakú osobnú vec cez víkend. Zas prekračoval moje hranice, s ním chcem mať iba pracovný vzťah. Mala som mu rovno povedať, že to pre našu prácu nie je dôležité. On tvrdí, že v našom špecifickom prípade sa osobný a pracovný život nedá oddeliť tak ako v normálnych prípadoch. Ja s tým nesúhlasím, je to iba vymysel

Nova praca, aby si sa mala kde vratit. Mat dieta len kvoli tomu, ze ma zena neprijemneho sefa, je troska mimo