icon

Neviem sa rozhodnúť. Dieťa či práca?

radkanika
6. okt 2015

Maminky, poradte, ako by ste sa rozhodli vy? dostala som ponuku z byvalej prace. Odisla som, ked som sla na matersku a kedze mi presne koncila doba urcita, tak sa zmluva nepredlzovala. Drobec ma 2 roky. Ide o to, ze sa neviem rozhodnut. Financne to nie je zas horibilny rozdiel, kedze teraz mam 250€ prispevok aj s pridavkami, plat je medzi 400-450, kedy ako. Synceka by som musela dat do sukr.jasli, kde sice stat prispeje sumou 230€, ale zvysok si este doplacam. Ak odratam poistky na deti a seba, telefon, bezne poplatky, ostane mi realne cca 180€ (ak beriem do uvahy plat 400€). Teraz mi ostane po vyplateni 100€. Cize vseho vsudy rozdiel 100€, s tym, ze teraz som doma, malemu k dispozicii, venujem sa mu, takisto starsiemu dietatu, ucime sa, ja nesiem dieta rano do skoly, poobede zo skoly, ked su chore, tak riesim lekarku, viem byt s nimi doma, ak cosi rychlo treba, viem to vybavit hned...v praci by som tuto moznost nemala, kedze by som pracovala na pozicii, kde som sama a nema ma kto zastupit. Teda nie hned, realne az na dalsi ci o par dni. Uz ma rovno upozornili, ze netreba ratat s tym, ze budem doma s dietatom 2-3 dni, ze by som si to musela sama nejako zariadit inak. No No na druhej strane...praca ma celkom bavi, vyhodou je, ze je to stabilna firma, mam dobre vztahy s nadriadenymi aj kolegami, dostala by som TPP, odvody automaticky a proste istotu do buducna, ze mam pracu. Bojim sa, ze ak nevyuzijem tuto moznost, dalsia uz nepride a o rok, ked pojde syn do skolky, ostanem doma s holym zadkom, kedze sa praca len tak lahko nehlada :( ako by ste sa rozhodli?

natalym
6. okt 2015

No to je veru ťažká otázka. A keď Ťa teda volajú, nedalo by sa im, že však trošku podvihnite ten plat.......

hanka_april
6. okt 2015

asi by som sa poradila s partnerom....ci Vam tie peniaze pomozu a ak ma napriklad on pracu, ze moze vybehnut lekarovi alebo byt doma, tak ok....a navyse, nic sa neje take horuce ako sa navari a par absencii urcite tolerovat mozu 😉

jana_eyre
6. okt 2015

podla mna praca pocka vzdy, ale telo pripravene na dieta vzdy nie je.. ak by islo omna, rozhodnem sa pre dieta a pracu vyriesim po nom.. ako vravievala moja mama - peniaze vzdy boli a budu, ale zivot je len jeden..

libka1
6. okt 2015

zavisi od toho nakolko tie peniaze potrebujete a ako vidis svoje uplatnenie po rodicovskej. pokial ti hrozi ze ostanes bez prace, sla by som, 2 rocne dieta je uz v pohode. pokial ti to ale zivotna situacia umoznuje, este by som si ten rok dopriala a uzila by som si drobca 😉

jankastubka
6. okt 2015

To sa neda asi takto poradit. Dolezite aj je, ci mate nejaku financnu rezervu, ze v pripade ak aj hned nenajdes robotu budete mat z coho zit. Ak ano, ja by som sa pokusila vysvetlit v robote, ze velmi rada do roboty pojdes ale az o rok. Ze este by si sa rada venovala dietatu, lebo male je len raz. Kazdy kto ma rodinu, to pochopi.

dejna20
6. okt 2015

Co nato vravi manzel? A akoby si riesila maleho choroby. Mas ho komu dat? Neviem ci by mi ten financny rozdiel stal zato.

brnka
6. okt 2015

tie choroby budu aj o rok, ak mas prilezitost, ja by som do toho isla. V dnesnej dobe je pre matku s detmi veeeelmi tazke hladat si pracu ......

prego81
6. okt 2015

tazko radit kedze nie som v tej istej situacii. Ja by som si asi vypytala viac. V pripade chorob, je mozne pracovat z domu? Asi by som prejavila zaujem o pracu ale zaroven prezentovala svoje poziadavky. 😉

sovica
6. okt 2015

Fuu, to máte teraz naozaj ťažké rozhodovanie. Aj keď ten finančný rozdiel naozaj nie je až taký veľký. Na druhej strane - každé Euro dobré. Keďže je to ale na trhu práce momentálne dosť zlé, asi by som dosť reálne uvažovala o vrátení sa do práce, keďže kolektív aj danú prácu poznáte - to je veľká výhoda. Skôr by som si postavila otázku a hľadala dopredu riešenie, čo s deťmi, ak budú choré. Buď sa dohodnúť v práci, že budú akceptovať, že v prípade choroby vášho dieťaťa budete môcť aspoň časť práce robiť z domu a keď príde manžel z práce, tak by ste na hodinku - dve zbehli do práce. Prípadne si zabezpečiť starých rodičov alebo nejakú Auperku. Zase chodiť do práce denne v strese, či náhodou dieťa neochorie a čo budem potom robiť - to nie je žiadna sranda. Akurát by ste boli len nervózna matka, v práci by ste robili chyby a možno by ste si ešte aj vy nejakú chorobu uhnali.
Ja vám držím palce, aby vám vyšla aj tá práca a aby boli zabezpečené aj deti - veľa šťastia 🙂

mircalla
6. okt 2015

Plat 400-450? preboha, ved to je vtip....ja ze tu ides piset o nejakej skvelej platovnej ponuke a v podstate ide o minimalku...ze im neni trapne take cosi vobec ponuknut
stat ti sice prispeje na sukromne jasle, ale zase ti zoberie rodicak

tajka1986
6. okt 2015

Tak minimalna mzda to nie je,ale zase ani vam to velmi nevylepsi rodinny rozpocet. Poradila by som sa s muzom ci vieme prezit aj bez tych 100e ktore by si zarobila,teda ktore by ti zostali po odratani vydavkov. Pripadne by som sa skusila dohodnut so zamestnavatelom na vyssej odmene za pracu,ale ty to tam poznas a vies co si mozes dovolit. Kedze uvazujes nad dalsim dietatom zrejme vasa fin.situacia nie je tak zla ze by si musela prikyvnut na tuto ponuku. Este by som pockala asi...a este ma napadlo,ak mas platit niekomu za strazenie deti ked budu chore,tak to sa ti neoplati uz vobec 🙄

bohjelaska
6. okt 2015

Aj som bola už dávnejšie v podobnej situácii. Išla som do roboty, tiež malý mal dva roky. Nebolo to, že úplne zlé riešenie, ale kebyže som sa mala ešte raz rozhodnúť zostala by som doma s malým. 🙂

siska53
6. okt 2015

Mne sa ten plat zda maly na to,aby som obetovala cas s dietatom..ak nemas nikoho z rodiny na strazenie deti,ked budu chore a bude to riesit opatrovatellkami,tak to mozes byt radsej doma na rodicaku.. A zas ocrkovat-financna strata,mozu na teba zazerat a najst si nejaky nepriamy dovod na prepustenie.
Ako nemusi to tak byt..alebo ta praca pocka,cize budes mat toho po navrate vela. Jedine,ze by sa to dalo riesit HO.

dkethe
6. okt 2015

Kvoli obyc robote za taku sumu by som nad tym ani neuvazovala!! Ine by bolo ak by to bola dobra praca, jedinecna za nadpriemer. Detom das sto krat viac ako zamestnavatel tebe...

dena10
6. okt 2015

Malý má 2 roky, tak do troch by si mala 250 € + plat 450 €, nie? To ostatné, musíš zvážiť ty... Na jednej strane s robotou, bez detí - na druhej bez práce s deťmi...

laura444
8. okt 2015

ahojte ja tiez potrebujem poradit som zo slovenska a pracujem uz 2 roky v cechach pod ceskou firmou zmluva mi konci 30.11. 2015 som tehotna cca v 6 tt neviem ci vydrzim do konca zmluvy pracovat kedze robim 12 hodin ranne a nocne v ziadnom pripade nebudem ohrozovat miminko. chcem sa spytat ci mam narok na nejaku ochrannu lehotu ci ma moze prepustit. ak mi nepredlzia zmluvu 1.12.2015 sa budem hlasit na slovensku na urad prace a ziadat o podporu v nezamestanosti neviem ci budem mat na nu narok ani z coho mi ju budu platit alebo sa dat na nemocensku uz teraz koncom 10. mesiaca az som v nejakej ochrannej lehote prosim ak viete na koho sa obratit alebo komu napisat o radu a pomoc tak mi dajte prosim vediet. Dakujem za kazdu jednu odpoved.

katea
8. okt 2015

ja by som do prace nesla, ked by si to fin situacia v rodine nevyzadovala. cas sa neda vratit spat... drzim palce, nech sa dobre rozhodnes 🙂