Nezvládam množstvo práce, môžu ma prepustiť ?
Ahojte žienky prišla som sem uľaviť svojej duši.Nie som na seba hrdá, ale prosím o vás názor či radu. Pracujem v hudobnej škole. Je nás veľmi málo, sme malý kolektív a veeela žiakov na jedného učiteľa. 1.polrik ubehol rýchlo a mňa bohužiaľ zachvátila ťažká choroba, pracovné nasadenie si bohužiaľ vyžiadalo svoju daň. Veľa detí, veľa prace a vedenie prísne. Okrem práce ktorú mam v zmluve mam aj prácu navyše. Ako sa vraví, dievča pre všetko. O co ide? Priznám sa, že som trochu idflakla svoju prácu a nevenovala sa žiakom na 100 %. Teraz počas PN, prišla sťažnosť od rodiča. Ospravedlnila som sa, no napriek tomu vo mne ostal taky nepríjemný pocit. Riaditeľ teraz po mne ide ako po udenom. Je možnosť, ak požiadam o zníženie počtu žiakov zo zdravotných dôvodov, aby mi to akceptoval? Nie som flakac,hoci to tak teraz vyzerá a priznávam že som pochybila no a ma to strašne mrzí..Len už jednoducho nevládzem. Môže ma vyhodiť? Poraďte 😔ďakujem
Absolútne súhlasím s tým čo píše @sissy27 Ako sa hovorí... chyby nerobí iba ten, čo nič nerobí. K tej výpovedi od zamestnávateľa. Zákonník práce špecifikuje kedy ti zamestnávateľ môže dať výpoveď a nie je to vôbec jednoduché. Sťažnosť rodiča nie je absolútne žiadny relevantný dôvod. Na to aby si dostala výpoveď ti musí zamestnávateľ najprv udeliť 2 upozornenia na porušenie pracovnej disciplíny. V upozornení musí byť špecifikované čo konkrétne si porušila (musí to byť dôvod ktorý súvisí s tvojou pracovnou náplňou alebo s povinnosťami zamestnanca podľa zákonníka), ďalej tam musí byť uvedený termín a spôsob nápravy. Čo sa týka pracovnej náplne, platí to čo máš uvedené v pracovnej naplní ktorú si podpisovala ako súčasť pracovnej zmluvy, nie činnosti ktoré na teba len tak pomimo nahádzali. Samozrejme ľudia dostávajú výpovede aj bez tohto, reálne sú to neplatné výpovede resp výpovede napadnuteľné súdnou cestou, ktorými sa ľudia nechajú ošidiť pretože neovládajú zákon.
Takže nerob si starosti a rob svoju prácu aj naďalej. Ale na druhej strane, ak sa v práci necítiš dobre, tak možno je to dôvod premýšľať nad zmenou.
A zaco sa ten rodic stazoval? Co take mega hrozne si urobila ze riaditel teraz po tebe tak ide?
Vedia o tvojej chorobe? Lebo ak ano,tak su to potom hyeny. Neexistuje,aby clovek odvadzal na 100% svoju pracu,ked ma tazkosti a bohuzial ucitel to ma v tomto velni tazke,ze si to odnesu deti. Sprav vsetko pre to,aby ti znizili pocet ziakov,poziadaj,vysvetli svoju situaciu. Ak ta aj vyhodia ver,ze to tak malo byt. Zdravie mame len jedno.
Myslím ze si nepochybila a tiež by ti prospelo menej žiakov skus mu doniesť od lekára... Ze sa snažíš práci at aj keď si chorá mu povedz ale ze je na teba tých žiakov veľa a podla.mna ta nemá koli čomu vyhodiť keď sa sťažoval iba jeden rodič a ty sa snažíš ale nemôžeš tu prácu robiť na sto percent keď si chorá lebo kedyze si zdravá tak by si to dala... Tak mu to tak povedz
Coho sa staznost tykala? Ak deti hraju na nejaky hud.nastroj a netrenuju dostatocne....a rodicia cakaju zazraky, tak je to o nicom
@amelia000 nedodržala som časovú minútaz, pretože popri učení, ešte mam v naplno práce aj suplovanie, keďže mame na skole aj študujúcich.. Plus ešte do predvádzanie iných nástrojov... Ako som písala, dievča pre všetko.. Stalo sa, že som žiacke skrátila hodinu.. Nie som na to hrdá, ale nedalo sa inak... A pri tejto žiacke mam časový sklz v rozvrhu 15 minút, než jej skutočný príchod na vyučovanie.. Lenže ozaj som voči žiakom ústretová ľudská, netlačí na nich, dávam úlohy, trénujem s nimi častokrát aj na vyučovaní, lebo doma nestihli.. Rozvrh nesedí s reálnym časom.. A rodič podal sťažnosť, že sa dieťaťu dostatočne nevenujem ako sa patrí. Ma mat 70 minút, no reálne ju učím 45 až 50..
Podľa mňa to nebude také hrozné a vieš niektorí rodičia sa mnohokrát sťažujú neoprávnene a nevidia aj to, že na tom všetko má svoj podiel viny aj samotné dieťa. Bohužiaľ ak máš toho veľa, tak časový limit proste zvládnuť nemôžeš
@clarke Tak s takým niečím určite nepochodí. Hádam si nemyslíš, že učiteľ v škole môže povedať riaditeľovi, že tých žiakov/tried je na ne ho veľa a hoci sa snaží, tak to nezvláda . To by potom určite chceli menej hodín všetci. Počet hodím je daný základným úväzkom a ak má viac hodín, tak to musela podpisovať, že s tým súhlasí.
Ja sa nehnevám na rodiča, priznala som si chybu a urobím nápravu.. Len ide o to, že reálne sa to stíhať nedá ak mám robiť ešte aj iné povinnosti. Neviem ako urobiť ten rozvrh tak, aby to sedelo technický aj fyzicky. Verte, že to nie je mojou neschopnosťou. Môj zdravotný stav je toho času veľmi biedny, ale z morálneho hľadiska idem nazad pretože sa blíži klasifikácia. Mrzí ma, že som teraz za klanarku, za nie hodnoverne ho pedagóga. Rodič zhodnitil, že výsledky mojej práce sú slabé. Určite na sebe zapracujem, len ja neviem ako... Ako to zvládnuť, ako to skĺbiť.. Čakajú ma ešte ďalšie vyšetrenia,neviem koľko vydržím byť zdravá a za ako dlho pôjdem zas na PN.
Poviem len 2 veci
1) Nepoznam pracu, kde by bol stale niekto spokojny. Stale sa ktosi najde, kto si chce ulavit, ci uz opodstatnene alebo nie
2) Obzeraj sa po inej praci. Ziakom by som sa venovala presne urceny cas, panovi riaditelovi by som povedala, ze nestiham inu pracu, smola, nech si to zariadi inak (ale v takom pripade musis mat nieco v zalohe, ak by ta prepustil, alebo robil nejaky teror, aby si mohla odist).
Drzim palce. Zdravie je prvorade a zo stresu vznika vacsina zavaznych ochoreni.
Nerob si výčitky.Rodic sa sťažoval oprávnene mňa by to tiež hnevalo, ale riaditeľ nech radšej rieši ako Tá odbremeniť.Vie v akom si časovom strese?nerob dievča pre všetko a nesnaz sa všetkým vyhovie!.Mas ziaka venuj sa žiakovi.Riaditel nech rozdelí spravodlivo pracu
@vulka pozri umelecká škola je sukromna aspoň tu v BA... Takže ano môže to povedať keď nestíha a keď je chorá tak by mal na to trochu prihliadať keď este není zdravá a áno je to iné ako na statnej kde sa za to neplatí.. Neviem nemusí to podpísať keď je jej istý počet pridelený a ma už rozvrh tak nemusí s tým súhlasiť alebo nie... Skôr ide o to sa dohodnúť s riaditeľom že keď vyzdravie tak ze bude mat rovnaký počet študentov ako na začiatku lne keď je teraz chorá tak ci by to trosku nezmenil keďže nevládze
@clarke navrhla som aj riešenie prizvať pomocnú silu, aspoň na tých par žiakov ktoré mam naviac k základnemu úväzku..Zamietol to. Nemyslím si o sebe ze som super učiteľ, učím však najlepšie ako viem.Dufam že sa táto situácia nejak vyrieši k spokojnosti všetkých..😔
@ptmt1011 dieťa hodiny iducene má, každé z mojich žiakov.. Len papier nesedí s reálnou skutočnosťou...bolo zabezpečené aj zastupovanie v čase mojej neprítomnosti... A tak sa v podstate na to prišlo.. Ze je to reálne inak...
Sa porad s kolegyňou ci ti nepomôže. Aspoň na chvíľu. Môžem ak to neni tajné vedieť ako si chorá teda co ti je?
@clarke nepomôže, pretože je to študujúca kolegyňa za ktorú často zastupujem..😔Môj zdravotný problém, je pre mňa samu veľmi citlivá téma, ale skutočne môžem cestné prehlásiť, že teraz som v takej situácii keď ozaj už nemám toľko síl na oducenie takého úväzku ako bolo u mňa zvykom ani vykonávanie tých úloh naviac.
Prosim ta, ja to nechapem. Ty mas dieta ucit 70 minut a ucis ho 45? To myslis, ze skratila hodinu, a poslala si dieta domov o 25 minut skor?
@kittykat22 nie, ona odchádza načas, ja začínam vyučovanie s nou neskôr. Neposielam žiakov skôr domov, som predsa za nich v čase keď majú rozvrh zodpovedná.
Učila by som nemilosrdne podľa rozvrhu. Žiadne dievča pre všetko, suplovanie a bokovky. Riaditel/kolegovia to zhodia na teba a ty makáš do absolútneho vyčerpania a ešte si aj robíš výčitky. Ako po udenom by si mala ist ty po riaditeľovi a nie naopak.
Dohodli sme sa s kolegyňou, že to na porade predostrieme aby vzal nejakú pomocnú silu. Aj kvôli doplnkovým úlohám, aj kvôli suplovaniu aj kvôli tomu ze tak vysoký úväzok je na jednu osobu priveľa.Aj ona ma veľa žiakov a keď jedna druhu zastupujeme, je to veľmi náročné. S rodičom spomínanej žiačky v tejto diskusii som sa dohodla na novom rozvrhu od polroku. V prípade ze budem dlhodobo PN, riaditeľ bude musieť danú situáciu riešiť a požiadať o pomoc aj iných kolegov o zastupovanie ci tie doplnkové úlohy rozhodit aj medzi ostatných. Dnes som si to tak pre myslela ze zdravie mam len jedno a nič nie je od toho dôležitejšie.. Lebo dnes tu sme a zajtra už nemusíme byť. Ďakujem vám baby za všetky komenty.

Nepoznám nikoho, kto vždy odviedol 100% prácu a nikdy nepochybil, takže týmto by som sa extra netrápila. Dieťa tej sťažujúcej sa mamičky hádam žije a tvoje pochybenie nezanechá na ňom trvalé následky, ospravedlnila si sa, život ide ďalej. A rodičia sa občas sťažujú úplne nezmyselne miesto toho aby si umravnili vlastné deti.
Ten tlak v práci je horšia vec. Ak je to nad tvoje sily, tak skús požiadať o skrátený úväzok alebo zváž prestup inam, zdravie máš len jedno.