icon

Nová právna úprava o rovnosti platov

23. máj 2026

Ahojte za chvilku pride do ucinnosti nova novela zakona o rovnosti v platoch. Neriesila som lebo mam tabulkovy plat, ktory je odstupnovany podla rokov praxe/vzdelania. Nas sa to netyka? Mam mat plat ako kolegyna ktora tam robi o 20 rokov viac ako ja? Zaradenie s dalsou kolegynou mam rovnaku ale v naplni prace ja mam toho viac, mame byt rovnako odmenovane?

anonym_0d03de
23. máj 2026

Zaujímavé, že doteraz ti to nevadilo

billy_jean
23. máj 2026

Nie, neznamená to automaticky, že všetci na rovnakej pozícii musíte mať identický plat. Nový zákon rieši rovnaké odmeňovanie za rovnakú prácu alebo prácu rovnakej hodnoty, ale zároveň výslovene pripúšťa rozdiely ako sú rozdielna prax/seniorita, výkon, zodpovednosti, rozsah práce, špecializácia, vedenie ľudí apd. Čiže kolegyňa s o 20 rokov dlhšou praxou môže mať vyšší plat. Ak ty reálne robíš viac alebo máš širšiu agendu než kolegyňa na rovnakom zaradení, pokojne môžeš mať vyšší plat ty. Vo verejnej sfére a pri tabuľkových platoch sa vás to dotkne menej, pretože tam už existuje pomerne transparentný systém podľa triedy, stupňa, vzdelania a rokov praxe.

anonym_6abc9f
23. máj 2026

@anonym_autor nie, veď samozrejme, že kto má väčšiu agendu, prax bude mať viac.Ta novela bude na dve veci...

anonym_3d9e52
23. máj 2026

@anonym_autor nie, nemas mat rovnaky plat ako ona, lebo ona ma roky praxe.

anonym_68cd65
24. máj 2026

Predstav si, ze po 20 rokoch mas brutalne znalosti o firme, procesoch a pride absolventka na rovnaku poziciu, ktora po skole nic nevie a bude sa zaucat este dalsie 2-3 roky stylom pokus-omyl a podla zakona mate mat na rovnakej pozicii rovnake platy ... Nezmysel.