Oznamovať tehotenstvo zamestnávateľovi kvôli práci a PN?
Ahojte. Som tehotná v 7 týždni, pár dní dozadu som mala prvú kontrolu a vyzerá byť všetko v poriadku už je tam akcia srdiečka. Zachvíľu ma čaká druhá kontrola v 10 týždni, kde už dostanem aj tehotenskú knižku. Objednal má skôr, pretože mi odporučil objednať sa do 13steho týždňa na genetické testy. Pýtala som sa ho na oznámenie v práci, že by som nerada tak skoro oznamovala dokým to na mne nebude vidno, ale mám prácu kde vozím obedy pre dôchodcov, je to fyzicky namáhavá a stresujúca práca. Keď má niekto dovolenku alebo paragraf musím si bedničky sama ponakladať do auta, povoziť od domu k domu, od bytovky v bytovke a tak okolo 40 obedov za deň. Tak povedal mi na to, že to nie je pre mňa vhodné, že ma vypíše na PN. Na jednej strane som rada lebo je to pre mňa v tehotenstve dosť namáhavé a stresujúce, ale nemôžem len tak z jedného dňa na druhý zmiznúť na PN lebo by nemal kto robiť. Mám najprv oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi, dohodnúť sa s gynekológom a zamestnávateľom vopred na PN, že by som ešte mesiac potiahla, ak by súhlasili? Alebo ako je to potom s tou PN-kou to budem musieť ísť hneď? Lebo oni si niekoho tiež musia nájsť za mňa. Nechcem zneužívať PN, ale radšej budem doma sedieť s čistou hlavou ako trápiť sa s obedmi a byť v časovom strese, aby som všetko stíhala rozviesť na čas
Nemáš dôvod na PN, lekár riadne riskuje
Oznám čo najskôr zamestnávateľovi tehotenstvo, je povinný ťa preradiť na vhodnú prácu
@anonym_autor ale môžeš ísť normálne na PN aj zo dňa na deň, keby si si napríklad zlomila nohu, tak čo? Zamestnávateľ si nájde za teba náhradu veľmi rýchlo, toho sa nemusíš báť. Oznamis tehotenstvo aj PN zároveň, problém vyriešený.
Nemáš dôvod na pn, musí ťa preradiť pre tehu vhodné miesto
Oznám mu tehotenstvo a uvidíš ako zareaguje....normálne povedz že ak nemá pre teba inú prácu, tak račej pôjdeš na PN a dohodni sa s ním....ak lekár nemá s PN problém, asi by som si nerobila stresy v práci a zachovala by som sa korektne tým že mu to oznámim...stačí že mu to oznámiš a za týždeň dva pôjdeš na PN....povedzme si pravdu, u malého súkromníka ti "lepšiu "prácu ani nemajú ako ponúknuť a on ti peniaze za to že tam sedíš platiť nebude - kto chce psa biť, palicu si nájde....a stresy sú to posledné čo ty potrebuješ....môže ti ponúknuť miesto napr.v kuchyni, pri nakladaní obedov alebo čistiť zemiaky, zeleninu.....uvidíš....otázkou je, ako on zareaguje, možno ti sám povie choď na PN.....
@anonym_autor pokial mas pracu, ktora by mohla ohrozit tvoje tehotenstvo... tak oznamit a ziadat bud pomoc, alebo preradenie na vhodnejsiu pracu... PN sa kvoli povahe prace nedava, ale tak zase gynekolog urcite vie, co tam ma napisat... prax hovori tak, ze zamestnavatel radsej odporuci PN, pokial ju gynekolog vie dat, ako by ti mal platit za to, ze ta nevie preradit, to by si totiz ostala doma a vyplata by ti chodila a to sa nikomu neoplati...
Nechápem prečo jej radíte neodôvodnenú PN, je to pre ňu mimo iného finančná strata. Na jej mieste PN ani nespomínam.
Ak zamestnávateľ nemá vhodnú prácu, je povinný jej platiť náhradu vo výške priemerného platu.
otazne je ci je ta praca rizikova aj v ociach zakona… inak jej inu pracu nebude hladat

PN nie je preto.ze ti zamestnavatel nevie dat vhodnu pracu ,Zisti si o tom niečo,aby si zbytocne neprišla o peniaze.