icon

Paradox nezamestnanosti matiek: Je to spravodlivé?

10. júl 2026

Zdravim vas, som kratko vydata a zatial bezdetna. Ale vsimla som si tu na koni aj v zivote taky paradox. Na jednej strane sa utoci na matky, ktore nepracuju, na druhej strane ich nikto(malokto) nechce zamestnat skrz ocr a podobne. Tak ako to vlastne je? Normalne sa bojim mat dieťa. Na jednej strane sa nezamestnane matky povazuju za prizivnicky, lenze malokto povie B, ze ich nikto nechce zamestnat, alebo že ziju v oblasti kde prace velmi niet

Strana
z2
anonym_8f0caf
10. júl 2026

@anonym_autor to tu ani neber do úvahy, tu sú také extrémy niekedy, že človeku rozum zastáva… každopádne ale v dnešnej dobe ak nie si narodená pod šťastnou hviezdou a nemáš za sebou rodinu aspoň v strednej triede tak si dieťa/deti veľmi dobre rozmysli.

anonym_ccfb4d
10. júl 2026

Kto chce pracu si vzdy najde.Ale mamicky chcu hlavne od do,len ranne,lebo skolka,ako by tie deti,deti mala same.Tu treba zapojit aj manzela,a nie len matka sama na vsetko.Ja pracujem od roka,ocr nam nikdy nebolo treba,jednoducho sa s muzom striedame,vzdy je jeden z nas doma a nimi.Aj vsetci spolu a to casto,tiez.Treba rozmyslat pred detmi,co a ako.A hlavne co po rodicaku.

autor
10. júl 2026
@anonym_8f0caf

@anonym_autor to tu ani neber do úvahy, tu sú také extrémy niekedy, že človeku rozum zastáva… každopádne ale v dnešnej dobe ak nie si narodená pod šťastnou hviezdou a nemáš za sebou rodinu aspoň v strednej triede tak si dieťa/deti veľmi dobre rozmysli.

@anonym_8f0caf rozumny komentár, tiež to tak vnímam nejako

anonym_54166f
10. júl 2026

Nevsimla som si, ze matky nechce nikto zamestnat. Ved to je blbost, vacsina matiek je zamestnana normalne aspon v mojom okoli pracu maju vsetky. Za cely zivot mi nenapadne ani jedna matka, ktoru nikto nechcel zamestnat.

anonym_6caa57
10. júl 2026

@anonym_autor Tak lebo matky tu na Slovensku veľmi radi zostávajú na OČR s každým soplom. Preto ich nikto nechce zamestnať.

anonym_d6309f
10. júl 2026
@anonym_ccfb4d

Kto chce pracu si vzdy najde.Ale mamicky chcu hlavne od do,len ranne,lebo skolka,ako by tie deti,deti mala same.Tu treba zapojit aj manzela,a nie len matka sama na vsetko.Ja pracujem od roka,ocr nam nikdy nebolo treba,jednoducho sa s muzom striedame,vzdy je jeden z nas doma a nimi.Aj vsetci spolu a to casto,tiez.Treba rozmyslat pred detmi,co a ako.A hlavne co po rodicaku.

@anonym_ccfb4d Presne takto to má fungovať. Na deti sú dvaja a môžu sa striedať. Aj v práci, aj pri deťoch. A netreba byť doma ani tri roky, ked sa naskytne dobrá práca. Potom sa celej rodine žije lepšie a aj vzťahy lepšie fungujú, keď nemá jeden pocit, že je vo vzťahu využívaný.

anonym_3b6718
10. júl 2026

@anonym_autor je to jednoduche.. samozrejme ako predavacku, casnicku.. radsej zamestnaju zenu bez dietata.. ako odborneho pracovnika, ktory vie nieco co nevie vela ludi a je v tom dobry.. ta zamestnaju aj pocas rodicovskej, aj keby si mala deti 5 a mala byt stale na HO.. je to len o tom, co vies ponuknut.. nie o detoch

sasa1310
10. júl 2026

@anonym_autor nerozumiem tvojej otázke, však keď si zamestnaná, tak len ideš na materskú a vrátiš sa. Nemusíš sa znova zamestnávať.

anonym_ffcdf7
10. júl 2026
@anonym_6caa57

@anonym_autor Tak lebo matky tu na Slovensku veľmi radi zostávajú na OČR s každým soplom. Preto ich nikto nechce zamestnať.

@anonym_6caa57 takéto názory 🙄 nie matky nechcú zostávať doma s každým soplom, ale učiteľky deti posielajú domov s každym soplom, tak čo má tá mama spraviť?

anonym_af3323
10. júl 2026
@anonym_ffcdf7

@anonym_6caa57 takéto názory 🙄 nie matky nechcú zostávať doma s každým soplom, ale učiteľky deti posielajú domov s každym soplom, tak čo má tá mama spraviť?

@anonym_ffcdf7 presne to isté som chcela napísať 👍

katkaseiner
10. júl 2026

Ono je velmi dolezite si vybrat vzdelanie a zamestnanie aby clovek vedel sklbit rodinu a pracu. Ale chapem, ze nie vzdy jeden z páru pracuje z domu, resp. je ho mozne stiahnuť "z klinca". Je super ak sa rodicia vedia zosuladit s pracami aby zvladali vsetko okolo deti, ale je to velmi tazke. Ja s muzom sme 10 rokov pracovali z domu, cize najhorsie obdobie sme preklenuli. Muz dalej pracuje z domu, ja ciastocne tiez. Chapem ze sa toto neda pri kazdej profesii. Ja prave z dôvodu dlhodobeho home officu som bola schopna sa vratit do práce pri oboch deťoch po polroku (samozrejme babysitting som mala vacsinu casu, home office sa bez toho fakt neda s polrocnym ani s rocnym dieťaťom

anonym_9b0d23
10. júl 2026
@anonym_6caa57

@anonym_6caa57 lebo so soplom ich nechcu zobrat do skolky a na to prave sluzi OCR

anonym_9b0d23
10. júl 2026
@anonym_6caa57

@anonym_6caa57 dalsia co nema deti a mudrovat ide

anonym_af3323
10. júl 2026
@anonym_9b0d23

@anonym_6caa57 dalsia co nema deti a mudrovat ide

@anonym_9b0d23 alebo má za zadkom matku so svokrou, ktoré sa jej o deti starajú.

kkovacovak
10. júl 2026

@anonym_autor áno bohužiaľ preto treba dobre zvážiť s akým mužom si to dieťa robíš. A tu vôbec nejde len o prvé roky života keď je dieťa malé. Dieťa chodí do škôlky, môže byť choré každý mesiac preto je dôležité aby aj muž bol schopný ísť s dieťaťom k lekárovi alebo zostať doma na očr. Striedanie týchto povinností je kľúčové. Rovnako prázdniny a podobné veci. Ďalšia vec je pracovná doba. Pokiaľ človek nebýva vo väčšom meste tak pracovať od 8 do 16 nie je možné. Pracovať od 6 do 14 s tým že ten druhý robí na smeny tiež nie je možné. Takže tu treba veľmi poľaviť. Maloktoreho zamestnávateľa zaujíma že máte dieťa a že by ste si posunuli pracovnú dobu. Alebo že ste tri týždne v mesiaci doma kvôli chorému dieťaťu.

anonym_c97eeb
10. júl 2026

V prvom rade som si vytvorila dostatočný buffer na to, aby som mohla ostať doma s dieťaťom minimálne rok a pol. Potom som si samozrejme hľadala prácu, ktorú môžem robiť flexibilne, aj z domu a ktorú si manažujem sama. Pracovala som tam min. 3 roky pred nástupom na MD, aby som si vytvorila zázemie a mala istotu, že ak sa nič veľké nestane, budú ma chcieť spať. Už keď malo dieťa rok a pol nastúpila som na part time, 3x do týždňa z domu, 2x office - opatrovateľka. Keď malo dieťa 2r, prestúpila som na full time. Väčšinu práce viem urobiť z domu a prácu si manažujem sama, ale som k dispo v core hours 9-15. Ak je dieťa choré, je zatvorená škôlka - striedame sa s mužom, alebo som doma, alebo príde opatrovateľka.

anonym_5b681e
10. júl 2026

staci si precitat kolko ocr beru pocas letnych prazdnin...u mna som najprv mala stabilne zamestnanie potom som riesila deti ale nebola som dlho na rodicovskej

anonym_8b170b
10. júl 2026

Matky nemajú čo chodiť do práce. Na to majú muža, aby živil rodinu. Matka má dosť práce aj doma.

zuzitko74
10. júl 2026
@anonym_8b170b

Matky nemajú čo chodiť do práce. Na to majú muža, aby živil rodinu. Matka má dosť práce aj doma.

@anonym_8b170b Nie každá matka má muža, sú aj vdovy, rozvedené maminy, také musia chodiť do práce.

anonym_ccfb4d
10. júl 2026
@anonym_8b170b

@anonym_8b170b matka moze brat pracu ako oddych,relax prave od toho,co je doma.Takze to neni o tom,ze musi ale chce.A nezabrani tomu nikto,ak sa zena rozhodne,muz ju ma podporit.Aj ked s tym neni stotozneni ale pretoze zenu miluje tak ju v tom podpori.

anonym_ccfb4d
10. júl 2026
@anonym_8b170b

@anonym_8b170b toto uz je drzanie zeny na silu v zlatej klietke,kde zena skonci vzdy s holym zadkom.

citronove_koliesko
10. júl 2026

@anonym_autor tak hlavne je nezit na konovi, kon je virtualny svet extremov. Tu nevidis bezny stereotypny zivot, tu sa riesia problemy a casto aj pseudoproblemy.

anonym_8cdd7b
10. júl 2026

@anonym_autor nemala som problem sa zamestnat, no mam muza, mame spolu tri deti. Aj ked je pravda, ze za pracou cestujem, tu je akurat tak druzstvo a obchod. Na ocr sme nastastie s nimi neboli nikdy. Ocr som si brala na mamu a na muza po uraze. Jeden mesiac sme takto ostali doma dve kolegyne, obidve s manzelmi. Aj toto je zivot, s tym musi zamestnavatel pocitat, ibaze by zil zamestnanec bez partnera a bol sirota...

anonym_38dc57
10. júl 2026

Inak dámy, ja mám zamestnancov prevažne mužov, a teda nemôžem povedať že je správne pozerať na pohlavie... :D lebo aj tí chodia na OCR, aj k lekárom s deťmi, alebo utekajú domov postrážiť dieťa kým manželka ide k dr atď. Čiže podľa tohto by rodičia a budúci rodičia to mali mať všade ťažšie. ALe pre mňa osobne napr v našom prípade, sú práve toto ľudia najlojálnejší a ak nechcem fluktuantov, tak super voľba. Áno sem tam sa chýba, ale keď u nás sa dá dohodnúť na hocičom, tak sú šikovní a poskladá sa to tak, aby bolo dobre, práca aj deti boli obriadené:D Deti vyrastú :D Keď sa mám ako matka vyjadriť, tiež som na MD išla s rezervou, aj plánom, aby som vedela popri pracovať aj ak by som nemohla, tak aby som mala riadnu rezervu. Nevypadla som z práce, tým pádom som nemuslea potom riešiť problém s hľadaním práce, na druhej strane, dieťa som dala do kolektívu skôr, tie prve choroby nekonečné sme intenzívne preskákali ešte v rámci RD, našli systém a potom bol už viac menej kľud.
A je to 15r dozadu, kde ešte otcovské dovolenky neboli a otec u lekára bol úkaz... dnes si to môžu rodičia podeliť prirodzenejšie, ak teda nie je otec total ignorant.

anonym_224e0e
10. júl 2026

@anonym_autor ja mám kolegyne , ktoré majú každú možnú chorobu, kiahne , zavretie škôlok , riaditeľske voľná pokryté starkými
Ja som sama ,mama pomôže sporadicky ,tak len opatrovateľka a šťastie ,že deti sú choré 2x do roka
Aj tak,tých prázdnin a voľna počas roka je toľko,že amen
Kolegyniam v dobrom závidím

letfenixa
10. júl 2026
@anonym_8b170b

@anonym_8b170b fuj.

anonym_307a4c
10. júl 2026

Problem je to, ze starostlivost o deti je v 80% pripadov na zene - vsetky ocr/navstevy mudr/prazdniny riesi exkluzivne zena-matka, pokial to nebude 50-50 s oteckom a zamestnavatelovi bude jedno ci zamestna muza ako zenu, lebo ocr a vykrytie prazdnin bude aj otcovskou zalezitostou tak sa to nezlepsi. A potom s kazdym soplom na ocr 2tyzdne - tak to normalny zamestnavatel nezvlada

anonym_d79746
10. júl 2026
@anonym_6caa57

Keď im tie deti učiteľky kážu nechať doma lebo "sopel" tak nemajú na výber

anonym_26025b
10. júl 2026
@anonym_ffcdf7

@anonym_ffcdf7 asi ma nechat dieta same. Lebo mama v praci. Aj otec. Aby ani jednemu nebolo vycitane ze si uzivaju OcR.
Stari rodicia mnohych este tiez pracuju...

anonym_6caa57
10. júl 2026
@anonym_af3323

@anonym_9b0d23 alebo má za zadkom matku so svokrou, ktoré sa jej o deti starajú.

@anonym_9b0d23 Ako vies ze nemam deti?
@anonym_af3323 nemala som nikoho za zadkom. Mam odrastene deti a chodili do dkolky aj so soplami. Nehadzte vsetko na ucitelky, staci si tu precitat par diskusii, ako sa tu matky pysia tym, ze pri prvych naznakoch sopla nechavaju decko doma a ked je uz zdrave, tak este par dni na preliecenie

Strana
z2