icon

Paradox nezamestnanosti matiek: Je to spravodlivé?

10. júl 2026

Zdravim vas, som kratko vydata a zatial bezdetna. Ale vsimla som si tu na koni aj v zivote taky paradox. Na jednej strane sa utoci na matky, ktore nepracuju, na druhej strane ich nikto(malokto) nechce zamestnat skrz ocr a podobne. Tak ako to vlastne je? Normalne sa bojim mat dieťa. Na jednej strane sa nezamestnane matky povazuju za prizivnicky, lenze malokto povie B, ze ich nikto nechce zamestnat, alebo že ziju v oblasti kde prace velmi niet

Strana
z2
anonym_f51645
10. júl 2026
@anonym_ccfb4d

Kto chce pracu si vzdy najde.Ale mamicky chcu hlavne od do,len ranne,lebo skolka,ako by tie deti,deti mala same.Tu treba zapojit aj manzela,a nie len matka sama na vsetko.Ja pracujem od roka,ocr nam nikdy nebolo treba,jednoducho sa s muzom striedame,vzdy je jeden z nas doma a nimi.Aj vsetci spolu a to casto,tiez.Treba rozmyslat pred detmi,co a ako.A hlavne co po rodicaku.

@anonym_ccfb4d no, ale niektore deti, ked su chore, chcu viac maminu a za dalsie, zeny vacsinou zarabaju menej a muzi viac, kedze muzi maju rozbehnutu karieru a na materskej vacsinou neboli a ani na RD, takze si to kazdy dobre spocita, kto z nich moze skor prist o pracu, ak bude dieta naozaj casto chore, co teda prvy rok v MS byva az velmi casto. A niektori muzi maju taku pracu, ze vela cestuju, napriklad kamoskin muz, robi servis pre laserove stroje po fabrikach po celom SR a nikdy nevie, kedy, kam a a na ako dlho pojde, takze kamoska ak nenajde pracu od/do, tak je proste doma, lebo inak sa to naozaj neda. A nie, on si inu pracu najst nevie, aby aj adekvatne zarobil. Takze aj takto to je.

anonym_f51645
10. júl 2026
@anonym_6caa57

@anonym_9b0d23 Ako vies ze nemam deti?
@anonym_af3323 nemala som nikoho za zadkom. Mam odrastene deti a chodili do dkolky aj so soplami. Nehadzte vsetko na ucitelky, staci si tu precitat par diskusii, ako sa tu matky pysia tym, ze pri prvych naznakoch sopla nechavaju decko doma a ked je uz zdrave, tak este par dni na preliecenie

@anonym_6caa57 lenze ani to nie je spravne, davat "decko" do skolky chore s lesklymi ocami, prave ten zacinajuci priesvitny soplik je mega nakazlivy a este rano supnut "decku" Nurofen a sup do skolky medzi zdrave deti. Odhliadnut od toho, ze sa nakazi polka skolky, tak ako sa to "decko" asi citi? Otrasny pristup. Takto sme sa nakazili crevnou chripkou a motali sme sa v tom vsetci postupne 2 mesiace. Lebo rano daju decku, co zvracalo, dake cierne uhlie a kinedryl a drbnu ho do skolky, ved len "z jedla" alebo "z hlienov" troska zvracalo. A sa nedivim ucitelkam, ze sa hnevaju, ked im tam zacne po mlieku hned grcat rad radom par deti. A potom dalsie a ony tiez.

anonym_6caa57
11. júl 2026
@anonym_f51645

@anonym_6caa57 lenze ani to nie je spravne, davat "decko" do skolky chore s lesklymi ocami, prave ten zacinajuci priesvitny soplik je mega nakazlivy a este rano supnut "decku" Nurofen a sup do skolky medzi zdrave deti. Odhliadnut od toho, ze sa nakazi polka skolky, tak ako sa to "decko" asi citi? Otrasny pristup. Takto sme sa nakazili crevnou chripkou a motali sme sa v tom vsetci postupne 2 mesiace. Lebo rano daju decku, co zvracalo, dake cierne uhlie a kinedryl a drbnu ho do skolky, ved len "z jedla" alebo "z hlienov" troska zvracalo. A sa nedivim ucitelkam, ze sa hnevaju, ked im tam zacne po mlieku hned grcat rad radom par deti. A potom dalsie a ony tiez.

@anonym_f51645 Nevies citat?? Pisem niekde o lesklych ociach alebo o teplote? Vacsina soplov je proste len sopel bez inych priznakov.

anonym_fd4c17
11. júl 2026
@anonym_8b170b

Matky nemajú čo chodiť do práce. Na to majú muža, aby živil rodinu. Matka má dosť práce aj doma.

@anonym_8b170b si sa zasekla niekde v minulej dobe?
Áno..nech ostávajú ženy doma, živené mužmi a potom keď si pánko nájde mladšie mäsko tak ostanú odkopnuté bez pracovných návykoch a praxe.
Žena kľudne nech pracuje. Existuje aj otecko a ten sa má tiež podieľať na starostlivosti a to aj vtedy ak treba tú očr a ostať s dieťaťom doma.. nie len matka všetko.. a potom že prečo sú ženy diskriminované pri hľadaní zamestnania

anonym_1b5f76
11. júl 2026

@anonym_autor samozrejme. Hladala som pracu rok a v BA. Skocila som v korporate za nizsi plat. Ale zamestnavatel mi akceptuje byt matkou so vsetkymi nevyhodami. A este k tomu treba priratat 50% tnu sancu ze zostanes s detmi sama ako ja. Zeny na koniku ktore kritizuju ine matky su bud prezleceni muzi alebo zabezpecene zeny ktore by inak bez prijmu svojho muza padli na hubu rovnako ako hociktore ine.

anonym_f7d4a2
11. júl 2026

Ja som pred deťmi robila 12tky, tým pádom po RD som si musela dať výpoveď a hľadala som prácu na jednu zmenu iba ráno. Našla som po týždni a už tam robím 4 roky. Takže ja hovorím že kto chce robotu si nájde.
Čo sa týka chorôb v škôlke, moje deti neboli často choré. Sem tam kašeľ, kiahne to som bola s nimi tri týždne doma a moja prvá a zatiaľ jediná očr s deťmi.
Teraz sú školáci a majú 0 vymeškaných hodín. Doktorov mám na starosti ja, na preventivky chodíme hneď ráno a zubár logoped si dávam poobedne termíny. Všetko sa dá len treba chcieť. Horšie to je cez leto a všetky prázdniny to nám dáva zabrať každý rok.

anonym_3c3632
11. júl 2026
@anonym_f7d4a2

Ja som pred deťmi robila 12tky, tým pádom po RD som si musela dať výpoveď a hľadala som prácu na jednu zmenu iba ráno. Našla som po týždni a už tam robím 4 roky. Takže ja hovorím že kto chce robotu si nájde.
Čo sa týka chorôb v škôlke, moje deti neboli často choré. Sem tam kašeľ, kiahne to som bola s nimi tri týždne doma a moja prvá a zatiaľ jediná očr s deťmi.
Teraz sú školáci a majú 0 vymeškaných hodín. Doktorov mám na starosti ja, na preventivky chodíme hneď ráno a zubár logoped si dávam poobedne termíny. Všetko sa dá len treba chcieť. Horšie to je cez leto a všetky prázdniny to nám dáva zabrať každý rok.

@anonym_f7d4a2 to, ale dnes uz neplati.
tiez som bola tohto nazoru, a roky predtym to aj platilo. Kto chcel, robotu nasiel. kto nie, tak ju nemal, lebo nie ze sa nedalo, ale ze nato kaslal.
Dnes je, ale situacia uplne niekde inde. Aj ked pracu chces, aj tak ti ju nedaju.
Ak chces pracu, na ktoru mas kvalifikaciu, takych ponuk je ako safranu a zaujemcov tolko, ze dovidenia.
Ak si povies, ze ok, staci mi hoc aka praca, znizis naroky, tam zase na teba pozeraju cez prsty, lebo mas bud vela praxe, vela skusenosti, vyssie vzdelanie a si pre nich riziko, ze rychlo zdrhnes, akonahle si najdes nieco ine, alebo ak ide o tabulkove platy, tak ta nechcu, lebo by ti museli dat viac, nez su ochotni a trvaju na osobe s co najnizsim vzdelanim.
Takze dnes, aj ked chces, aj sa mozes rozkrajat, robotu nedostanes, alebo len velmi, velmi tazko.

anonym_c77fe8
11. júl 2026

Ja sa ozaj nechapem niektoré ženy tu. Starostlivosť a ocr by mali byt 50/50? Niektoré z nas maju partnerov, ktorí si nemôžu zostat doma hoci kedy. Sú prace kde si nemôže clovek dovoli byt doma tyzden,dva. Potom je samozrejme, ze v takom prípade na ocr pôjde mama. Nikdy to nie je 50/50 a ani sa to nedá. Každý ma inu úlohu a robi ine veci. A vy co sa tu tvárite ze to je samozrejmosť ze fungujete 50/50 tak môžete ďakovať ze mate partnerov ktorí majú HO alebo pracu kde môžu byt hoci kedy doma. Takze neporovnavajte sa s maminami, ktore nemajú na vyber a netrápte sa jak najmúdrejšie na svete.

Ďalšia vec je, ze v dnesnej dobe maju deti čoraz staršie ženy. Presne preto lebo si musia našetriť a mat stabilnú pracu. No ked chce byt zena mladá mamina, tak ma smolu. Ja som mala dieta skoro. Odrobila som 1 rok v praci, ktorú po skončení RD nemozem robit dalej. Tvrdenie ze kto chce si pracu nájde je úplná hlúposť. Partner pracuje do večera, tazke je jasne, te potrebuje pracu, kde budem končiť skor, aby som mohla ist po dieta do skolky. Mam odrobeny 1 rok, potrebujem pracu kde budem končiť skor a mam male dieta. To je kombinácia ktorú nechce absolútne nikto ako zamestnanca. Takze tie hlúposti ohľadom toho ze kto chce si nájde si môžete nechať. Ano, je to tazke. No ako odpoveď autorke by som povedala, ze síce je to tazke ale nic v živote mi nenahradí pocit ze mam moje milované dieta a ze som s nim mohla strávit prvé 3 roky 24/7. Nikto ti nevynahradi to maličké dieťatko.

anonym_f7d4a2
12. júl 2026
@anonym_3c3632

@anonym_f7d4a2 to, ale dnes uz neplati.
tiez som bola tohto nazoru, a roky predtym to aj platilo. Kto chcel, robotu nasiel. kto nie, tak ju nemal, lebo nie ze sa nedalo, ale ze nato kaslal.
Dnes je, ale situacia uplne niekde inde. Aj ked pracu chces, aj tak ti ju nedaju.
Ak chces pracu, na ktoru mas kvalifikaciu, takych ponuk je ako safranu a zaujemcov tolko, ze dovidenia.
Ak si povies, ze ok, staci mi hoc aka praca, znizis naroky, tam zase na teba pozeraju cez prsty, lebo mas bud vela praxe, vela skusenosti, vyssie vzdelanie a si pre nich riziko, ze rychlo zdrhnes, akonahle si najdes nieco ine, alebo ak ide o tabulkove platy, tak ta nechcu, lebo by ti museli dat viac, nez su ochotni a trvaju na osobe s co najnizsim vzdelanim.
Takze dnes, aj ked chces, aj sa mozes rozkrajat, robotu nedostanes, alebo len velmi, velmi tazko.

@anonym_3c3632 V mojom okolí sú aj ženy čo si vyberajú toto nechcú robiť hento nechcú robiť. No tak nech sedia doma bez peňazí. Kamarátke som ponúkla prácu u nás vo firme odmietla to, že ona nebude sa naháňať v práci, ona chce kľudnu robotu kde si oddýchne posedí si. Tak stále platí kto chce robotu si nájde, všetko ostatné su len výhovorky.

anonym_b98359
12. júl 2026

MK a názory týchto žien vážne neber. Ony tu dokážu aj z obete urobiť vinníka.

autor
12. júl 2026
@anonym_f7d4a2

@anonym_3c3632 V mojom okolí sú aj ženy čo si vyberajú toto nechcú robiť hento nechcú robiť. No tak nech sedia doma bez peňazí. Kamarátke som ponúkla prácu u nás vo firme odmietla to, že ona nebude sa naháňať v práci, ona chce kľudnu robotu kde si oddýchne posedí si. Tak stále platí kto chce robotu si nájde, všetko ostatné su len výhovorky.

@anonym_f7d4a2 Nie každému niekto ponúkne prácu ako ty kamaratke, mne napríklad nikdy nikto ani znamy pracu neponukol

anonym_348cd4
12. júl 2026
@anonym_ccfb4d

Kto chce pracu si vzdy najde.Ale mamicky chcu hlavne od do,len ranne,lebo skolka,ako by tie deti,deti mala same.Tu treba zapojit aj manzela,a nie len matka sama na vsetko.Ja pracujem od roka,ocr nam nikdy nebolo treba,jednoducho sa s muzom striedame,vzdy je jeden z nas doma a nimi.Aj vsetci spolu a to casto,tiez.Treba rozmyslat pred detmi,co a ako.A hlavne co po rodicaku.

@anonym_ccfb4d keď nepotrebujete OCR tak to potom znamená ze nie ste ani zamestnaní. Ináč by OCR bolo treba. Tak ako to majú všetci ostatní.

anonym_348cd4
12. júl 2026
@anonym_fd4c17

@anonym_8b170b si sa zasekla niekde v minulej dobe?
Áno..nech ostávajú ženy doma, živené mužmi a potom keď si pánko nájde mladšie mäsko tak ostanú odkopnuté bez pracovných návykoch a praxe.
Žena kľudne nech pracuje. Existuje aj otecko a ten sa má tiež podieľať na starostlivosti a to aj vtedy ak treba tú očr a ostať s dieťaťom doma.. nie len matka všetko.. a potom že prečo sú ženy diskriminované pri hľadaní zamestnania

@anonym_fd4c17 tak toto je tvoj názor. Ale realita je niekde úplne inde.
Muži na OCR? Poviem ti tajomstvo. Muži zarábajú lepšie ako ženy, tak preto chodia na OCR ženy.

marca12
12. júl 2026

@anonym_autor Zeny su v tomto diskriminovane. Ja som mala problem najst si praci aj vo veku okolo 30tky,lebo potencialny zamestnavatel ocakaval,ze pojdem na matersku. Na kazdom pohovore sa ma to pytali,aj ked jasne,ze nemozu sa take veci pytat. Ale ty sa nemas ako branit.

anonym_ccfb4d
12. júl 2026
@anonym_348cd4

@anonym_ccfb4d keď nepotrebujete OCR tak to potom znamená ze nie ste ani zamestnaní. Ináč by OCR bolo treba. Tak ako to majú všetci ostatní.

@anonym_348cd4 mame 4dni volna cez tyzden,1tyzden ma 1,druhy tyzden zase 2hy,jeden je v praci,druhy doma a zase opacne.Mame spolocny vikend volno,jeden ma vikend volno,dalsi pracuje.

sandra9
13. júl 2026

Ja nechápem čo každému dnes vadí že žena môže byť s dieťaťom doma 3 roky. Materská je oveľa náročnejšia ako práca a výške rodičovského príspevku ani nehovorím musíte sa uskromniť riadne . Každý chce od žien pôrodnosť ale štát nato nieje uspôsobeny. Keby bolo viac skrátených úväzkov ako v zahraničí pracovná doba by sa prispôsobila matkám bolo by to úplne iné. A sú práce kde by to išlo .o všetko sa dnes stará žena partner buď nieje alebo sa chová ako ďalšie dieťa na krku. Obdivujem ženy že idú napríklad po roku do práce tak potom načo mali dieťa keď si ho od malička točia opatrovateľky. Chápem ak má rodina finančné problémy že to inak nejde potom ok v poriadku. Ale ženy si dnes toho daju na plecia mrte veľa potom ich zastaví az vážna choroba lebo partner stojí za nič nepomáha a žena musí aj ustáť starosť o domácnosť aj hneď ísť pracovať najlepšie ešte s batolatom v kočíku. Robiť budeme celý život vďaka vláde aj do 68 a vidinou či budeme mať vôbec dochodky...ale čas s deťmi nám nikto nevrati!

moonlight1210
13. júl 2026

Matky na Slovensku to maju tazke v tom, ze aj keby chceli, nikdy nevyhoveju v spolocnosti vsetkym.

Ked si zena hlada pracu, tak okolo 25-30 uz kazdy zamestnavatel je v pozore, ze sa coskoro vyda a bude chciet mat dieta (pripadne retazovo deti).

Ked nemaju deti a neplanuju ich, su karieristky a hanba im, ze nerodia.

Ked maju deti, tak nesmu sediet doma na MD/RD, lebo vyciciavaju stat a su lenive robit. Naco vobec im je doma sediet 3(!) roky.

Ak idu teda od dietata do troch rokov do prace, tak naco vobec mali dieta, ked ho opustia malicke a strcia do zariadeni. Nicia mu predsa vyvin. (Este ako-tak sa toleruje, ak ho ma doma stara mama. Opatrovatelky su to iste ako akekolvek zariadenie - ohrnaju nad takou matkou ludia nos, ze jej nevonalo starat sa o vlastne dieta.)

Ked ho daju konecne v troch rokoch do skolky a chcu pracu, tak je problem najst pracu, kde by stihali aj dieta dat do skolky, aj vcas vybrat.
Ak meska pre dieta do skolky, dostava sa jej vycitiek, ze oni tiez maju pracovnu dobu od-do a pohrozenim o vyluceni.

Ak dieta ma soplik, alebo zakasle, frfle skolka (a rodicia), ze s nim ma ostat doma.
Ak ostane doma, tak frflu kolegovia a zamestnavatel, ze len sedi s kazdym soplom na ocr.

Polka spolocnosti chce, aby sa muz-otec zucastnoval starostlivosti rovnakou mierou, a zaroven druha trva na tom, ze je to vylucne zenska praca, ktoru nema preco robit muz (nazor, ktory zdielaju aj zeny, co adoptovali muzske myslenie od svojich robotnych zodratych matiek, aby sa predali chlapovi svojou vsestrannou pouzitelnostou).

A takto to ide dookola a riesenie ziadne.
Lebo ak sa ma hladat riesenie, tak sa namiesto toho vytiahnu priklady tych, ktori vsetko len zneuzivaju a aplikuje sa to globalne rovno na vsetky matky a dovidenia dake riesenie.
Lebo tak je to najjednoduchsie.

Ved doteraz sa to dako vlieklo, tak sa to hadam dako zvladne povliect este par desatroci, nez definitivne ten system padne.
Kedze u nas sa len narychlo lepia diery, nie proaktivne aplikuju zmeny, aby sa niecomu predislo.

My jednoducho riesime problemy tym, ze aby bola tepla voda, tak sa na vodovodnu tocku lepiacou paskou prichyti rychlovarna konvica.
A kym to dakoho nezabije, tak super riesenie, nie?

zuzana76
13. júl 2026

@anonym_autor dolezite je 1. dobre zvolit vzdelanie, aby si bola ziadana na pracovnom trhu, pred pripadnou MD aj nieco odpracovat 2. dobre si vybrat otca svojich deti

vacsina zien je nezamestnana z nasledujucich dovodov
1. dobrovolne, manzel ich uzivi, ony sa mozu venovat detom, nemaju taky hekticky a uponahlany zivot
2. nemaju co na pracovnom trhu ponuknut, vzdelanie ziadne, deti rodili velmi skoro, ziadne pracovne navyky, ziadne pracovne skusenosti, pracu by si vedeli najst malo kvalifikovanu a za minimalku, tak radsej sedia doma a staraju sa o domacnost s tym, ze nadavaju na stat a spolocnost, ze im nikto nepomoze
3. nejaka cast zien moze prist o pracu aj tym, ze ano, deti su chorlave, casto chybaju v praci, nestihaju dokoncovat projekty atd...ale toto je asi minimum, pokial su splnene podmienky dobreho vzdelania a dobreho vyberu manzela a dieta nema nejaku naozaj vaznu diagnozu - lebo tam sa naozaj pracovat neda, ak ma dieta nepriaznivy zdravotny stav.

moonlight1210
13. júl 2026
@zuzana76

@anonym_autor dolezite je 1. dobre zvolit vzdelanie, aby si bola ziadana na pracovnom trhu, pred pripadnou MD aj nieco odpracovat 2. dobre si vybrat otca svojich deti

vacsina zien je nezamestnana z nasledujucich dovodov
1. dobrovolne, manzel ich uzivi, ony sa mozu venovat detom, nemaju taky hekticky a uponahlany zivot
2. nemaju co na pracovnom trhu ponuknut, vzdelanie ziadne, deti rodili velmi skoro, ziadne pracovne navyky, ziadne pracovne skusenosti, pracu by si vedeli najst malo kvalifikovanu a za minimalku, tak radsej sedia doma a staraju sa o domacnost s tym, ze nadavaju na stat a spolocnost, ze im nikto nepomoze
3. nejaka cast zien moze prist o pracu aj tym, ze ano, deti su chorlave, casto chybaju v praci, nestihaju dokoncovat projekty atd...ale toto je asi minimum, pokial su splnene podmienky dobreho vzdelania a dobreho vyberu manzela a dieta nema nejaku naozaj vaznu diagnozu - lebo tam sa naozaj pracovat neda, ak ma dieta nepriaznivy zdravotny stav.

@zuzana76 Stat sa exkluzivnou/nenahraditelnou pre zamestavatela, najst bohateho muza, ... - tieto navrhy su o tom, ze zena ma iba skusat manevrovat v aktualnej spolocenskej situacii a hladat, ako sa uhybat aktualnym prekazkam.

Bez toho, aby sa nieco na aktualnej situacii muselo vobec zmenit.

Ako jej zvysovat

Pripomina mi to pribeh od Marie Kondo, ked sa snazila upratat mnozstvo veci v byte tym, ze nakupila vela kosikov a krabic. Nic to nezmenilo na objeme veci a zapratanosti bytu vecami.
Az pochopila, ze kluc nie je v tom, ake velke krabice kupit a ako veci popreukadat ako tetris, aby sa zmestili.
Ale v zredukovani poctu veci. V zbaveni sa toho, co nie je nutne mat.
V zmene.

zuzubb007
13. júl 2026

No tak ja som sa stretla s opačným názorom, že matku chcú zamestnať, nakoľko majú skôr istotu, že ju zaručia,bude top a nebude chcieť meniť prácu a potom o dva roky povie papa idem na materskú, v dnešnej dobe skorej uprednostňujú, ženu čo má deti, aspoň u mňa to tak bolo na troch pohovoroch, pokiaľ povieš, že máš s kým dieťa nechat počas choroby nevidím dôvod, prípadne ak vieš pracovať z domu, všetko je to o samotnom človeku a postoji k práci

zuzana76
13. júl 2026
@moonlight1210

@zuzana76 Stat sa exkluzivnou/nenahraditelnou pre zamestavatela, najst bohateho muza, ... - tieto navrhy su o tom, ze zena ma iba skusat manevrovat v aktualnej spolocenskej situacii a hladat, ako sa uhybat aktualnym prekazkam.

Bez toho, aby sa nieco na aktualnej situacii muselo vobec zmenit.

Ako jej zvysovat

Pripomina mi to pribeh od Marie Kondo, ked sa snazila upratat mnozstvo veci v byte tym, ze nakupila vela kosikov a krabic. Nic to nezmenilo na objeme veci a zapratanosti bytu vecami.
Az pochopila, ze kluc nie je v tom, ake velke krabice kupit a ako veci popreukadat ako tetris, aby sa zmestili.
Ale v zredukovani poctu veci. V zbaveni sa toho, co nie je nutne mat.
V zmene.

@moonlight1210 samozrejme polovicne uvazky pre matky chybaju, to by im pomohlo, ale nic to nemeni na tom, ze zena, ktora chce, tak pracuje

Strana
z2