Po rodičovskej idem do práce a bojím sa
Ahojte, na MK ma už viackrát "zhejtovali" a vďaka za to, lebo mi to veľmi pomohlo utriedit myšlienky. Teraz by som potrebovala bud povzbudiť alebo zhejtovať, neviem, lebo mam hrozný chaos a stres.
Rozhodla som sa ísť do práce od dcérky (2r a 1 m). Môj pôvodný plán (ked som zohladnila potreby dcerky a finančné potreby rodiny) bol v 2,5 roku. Moja úzkosť spočíva v tom, že pracovať ísť kvôli živobytiu nemusím, tých 5 mesiacov by nám nič nechýbalo. Ale naskytla sa celkom dobrá príležitosť, dobrá pozícia, dobrý plat a ci by sa vyskytlo niečo aj o 5 mesiacov, je otázne. (Prvú pracu som si hľadala dosť ťažko a medzi deťmi som nepracovala dlho, takže nemám extra prax). A teda som zvolila istotu, radšej skôr a isto.
So zamestnávateľom som sa dohodla na polovičnom úväzku na toho pol roka, (potom na plny), s manželom sa vieme vystriedať pri malej, takže toto je ideálne.
Ale aj tak mi po rozume chodia stále chodia citáty typu : "Pracovať môžeš celý život ale deti su malé len raz"....
"Deti vyrastú ako voda a ty budeš ľutovať"...."to, koľko času stravis s dieťaťom do 3 rokov, ho ovplyvní na celý zivot"....atď atď. Chytá ma panika, úzkosť, neviem ci som sa rozhodla dobre, či som dobrá mama.
Tiež mi to príde nespravodlivé, od prvého dieťaťa som šla do práce až neskôr, tiež mal moju plnú pozornosť na RD ako jedine dieťa. Dcérke som sa venovala omnoho menej (keďže som už mala dvoch) a teraz od nej odchádzam skor do práce. Ach
@juliasb Ale prosim Ta, su zeny, ktore su doma aj so skolakmi a v konecnom dosledku sa im venuju menej ako tie, co isli od malych deti do roboty. A nejdes hned na cely uvazok.
Tak tu ti napisu zeny, ze aj ony isli do roboty a nic sa nestalo a dieta je OK a aj im bolo strasne dobre. Toto je podla mna otazka tvojho pocitu. Pokial by si to lutovala a vycitala by si si to... a najma, my nepozname tvoje dieta, nejake je take, ze kam ho polozis, tam ho najdes... moje by v jasliach asi zomreli, do 3 rokov boli na mna dost naviazane, uplne som vnimala ten prelom v 3 rokoch, mozno uz skoro 4roch. Ze by vydrzi bezo mna, ze by ich to obohatilo a ze by napr. pri luceni neplakali. Sama sa pyta do skolky, do kolektivu. Inak tam tie deti len na mamu cakaju a nie "sa pomaly socializuju". Kamoska dala 2rocneho do jasli a on to bral strasne zle. Tak si zaplatila opatrovatelku, aby ulavila svojmu svedomiu a ta ho vybera uz na obed a berie ho na ihrisko a tak... lebo babky su daleko a robia.
@juliasb ja som musela ist do roboty, ked dcerka mala tiez 2,5 roka (mala som na vyber, bud pojdem alebo uz nebudem mat robotu po rodicaku, tak som si vybrala, ze pojdem ale iba na 2 dni v tyzdni), dcerka sla do sukromnej skolky. tiez som mala zo zaciatku velke vycitky a nevedela som sa s tym zmierit, ale to bol skor moj problem ako jej, ona sa uplne krasne adaptovala, nemala ziadny problem. teraz od septembra uz pojde do klasickej skolky a ja sa nebojim, lebo viem, ze uz v skolke bola a je pripravena na deticky a vsetko okolo toho. ale tiez este sem tam mi prebehne hlavou taka myslienka, ze kde je to moje male babatko a je mi smutno, ze s nou nie som cely den.
@juliasb so mnou bola mamina ani nie do 2 rokov a som v pohode. Boli sme jasličková generácia a vyrástli sme. V niektorých štátoch nie sú ženy tak dlho doma. Neboj, bude to dobré. Držím palce
@juliasb Veď to je už v pohode vek. A keď bude s vami ako rodičmi, tak nie je o čom.
Od prvého dieťa som išla do práce v jeho 2 rokoch, od druhého v jeho 1 roku. Takže ja by som išla určite znova takto do práce.
Tu sú vždy dva tábory názorov na túto tému.
@bilberryday Mamicka na materskej a rodicovskej dovolenke do 6 rokov dietatka je poistencom statu a toto obdobie sa jej do dochodku a odpracovanych rokov zapocitava.
@bilberryday no keď sa žena rozhodne mať dieťa tak s tým musí rátať...ja som tie piliere mala tiež v práci no keď som otehotnela tak som neriešila že panebože nebudem mať odvody do 2-3piliera tak idem na potrat ...bohužiaľ...tiež je to u nás tak že aj keď nepracujes celý život ešte ti vyrátajú vecssi dôchodok ako žene ktorá robila celý život no zarábala možno minimálnu...takže tie 3roky na materskej a rodicaku nebanujem že nerobim
@bilberryday
Materská a rodičovská dovolenka, počas ktorého sa poistenec stará o dieťa do troch rokov veku, sa mu automaticky započítava do budúceho nároku na dôchodok. Pri odchode do dôchodku takýto poistenec za obdobie, počas ktorého nepracoval, mu nebude nič krátené, pretože príspevky na starobné poistenie za neho odvádzal štát.
@bilberryday
Ak sa poistenec stará o dieťa so zlým zdravotným stavom do šiestich rokov jeho veku, zostáva tiež poistencom štátu.
Super ponuka, dobre si sa rozhodla. Mimochodom majú aj chlapi modrého koníka, kde ventiluju svoj pocit viny, že zarábaju, alebo len my ženy sme také sprosté 🤔
Ale veď dcérka nebude odložená niekde v cudzom nehostinnom prostredí, budete sa striedať s mužom - ideálne, budete sa jej venovať obaja.. keď to ide takto podľa mňa nie je nič lepšie.. veď tvoj muž je tiež jej rodič, takto bude mať pozornosť oboch..
Ja som doma už dlho, lebo sa to nedalo inak urobiť, môj muž nemôže sa somnou striedať pri detoch.. podľa mňa neexistuje ideálne riešenie, len riešenie čo vyhovuje všetkým zúčastneným.. to.ze ideš do práce neznamená že tvoje dieťa tá stráca.. len tie očakávania na začiatok sú asi nepredstaviteľné.. keď to však už budete žiť, všetko pôjde..
@bilberryday písala som to k tomu tvojmu príspevku
bilberryday
•
Dnes o 20:33
@kinderzwillinge a to nehovorim o druhom a tretom piliery kam nejde pocas rodicovskej nic
Že žena radšej zvolí rodicovsku ako mať 2-3pilier plniaci sa každý mesiac...že panebože som otehotnela... teraz nebudem robiť... nebudem mať možnosť šetriť si do dochodku
@bilberryday mne sa nezvýšil ani keď som bola mladšia v kuse bola v tej robote na zmeny ,na 12kqch ,i choroby som ozelela vedela som robiť na viacerých pracoviskách a i tak mi nič vyššie platovo neponúkli 😀
@bilberryday no to súvisí s tým čo si napísala vyššie ja len odpovedám NATO čo si mi ty napísala keď si ma označila.....niekomu je prednejšie byť doma s dieťaťom celé 3roky ako sa hnať za nejakými vyššími piliermi v nejakej firme kde ťa pred materskou nevedeli oceniť.
Ale však autorka chce ísť robiť....ty určite asi robíš už tiež už sa ty ráta do dôchodku tak bez debaty...🖐️
ja si myslim ze nemusis mat vycitky svedomia,hl dieta bude doma a ty zasa nejdes na 8h ale len na 4,takze by som prilezitost vyuzila pretoze dieta jednak ostane doma s rodicom a ty mas sancu sa zamestnat a hl ak ams dobru ponuku.
@bilberryday Vymeriavaci zaklad je sice "iba" 60%, ale pre niektore maminy je dolezitejsi cas straveny s dietatkom a dalsia vec, nastuduj si, ako sa vypocitava vyska dochodku, nebudem to tu zahlcovat.
A po dalsie, argument, ze ine krajiny maju iba 14 tyzdnov matersku, vid Svajciarsko. No ok, ale pozrime sa na to, ake maju oni platy a zivotnu uroven a ake my.
Teraz pride argument, ze maju aj drahsie naklady na byvanie a vsetko, ale stale su na tom pomerom lepsie, ako my, takze, ked sa argumentuje Ackom, treba aj Bckom.
Lebo to nas potom mozeme zacat porovnavat s Rovnikovou Afrikou a ako z toho porovnania vyjdeme... ??
@bilberryday Prosim ta neprehanaj, zena na materskej straca identitu a vracia sa do prace uplne vymleta? Tak tu s tebou konci kazda debata, sorry.

Ale trt ho to ovplyvni na cely zivot...ja som pri starsom bola v praci po dvoch rokoch,pri mladsej po roku.Nikoho nic neovplyvnilo a sme vsetci v pohode