icon

Podpora v nezamestnanosti pri krátkom predĺžení zmluvy

30. apr 2026

Ahojte, chcela by som sa opýtať, či sa niekto stretol s podobnou situáciou.

Som zamestnaná od 1.9.2024, pracovný pomer mám do 30.6.2026. Momentálne som na PN mesiac po ťažkej operácii a zároveň som si požiadala aj o invalidný dôchodok. PN pokračuje a pravdepodobne bude pokračovať aj po skončení pracovného pomeru.

Pred nástupom do práce v roku 2024 som bola na rodičovskej dovolenke a nebola som zamestnaná.

Chcem sa spýtať na podporu v nezamestnanosti – či je možné, že mi nevznikne nárok, ak mi chýba približne 1–2 mesiace poistenia. Zaujíma ma tiež, či niekto riešil predĺženie pracovnej zmluvy o krátke obdobie (napr. 1–2 mesiace), aby sa splnila podmienka nároku.

Ide mi o situáciu v škôlke – ide skôr o administratívne predĺženie.

Ďakujem za každú skúsenosť alebo radu.

anonym_a0e568
30. apr 2026

Ak ti chýbajú dní/mesiace, nespĺňaš podmienky nároku, tak pochopiteľne ti nárok nevznikne

autor
30. apr 2026
@anonym_a0e568

Ak ti chýbajú dní/mesiace, nespĺňaš podmienky nároku, tak pochopiteľne ti nárok nevznikne

@anonym_a0e568 To viem aj ja .Zaujíma ma tiež, či niekto riešil predĺženie pracovnej zmluvy o krátke obdobie (napr. 1–2 mesiace), aby sa splnila podmienka nároku.
Čítam, že je taká možnosť ,ale ta kto vie,asi veľa závisí od zamestnávateľa

anonym_13e21e
30. apr 2026

@anonym_autor
aby si splnila podmienku musíš mať min. 730 dní poistenia v nezamestnanosti za posledné 4 roky pred zaradením do evidencie na úrade práce. Poistenie vzniká zo zamestnania (pracovný pomer). Ak ti chýbajú 2mes, popros zamestnávateľa, či ti nevie predĺžiť zmluvu. Ak nebude chcieť, lebo ti nechcú platiť ďalšie 2mes mzdu, tak ich popros, nech ti dajú PRACOVNÚ zmluvu (nie dohodu) na 2mes na hodinový úväzok týždenne so mzdou 100€ brutto (130€ superhrubá mzda), pričom si to zaplatíš sama (prevedieš im peniaze naspäť 130e). Tým pádom budeš mať pokryté 2mes čo ti chýbajú a bude ťa to stáť len 260€. Keby si ostala zamestnaná a šla na neplatené voľno, nikto za teba neplatí poistenie v nezamestnanosti a teda by si nemala nárok.

edit: akurát som prečítala, že si na PN. Prepáč, tak potom len popros nech ti predĺžia zmluvu, ich to nestojí nič..

anonym_612580
30. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_a0e568 To viem aj ja .Zaujíma ma tiež, či niekto riešil predĺženie pracovnej zmluvy o krátke obdobie (napr. 1–2 mesiace), aby sa splnila podmienka nároku.

@anonym_autor aj je tam tel ochtony tak prečo nie

lilinka88
30. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor pýtaš sa či je možné,že ti nevznikne nárok, keď ti chýba 1-2 mesiace. Reagovala som na to

ovaaa
30. apr 2026

Zmluvu máš na dobu určitú teda skús poprosiť zamestnávateľa, aby ti ju predĺžil na obdobie, aby si splnila minimálne 730 dní. Pokiaľ máš isté, že budeš stále na PN tak jemu v spojitosti s tebou nevzniknú žiadne náklady, budeš platená zo soc. poisťovne. Potom sa jedine zamestnať niekde a odísť v skúšobnej dobe, aby si si dobehla chýbajúce dní a získala podporu.