Práca na dohodu a úrad práce
Ahojte moja kamoska pracovala sice len brigadne ale mala podpisanu dohodu o vykonani prace ale len na 3 dni a je evidovana na urade prace.Po skonceni brigady od nej urad prace pozaduje potvrdenie o prijme.Otazka je ci jej moze urad prace nieco z prijmu zobrat ak nepobera ziadne davky v hmotnej nudzi a ani neprekroci tych 148 eur?Neviete niekto ako to s tym vlastne je?Brigadoval tak uz niekto?diky za odpovede 🙂
@vall1319 ja by som to zhrnula takto,
Ak máš dohodu
- vôbec nemusíš byť evidovaná na UP a tým pádom vôbec nie si limitovaná príjmom
Dôležité je :
- pracovať každý pracovný deň,
- a zamestnávateľ aby to takto vykazoval do ZP
vtedy sa nič nedopláca do ZP ... toto je najlepšie
Ak nepracuješ každý deň pracovný ale napr. len tri dni v týždni, a zamestnávateľ to tak vykazuje, že prihlási ťa do ZP na tri dni, potom odhlási, potom prihlási .. a tak dokola ( veľmi pracné ) .. tak ty do ZP si musíš zaplatiť tie zvyšné dva dni + víkend .. takže zo mzdy ti idú odvody do ZP za tri dni ... a za 4 dni si platíš sama do ZP
Ak je však mzdárka lenivá, pohodlná tak ťa nahlási k poslednému dňu v mesiaci aj ked pracuješ tri dni každý týžden, a vtedy za ten 1 den ti odvedie odvody zo mzdy a ty zvyšných 29-30 dní si platíš odvody sama do ZP ... toto je najhorší možný spôsob
Kočky, prosím, prosím - potrebovala by som zase pomoc.... Prosím Vás, ako ukončíme dohodu? Potrebujem nejakú dohodu o ukončení dohody? 😲 Neviete mi náhodou poradiť? Srdečne ďakujem..... 🙂
Môžem ešte poprosiť radu? Pravdepodobne budem musieť dohodu ukončiť... Šéfka by ma vzala aj na TPP, ale samozrejme - chce ušetriť čo najviac.... Bude mať nárok na nejaké úľavy, ak by som jej spomenula, že už som na ÚP evidovaná ako nezamestnaná viac ako rok? Takže som asi dlhodobo nezamestnaná.... ( jooooj - ako zle sa to píše ☹).... Srdečne ďakujem za každú radu...
@vall1319 moze sa informovat na prislusnom urade prace a podat si ziadost o prispevok a cakat ci jej ho schvalia, viacero projektov je do 29r, potom nad 50+, pre samospravy, tak asi jediny co by bol realny je Cesta z kruhu nezamestnanosti- len o tom sa zaujimat musi ona, poziadat si o to a cakat ci jej to schvalia a urcite to nebude ani za mesiac a mzno ani za dva... toto si zametnavatel mohol zacat riesit hned po novele zakona a uz skoro 1,5mes mohla byt jej ziadost v rieseni ked vedela ze s dohodou na urade mozes ostat do 9.6.2017 a chce ta vziat na TPP.
vedel by mi prosím niekto poradiť a vysvetliť ako je to s nárokom na osobitný príspevok? kto má naň vlastne nárok? bola som evidovaná na UP 6 mesiacov a predtým som bola PN 1 rok. Teraz som sa zamestnala od 1.6. 2017. Na stránke je to takto:
Osobitný príspevok patrí fyzickej osobe, ktorá pred vznikom pracovného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu bola dlhodobo nezamestnaným občanom alebo najmenej 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov neaktívna.
tak neviem, týka sa ma to, či nie?
@elka74 nárok na osobitný príspevok by ti vznikol len vtedy, ak si bola aj poberateľkou hmotnej núdze...nestačí byť len evidovaná...čiže musíš byť 12 mesiacov evidovaná a byť na hmotnej núdzi...ak by si bola menej ako 12 mesiacov evidovaná + hmotná núdza,tak sa tam skúmajú ďalšie podmienky...
dalo by sa to s Dohodou u zamestnancov evidovaných na úrade práce, urobiť tak, že by sa robila každý mesiac nová Dohoda? Vždy na 2-3 dni.
Za rady vopred ďakujem
@kitkat19 jasne je to mozne, pokial zamest. nebude mat problem neustale prihlasovat a nahlasovat zamestnancov, len pozor na dokladanie dohod na urad vcas tj. den pred zacatim vykonu prace na dohodu..a ked sa takto zacnu kuskovat dohody je vysoka pravdepodobnost kontroly ci sa nepracuje mimo uzatvorených dni.
chcela by som poprosiť o radu, keď mám dohodára študenta, ktorý skončil štúdium 6.6.2017 a momentálne je evidovaný na úrade práce. v poisťovni cez zmenu prehlásim študenta na klasického dohodára a tých 40 dní, ktoré môže odpracovať mu začnem počítať od toho 6.6?
za rady ďakujem
@zalka Prosím ťa, ak mám dohodu od 3.4. a som na úrade práce, dokedy môžem teda pracovať a koľko hodín môžem mesačne odpracovať a zarobiť?
@lucia030209 ak ti trva od 3.4.2017, novela zakona je platna a ucinna od 1.5.2017 takze odvtedy sa aj naratavaju dni..takze posledny den trvania dohody v subehu s evidenciou bolo 9.6.2017, je jedno ci si za tych 40 dni bola v praci fyzicky 5 dni alebo tych 40- sleduje sa trvanie dohody, nie odpracovane dni, a aby si do toho 9.6.2017 v evid. mohla zostat tak nesmies od 1.5.2017 prekrocit v hrubom prijem 198,09e/mes. pokial dohod nie je ukoncena k 9.6.2017, od 10.6.2017 je vyradenie z evidencie.
@9lf9 Predtým v diskusii však píšu baby niečo o tom, že dohody uzatvorené pred 1.5. môžu trvať do 31.7. Tak ako to je?
@lucia030209 nie prechodne ustanovenia, pri ktorych sa sleduje trvanie do 31.7.2017 sa netykaju DoPČ a DoVP ale PZ na skratené úvazky... uzatovrených pred 1.5.2017.
@9lf9 Aha. Ďakujem. Tak som to zle pochopila.

@vall1319 tak potom neviem.. spýtaj sa jej, čo je to za špeci dohoda.. 🙂