Práca od 7 - 15:30 a choré dieťa
Ahojte, potrebujem radu. Od januára nastupujem do práce, pracovná doba 7:00-15:00. Mám 4 ročné dieťa, chodí do škôlky, ale nepravidelne, doteraz som pracovala prevažne víkendy a cez týždeň pár nočných. Tak keď bola chorá, som si ju nechávala doma. Ako to riešite, keď takto pracujete a dieťa ochorie? Muž robí tiež 7-15:30. Nechávate deti starým rodičom. Alebo sa striedate s mužom na očr? V práci to chápu? Sa bojim, že ma hneď aj vyhodia, keby som musela ísť na očr
@bambulienka25 nepáči sa mi tvoj názor, že ženy, ktoré nemajú deti, musia ťahať za tie, ktoré ich majú. Matky s deťmi ich nebudú mať večne malé, ja som pred pár rokmi ani malé deti nemala a kolegovia za mňa potiahli, keď som lietala s našími starkými po lekároch a nemocniciach. Vieš, ako by som sa cítila, keby som nepotiahla pred tým kedykoľvek za nich, lebo mali malé deti? Aj teraz je pre mňa úplne prirodzené potiahnuť, hoci už majú malé dieťa len dve. Nevieš, čo ťa v živote stretne a neťaháš zrejme každý víkend.
@bambulienka25 ja napríklad nemám súrodencov nablízku (bavíme o niekoľko tisíc km), nie som krstená ani moje dieťa, takže ani krstných široko-ďaleko, otecko nikdy nemal záujem podieľať sa na starostlivosti a výchove (naposledy dcéru videl keď mala rok), jeho rodičia už nežijú, moji pracujúci na full time, sesternice a vzdialenejšia rodina tiež niekoľko stoviek km ďaleko plus majú svoje 2-3 malé deti, z mojich starých rodičov bola len babka a aj tá už potrebovala starostlivosť sama 😃 takže áno, je reálne nemať nikoho na pomoc s dieťaťom. Ja som výpomoc riešila platenou opatrovateľkou.
@bambulienka25 veď si si tú prácu chvália tak ako?
@bambulienka25 ja ťa chápem, mňa by tiež hnevalo, keby som mala robiť každý víkend, to je už o vedení, okrem osamelej matky, ktorá nemá po ruke rodinu, by mohla aj mamina, ktorá má deti odrobiť jeden víkend, alebo aspoň jeden deň z neho. Ale inak tiež dávam prednosť pri akomkoľvek voľne mamičkám s deťmi, lebo to majú zložitejšie, ako ja.
@bambulienka25 vo vela zamestnaniach to chodí tak, že sa striedajú zamestnanci, jeden robí Vianoce, druhý je doma a následne si Silvester naopak. Alebo idú "nekompromisne" podľa rozpisu zmien... Taká mamička skôr uvíta robiť na Silvestra ako na Vianoce a tí bezdetní si asi skôr chcú užiť Silvester.. Aj je to tak správne (lebo o pár rokov sa to otočí keď bezdetní už budú mať malé deti a potom tí s odrastenými budú v práci....) Stále platí to, že ak ti nevyhovuje práca, kde sú rodiča trošičku viac tolerovaní (čo podľa mna nieje absolútne pravda, lebo zamestnávateľa zaujíma odrobená zmena a absolútne sa nestará či rodič má kam dat dieťa cez víkend či sviatok ak musí byť v robote, tak proste musí rovnako ako ty..) čo sa týka práce na sviatky či víkendy, stále sa môžeš obrátiť s nesúhlasím na šéfa alebo zmeniť zamestnanie.. Pri prijímaní zamestnanca ho predsa oboznamujem s pracovnou dobou a treba rátať že počas roka sú aj sviatky a ako zamestnanec tie sviatky aj budem v práci.. Ak majú možnosť zamestnanci sa dohodnúť je to super, ak sa niekto nechce prispôsobiť a vyvlieka sa určitým zmenám treba sa sťažovať u šéfa prečo to tak je.. Moja skúsenosť je napr ze práve mladí bezdetní chcú chodiť po výletoch, chodiť si večer sadnúť atď a nemajú takú zodpovednosť čo sa týka práce ako rodič.. Takže mne osobne práve mladí často vypadávali na víkend.
@bambulienka25 zase máš viac voľna cez týždeň nie?veď by si potom mala celá hodín odrobenych nie?ono je to v podstate jedno tiež som robila na smeny, nemala vtedy deti a vždy som robila viac sviatkov a vikendov v ženskom kolektíve a pri práci na smeny sú vždy zvady za voľno sviatky...
@bambulienka25 jasné veď ja nehovorím o tebe. Skôr tak celkovo o tom, že som vnímala že mladí bezdetní sa nehrnuli do práce víkendy a sviatky, lebo boli naplánované chaty, iné predĺžené víkendy a pod.. Na čo má samozrejmé každý nárok, nemyslím, že preto že je niekto bezdetní má otročiť každý víkend v robote, len že by bolo fajn mať od nich väčšie pochopenie a brat to tak že o pár rokov to budú zase oni, kto bude potrebovať viac voľných víkendov a sviatkov a celkovo že budú častejšie chýbať v praxi. Ale to je asi skôr zase všetko o ľuďoch a o povahách.. Taká ktorá sa vyhovára na decká, nech ide hľadať robotu po pia 8-16 a hotovo.. Keď je s jednou problém treba to riešiť vyššie. Keď príde viac zamestnancov so sťažnosťou na jednu, tak aj zamestnávateľ sa skôr zľakne a je väčšia pravdepodobnosť že jej vysvetli že buď bude robiť ako má, alebo ju vymení
@bambulienka25 ja ti napíšem takto...teraz je to už ok,mám druhé dieťa muža s svokrovcov hneď v dedine,svokra je doma.ale keď som sa rozišla s bývalim ostala som s dcérou sama.moji starí rodičia už zomreli z oboch strán a aj moji rodičia.surodencov nemám.ex svokra 80km od nás,pracujúca.byvali sa na malú vykašľal šiel niekam do čiech.sice mám kamarátku ale tá má tiež tri deti a trepať jej tam moje ešte ďalšie a choré sa tiež nedalo stále.dcera vtedy mala 2a pol a ja som nastúpila do roboty,inú možnosť ako ocr som nemala a to zo začiatku bohužiaľ bývalá často chorá.ale mala som skvelé kolegyne,ktoré to chápali.
@bambulienka25 ešte dodám že ani opatrovateľku som si nemohla dovoliť.robila som za minimálnu mzdu na dohodu(bohužiaľ u nás si ťažko vyberať nieto keď dieťa pýta jesť) a ocr mi vyšla 2.39 na deň,takže naozaj som si to doma neuzivala a ponáhľala sa vždy spat
Ak máš choré dieťa a nemôžeš ho dat napr. starým rodičom, tak normálne ideš na OCR, pripadne sa striedas na OCR s manželom. Zamestnávateľ ta nemôže pre OCR vyhodiť, keď máš na nu právny nárok. Iná vec je, že zamestnávateľ si môže nájsť iný dôvod na výpoveď, hlavne ak nemáš dobrú zmluvu. Ale to už je potom na zváženie, či je nutné sa stresovať kvôli takému zamestnaniu, ktoré nie je zrejme žiadne terno, keďže v ňom panujú také podmienky a zamestnávateľ neakceptuje to, na co nárok máš.
@bambulienka25 pozri, zjavne je to chyba tvojej nadriadenej. moja svokra robila na smeny 24/7/365. Ona v januari vedela, ci a ako bude robit na vianoce. dennu, pooobednu, nocnu alebo turnusove volno. ziadne nemozem/neda sa - jednoducho vysla smena. zmena len v pripade PN/DV a pod. u nas sa sviatky delia. navyse su za ne dobre priplatky .... vikendy - rotujeme pravidelne. ked maju zeny v obchode kratky/dlhy, vedia, ako budu robit - takze rovnako by sa sluzby mali dat vediet naplanovat kdekolvek a kedykolvek. Kedze robis cele sviatky, tak (tipujem) - bud nemocnica, alebo fabrika, co si vyzaduje 24/7 prevadzku - to ozaj nemate pravidelny rezim v rotovani sluzieb? a rovnako predsa plati zakonnik prace - ak robim vikend, patri mi nasledne volno ...

@bambulienka25 ja napr mam sestru mimo SR, svokra nemala nikdy zaujem, moja mama pracuje 6dni v tyzdni od rana do noci a nemam nikoho ineho, co mi poradis? Mne ostava jedine OCR zial tiez ma to netesi kvoli praci ale nemam inu moznost