icon

Práca v zahraničí a očakávania od života

lucia_9
20. jún 2018

Ahojte 🙂) som momentálne v Holandsku a nachádzam sa v rozpoložení myšlienok čo vlastne očakávam od svojho života.Rada by som si prečítala vaše skúsenosti s prácou.Čo robíte, či vás to baví.Ide čisto len o inšpiráciu kedže ja osobne práce vo fabrikách a podobných zoo prác kvôli zdrav.stavu nezvládam.Nepýtam sa na peňažnú odmenu ale skôr na to aké pozície vykonávate či ste spokojné čo všetko ste vložili do toho aby ste boli tam kde ste.Hlavne či máte čas aj na rodinu.A či vás práca baví.Mám 21 a neviem si predstaviť fungovať týmto štýlom ako doteraz.Ťahať 11stky 6 dní v kuse.Trápi ma myšlienka ako sa ľudia venujú svojim blízkym keď su non stop práci.Ďakujem vopred za nejaké vaše skúsenosti 🙂 veľmi mi to pômože pohnúť sa tým správnym smerom.

sense
20. jún 2018

@lucia_9 co ta vlastne bavi, coby si chcela robit?

lucia_9
autor
20. jún 2018

@blairgossip žeby sme knihy nemali? Žiadny materiál? Áno... anatòmiu si celú vysvetlím sama.A po 5 rokoch samoštúdia zomňa bude Mudr.
Každý nech si robí ako uzná za vhodné.Nepotrebujem sa rovnať nikomu.Mojím snom bolo vypadnúť zo sk... sen sa splnil.To, že mám ťažký začiatok je prirodzená vec.Preto som tu dnes napísala aby som zistila ako postupovali iný a chcela som si zobrať inšpiráciu.Nie tu počúvať o tom aký ja mám život a porovnavať ho s inými.Každý sa tu len porovnáva.... to jak keby som ja išla súdiť mojich rodičov za ich rozhodnutia pri tom o ich živote viem HO! Preto nefiltrujem bludy z diskusií na nete.Tiež nemôžem povedať, že ste mali asi ľahký život keď ste si boli študentkami vo veku keď ja makám na plný úvezok.Ale nie nemôžem súdiť... lebo možno ste popri škole stratili kamarátov, ponocovali nad knihamy...ale bola to vaša voľba.A išli ste si za svojim.Ale ja momentálne študovať nechcem.Pretože nebudem študovať len tak z nudy čím si nie som istá.

lucia_9
autor
20. jún 2018

@sense psychològia.Ale nie učebnicová.Mimika, gestikulácia, reč tela, očí... toto ma baví.Ale nie tak ako sa to vyučuje.Určiť diagnòzu podľa učebnice.

lucilaines
20. jún 2018

@lucia_9 predstav si, ze som v podobnej situacii bola..pracovala som v malom meste v USA dve prace, aby som sa uzivila..jednu v pracovni, druhu vo fastfoode, obe na nohach, 7 dni v tyzdni, niekedy 17 hodin denne, pravidelne som koncilano jednej rano a nemala som sa ako dostat domov..spravila som to, ze som si kupila najlacnejsie auto za 900 dolarov, srot, ktory sa pomalz rozpadal..kupila som ho na zalohy z vyplat, ktore som vydrankala od sefa, takze dalsie tri mesiace som dostavala len polovicnu vyplatu..ale vyriesila som to a pomohlo mi to v tom, ze som tam nakoniec zarobila pekne peniaze a vyrazne si zlepsila jazyk a ziskala kontakty..takze predstav si, viem o com pisem a zase len ty potvrddzujes, ze si mysilis, ze vsetci to maju jednoduchsie, len ty mas neriesitelne problemy a proste sa s tym neda nic robit..

beky1813
20. jún 2018

@lucia_9 alr ved ty sama si sa pytala, ako to mame, takze piseme, ako to je, za 800 eur mozes robit aj na Slovensku a nemusis driet 11 hodin 6 dni v tyzdni, ty si si zvolila cestu frflania a stwzovania

sense
20. jún 2018

Tak preco zavtym nejdes i ked na psychologiu treba skolu.vstudovat nikde nie je napisane ze sa jej striktne musis drzat...

Mam kolegu vzdy sa chcel naucit posunkovu rec ...neucil sa ju v skole ale podla internetu a sam vyhladaval kontakty s ludmi s "hendikepom" s tym ze tito ludia mu daju ovela viac ako lektori bez "hendikepu"

lucia_9
autor
20. jún 2018

@lucilaines Sú riešitelné... ale nie hneď.Možno to tak blbo znie cez internet.Ja som celý čas usmiata.Áno trápi ma pár vecí ktoré by mohli byť inak ale raz budú 🙂 ono cez net veľa vecí vyznie tak ako to ani nemyslíme.Celý čas mi išlo o to, že sa chcem poobzerať po inej práci kde nebudem na vekovke a agentúra ma nebude brať ako brigádnika.Sú tu aj práce kde z fleku dostanem 11€ na hodinu.Ale mám tu priateľa.Ja robím inde on taktiež.Musím myslieť aj nato a hľadať alternatívy.Aby sme sa nevideli každý druhý týždeň.

blairgossip
20. jún 2018

@lucia_9 no dala si zle porovnanie lebo anatomia je cisto samostudium kde sedis cele hodiny nad obrazkami v atlase 🙂 a ucis sa naspamat nazvy zil ciev nervov svalov ako basnicku.. a to ti nikto nevysvetli to sa treba naucit. A odkial mali potom tvoji spoluziaci materiali? cely rocnik skoncil lebo meboli prednasky? A na psychologiu treba skolu ak chcws byt psycholog.. Neviem proste pises ako keby si bola stratena vo svete a nevies kto chces a rodicia ta nedokazu alebo nechcu nasmerovat

blairgossip
20. jún 2018

@lucia_9 Takze koli priatelovi si zariadujes zivot... a on sa tiez takto prisposobuje? Vies aby sa na teba raz nevysral a ty budes v riti lebo nie si zabezpecena

lucia_9
autor
20. jún 2018

@lucilaines Treba prispôsobiť ubytovanie a transport.Veľmi veľa vecí sa mi nakopilo a tak je to pre mňa stresujúce.Potrebovala som len radu nič viac.Povzbudenie... aby som vedela, že trpezlivosť ruže prináša, že aj po ťažkom období to raz môže byť lepšie.A hneď sa na mňa spustili útoky.Tak kde sa my mladí máme pýtať o radu? Hľadáme možnosti aby sme sa mali lepšie ako naši rodičia Tým, že pôjdeme v tích istých šlapajách toho asi veľa nezmeníme.Vieš realita je trošku taká, že ja ťahám vozíky a moja rovesníčka sedí v kancli a pije kávu a určuje mi kedy mám právo mať voľno a kedy nie.Tak mi tak prišlo na um... prečo by som sa ja nemohla mať tiež dobre :D môžem A preto hľadám možnosti.

lucia_9
autor
20. jún 2018

@beky1813 Na východe 800€ má možno riaditeľ.Všetci tam máme minimálku.Česť výnimkám.

beky1813
20. jún 2018

@lucia_9 ale ved nemusis ostat na vychode

fokuska
20. jún 2018

@lucia_9 Spustili sa na teba utoky, pretoze v tej zmazanej diskusii ti vela ludi radilo, ze ta agentura, cez ktoru robis ta zdiera, ze si mozes v momente najst poriadne platenu pracu atd, ale ty si to vsetko asi ignorovala.

A to co je ze na vychode ma 800eur mozno riadtel a VSTECI tam mame minimalku. Tak moja zlata to si na velkom omyle, to neviem odkial mas taketo informacie. Vsade je robota, aj na vychode, len ludom sa robit nechce, lebo plat len 500, len 600, len 700... ved zacat nejako treba.

sense
20. jún 2018

@lucia_9 vies mozno ta tvojs rovesnicka nesniva a nehlada dovody a vyhovorky ale hladala sposoby ako....lebo rad si aj pohladov ako to bolo u inych si dostala niekolkolen zatial ti ziadna nebola dostatocne.dobra lebo vsetky su podobne a to makat na sebe a hladat cesty ako to ide a urobit preto maximum....

lucia_9
autor
20. jún 2018

@blairgossip Ja sa strarám sama o seba... nikto nemá čas sa starať o to čo je somnou.Moji rovesníci žijú s rodičmi 🙂 ktorých ich mile radi celý ročník sponzorovali.Takže neriešili z kade zhrabnú peniaze na projekty.A ja som odišla v prvom semestri takže som sa tej hodiny ani nedožila.A moji rovesníci ma vlastne vôbec nezaujímajú... lebo keď bežne len tak dostanú 200euríčok... tak asi majú fasa život.Jediné čo riešia je štúdium a piatky v bare.

mpg
20. jún 2018

@lucia_9 Keby pracoval na Slovensku 11 hodinové smeny 6 dni v týždni, tak by zarobil 800euro a nemusel by chodiť do zahraničia. Dôležité je nájsť si vhodnú prácu, ktorá sa dá robiť s dosiahnutým vzdelaním, hľadať, čo by bolo najvhodnejšie. V takom mladom veku sa dá ešte znovu začať, ale v každej práci je niečo aj ťažšie a treba to prekonať. Možno keby si na Slovensku využila svoje jazykové schopnosti, teraz sa dá nájsť práca - hlavne vo väčších mestách - (aj taká kde bude spolupracovať s mladými ľudmi). Mať vysokú školu v dobrom odbore je veľké plus, tam získa dobrý všeobecný prehľad a veľa vecí sa dá použiť aj v iných odboroch. Práve na také funkcie, kde by mohol pomôcť ostatným zmeniť ich pocit z práce na lepší je potrebné mať vyššie vzdelanie, ono sa to ľahko povie to nechcem robiť, to mi nevyhovuje, to je otrokárstvo,
ťažšie je nájsť si prácu a byť s ňou spokojný aj finančne. Ale teraz je už viac ponúk, takže treba skúsiť niečo nové a niečo ťažšie aj prekonať.

lucia_9
autor
20. jún 2018

@sense v prvý deň prišla... a bola v office 🙂 pretože poliaci sa tu dosadzujú cez známosti... takže preto spravila veľké nič.To dievča nemá poňatia čo je to robota.

lucia_9
autor
20. jún 2018

@fokuska len raz som dostala ponuku 700€ v hrubom.Všade to bola minimálka.A nebola som na jednom pohovore a nepozerala som si ponuky 10 minút.

missguerlain
20. jún 2018

@lucia_9 Ja ti poradim 🙂 Len skus povedat, ze co mas vlastne za problem, lebo to mi z tejto diskusie trochu unika😉

lucia_9
autor
20. jún 2018

@mpg Ja s tebou súhlasím... no ľudia nad 22 tu zarobia okolo 1300 mesačne aj viac.Len ja si musím chvíľu počkať.Popravde... mne už prekážalo slovensko, mentalita ľudí... kyslé výrazi.Mne sa tu páči.Len sa musím odbremeniť od školy a nájsť si prácu kde kľudne nech robím aj 12stky ale nech mi dajú pokoj aspoň s normou ktorú ja v terajšej práci ovllyvňujem minimálne.

lucia_9
autor
20. jún 2018

@missguerlain Nemáme tu vôbec voľno... kedže nás berú ako brigádnikou.Dajú nám deň... aj to nám nadrbú na nedeľu smenu.Neprišli sme tu zarobiť ale žiť Fungovať.Normujú nás... čo je na psychiku dosť náročné.Zlíznuť si niečo začo môže objednávka nie človek a vyhrážky o vyhadzove... a, že máme robiť rýchlejšie.Proste... chcem ísť aj na prechádzku.Vidieť vodu, slnko.... Priateľ ma víkendy voľné, zarobí viac, ... dá sa to.Ale nie všade chcú ženy.

fokuska
20. jún 2018

@lucia_9 Pozerala si si aj taky T-Systems v Kosiciach, alebo ine IT firmy? Pretoze stale su zverejnene desiatky az stovky otvorenych pozicii - od najnizsich pozicii, kde treba jazyk a ukazat aky-taky potencial, az po ozaj expertne pozicie. Plus k tomu plno benefitov. A garantujem ti, ze zoberu ludi bez VS, len s maturitou, so vzdelanim aj mimo IT, len treba ukazat snahu, chut, potencial ucit sa.
V T-Systems funguje dualne vzdelavanie, kde studujes za IT odbornika a zaroven ti bezi aj plat, pretoze praxujes + cez prazdniny platena prax, moznost ziskat stipendium. Byvanie sa da zohnat v zdielanom najme - jedna izba spolu v byte spolu s inymi studentmi, pripadne aj dochadzanie do KE z inych miest - plno ludi takto chodi.

Moznosti je milion a firmy maju problem obsadit tieto volne pozicie... hmm preco asi?

sense
20. jún 2018

@lucia_9 dievca mozno ma viac ponatia o robote ako ty len staci sa najprv starat.o seba az potom sa starat do druhych...a nezavidiet druhym vsetko...sebalutost este nikdy.nikomu.nepomohla...

Cim viac citam tvoje.prispevky.tym silnejsi je pocit ze ty chces nieco ale sama nevies co presne (napr problem tobit 11h, ale zrazu nie su ani 12problem len normy a tych prikl.je tu neurekom...)

lucia_9
autor
20. jún 2018

@sense keď budem robiť 12stky v normálnom čase tak v pohode.A keď nás nebudú normovať.Ale určite toto nebudeme robiť dlhšie ako rok... nech si to robia iný.Ja si nájdem aj lepšiu robotu.Nie nemá 🙂 poznáme sa tam všetci navzájom.Aj to, že v office sedí chlapík ktorý nevedel robiť normy.Uvolnilo sa miesto tak ho metli tam.Stretávam tu tích ľudí každý deň.A pochybujem, žeby si vymýšľali bludy o svojom živote.Ja sa neľutujem... ja viem, že mám naviac.Preto niečo aj robím aby som bola inde.Ale na Sk sa mi vraciať nechce pokiaľ nemusím.Je to domou... ale stagnácia ma nebaví.

lucia_9
autor
20. jún 2018

@sense Nemám komu čo závidieť.... nič nie je také ružové ako to navonok vyzerá

obsadenemeno
20. jún 2018

@lucia_9 nie je to tak davno, co si sa ohanala ze aku super vysoku skolu ides studovat a ake sme my vsetky blbe, kedze nevieme, co su to "nove media"....a zrazu je skola nahovnno, nebavi ta a nema perspektivu. A ja som sa ako taka blba tesila, ako mi po 20 rokoch ukazes, co si dosiahla a kam si to dotiahla. Lebo toto si pisala v tej teme, ze? Ze sme blbe lebo nestudujeme ako ty a ako sa z nas budes smiat az vystudujes.

Takze si to zhrnieme - studovat sa ti nechce, ale stazujes sa, ze miesta pre stredoskolakov su obsadene vysokoskolakmi. Robit sa ti tiez nechce, alebo by sa aj chcelo, keby ti niekto ponukol super robotu v obore, co chces ty (aj ked vlastne ani nevies, ze co chces robit) ale chces vsetko na striebornej tacke, bez vlastneho pricinenia. Pises na kona, ziadas rady, ale ak ti niekto da radu ze pecene holuby nikomu do huby nepadaju a o vsetko sa musis v zivote pricinit, tak uz prskas a kopkas okolo seba.
Pravdou je, ze je to tvoj zivot. Mozes na mna vyskakovat kolko chces, rovnako ako si vyskakovala v tej druhej teme. Nic to ale nezmeni na fakte, ze ja mam tu super pracu o ktorej snivas, o dalsich pozitivach mojho zivota ani nehovorim, a TY si ta nespokojna. Ty si ta, co fnuka a vyhovara sa. A nikto okrem teba to zmenit nemoze.

ervenka
20. jún 2018

Na uvod napisem ze som uz v Nl 13 rokov a cca priblizne viem ako to tu funguje.

Teeeeeda,
lucia_9 ak mas 21r. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimu... tak mas pri 36hod/tyzden brutto 8,69e/hodina ak mas nizsie, stazuj sa.
Ak robis na smeny, mas pravo na priplatky, ak ich nemas, stazuj sa
Mas pravo na dostatocny odpocunok, ktory tiez definuje zakon, ak firma kde robis tento zakon porusuje, stazuj sa.
V ktorej firme sa robi kazdy tyzden 6 dni? Cez aku agenturu si sa tam dostala? Predpokladam,ze holandsky aspon trochu vies. Ak nevies, skoda, mala by si sa naucit. Co sa tyka byvania- ja som mala podnajom za 400e/mesiac pri mori. Spolubyvajuca sa stala mojou kamatakou, bola mi svedkom na svadbe.
Rodina a praca sa da sklbit. Ale NEPOZNAM ani jednu firmu ked ludia koncia o 3 poobede bez toho aby zacinali rano o 6- 7 hod. Volne vikendy- to ako kazdy? Hmmm, no tak to tiez treba hladat.
Povedala by som, treba trochu sklopit usi a brat co je v ponuke. Prehliadla som kde presne v NL byvas, ale vela prace je vo vseobecnosti v okoli AMS, ROTT, DH, kazde vacsie mesto.
Napr. ja pracujem pre jednu modnu znacku, vybavujeme obejdnavky. pracujem tam od dec. 2016 a praca ma stale bavi. KEd je toho vela, pracujem 5 dni v tyzdni- stredy a piatok NIDKY nerobim, lebo som sa tak dohodla s firmou. Vikendy pravidelne, ale tak ja mam deti s manzelom spolocne- mame deti. Takze ked ja pracujem cez vikend, stara sa on o deti. Ziadny problem.
Este viem, ze vela ludi potrebuju v starostlivosti o ludi- zorg, ucitelky pre ZS su tiez potrebne, IT, ING, technicke smery, alebo potom si spravit kurz priamo tu v NL. Nie su ani velmi drahe. Moznosti je veeeeela, len treba chciet.

ervenka
20. jún 2018

@lucia_9 co sa tyka maximalnej prace/ tyzden pozri si toto: https://werkwacht.nl/artikel/maximale-werktijd/ https://werkwacht.nl/artikel/arbeidstijdenwet/ a ten horny dlhy prispevok je tiez pre teba, lebo som zabudla dat pred meno @

fokuska
20. jún 2018

@ervenka Pisala v tej zmazanej teme aj nazov agentury a tiez jej tam radili kocky co v NL ziju, ale vidis - diskusia zmazana, lebo je "neaktualna" ako povedala autorka. Pritom podobne prispevky mozu pomoct do buducna aj dalsim ludom.

Uz jej tam pisali, ze ta agentura je hrozna, nech uteka robit niekam inam, ze nedodrziavaju na co ma narok, ale ona vzdy reagovala len na to co chcela a co sa jej hodilo. Na rozumne rady sa vykaslala...

zlotazla
20. jún 2018

@obsadenemeno prepac ale strasne sa smejem na tych diskusiach co si dala 😀