Pracovný fond pri krátkom a dlhom týždni
Ahojte,
Potrebujem sa poradiť ohľadne rátania pracovného fondu.
Pracujem v nákupnom centre ako predavačka, režim je klasický krátky/dlhý týždeň, zmeny sú 12-hodinové (11 hodín čistý pracovný čas + 1 hodina prestávky).
Môj problém je určenie týždenného fondu hodín:
1. Čo hovorí moja zmluva: V zmluve mám doslovne uvedené: "Dohodnutá týždenná pracovná doba je: 40 hod. týždenne. (Zamestnanci, ktorí pracujú striedavo v 2 zmenách: 38,75 hod. týždenne) Pracovný čas je dohodnutý ako nerovnomerne rozvrhnutý na obdobie 12 mesiacov. Rozpis zmien tvorí prílohu tejto pracovnej zmluvy.
2. Čo tvrdí zamestnávateľ: Zamestnávateľ nám v systéme nastavil ročný fond na 2088 hodín, čo presne zodpovedá 40-hodinovému úväzku (40 \times 52,2 týždňa). Tvrdia, že musíme odrobiť 40 hodín týždenne a zátvorka v zmluve sa "neráta".
Mám nárok na fond 38,75 hodín, keďže robíme krátky/dlhý týždeň (striedanie 2 zmien)?
• Ak mi zamestnávateľ kvôli nastaveniu na 40 hodín vykazuje každý týždeň "manko" 1,25 hodiny, ktoré ma núti nadrábať cez extra dorábky, je to legálne?
• Môže zamestnávateľ ignorovať text v zátvorke v zmluve, ak ten text priamo definuje môj režim práce (2 zmeny)?
Ďakujem za odpoveď.
@jurkaa moc tomu nerozumiem, ci si napisala, hlavne neiktorym terminm, tak som zvedava, co ti ostatni poradia, ani nei som odbornik, ale pokial viem 2 smeny znamenaju - ranna a poobedna. ty mas 1 smenu, cize mas robit 40hod tyzdenne
@majamat no veď práveže dvojzmena prevádzka sa vraj ráta aj ako dlhy krátky týždeň. V podstate 10 rokov sme robili klasika dlhy krátky týždeň . A tento rok nám dali nový rozpis a tu si už musíme odrobiť dni navyše do toho 40h fondu . Tak to že teraz neviem koľko mám teda počítať či 40 či 38.75 týždenný fond
@majamat no veď práveže dvojzmena prevádzka sa vraj ráta aj ako dlhy krátky týždeň. V podstate 10 rokov sme robili klasika dlhy krátky týždeň . A tento rok nám dali nový rozpis a tu si už musíme odrobiť dni navyše do toho 40h fondu . Tak to že teraz neviem koľko mám teda počítať či 40 či 38.75 týždenný fond
@jurkaa krátky/dlhý týždeň nie je dvojzmenná prevádzka, pri 12-tkach môžeš mať 40-hodinovy týždeň, tak ako máš dohodnuté aj v PZ
@jurkaa ako píšu, si v 1-zmenenej prevádzke, nerovnomerne rozvrhnutý pracovný čas. 40 hod týždenne. Nesedí mi: rozvrhnutý čas na 12 mesiacov. Podľa zákona je vyrovnavacie obdobie max. 4 mesiace (žiadne výnimky nepoznám). Takže v rámci toho ti majú upraviť zmeny, nariadiť a prideliť prácu. Aj dorabky su ok, ak je dodržaná zmluva a povinne prestávky medzi zmenami a v týždni.
@jurkaa striedanie 2 zmien (2-zmenna prevádzka) znamená úplne niečo iné a nie krátky/ dlhý - to je 1-zmenna prevádzka
@jurkaa ako píšu, si v 1-zmenenej prevádzke, nerovnomerne rozvrhnutý pracovný čas. 40 hod týždenne. Nesedí mi: rozvrhnutý čas na 12 mesiacov. Podľa zákona je vyrovnavacie obdobie max. 4 mesiace (žiadne výnimky nepoznám). Takže v rámci toho ti majú upraviť zmeny, nariadiť a prideliť prácu. Aj dorabky su ok, ak je dodržaná zmluva a povinne prestávky medzi zmenami a v týždni.
@anonym_1f1f74 so zástupcami zamestnancov je možné dohodnúť až 12-mesačné vyrovnávanie obdobie
@anonym_1f1f74 so zástupcami zamestnancov je možné dohodnúť až 12-mesačné vyrovnávanie obdobie
@nelca84 ok, ďakujem za info. Dá sa to nahradiť aj súhlasom zamestnanca?
Odkiaľ mas také info, kde si to čítala? V zmluve, zákone, na nete? Uveď prosím ta zdroj, odkaz, odfoť..
1. v zákone nič také nie je
2. kratky týždeň (12-1)x2=22 hodin, dlhy týždeň (12-1)x5=55 hodin, priemer 38,5 hodin/tyzden, do 40 hodin chyba 1,5h.
Poriadne čítaj, s porozumením, s dôrazom na všetky informácie a súvislosti.
@jurkaa odporúčam čítať najmä Zákonník práce, par. 85 ods. 5 "zamestnanec, ktorý vykonáva prácu striedavo v oboch zmenach v dvojzmennej prevádzke, má pracovný čas najviac 38 a 3/4 hodiny".
Odkiaľ mas také info, kde si to čítala? V zmluve, zákone, na nete? Uveď prosím ta zdroj, odkaz, odfoť..
1. v zákone nič také nie je
2. kratky týždeň (12-1)x2=22 hodin, dlhy týždeň (12-1)x5=55 hodin, priemer 38,5 hodin/tyzden, do 40 hodin chyba 1,5h.
Poriadne čítaj, s porozumením, s dôrazom na všetky informácie a súvislosti.
@anonym_1f1f74 § 85 ods. 5 Zákonníka práce SR: tu je aj tých 24h
@jurkaa a ty si sa v tom kde našla? Ty nie si zamestnanec, ktorý vykonáva prácu striedavo v oboch zmenach v dvojzmennej prevádzke. Pretože ty robíš 12-hodinové zmeny, ktoré sa striedajú s voľnom, nemáš žiadnu druhú zmenu. Alebo inak, v akej druhej zmene podľa teba vykonávaš prácu?
@jurkaa dvojzmenna prevádzka známe ranné a poobedne nie že jeden deň jedna a druhý deň druhá . Nerovnomerné rozvrhnutie znamená že môžeš odrobiť každý týždeň iný počet dní . Máš nárok na dva dni v týždni voľno. Nemusí byť voľno cez víkend. Neviem ako ti vzniká že ten mínus to odrobis 3,5 dňa za týždeň. ?
@jurkaa dvojzmenna prevádzka známe ranné a poobedne nie že jeden deň jedna a druhý deň druhá . Nerovnomerné rozvrhnutie znamená že môžeš odrobiť každý týždeň iný počet dní . Máš nárok na dva dni v týždni voľno. Nemusí byť voľno cez víkend. Neviem ako ti vzniká že ten mínus to odrobis 3,5 dňa za týždeň. ?
@kika2079 zvyčajne sa robí napr 3x4 dni a raz 3 dní podľa fondu môže byť aj 4x4
@anonym_1f1f74 § 85 ods. 5 Zákonníka práce SR: tu je aj tých 24h
@jurkaa zmena sa rovná nejaký čas od-do, napr. od 08:00-16:30 to je vždy len jedna a ta istá zmena, vždy rovnaký čas a) rovnomerne =po-pia b) nerovnomerne=rozne dni v týždni, rozdiel v odpracovanie čase medzi jednotlivými týždňami.
Dvojzmenna prevádzka sú dve zmeny, každá z nich ma iný čas, napr.1zmena=06:00-14:00, 2zmena=14:00-22:00.
Ty robíš vždy v rovnakom čase napr.08:00-20:00, to je jeden čas = jednozmenna prevádzka.
Píše sa o max. dĺžke zmeny za 24 hodin, ak zákon nepovoľuje inak. On povoľuje, max 12 hodin ako to aj máte.
@jurkaa prečo to máš ty ako máš neviem, ale ja už roky rokúce robím v obchodoch dlhý a krátky týždeň a týždenný fond mám stále 38,75h.
@callisia možno si to niekto splietol s dvojzmennou prevádzkou, podobne ako autorka 🤭
Ale samozrejme kratší čas mať môžete. Zákonník hovorí iba o maximálnom.
@anonym_1f1f74 pochybujem. Nejedná sa u mňa len o jednu firmu.
@callisia v poriadku, pokojne môžete mať kratší, bud rada, je to výhoda, istý benefit. Aj v korporátoch to tak býva. Jednoducho my autorke píšeme iba to, či je to u nej v súlade so zákonom.
To ale neznamená, že nemôže mať výhodnejšie podmienky, avšak právny nárok na ne nemá. Mozes sa spoľahnúť, nelca aj ja sa v tom veľmi dobre význame.
No ale popravde prečo by som to mala v zmluve ? Keď u nás len administratíva robí doobeda a my všetci len kratky dlhy týždeň. A doteraz sme aj podľa toho robili. Keď kuknem geminy alebo chat GPT vsade mi hádže podľa zmluvy že som 2 zmena prevádzka. A 38.75h a ešte cca keď nám to dali v januári tak jeden kolega sa bol na to pýtať na úrade práce u nejakej známej a tá mu povedala že sme dvojzmena prevádzka podľa zmluvy. Ale na personálnom to vyvrátili musíme si teraz chodiť dorábať naviac každý mesiac.
@jurkaa veru krátky a dlhý týždeň nie sú 2 smeny. Veď to je len jedna, no v rozdielnych dňoch. A ak to máte nastavené, že 40hod, tak 40hod.
No ale popravde prečo by som to mala v zmluve ? Keď u nás len administratíva robí doobeda a my všetci len kratky dlhy týždeň. A doteraz sme aj podľa toho robili. Keď kuknem geminy alebo chat GPT vsade mi hádže podľa zmluvy že som 2 zmena prevádzka. A 38.75h a ešte cca keď nám to dali v januári tak jeden kolega sa bol na to pýtať na úrade práce u nejakej známej a tá mu povedala že sme dvojzmena prevádzka podľa zmluvy. Ale na personálnom to vyvrátili musíme si teraz chodiť dorábať naviac každý mesiac.
@jurkaa lebo sa nesprávne pýtaš. Podstatné je, čo hovorí Zákonník práce, nie chat GPT alebo teta na úrade práce. Vidím, že si nedáš vysvetliť, tak si zavolaj na inšpektorát práce, tam ťa raz dva vyvedú z omylu.
@jurkaa a mne AI našlo, že 2 sme na je len ranná a poobedna.neviem ako sa pytas
@jurkaa no nedalo mi a fakt neviem čo si sa opýtala, lebo mne odpovedal správne
@jurkaa preco kazdy mesiac , ved mas v mesiaci dany pracovny fond , jednom vyssi v druhom dajme tomu nizsi po 4mesicoch staci vyrovnat naraz a moze ti vyjst aj to ze si odpracovala viac hodin ako si mala a tym padom mas narok na skratenu smenu alebo preplatenie hodin
@jurkaa preco kazdy mesiac , ved mas v mesiaci dany pracovny fond , jednom vyssi v druhom dajme tomu nizsi po 4mesicoch staci vyrovnat naraz a moze ti vyjst aj to ze si odpracovala viac hodin ako si mala a tym padom mas narok na skratenu smenu alebo preplatenie hodin
@renesance80 no v januári mi chýbalo 11h a to aj koli tomu že na sviatok 1.1 mi nerátali 11 h ale len 8h tam je hneď 3h mínus z fondu to iste sj teraz na veľký piatok nám dali 9h namiesto 11 ďalšie mínus 2h . A každý mesiac teraz si musím odrobiť 11h celú zmenu navyše . Čiže 44h za 4 mesiace

@jurkaa moc tomu nerozumiem, ci si napisala, hlavne neiktorym terminm, tak som zvedava, co ti ostatni poradia, ani nei som odbornik, ale pokial viem 2 smeny znamenaju - ranna a poobedna. ty mas 1 smenu, cize mas robit 40hod tyzdenne