icon

Pracovný fond pri krátkom a dlhom týždni

jurkaa
3. apr 2026

Ahojte,
Potrebujem sa poradiť ohľadne rátania pracovného fondu.
Pracujem v nákupnom centre ako predavačka, režim je klasický krátky/dlhý týždeň, zmeny sú 12-hodinové (11 hodín čistý pracovný čas + 1 hodina prestávky).
Môj problém je určenie týždenného fondu hodín:

1. Čo hovorí moja zmluva: V zmluve mám doslovne uvedené: "Dohodnutá týždenná pracovná doba je: 40 hod. týždenne. (Zamestnanci, ktorí pracujú striedavo v 2 zmenách: 38,75 hod. týždenne) Pracovný čas je dohodnutý ako nerovnomerne rozvrhnutý na obdobie 12 mesiacov. Rozpis zmien tvorí prílohu tejto pracovnej zmluvy.

2. Čo tvrdí zamestnávateľ: Zamestnávateľ nám v systéme nastavil ročný fond na 2088 hodín, čo presne zodpovedá 40-hodinovému úväzku (40 \times 52,2 týždňa). Tvrdia, že musíme odrobiť 40 hodín týždenne a zátvorka v zmluve sa "neráta".

Mám nárok na fond 38,75 hodín, keďže robíme krátky/dlhý týždeň (striedanie 2 zmien)?
• Ak mi zamestnávateľ kvôli nastaveniu na 40 hodín vykazuje každý týždeň "manko" 1,25 hodiny, ktoré ma núti nadrábať cez extra dorábky, je to legálne?
• Môže zamestnávateľ ignorovať text v zátvorke v zmluve, ak ten text priamo definuje môj režim práce (2 zmeny)?

Ďakujem za odpoveď.

Strana
z2
nelca84
4. apr 2026
@jurkaa

@renesance80 no v januári mi chýbalo 11h a to aj koli tomu že na sviatok 1.1 mi nerátali 11 h ale len 8h tam je hneď 3h mínus z fondu to iste sj teraz na veľký piatok nám dali 9h namiesto 11 ďalšie mínus 2h . A každý mesiac teraz si musím odrobiť 11h celú zmenu navyše . Čiže 44h za 4 mesiace

@jurkaa za sviatok sa počíta toľko hodín, koľko by mala tvoja zmena, keby si v ten deň pracovala

renesance80
5. apr 2026
@jurkaa

@renesance80 no v januári mi chýbalo 11h a to aj koli tomu že na sviatok 1.1 mi nerátali 11 h ale len 8h tam je hneď 3h mínus z fondu to iste sj teraz na veľký piatok nám dali 9h namiesto 11 ďalšie mínus 2h . A každý mesiac teraz si musím odrobiť 11h celú zmenu navyše . Čiže 44h za 4 mesiace

@jurkaa nejake divne vypocty tam mate vratane tych hodin za sviatok

jurkaa
autor
5. apr 2026
@nelca84

@jurkaa za sviatok sa počíta toľko hodín, koľko by mala tvoja zmena, keby si v ten deň pracovala

@renesance80
@nelca84 ako dievčatá to by bolo na dlho kebyže vám ma písať čo všetko sa pokúšajú . Tvrdia mi že do roka je garantovaných len 56h sviatku. Sviatok sa cez víkend vraj nerata a to koli súbehu príplatkov víkend+sviatok vraj len jeden príplatok. Koli tomu nám dávajú do fondu hocikedy hodiny aj jed máme mať voľno cez sviatok aby nám naplnili 56 hodín sviatku. Proste celé zle … dávajú nám duplicitne ako napríklad 1.5 2026 moja zmena ktorú si odrobiť tak druhej zmene dali 11h tiež do fondu ale oni nerobia .
Na sviatky nám naschval dávajú len 8,7,9 hodín vraj oni nám môžu určiť koľko hodín oni uznajú na sviatok. Je toho veľa na upozornenia sú na mňa nahnevaný už 4 x menili rozpis a za každým je tam niečo zvláštne .
Preto sa aj pýtam na toto že doteraz nám bolo rátame 38,75 a zrazu 40h

nelca84
5. apr 2026
@jurkaa

@renesance80
@nelca84 ako dievčatá to by bolo na dlho kebyže vám ma písať čo všetko sa pokúšajú . Tvrdia mi že do roka je garantovaných len 56h sviatku. Sviatok sa cez víkend vraj nerata a to koli súbehu príplatkov víkend+sviatok vraj len jeden príplatok. Koli tomu nám dávajú do fondu hocikedy hodiny aj jed máme mať voľno cez sviatok aby nám naplnili 56 hodín sviatku. Proste celé zle … dávajú nám duplicitne ako napríklad 1.5 2026 moja zmena ktorú si odrobiť tak druhej zmene dali 11h tiež do fondu ale oni nerobia .
Na sviatky nám naschval dávajú len 8,7,9 hodín vraj oni nám môžu určiť koľko hodín oni uznajú na sviatok. Je toho veľa na upozornenia sú na mňa nahnevaný už 4 x menili rozpis a za každým je tam niečo zvláštne .

@jurkaa tak s tými sviatkami to nie je v poriadku, ak ti podľa rozvrhu zmien pripadol na tvoju zmenu sviatok a ty neprecujes preto, že je sviatok, máš dostať náhradu za toľko hodín, koľko by si pracovala keby sviatok nebol. Ak pracuješ vo sviatok a je zároveň víkend, samozrejme máš nárok na súbeh príplatkov.
Ale s fondom pracovného času majú pravdu, to som vysvetlila už vyššie. Povedz, že si sa ohľadom sviatkov radila na inšpektoráte práce a že to robia zle. A keď nepristúpia k náprave, počas podnet.

jurkaa
autor
5. apr 2026

No písala som im 2x email na prvý mi odpovedali na druhý sa už báli odpovedať tak trvali na online stretnutie na ktorom mi tvrdili len svoje o tím 40h sme sa nebavili. A že som jediná zo 170 zamestnancov čo sa nevyznám že to je podľa zákonu je 56 sviatkov do roka a keď som sa pýtala aký nevedeli .. aj to že oni mi môžu dať 8h kedy oni chcú či je sviatok vo nie preto tam mám nerovnomerne v zmluve. Ale ja viem sme je pravda a aj oni veď uvidím ako zo bude či mi zaplatia sviatok o víkendu a ak nie dám podnet

nelca84
5. apr 2026
@jurkaa

No písala som im 2x email na prvý mi odpovedali na druhý sa už báli odpovedať tak trvali na online stretnutie na ktorom mi tvrdili len svoje o tím 40h sme sa nebavili. A že som jediná zo 170 zamestnancov čo sa nevyznám že to je podľa zákonu je 56 sviatkov do roka a keď som sa pýtala aký nevedeli .. aj to že oni mi môžu dať 8h kedy oni chcú či je sviatok vo nie preto tam mám nerovnomerne v zmluve. Ale ja viem sme je pravda a aj oni veď uvidím ako zo bude či mi zaplatia sviatok o víkendu a ak nie dám podnet

@jurkaa ak budeš podávať podnet, uveď svoje meno a tel. kontakt

majamat
5. apr 2026
@jurkaa

@renesance80

@jurkaa my mame normalne aj sviatok, aj vikend a ked mam nocnu, tak aj nocnu. a zaplatia mi tolko, kolko odrobim, cize 12hod. teda s vynimkou nocnej.

Strana
z2