Pracovný fond pri krátkom a dlhom týždni
Ahojte,
Potrebujem sa poradiť ohľadne rátania pracovného fondu.
Pracujem v nákupnom centre ako predavačka, režim je klasický krátky/dlhý týždeň, zmeny sú 12-hodinové (11 hodín čistý pracovný čas + 1 hodina prestávky).
Môj problém je určenie týždenného fondu hodín:
1. Čo hovorí moja zmluva: V zmluve mám doslovne uvedené: "Dohodnutá týždenná pracovná doba je: 40 hod. týždenne. (Zamestnanci, ktorí pracujú striedavo v 2 zmenách: 38,75 hod. týždenne) Pracovný čas je dohodnutý ako nerovnomerne rozvrhnutý na obdobie 12 mesiacov. Rozpis zmien tvorí prílohu tejto pracovnej zmluvy.
2. Čo tvrdí zamestnávateľ: Zamestnávateľ nám v systéme nastavil ročný fond na 2088 hodín, čo presne zodpovedá 40-hodinovému úväzku (40 \times 52,2 týždňa). Tvrdia, že musíme odrobiť 40 hodín týždenne a zátvorka v zmluve sa "neráta".
Mám nárok na fond 38,75 hodín, keďže robíme krátky/dlhý týždeň (striedanie 2 zmien)?
• Ak mi zamestnávateľ kvôli nastaveniu na 40 hodín vykazuje každý týždeň "manko" 1,25 hodiny, ktoré ma núti nadrábať cez extra dorábky, je to legálne?
• Môže zamestnávateľ ignorovať text v zátvorke v zmluve, ak ten text priamo definuje môj režim práce (2 zmeny)?
Ďakujem za odpoveď.
@renesance80 no v januári mi chýbalo 11h a to aj koli tomu že na sviatok 1.1 mi nerátali 11 h ale len 8h tam je hneď 3h mínus z fondu to iste sj teraz na veľký piatok nám dali 9h namiesto 11 ďalšie mínus 2h . A každý mesiac teraz si musím odrobiť 11h celú zmenu navyše . Čiže 44h za 4 mesiace
@jurkaa nejake divne vypocty tam mate vratane tych hodin za sviatok
@jurkaa za sviatok sa počíta toľko hodín, koľko by mala tvoja zmena, keby si v ten deň pracovala
@renesance80
@nelca84 ako dievčatá to by bolo na dlho kebyže vám ma písať čo všetko sa pokúšajú . Tvrdia mi že do roka je garantovaných len 56h sviatku. Sviatok sa cez víkend vraj nerata a to koli súbehu príplatkov víkend+sviatok vraj len jeden príplatok. Koli tomu nám dávajú do fondu hocikedy hodiny aj jed máme mať voľno cez sviatok aby nám naplnili 56 hodín sviatku. Proste celé zle … dávajú nám duplicitne ako napríklad 1.5 2026 moja zmena ktorú si odrobiť tak druhej zmene dali 11h tiež do fondu ale oni nerobia .
Na sviatky nám naschval dávajú len 8,7,9 hodín vraj oni nám môžu určiť koľko hodín oni uznajú na sviatok. Je toho veľa na upozornenia sú na mňa nahnevaný už 4 x menili rozpis a za každým je tam niečo zvláštne .
Preto sa aj pýtam na toto že doteraz nám bolo rátame 38,75 a zrazu 40h
@renesance80
@nelca84 ako dievčatá to by bolo na dlho kebyže vám ma písať čo všetko sa pokúšajú . Tvrdia mi že do roka je garantovaných len 56h sviatku. Sviatok sa cez víkend vraj nerata a to koli súbehu príplatkov víkend+sviatok vraj len jeden príplatok. Koli tomu nám dávajú do fondu hocikedy hodiny aj jed máme mať voľno cez sviatok aby nám naplnili 56 hodín sviatku. Proste celé zle … dávajú nám duplicitne ako napríklad 1.5 2026 moja zmena ktorú si odrobiť tak druhej zmene dali 11h tiež do fondu ale oni nerobia .
Na sviatky nám naschval dávajú len 8,7,9 hodín vraj oni nám môžu určiť koľko hodín oni uznajú na sviatok. Je toho veľa na upozornenia sú na mňa nahnevaný už 4 x menili rozpis a za každým je tam niečo zvláštne .
@jurkaa tak s tými sviatkami to nie je v poriadku, ak ti podľa rozvrhu zmien pripadol na tvoju zmenu sviatok a ty neprecujes preto, že je sviatok, máš dostať náhradu za toľko hodín, koľko by si pracovala keby sviatok nebol. Ak pracuješ vo sviatok a je zároveň víkend, samozrejme máš nárok na súbeh príplatkov.
Ale s fondom pracovného času majú pravdu, to som vysvetlila už vyššie. Povedz, že si sa ohľadom sviatkov radila na inšpektoráte práce a že to robia zle. A keď nepristúpia k náprave, počas podnet.
No písala som im 2x email na prvý mi odpovedali na druhý sa už báli odpovedať tak trvali na online stretnutie na ktorom mi tvrdili len svoje o tím 40h sme sa nebavili. A že som jediná zo 170 zamestnancov čo sa nevyznám že to je podľa zákonu je 56 sviatkov do roka a keď som sa pýtala aký nevedeli .. aj to že oni mi môžu dať 8h kedy oni chcú či je sviatok vo nie preto tam mám nerovnomerne v zmluve. Ale ja viem sme je pravda a aj oni veď uvidím ako zo bude či mi zaplatia sviatok o víkendu a ak nie dám podnet
No písala som im 2x email na prvý mi odpovedali na druhý sa už báli odpovedať tak trvali na online stretnutie na ktorom mi tvrdili len svoje o tím 40h sme sa nebavili. A že som jediná zo 170 zamestnancov čo sa nevyznám že to je podľa zákonu je 56 sviatkov do roka a keď som sa pýtala aký nevedeli .. aj to že oni mi môžu dať 8h kedy oni chcú či je sviatok vo nie preto tam mám nerovnomerne v zmluve. Ale ja viem sme je pravda a aj oni veď uvidím ako zo bude či mi zaplatia sviatok o víkendu a ak nie dám podnet
@jurkaa ak budeš podávať podnet, uveď svoje meno a tel. kontakt
@renesance80
@jurkaa my mame normalne aj sviatok, aj vikend a ked mam nocnu, tak aj nocnu. a zaplatia mi tolko, kolko odrobim, cize 12hod. teda s vynimkou nocnej.

@renesance80 no v januári mi chýbalo 11h a to aj koli tomu že na sviatok 1.1 mi nerátali 11 h ale len 8h tam je hneď 3h mínus z fondu to iste sj teraz na veľký piatok nám dali 9h namiesto 11 ďalšie mínus 2h . A každý mesiac teraz si musím odrobiť 11h celú zmenu navyše . Čiže 44h za 4 mesiace
@jurkaa za sviatok sa počíta toľko hodín, koľko by mala tvoja zmena, keby si v ten deň pracovala