icon

Práva a povinnosti na polovičnom úväzku

balintovaveronika
17. nov 2025

Dobrý deň . Moja situácia je taká , že pracujem u súkromníka v prevádzke rýchleho občerstvenia. Výplatu dostávam na ruku mám 4,50 na hodinu čisté . Odvody do sociálnej a zdravotnej mám len polovičné . Údajne nemám nárok na náhradu mzdy pri návšteve lekára, dovolenke , sprievode k lekárovi s deťmi atď. Je to takto v poriadku alebo sa dá s tým niečo urobiť . Šéf nechce platiť tieto náležitosti. Ďakujem za radu vopred. O týchto informáciách som sa dozvedela po nástupe do práce, keď som začala chodiť po lekároch ...

Strana
z2
katkaseiner
17. nov 2025

nie, vobec to nie je v poriadku, inšpekcia prace by ho urcite rada riesila

natalia328
17. nov 2025

Tak toto neni v poriadku ani z daleka.

balintovaveronika
autor
17. nov 2025

Ďakujem za Vaše odpovede . Najradšej by som odišla ale s hľadiska novej práce nie sú ktovie aké výhliadky .Dlhodobo tu neplánujem zostať určite 🤔🤔tiež som nad tým rozmýšľala ale čo kto poda podnet na inšpekciu ??

januska12323
17. nov 2025
@balintovaveronika

Ďakujem za Vaše odpovede . Najradšej by som odišla ale s hľadiska novej práce nie sú ktovie aké výhliadky .Dlhodobo tu neplánujem zostať určite 🤔🤔tiež som nad tým rozmýšľala ale čo kto poda podnet na inšpekciu ??

@balintovaveronika výplatu dostávaš na ruku ale podľa zmluvy?

anonym_07054b
17. nov 2025

@balintovaveronika Pracujem na polovičný úväzok a mám nárok na dovolenku, náhradu mzdy pri návšteve lekára, obedy, atď.

martinkatinka
17. nov 2025
@balintovaveronika

@balintovaveronika vyzera to, ze to je na vasej ustnej dohode. Ja by som mu teda oznamila, ze mienim pracovat podla zmluvy, to znamena 4 hodiny denne,. Oznamus, ze ides k lekarovi a donesies priepustku. Ak ti nezaplati, co je uvedene v zmluve, potom to budes riesit dalej.

balintovaveronika
autor
17. nov 2025
@martinkatinka

@balintovaveronika vyzera to, ze to je na vasej ustnej dohode. Ja by som mu teda oznamila, ze mienim pracovat podla zmluvy, to znamena 4 hodiny denne,. Oznamus, ze ides k lekarovi a donesies priepustku. Ak ti nezaplati, co je uvedene v zmluve, potom to budes riesit dalej.

@martinkatinka on mi pred nástupom do zamestnania povedal že si nemôže dovoliť platiť odvody ako na plnom úväzku tak platí len polovičné ale jeho pani účtovníčka mi spravila takú smiešnu zmluvu na 100 euro mesačne že dostávam . Ja dostávam v čistom 4,5 na hodinu takže za celý mesiac mám aj 820 euro ale keď idem k lekárovi a tak už sa výplata kráti podľa toho koľko nie som v práci .

balintovaveronika
autor
17. nov 2025
@januska12323

@balintovaveronika výplatu dostávaš na ruku ale podľa zmluvy?

@januska12323 výplata nie je vôbec podľa zmluvy ale podľa ústnej dohody že mi bude platiť 4,5 na hodinu v čistom . Len o tomto že neplatí pecka, dovolenky lekárov a keď nedajbože budem dlhšie maródiť tak ani neviem

bomba36
17. nov 2025

Kým sa nájde niekto kto je ochotný na túto hru pristúpiť, tak si on zamestnávateľ bude takto odrbávať systém - a ty ho odrbávaš s ním. A predstav si že budeš musieť ísť na PN lebo si napr. spôsobíš úraz. Také problémy by som mu narobila že by sa z toho posral.
Len tak na okraj, že "nemôže si dovoliť platiť", ale stavím sa že kontrolovať ťa chodí na novom luxusnom autíčku ako pravý slovenský podnikateľ.

martinkatinka
17. nov 2025
@balintovaveronika

@martinkatinka on mi pred nástupom do zamestnania povedal že si nemôže dovoliť platiť odvody ako na plnom úväzku tak platí len polovičné ale jeho pani účtovníčka mi spravila takú smiešnu zmluvu na 100 euro mesačne že dostávam . Ja dostávam v čistom 4,5 na hodinu takže za celý mesiac mám aj 820 euro ale keď idem k lekárovi a tak už sa výplata kráti podľa toho koľko nie som v práci .

@balintovaveronika no to nemas ani polovicny uvazok. Dobre si pozri zmluvu, co tam vlastne mas. Pracujes de facto na cierno, tak ozaj nemas narok na nic.

balintovaveronika
autor
17. nov 2025
@martinkatinka

@balintovaveronika no to nemas ani polovicny uvazok. Dobre si pozri zmluvu, co tam vlastne mas. Pracujes de facto na cierno, tak ozaj nemas narok na nic.

@martinkatinka asi tak nejak , bohužiaľ som naozaj zle dopadla . Keby som vedela toto všetko tak sem ani nepridem.

balintovaveronika
autor
17. nov 2025
@bomba36

Kým sa nájde niekto kto je ochotný na túto hru pristúpiť, tak si on zamestnávateľ bude takto odrbávať systém - a ty ho odrbávaš s ním. A predstav si že budeš musieť ísť na PN lebo si napr. spôsobíš úraz. Také problémy by som mu narobila že by sa z toho posral.
Len tak na okraj, že "nemôže si dovoliť platiť", ale stavím sa že kontrolovať ťa chodí na novom luxusnom autíčku ako pravý slovenský podnikateľ.

@bomba36 ja som o tomto všetkom nevedela že až takto je ochotný zájsť. Inak by som túto prácu nevzala ale jasne , že to nikto dopredu nepovie

balintovaveronika
autor
17. nov 2025
@bomba36

@bomba36 toho sa presne obávam že sa nedajbože dolámem a čo potom , to by veru uvidel rošambo

martinkatinka
17. nov 2025
@balintovaveronika

@bomba36 toho sa presne obávam že sa nedajbože dolámem a čo potom , to by veru uvidel rošambo

@balintovaveronika moja zlata, neuvidel. Najhorsie z toho aj tak vyjdes ty. Skonci tam, pretoze z tohto nic dobre nebude.

bomba36
17. nov 2025
@balintovaveronika

@balintovaveronika ale ty tiež, nie len on
A pozerám že máš kurz účtovníctva, tak ma prekvapuje že si vôbec na toto pristúpila. Aj keď taký kurz si už dnes môže spraviť ktokoľvek.

anonym_b1624a
17. nov 2025

@balintovaveronika ODIT CIM SKOR.

januska12323
17. nov 2025
@balintovaveronika

@januska12323 výplata nie je vôbec podľa zmluvy ale podľa ústnej dohody že mi bude platiť 4,5 na hodinu v čistom . Len o tomto že neplatí pecka, dovolenky lekárov a keď nedajbože budem dlhšie maródiť tak ani neviem

@balintovaveronika čiže robíš načierno, buď rada, že vás ešte nikto nenahlásil a začni robiť podľa zmluvy.

januska12323
17. nov 2025
@balintovaveronika

@balintovaveronika aké rošambo, na základe čoho? Podpísala si zmluvu a súhlasila si s ňou, všetko mimo nej robíš mimo zákon.

martinkatinka
17. nov 2025
@bomba36

A pozerám že máš kurz účtovníctva, tak ma prekvapuje že si vôbec na toto pristúpila. Aj keď taký kurz si už dnes môže spraviť ktokoľvek.

@bomba36 ano, aj ja mam kurz uctovnictva. Ale to este nezarucuje, ze to aj vies. Tu ide skor o nejaky vseobecny rozhlad. Je upl e jasne, ze ked niekto pracuje na cierno, nema ziadne prava zo zakonnika prace.

anonym_14f94c
17. nov 2025
@balintovaveronika

@balintovaveronika zákon porusujete obaja, tak začni od seba. Keď chces aby zamestnávateľ dodržiaval zákon, tak ho dodrziavaj aj ty. Vieš, že brať peniaze mimo pasku je protizákonné, však?

anonym_a2344b
17. nov 2025

@balintovaveronika ty rovnako okradas stat (teda nas vsetkych ako on)
na nejake udania na IP rychlo zabudni, to ze ti nepreplaca lelarov a pod tak ofiko nevyriesis sak mas len par hodin oficialne mesacne
najdi si nieco ine ak to nechces akceptovat, PN by sa ratala zo 100€ VZ tj mesacne dostanes ani nie 50€

euka210
17. nov 2025

@balintovaveronika mas narok v takej vyske, ako je zmluva...cize z tych smiesnych 100e na mesiac. Zmen pracu.

balintovaveronika
autor
17. nov 2025
@bomba36

@bomba36 áno mám kurz , presne môže si ho ktokoľvek urobiť , lebo viem ako ľahko sme dostali certifikát. Viete len ťažko je sa zamestnať na pozíciu účtovníčky, ponuky ktoré som našla v okolí tak vyžadujú prax min 2-3 roky niekde 5 rokov a chcú skúsených účtovníkov hotových ľudí takže asi toľko .

balintovaveronika
autor
17. nov 2025
@euka210

@balintovaveronika mas narok v takej vyske, ako je zmluva...cize z tych smiesnych 100e na mesiac. Zmen pracu.

@euka210 áno mám to v pláne ☺️ ďakujem za reakciu

balintovaveronika
autor
17. nov 2025
@anonym_14f94c

@balintovaveronika zákon porusujete obaja, tak začni od seba. Keď chces aby zamestnávateľ dodržiaval zákon, tak ho dodrziavaj aj ty. Vieš, že brať peniaze mimo pasku je protizákonné, však?

@anonym_14f94c áno zmením prácu určite nemám v pláne nikoho okrádať , ďakujem

balintovaveronika
autor
17. nov 2025
@januska12323

@balintovaveronika aké rošambo, na základe čoho? Podpísala si zmluvu a súhlasila si s ňou, všetko mimo nej robíš mimo zákon.

@januska12323 áno veď práve že on mi ešte aj to povedal že sa účtovníčka pomýlila 🫣 že mi zmluvu opraví, a čakám a čakám .

martinkatinka
17. nov 2025
@balintovaveronika

@januska12323 áno veď práve že on mi ešte aj to povedal že sa účtovníčka pomýlila 🫣 že mi zmluvu opraví, a čakám a čakám .

@balintovaveronika ak si v skusobnej, ukonci PP hned, teda ak ozaj mas zmluvu a nie len dohodu.
Co sa tyja kurzu, tak ozaj s tym sa ako plnohodnotna uctovnicka nezamestnas. Pomoze ti to, ak napriklad budes chciet byt referentka, alebo pri pomocnych administrativnych oracach, inak tazko. Neviem aku mas strednu skolu, ale uctovnictvo s kurzom sama robit nemozes.

anonym_afd956
17. nov 2025

@balintovaveronika ak pracuješ na riadny pracovný pomer, máš nárok na všetko. Aj na plné odvody zo mzdy, ktorú dosiahneš, žiadne polovičné.

jaroe
17. nov 2025
@balintovaveronika

@balintovaveronika no veď keď budeš maródiť, dostaneš náhradu mzdy zodpovedajúcu 100 eurovému platu resp. nemocenské zodpovedajúce odvodom do sociálne poisťovne. Tie odvody zrejme platí zo 100 eur, tomu budú zodpovedať aj nemocenské dávky.

jaroe
17. nov 2025
@balintovaveronika

@bomba36 ja som o tomto všetkom nevedela že až takto je ochotný zájsť. Inak by som túto prácu nevzala ale jasne , že to nikto dopredu nepovie

@balintovaveronika ako si o tom mohla nevedieť? Veď si podpísala zmluvu s platom 100 eur mesačne.

Strana
z2