Práva tehotnej v Rakúsku
Ahojte kocky, prosim vas viete niektora, ake ma tehotna zena, pracujuca v Rakusku v gastronomii ako servirka, prava ? Totizto ide o to, ze nam casto odchadzaju kolegovia a niekedy musim robit aj 6 dni v tyzdni, kde niekedy mam nocnu do 23tej-24tej a druhy den som castokrat od 8mej rano..Robim kazdy vikend a teraz idu sviatky a mam obavy, ze ma budu chciet nechat robit nocnu na Silvestra pretoze som najkratsie vo firme. Nechcem sa stazovat, tehotenske nevolnosti ma nastastie obchadzaju, ale citim, ze uz je to vela a potrebujem viac oddychovat a ked sa aj podari mat 2 dni volna v tyzdni, tak ho nikdy nemam spolu.
https://www.arbeiterkammer.at/beratung/berufund...
Tu mas odpovede na tvoje otazky
@miska0211 a kto ta zamestnava??????pri oznameni na personalnom ti mali dat papier,kde su tvoje prava,ale asi ziadne personalne nemate a a tvoj sef este ak nie je rakusak sa na to vykaslal,ti ziaden papier kde to stoji nedal,,ja ten papier mam ,mozem ti to preskenovat,,,,mala by si robit len 8h sluzby,ziadny vikend,nedvihat,nerobit v nevhodom prostredi,,ved sa obrat na wgkk a popytaj sa tam,
Nerozumiem preco sa vyjadruju zeny, ktore nemaju v plane poradit. Toto forum by vlastne ani nemuselo existovat, pretoze si clovek uz moze v podstate najst v googli vsetko sam. Ja som sa nepytala, KDE mam info zhanat ani na to, ako pracuju u nas zeny v Tescu. Takze este raz zopakujem otazku pre tie, ktore ju mozno nie zamerne NEPOCHOPILI. Ake su prava tehotnej zeny, pracujucej v gastronomii v Rakusku prosim vas. Ak by nahodou nejaka zena vedela a mala byt cas/chut odpisat/popisat, budem vdacna 🙂🙂
@lucinka511 dakujem velmi pekne 🙂 ziaden papier som nedostala..a ano mas pravdu, moj sef nie je rakusak..ja som dostala potvrdenie u doktorky a to som im odovzdala a odvtedy sa nic nedeje 🙂 budem rada ak mi to posles 🙂
@miska0211 ale ci ti to t on sef bude toletovat netusim,kazdopadne nemoze ta vyhodit a ak ti bude robit problemy, nahlas to v arbeitskammer,dohodni si s nimi termin,nech ti vysvetlia to na co mas narok,resp nahlas tvojho sefa,ze nespolupracuje,,,a ak to nechces chod na PN a vyser sa na sefa,ked je taky..kazdopadne mozes robit 8 a nie neskoro do noci.
@mihula
@ len v rakusku su zakony nastavene nastastie inak a chrania tehotnu zenu,,,cize tam tehotna nema co robit do 22,24 vecer, moze robit od pondelka do piatka 8 hodinove smeny,,,ale nie do noci,,,,,a vikendy frei🙂
@lucinka511 skusim sa dohodnut so sefom na nejakom kompromise a ked to nepojde, tak to budem riesit teda cez ak..nemam problem aj cez vikend robit, sem tam vecer..ale vacsinou robim naozaj tie nocne a vikendy som tam stale..Jeden den volna za tyzden tiez nie je bohvieco..Raz za cas je to ok, ale chcela by som si davat na seba vacsi pozor..A ked mi da este po nocnej rannu, tak som fakt mrtva 😖 Ked mi vecer posles ten papier, nastudujem si ho a pojdem za sefom, som zvedava, co k tomu povie..
@miska0211 no ty mas narok na 2dni volna,veecr ti tompreskenujem,len ja sa bez priatela nedostanem na jeho pc,kde ma skan
@lucinka511 no kedže to vsetko vies,že v rakusku su nastavene ine zakony ako na sk,tak nechapem co riesit.Tiež pracujem v zahhranici a tehotne kolegyne odchadzaju po 8hhod.pracovnom case domov,my ostatne ostavame,ked si to praca vyžaduje a nemusim spominat,že tehotna baba si može v praci odpocinut,posediet a ine výhody
@miska0211, nepracujem v gastronomii, tak ti presne nepoviem, ale napriklad su pre tehotne zakazane nadcasy, nocna praca, musis mat moznost si lahnut a plno inych... A skontrolovala by som si, ci zamestnavatel ohlasil tvoje tehotenstvo ns inspektorat prace (to s potesenim “zabudaju“ mnohi sikovnici)
@lucinka511, nie, cez vikendy robit moze, gastronomia ma vynimku. Ale celkovy pracovny cas nesmie prekrocit 40 hodin do tyzdna, a 9 hodin denne. Pauza musi byt “len“ 36 hodin...
noo neviem ti poradit ale ja ked mam nejake otazky ohladom pracovneho prava vsetko riesim cez Arbeiterkammer telefonicky,mail alebo osobne!!Su fakt super!Inak nam minule do kanclu nabehla taka mila pani ze ide skontrolovat ake mame pracovne podmienky kedze sme tehotne (aj moja kolegyna prave je).Tak kontrolovala stolicky,sofu atd ze musi byt napr sofa aby si tehotna mala kde lahnut ked je unavena a pod. Bohuzial neviem z ktoreho institutu ta pani bola kedze som vtedy v praci nebola a len kolegyna s nou komunikovala.Ale ked nevladzes daj sa vypisat! kazdy lekar ked mu povies ze robis casnicku si myslim ze ta bez problemov vypise!2 tyzdne vypisana,1tyzden praca a takto dokola!Zevraj tu takto funguje velmi vela zien! 😉
@miska0211, ty nemusis riesit nic. Ak je sef v pohode, netreba nic preverovat. Len ak by mu prskalo v bedni a daval ti robit nadcasy alebo pracu po 20:00 atd....
@pragmaticka, u normalneho zamestnavatela je to uplne bezne (kontroluje to Arbeitsinspektorat), vie o svojich povinnostiach a nebude sa vozit po tehotnych. Situacia v gastronomii s majitelom nerakusanom bude - si myslim - vyzerat trochu inak. Ked baba maka sest dni v tyzdni aj do polnoci, asi jej tam sefko nepristavi sedacku (a neverim, ze tych 6 dni robi len po 6,5 hodiny, aby vosla do 40h pracovneho casu, takze si myslim, ze tu hovorime o "sikovnikovi". Ak ma stastie, tak len o neznalom Talianovi. Ak ma smolu, tak o vychcanom Jugovicovi ci Turkovi. To potes panbuh....)
Baby a ak zavolam na inspektorat, tam mi povedia ci oznamil moje tehotenstvo, ci mam ist osobne ?

@miska0211 a ty si ako tehotna v rokusku nevies zistit svoje prava?a ak pracuje do 23-24tej to predsa nie je nocna smena.Ta zacina od 22.00-6.00.A aj na slovensku buduce mamicky pracuju v takom Tescu,kauflande 6 dni v tyzdni