Prečo sa od učiteliek čaká, že vedia vždy všetko?
Ahojte.. pociťuje niekto podobný tlak? Som mladá učiteľka cudzích jazykov a stále bojujem s tým, že mám pocit, že je odo mňa očakávané, že vždy budem vedieť všetko a som vždy bezchybná a 100%. Neviem, kde sa toto celé zobralo ale jednoducho viem, že nie je v mojich silách keďže hovorím viacerými jazykmi, aby som vedela vždy všetko. Viackrát sa mi stalo, že druhá strana ostala zarazená, že ako je možné, že to neviem a začali pochybovať o mojich schopnostiach. Pritom aj keď sama poviem, že som nejaké slovo nikdy nepočula a že sa pozriem do slovníka tak hneď pohľady..
Ja som to pochopila tak, ze ucis tri jazyky a z dvoch mas c1/2 (vs) a z jedneho b2. Ktory je ten najslabsi? Anglina by to nemala byt, lebo tu ma fakt vela deciek na vysokej urovni. V ktorom jazyku sa ti stava, ze vela nevies?
moj osobny nazor - neocakavam ze ucitel bude vediet vsetko, ale som ako mama niekedy velmi sklamana ak moje dieta uci clovek co nevie/nebude/nechce a este dava decku polena pod nohy (to plati o vsetkych predmetoch, nielen o jazykoch)...ucit s B2kou v dnesnej dobe, poviem ti, ze mas odvahu....drviva vacsina deti vie lepsie anglicky - moje tri vlastne deti - inac ja mam z AJ a NJ C1tky, vedia velmi dobre anglicky (17r syn je teraz na rok v Amerike, na ZS si spravil B2ku, buduci rok ako pride dorobi C1, dve mladsie deti robia tento rok B2 - maju 13 a 15). Asi by som na tvojom mieste zacala studovat....inac ja planujem ako pride syn ze si s nim spravim este raz tu C1tku z angliny lebo certifikat mam z UK a v skolstve mi neplati ako doklad o vzdelani
@stvura ale ja mam z anglictiny C1 ste ma nepochopili nevadi 🙂
Decká sú čoraz viac drzé. Učím 3 roky a musím povedať, že sa nebojím priznať, že neviem všetko. Nie sme stroje, sme len ľudia. A to, že sa nejaká banda pubertiakov pobaví, no nech sa páči... Vždy sa na blbu poznámku spýtam, či si to so mnou chce vymeniť 🙂
Lepší prípad je, keď učiteľ/učiteľka jazyka niečo nevie, resp. si nie je istý a pozrie si to v slovníku, aby mohol deti správne usmerniť ako to, keď učiteľ učí jazyk a nevie ho. Bohužiaľ som na to prišla úplnou náhodou, a to v dobe covidu, keď mali deti dištančné vyučovanie. Vošla som do izby dcére, ktorá mala akurát hodinu cez Teams na notebooku, a vykladala som jej vyprané prádlo do skriniek, takže som sa tam zdržala pár minút. A tých pár minút mi stačilo na to, aby sa mi rozum pozastavil nad tým, čo im rozprával. Ja som sa učila anglický jazyk 11 rokov, viem sa dohovoriť vo svete bez problémov a ani gramatika mi nerobí problém, ale tento "pán učiteľ" nevedel ani základy a nesprávne informácie predkladal deťom, že sa to musia naučiť presne tak, ako im to diktoval. Do vyučovania som nezasiahla, aby som dcére nenarobila problémy, ale potom som sa s dcérou zahrala na pani učiteľku a presne jej vysvetlila, ako to má byť a že určite nie tak, ako hovoril pán učiteľ. Ešte šťastie, že informácie od pána učiteľa mala v hlave čerstvo, nie už zakorenené a rýchlo pochopila môj výklad. Len som sa potom zamýšľala, keď by dostali napríklad písomku, ako by jej výsledky dotyčný vyhodnotil správne? Keď bol doslova "dutý" z angličtiny, a to som ešte použila slušný výraz? Keď prišlo na najbližšiu písomku, dcéra dostala jednotku, a aspoň som zistila, že práve tento pán učiteľ určite písomky neopravoval😅
@marianarem práveže ja mám skúsenosť s tým, že keď som povedala, že neviem tak odpoveď bola veď ste učiteľka to by ste mali. A osobne mi je vždy nepríjemne a trápne ak sa do takej situácie dostanem. Naposledy som napríklad niečo zle povedala a deti si to zapamätali a bolo mi z toho nepríjemne. Učivo, ktoré učím samozrejme ovládam.
@anonym_autor otazka je, co napriklad nevies? Nieco specialne alebo nieco bezne?

moj osobny nazor - neocakavam ze ucitel bude vediet vsetko, ale som ako mama niekedy velmi sklamana ak moje dieta uci clovek co nevie/nebude/nechce a este dava decku polena pod nohy (to plati o vsetkych predmetoch, nielen o jazykoch)...ucit s B2kou v dnesnej dobe, poviem ti, ze mas odvahu....drviva vacsina deti vie lepsie anglicky - moje tri vlastne deti - inac ja mam z AJ a NJ C1tky, vedia velmi dobre anglicky (17r syn je teraz na rok v Amerike, na ZS si spravil B2ku, buduci rok ako pride dorobi C1, dve mladsie deti robia tento rok B2 - maju 13 a 15). Asi by som na tvojom mieste zacala studovat....inac ja planujem ako pride syn ze si s nim spravim este raz tu C1tku z angliny lebo certifikat mam z UK a v skolstve mi neplati ako doklad o vzdelani