Priebeh tehotenstva v Rakúsku
Ahojte, chcela by som sa spýtať, či mi nevie niekto poradiť ako to chodí v rakúsku, ak ostane žena tehotná ? Je povinná oznámiť zamestnávateľovi tehotenstvo alebo nie ? Zdá sa mi, že v rakúsku môžu vyhodiť aj počas PN-ky, toho sa práve bojím. Ak by ma vyhodili (čo je viac ako pravdepodobné), neplatili by za mňa odvody a potom by mi asi neuznali rodicovský ani rodinné však ?
@dmkr Ahoj nasla som tvoj prispevok, sice je to uz vyse roka, ale chcela by som radu. Tiez som tehotna, a pracujem v At, som na PN februar - marec a budem aj cely april.. neviem ci ma doktor nenecha az do jula a potom od jula uz by som mala mat matersku. Len neviem ci a ako dlho mozem byt na PN a ako je platena, zatial mi prislo 100% platu. Pises ze si bola na Pn cely cas, ja teda byvam aj chodim lekarovi na sk, do roboty denne dochadzam a robim v zdravotnictve.. preto ma doktor “ nechce “ pustit do roboty. Dakujem 🙂
@sisoun ahoj, myslím ze ak ideš na pn tak ti prvý mesiac a pól platí zamestnávateľ ( to je tych 100%) a po tejto dobe ti potom platí zdravotná, co je myslím niečo okolo 80%.. Materskú ti budú potom počítať z posledných troch mesiacov pred nástupom na ňu.
Ahojte pracujem v Rakusku v novej praci od konca aprila ako chyzna. Teraz sme mali mesačne volno a ja som zistila ze som tehotna uz som skoro na konci tretieho mesiaca. V praci sme posledny den dostavali papier vola sa WIEDEREINSTELLUNGSBESTÄTIGUNG tam mam pisane ze od 23.7. Nastupujem späť do prace ako chyzna. Dva tyzdne dozadu som stretla monu sefku Hausdamu a povedala jej o tehotenstve vsetko bolo ok u gynekologa som si vypytala aj papier pre zamestnavatela ktory som mala zajtra odovzdat. Moja Hausdama oznamila dnes Personalchefin ze som tehotna a povedala ze viac nemozem pracovat. Neviem co mam robit som z toho cela mimo...prosim poradte mi

@tothova0102 dakujem ti 🌹