icon

Rady pre zdravotníka do školy v prírode

Včera o 14:00

Ahojte,
bola som oslovená ako zdravotník do školy v prírode a bude to pre mňa prvýkrát 😊
Chcela by som poprosiť o rady, tipy a skúsenosti od niekoho, kto už takúto akciu absolvoval v roli zdravotníka.
Zaujíma ma hlavne:
na čo sa najviac pripraviť,
čo sa vám v praxi najčastejšie riešilo,
čo by ste si dnes už určite zobrali so sebou a naopak, čo bolo zbytočné, prípadne čokoľvek, čo vás prekvapilo.

Budem veľmi vďačná za každú radu, veľmi mi to pomôže 🙏
Ďakujem ☺️

anonym_902d55
Včera o 14:02

Zvláštne že to berú človeka ktorí nemá o týchto veciach ani páru. To už mohli rovno aj školníka zobrať.

janinah
Včera o 14:03

Ake mas zdrav.vzdelanie? Podla toho poradim.ak nemaš žiadne,tak do toho nechoď.

autor
Včera o 14:05
@janinah

Ake mas zdrav.vzdelanie? Podla toho poradim.ak nemaš žiadne,tak do toho nechoď.

@janinah som sestra bakalárka. Ďakujem

anonym_5c3da4
Včera o 14:22

@anonym_autor v prvom rade sa informujte, či Vám lekárničku pripravia oni alebo ju máte chystať Vy a zaplatia Vám náklady na jej vybavenie. Organizátori väčšinou poskytujú plne vybavenú lekárničku, kde sú všetky základné lieky a pomôcky, t.z. všetko čo treba na ošetrenie rán, zastavenie krvácania, na opuchy, uštipnutia, proti teplote, na boľavé hrdlo, na kašeľ, do očí, do uší, na tráviace ťažkosti, dezinfekciu. Je potrebné mať k lekárničke priložený zošit na vedenie záznamov, uvádza sa tam dátum, čas, meno a priezvisko pacienta, druh problému/ošetrenia, podané lieky. To platí o liekoch a prípadoch, ktoré riešite skrz lekárničku. K lekárničke sú potom poskytnuté krátke záznamy/dotazníky o každom zúčastnenom dieťati, či nastupuje na pobyt zdravé, po chorobe, či má alergie, diéty, či berie lieky, kedy a aké. Lieky sa od detí musia vyzbierať, nič im nezostáva, je dobré urobiť si tabuľku, ktoré dieťa kedy čo berie (ráno, obed, večer) a postupne si ich zvolávať, napríklad si určite miesto, kde budete čakať. Mne bežne trvalo aj hodinu, kým som podala všetky lieky, toľko bolo alergikov, astmatikov a pod. Počas dňa je potrebné zúčastňovať sa na všetkých aktivitách, kde sú deti, aby ste boli v prípade úrazu k dispozícii, prípadne uviesť, kde sa budete nachádzať v určitom čase. Prvú pomoc určite ovládate a v prípade niečoho vážnejšieho konzultujete postup s pedagógmi, je potrebné zistiť, či dieťa nemá na niečo alergie, a samozrejme pedagóg s rodičmi za účasti Vašej asistencie. Návštevu pohotovosti absolvujete tiež Vy, dieťa a pedagóg. Kontrola z RUVZ kontroluje väčšinou stav a vybavenie lekárničky, Vaše dosiahnuté vzdelanie, či si vediete záznamy o podaných liekoch z lekárničky, o úrazoch (zapisuje sa všetko, aj dribmé poranenia, vybratie kliešťa...) a podľa čoho vydávate deťom ich lieky, t.j to sú tie dotazníky od rodičov.

janinah
Včera o 14:30
@anonym_autor

@anonym_autor mala by si dostat karticky s menami ziakov a ake lieky uzivaju pravidelne a tie im podavať,a odškrtavat si ktore dieta uz liek dostalo.budu aj nejake vakciny predpokladam a pre tie musis najst v ubytovani chladničku,aby si k nej mala pristup.Zoznam sa s deťmi,ktore donesu epipen a tie treba mat na ture na očiach a epipeny samozrejme so sebou v brašni.Vyhybajte sa santeniu na rozkvitnutej luke,mas pravo to konzultovat s ucitelmi,pozor na včely.Lieky som brala za svoje peniaze nakupene,neriskovala som nijake prekvapko,ze mi bude nieco chybat. Vratane leukoplastov,obvazov a dezinfekcie.baterku zober,budes pozerat do hrdla. Pri zvysenej teplote ci horucke sa neparaj a volaj rodicov,nech beru dieta domov a k dr.urazy musis riesit ty,ale vzdy kontaktovat rodičov co sa stalo a kam ideš na osetrenie.Pritrafia sa mslickosti typu vyberanie kliesťa či krv z nosa.,aj zub som trhala.Na tury ci ihrisko s nimi musis ist,ked mali aktivitu v jefalni tam soch nechodila ,ucitelky vedeli,ze som v izbe. Ce lkom dost kinedrylu som minula.dostali ho deti,ktorym mamka dava tbl pred cestou,samozrejme primeranu davku. Co ma prekvapilo bolo to,ze vecer bolo niektorym zle..rozumej smutno za mamkou,vtedy mi pomohlo placebo teda polovicka magnezia tlb alebo thiaminu a zabrala tbl vzdy,ked nexabral rozhovor.Zapisovat si vsetky zasahy a spilupracovat s ucitelmi. Ja som aj kontrolovala obuv a oblecenie,ci im stači do akt.počasia.Tiez som pomahala pri sprchovani malych deti. Nie je to ziadna dovolenka.Ale sko skusenost dobra,ken treba byt pripraveny.

janinah
Včera o 14:32

A lieky v krabici mimo dosah deti,na to pozor.

anonym_6d6f39
Včera o 14:33
@anonym_autor

@anonym_autor Náplň práce
https://www.skolskyportal.sk/zdravotnik-skoly-v...
nájdeš cez Google čo má povinne obsahovať lekárnička
Najčastejšie budeš ošetrovať drobné úrazy, pomoc pri kinetóze, nevoľnosť z jedla, ale mali sme aj kiahne

sulavikova
Včera o 14:49

@anonym_autor zaujímavá situácia. Škola resp. rodičia si certifikovaného zdravotníka platia na LV, školu v prírode. U nás to nie je nikto zo zamestnancov aj keď prvú pomoc “ovládame”. Na vašom mieste bez skúseností by som ponuku zdvorilo odmietla.

nairobi
Včera o 14:51

@anonym_autor k vyššie spomenutému ešte odporúčam, pozrieť si po príchode do svp kazde dieťa individuálne - modriny, vyrážky popozerať a hlavne vlasy (vši),,,mam za sebou ako pedagóg dosť škôl v prírode

janinah
Včera o 14:54
@sulavikova

@anonym_autor zaujímavá situácia. Škola resp. rodičia si certifikovaného zdravotníka platia na LV, školu v prírode. U nás to nie je nikto zo zamestnancov aj keď prvú pomoc “ovládame”. Na vašom mieste bez skúseností by som ponuku zdvorilo odmietla.

@sulavikova jw to sestra bakalar,plne kvalifikovana a skusenosti nikdy neziska ak s tym raz nezačne.

sulavikova
Včera o 14:57
@janinah

@sulavikova jw to sestra bakalar,plne kvalifikovana a skusenosti nikdy neziska ak s tym raz nezačne.

@janinah rozumiem, ale mať epileptika a milión detí s diagnózami+ úrazy to chce už riadnu dávku zodpovednosti bez praxe. To nie je iba odreté kolienko.

janinah
Včera o 15:01
@sulavikova

@janinah rozumiem, ale mať epileptika a milión detí s diagnózami+ úrazy to chce už riadnu dávku zodpovednosti bez praxe. To nie je iba odreté kolienko.

@sulavikova a prax ma ziskat kde? Nestresuj,to zvladne.A keby bola malo zodpovedna tak sa nepyta aj tu na nade skusenosti.

autor
Včera o 15:06
@janinah

@sulavikova a prax ma ziskat kde? Nestresuj,to zvladne.A keby bola malo zodpovedna tak sa nepyta aj tu na nade skusenosti.

@sulavikova Ďakujem za Váš záujem ohľadom mojej kvalifikácie, avšak musím uviesť veci na pravú mieru. Nikde som nespomínala, že nemám žiadne skúsenosti s pôsobením ako zdravotný dozor. Písala som, že nemám skúsenosti ako zdravotník v škole v prírode. Absolvovala som niekoľko podujatí, na ktorých som zabezpečovala zdravotný dozor. Túto príležitosť beriem ako novú skúsenosť.

Prehľad o deťoch mám, to bola moja prvá otázka na riaditeľa ZŠ. U detí nie je evidovaný žiadny epileptik ani žiadne chronické ochorenia ( a aj keby sa vyskytli, som dostatočne pripravená zakročiť ).

@janinah Ďakujem veľmi pekne za uvedené informácie. Približný prehľad som mala, avšak niektoré informácie, ktoré ste uviedli, sú pre mňa novinkou. Ešte raz ďakujem za Váš čas a ochotu, veľmi si to vážim.

anonym_7b8c62
Včera o 15:10

@anonym_autor ja som par krát robila zdravoťaka v školách prirode..nič také sa neudialo, len som dávala pozor aby deti dostali spravne jedlo ( som neverila koľko napr. takých celiatikov na jednom mieste môže byť 😀)
Osobne čo na nasralo raz (a to si zistite ako to majú vyriešené) bolo, že jednému dievčatu sa vytkol členok a fest opuchol, bolesť..atď. nuž museli sme ísť na pohotovosť. Add1 ostatné deti museli byť bez zdravotného dozoru ( ale v tomto prípade boli učiteľky v pohode) a ja som musela dievča a učitela na vlastné naklady odviesť na pohotovosť čo bolo dosť ďaleko, keďže škola v prírode bola vysoko v horách. Podla organizátorov som mala zavolať záchranku 😜

janinah
Včera o 15:44
@anonym_autor

@sulavikova Ďakujem za Váš záujem ohľadom mojej kvalifikácie, avšak musím uviesť veci na pravú mieru. Nikde som nespomínala, že nemám žiadne skúsenosti s pôsobením ako zdravotný dozor. Písala som, že nemám skúsenosti ako zdravotník v škole v prírode. Absolvovala som niekoľko podujatí, na ktorých som zabezpečovala zdravotný dozor. Túto príležitosť beriem ako novú skúsenosť.

Prehľad o deťoch mám, to bola moja prvá otázka na riaditeľa ZŠ. U detí nie je evidovaný žiadny epileptik ani žiadne chronické ochorenia ( a aj keby sa vyskytli, som dostatočne pripravená zakročiť ).

@janinah Ďakujem veľmi pekne za uvedené informácie. Približný prehľad som mala, avšak niektoré informácie, ktoré ste uviedli, sú pre mňa novinkou. Ešte raz ďakujem za Váš čas a ochotu, veľmi si to vážim.

@anonym_autor este mi napadlo...lieky na pravidelne uzivanie preberaj od rodicov pri nastupe do busu a označ si menom krabičky,nestači,ze pitom ti dieta odovzda ma ich kdesi v kufri, tefa rodičia aby dopredu vefeli,že lieky S MENOM sa budu odovzdavat pri nastupe,nech to triedna uč.zabezpečí

anonym_3030b3
Včera o 16:49

Ja po posl.skusenosti s naším zdravotníkom a ako zničil deťom celý pobyt,už radšej deti nikam nepošlem. Nech neskúsený a človek bez vzťahu k deťom a podľa mňa aj skúsenosti z praxe,nikam nechodí. Ľutujem,že sme nepodali ako rodičia žalobu. Paradoxne nie pre nečinnosť,práve naopak,pre prílišnú aktivitu,akurát nespravnym smerom.

sulavikova
Včera o 19:17
@janinah

@janinah nestresujem, aktívne platím a potom plátam Bc.

janinah
Včera o 19:40
@sulavikova

@janinah nestresujem, aktívne platím a potom plátam Bc.

@sulavikova tak najdi na to doktora,za tých par eur sa tam pohrnú
Sestra bc.je plne kvalifikovana na švp aj podla zakona