Riaditeľské voľno a zákonnosť nariadenej dovolenky v škole 8. mája
Ahojte, prosím o informáciu ohľadne sviatku/nesviatku... v škole dostali žiaci riaditeľké voľno a zamestnanci nariadenú dovolenku s tým, že im bude za tento deň normálne odčítaná dovolenka. Niekoľkokrát som si pozrela výklad od p. Micháľa (aj AI) a pochopila som tak, že kvôli sviatku/nesviatku by tento deň dovolenky stiahnutý nebol byť? Kde sa dokážem dohladať "pravdy " v tomto politickom chaose? Ďakujem za akékoľvek info.
práveže to Mihal vysvetluje správne, je to nromalny prac. den, ciže bud pracujete so 100% príplatkom (na to školy nemaju penaize), alebo vám nariadi hromadnu dovolenku, čo môže a tá sa ti normalne odráta (kedže je to prac. den)
Zamestnávateľ ti môže nariadiť dovolenku ak ju oznámi 14 dní vopred.
@anonym_6b2bc0 dokonca sme vraj stale v krizovej situacii (ktora stale palti pre vojnu naUkrajine) a tam može nariadiť hromadnu dovolenku aj 7 dni pred......cele zle toto.....mna by len zaujímalo, komu tento chaos vlastne prsopel, co tento paškvil schválil...
Mihal najprv hovoril, ze dovolenka by sa nemala odratavat, ale potom co prislo nejake vladne usmernenie, tak aj on uz pise, ze dovolenka sa bude normalne odratavat.
A na AI sa nespoliehaj, ja uz som tam tolko hluposti nasla, ze to nepozeram uz vobec.
práveže to Mihal vysvetluje správne, je to nromalny prac. den, ciže bud pracujete so 100% príplatkom (na to školy nemaju penaize), alebo vám nariadi hromadnu dovolenku, čo môže a tá sa ti normalne odráta (kedže je to prac. den)
@sorciera24 aj iní bežní zamestnanci pracuju za príplatok? Napr administratíva.
@anonym_462f21 vsetci zamestnanci pracujuci v ten den maju narok na 100 % priplatok, nech robia cokolvek
@anonym_autor isto budú mať žiaci riad.volno?Lebo toto nie je na to dôvod
@anonym_462f21 samozrejme, je to sviatok (ale zároven to nie je den prac. odpočinku), ciže ked pracujes cez sviatok, mas 100% priplatok za ten sviatok
@anonym_759eb6 a nemoze byt dovodom to, ze zriadovatel na tie priplatky proste nema? cize riaditelske volno z ekonomickych dovodov. Ved pre nic ine tie riad.volna nedavaju. Ak by to bol obycajny bezpriplatkovy den, tak nikto dovolenku a riad.volno neriesi. Obavam sa, ze v buducom roku to uz bude len obycajny den a bude po starostiach.
@anonym_759eb6 ak riaditel, zriadovetl nariadia hromadne čerp. dovolenky (pre nich najschodnejsia cesta), tak nemá kto učiť a je to dôvod na udelenie riaditel. volna...zacyklene, ale môže....
@anonym_462f21 samozrejme, je to sviatok (ale zároven to nie je den prac. odpočinku), ciže ked pracujes cez sviatok, mas 100% priplatok za ten sviatok
@sorciera24 dakujem
Ja som tak vďačná, že môj zamestnávateľ nevymýšľa chobotiny s dovolenkou, kvôli tomu aby ušetril na ľuďoch. My normálne pracujeme, ja mám ešte k tomu nocnu
@anonym_462f21 vsetci zamestnanci pracujuci v ten den maju narok na 100 % priplatok, nech robia cokolvek
@hradnapani ďakujem. A zo zákona teda pracovať s príplatkom, vziať si dovolenku alebo niečo môže nariadiť zamestnávateľ, napr platené voľno. Áno?
@anonym_759eb6 mozno sa najde skola, ktora vyucovanie nezrusi. Ale pochybujem.
Keby vlada porozmyslala uz pri navrhu a ten priplatok jednorazovo osetrila, tak vsetci by normalne robili a deti by boli v skole.
Ale takto vacsina zamestnavatelov nechce platit za 1 den dvojnasobok platu (cim viac zamestnancov, tym vyssia suma dokopy). To uz radsej nariadi dovolenku, lebo vtedy za ten den dovolenky zaplati +/- to, co za bezny pracovny den (zalezi od priemeru na dovolenku, aky zamestnanec ma).
S príplatkom nás robiť nenechali (povedzme si pravdu- nie sú peniaze na to), žiaci dostali riaditeľke voľno a teda my aj napriek tomu, že je to prekážka na strane zamestnavateľa musíme čerpať dovolenku. Bohužiaľ nemôžeme to pokryť náhradným voľnom, ani ošetreniami . Dokonca nie je zamestnavateľ stotožnený ani s OČR na ktorú má zamestnanec nárok, ak jeho dieťa je doma kvôli zavretej škole (dieťa 8 rokov). Začarovený kruh z dôvodu "perfektne pripravenej konsolidácie".
Keby vlada porozmyslala uz pri navrhu a ten priplatok jednorazovo osetrila, tak vsetci by normalne robili a deti by boli v skole.
Ale takto vacsina zamestnavatelov nechce platit za 1 den dvojnasobok platu (cim viac zamestnancov, tym vyssia suma dokopy). To uz radsej nariadi dovolenku, lebo vtedy za ten den dovolenky zaplati +/- to, co za bezny pracovny den (zalezi od priemeru na dovolenku, aky zamestnanec ma).
@moonlight1210 áno som za. Buď normálny deň (žiaci v škole, ľudia v robote) alebo sviatok a všetci doma. Ale to by bolo asi veľmi jednoduché v tejto republike 😀
@moonlight1210 my nebudeme mat riaditelske volno. 🙂
S príplatkom nás robiť nenechali (povedzme si pravdu- nie sú peniaze na to), žiaci dostali riaditeľke voľno a teda my aj napriek tomu, že je to prekážka na strane zamestnavateľa musíme čerpať dovolenku. Bohužiaľ nemôžeme to pokryť náhradným voľnom, ani ošetreniami . Dokonca nie je zamestnavateľ stotožnený ani s OČR na ktorú má zamestnanec nárok, ak jeho dieťa je doma kvôli zavretej škole (dieťa 8 rokov). Začarovený kruh z dôvodu "perfektne pripravenej konsolidácie".
@anonym_autor do ocr ti nemoze kecat. To ti neschvalije, to len oznamis 😉
@anonym_autor prines očr a hotovo.
ten hranatý potkan doteraz nevysvetlil čo týmto akože zamýšľali... čo ušetril štát a prečo je to tak ako to je...
Ja robim v skole a presne takto znie nariadenie,ktore nam poslali. Budes cerpat normalne dovolenku. Skoly to maju inak ako sukromny sektor.
My máme voľno z dôvodu prekážky na strane zamestnávateľa.
@chocolate_cake my to isté, z dovolenky nam to dolu nejde
Ja robim v skole a presne takto znie nariadenie,ktore nam poslali. Budes cerpat normalne dovolenku. Skoly to maju inak ako sukromny sektor.
@anonym_f7085b škoda, že aj školy ide každá po svojom. Niektorí sú doma bez strhnutia dovolenky, niekto so strhnutím, niektoré majú tiež riaditeľské(študijné) voľno a dokonca niektorí robia za 100% príplatok. Proste totálny bordel a určite sa týmto Slovensko dostane z tých dlhov, ktoré má 🤔
@anonym_autor ked to mihal vysvetloval nebolo ešte usmernenie od ministerstva
vymysleli teraz toto
https://www.employment.gov.sk/files/system/menu...
@anonym_f7085b škoda, že aj školy ide každá po svojom. Niektorí sú doma bez strhnutia dovolenky, niekto so strhnutím, niektoré majú tiež riaditeľské(študijné) voľno a dokonca niektorí robia za 100% príplatok. Proste totálny bordel a určite sa týmto Slovensko dostane z tých dlhov, ktoré má 🤔
@anonym_autor to ako kde čo je na rozhodnuti zriadovatela a kolko maju /nemaju prachov

Zamestnávateľ ti môže nariadiť dovolenku ak ju oznámi 14 dní vopred.