icon

Riešenie daňového zúčtovania pri zmene zamestnania

ggg6678
5. máj 2026

Dobrý deň,
Stalo sa niekomu to že menil zamestnanie, a novy zamestnávateľ robil ročne zúčtovanie a z predošlého zamestnania si musel dať robit daňové u účtovníčky a podať to samostatne?
Ak áno, prišla vrátka dani do 40 dňovej lehoty?

katarinaba
5. máj 2026

Tak ked prehliadnem tu blbost - nove zamestnanie rocne zuctovanie a stare zamestnanie danove priznanie (teda ak hovoris o jednom danovom roku) - tak k druhej casti - pokial si podavala danove priznanie a mas preplatok, zaciarkla si ziadost o vratenie, tak ano - lehota je 40 dni. Je uplne jedno, preco si volila danove priznanie a nie rocne zuctovanie. Pre vsetkych je jedna lehota.

anonym_cae76f
5. máj 2026

@ggg6678 Nikdy sa dane nerobia na 2x. Buď si spravíš sama DP, alebo požiadaš zamestnávateľa o RZ, s tým že mu zdokladuješ príjmy aj od predchádzajúcich zamestnávateľov v danom roku.

lienka.7
5. máj 2026

@ggg6678 podávas len 1 DP, prác môžeš mať aj 10.

ggg6678
autor
5. máj 2026
@lienka.7

@ggg6678 podávas len 1 DP, prác môžeš mať aj 10.

@lienka.7 áno, len novy zamestnávateľ robil RZ, a z predošlého zamestnania podala DP. Podotýkam že nie ja ale dotyčnej hovorí kazdy niečo ine

katarinaba
5. máj 2026
@ggg6678

@lienka.7 áno, len novy zamestnávateľ robil RZ, a z predošlého zamestnania podala DP. Podotýkam že nie ja ale dotyčnej hovorí kazdy niečo ine

@ggg6678 tak jej nic nevratia, naopak dostane vyzvu, aby ozrejmila, preco ma za jeden rok aj rocne zuctovanie aj danove priznanie a nasledne dala vsetko doporiadku. Az potom dostane preplatok, ak jej vznikne.

anonym_cae76f
5. máj 2026
@ggg6678

@ggg6678 no tak dotyčná má problém. Môže čakať pozdrav z DÚ aj s možnou pokutou, keďže je už po 31.3.

ggg6678
autor
5. máj 2026
@anonym_cae76f

@ggg6678 no tak dotyčná má problém. Môže čakať pozdrav z DÚ aj s možnou pokutou, keďže je už po 31.3.

@anonym_cae76f všetko podala v termíne. Tak akú pokutu môže dostať?

anonym_cae76f
5. máj 2026
@ggg6678

@ggg6678 píšem MOŽNÚ pokutu. Ak jej v konečnom dôsledku vznikne nedoplatok, tak vtedy môže byť aj pokuta.

lienockak
5. máj 2026
@ggg6678

@ggg6678 uplatnila si pravdepodobne 2x odpočítateľnu položku - raz v daňovom priznaní a raz v ročnom zúčtovaní. Za rok si ju môže uplatniť len raz a to zo všetkých príjmov, je jedno koľko by mala zamestnaní. Ak DÚ na to príde, bude musieť tú daň doplatiť. Vyhodnocuje a kontroluje sa to aj spätne, za roky dozadu, je jedno, že teraz podala daňové včas. Výslednú daň za rok nemala vypočítanú správne. Alebo si to môže opraviť aj sama a podať dodatočné daňové. Čím skôr ho podá, tým menšia je pokuta za podanie dodatočného DP. Ak ide o dane z príjmov, ktoré mali byť zaplatené do 30.9.25, tak teraz platí amnestia, a ak do 30.6. ak podá a aj zaplatí daň dodatočne, pokutu nedostane.

anonym_c2955e
5. máj 2026

Sorry ale čo píšeš nemá ani hlavu ani pätu . Zamestnávateľ nemôže robiť ročné zúčtovanie len z tých príjmov ktoré sa mu páčia.
Dotyčná mala predložiť všetky potvrdenia vydokladovať všetky príjmy za kalendárny rok a tak požiadať o ročné zúčtovanie. Ak mal zamestnávateľ všetky potrebné doklady a predsa nezapočítal do rz všetko spravil chybu.
Prišiel niekto na tú chybu a spolu so ,, zabudnutými,, príjmami sa podávalo riadne dpv termíne ? Či ako?

katarinaba
5. máj 2026
@anonym_c2955e

Sorry ale čo píšeš nemá ani hlavu ani pätu . Zamestnávateľ nemôže robiť ročné zúčtovanie len z tých príjmov ktoré sa mu páčia.
Dotyčná mala predložiť všetky potvrdenia vydokladovať všetky príjmy za kalendárny rok a tak požiadať o ročné zúčtovanie. Ak mal zamestnávateľ všetky potrebné doklady a predsa nezapočítal do rz všetko spravil chybu.
Prišiel niekto na tú chybu a spolu so ,, zabudnutými,, príjmami sa podávalo riadne dpv termíne ? Či ako?

@anonym_c2955e ak zamestnanec netusi co do ziadosti dat, co vyplnit a co prilozit - vypise a podpise ako sa "podari", v termine odovzda - zamestnavatel musi vykonat RZD. To, ze tam bol iny prijem nema ako vediet. Takze tu zjavne urobila chybu danovnicka, nie zamestnavatel.
Co som sa ja popisala navodov, dala vzorov, vysvetlila polozky - aj tak to urobia zle, nekompletne. A netusim, ci aj neuviedli nespravne informacie. Pokial je RZD v sulade so ziadostou, zamestnavatel je mimo pochybenia.

anonym_c2955e
5. máj 2026
@katarinaba

@anonym_c2955e ak zamestnanec netusi co do ziadosti dat, co vyplnit a co prilozit - vypise a podpise ako sa "podari", v termine odovzda - zamestnavatel musi vykonat RZD. To, ze tam bol iny prijem nema ako vediet. Takze tu zjavne urobila chybu danovnicka, nie zamestnavatel.
Co som sa ja popisala navodov, dala vzorov, vysvetlila polozky - aj tak to urobia zle, nekompletne. A netusim, ci aj neuviedli nespravne informacie. Pokial je RZD v sulade so ziadostou, zamestnavatel je mimo pochybenia.

@katarinaba z toho čo tu bolo v úvode napísané nie je jasné nič. Ani to kto kedy a aké dokumenty mal/nemal.k dispozícii.