Skončil mi pracovný pomer počas rodičovskej dovolenky. Kam sa zahlásiť?
Dobrý deň 🙂 . Momentálne som na rodičovskej dovolenke s našou už skoro 2 ročnou slečnou. Na rodičovskej dovolenke chcem zostať klasicky do jej 3 rokov. No minulý týždeň mi skončil pracovný pomer na dobu uričtú a tak teraz neviem kam sa vlastne mám - a či sa mám zahlásiť... Viete mi niekto poradiť?
ĎAKUJEM 🙂
@zmurkaz Túto skutočnosť potrebuješ nahlásiť v Sociálnej poisťovni. Síce, aj počas trvania PP si bola evidovaná, ako osoba, za ktorú "platí štát", myslím dôchodkové a zdravotné poistenie, no bola si evidovaná aj ako nemocensky poistená. Teraz už nie si nemocensky poistená, ani nijako inak, teda, pokiaľ sa nenahlásiš. Musíš tam ísť a vyplniť tlačivo, že sa prihlasuješ ako fyzická osoba, t.č. si na RD, teda za teba "bude platiť" dôchodkové a nemocenské poistenie štát. Ak si aj v druhom pilieri, musíš túto skutočnosť nahlásiť tiež. Dátum prihlásenia daj deň po tom, ako ti skončil PP. Dá sa to, tiež som to tak robila. Vyžiadaj si fotokópiu toho, čo im ty odovzdáš, lebo sa to rado "stráca", najmä v SP. A informuj sa o možnosti dobrovoľného poistenia. Nemocenské si v podstate platiť nemusíš, pokiaľ nechceš čerpať PN, alebo OČR teraz na rodičovskej. Prípadne, ak plánuješ ďalšie dieťa, tak si nemocenské plať ako dobrovoľné, kvôli budúcej materskej. Zaujímavá je otázka, ako je to s poistením v nezamestnanoasti, neviem ako sa to teraz po zmene počíta (ako dlho ho musíš mať). Ak po skončení RD pôjdeš na ÚP, aby si mala nárok na podporu.
ja mam tiez podobny pripad len, ja to planujem urobit tak aby na manzela prešiel rod. prispevok a ja sa pojdem nahlasit na upsvar aby mi vyšla podpora v nezamestnanosti.Je okolo toho viac vybavovačiek ale myslim si ze mi to za to stoji.
ahoj aj mne tento rok dali zamestnávatelia ešte počas rodič.dov. výpoveď z organ. dôvodov, bola som aj na soc.poisť. aj v zdrav.poisť. a v oboch mi povedali to čo mamine berus222, že teraz nemám robiť nič a všetko mám riešiť až keď mi skončí rodičovská. A ešte mám známu na úrade práce a povedala mi, že po skončení rodičovskej budem mať nárok aj na podporu. /Robila som vo firme 15 rokov aj s rod.dovolenkami/, prajem krásne leto 🙂
snezka11 vám sa končí pracovný pomer počas rod.dov? alebo po? Kedy sa pôjdete nahlásiť na úrad?
Aj mňa to zaujíma, keby váš manžel poberal rod.príspevok, vy by ste mali nárok na podporu?
Ahojte, dávam vám do pozornosti články o materskej a rodičovskej dovolenke, v ktorých je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.
Tu sú linky na vyššie spomenuté články:
takze...ak ti skoncil pp teraz..a mas narok na podporu..odporucam aby manzel poberal rp...urobis zmenu na urade soc.veci.....trebars k 1.4...tebe daju rozhodnutie o odnati rp a prihlasis sa na urade prace ....po skonceni 6mesiacov..mozes znova poziadat o rp...

po rodičovskej dovolenke sa pôjdeš nahlásiť na úrad práce....aj mňa to pravdepodobne čaká 😝