icon

Smrť zamestnanca a komunikácia s rodinou

tykat
28. nov 2016

Ani neviem či to sem patrí...skúsim.
Pred mesiacom zomrel náš zamestnanec, mladý chalan, náhle, z ničoho nič. Potrebujem poslať jeho príbuzným-rodičom nejaké doklady spolu s úradnou informáciou o povinnosti, ktorú majú splniť. Rodičov vôbec nepoznám, nikdy som ich nevidela.
Ako by ste list formulovali? Čiste formálne? Posielam xyz, pripomínam, že do xyz ste povinní splniť xyz. Alebo pridať aj niečo ľudské, je mi veľmi ľúto čo sa stalo ale neviem či v úvode listu vyloviť sústrasť alebo či im písať, že je mi to ľúto. ☹
Prosím poraďte, prípadne aj vhodné slová ☹

dominika6
28. nov 2016

@tykat
riešila som takúto situáciu ale z druhej strany,..ako rodina..
sami sme kontaktovali zamestnávatela hned na druhý deň,pretože sme potrebovali všetko odovzdať,vybaviť papiere..riešili sme to osobne,je to povinnosť obidvoch strán..

severanka90
28. nov 2016

Ja by som to napisala uplne formalne, zrozumitelne, bez nejakych lutostivych fraz. Na konci by som akurat uviedla, ze v pripade nejasnosti vam ochotne poradime na tel.cisle: ....

mysga
28. nov 2016

Úvod by som formulovala ludskejsie, tj. Vážení pozostalí, v prvom rade by som Vám ako zamestnávateľ Vášho syna chcela vyjadriť úprimnú sústrasť. Nerada Vás zatazujem v tomto tazkom období ale je to potrebné vo veci xyz.

Teraz formalna časť a na konci už normálne s pozdravom bla bla bla.

ajana1
28. nov 2016

@tykat tak za mna urcite zacat s vyslovenim sustrasti. Posledna vec co potrebuju je neosobny dopis ktory este k tomu tak hrozne znie. A taktiez nie napisat ich povinnosti ale ak spolocnost poskytuje "benefity" v takejto situacii tak spomenut aj tie.

vianne
28. nov 2016

Teoreticky nemusis pisat nic o lutosti, ale z ludskeho hladiska by to nebolo od veci. Pre jeho rodinu to moze byt mala kvapka utechy, ze aj pre ludi v jeho zamestnani nieco znamenal, nielen pre nich ako rodinu.

andreasiskova3
28. nov 2016

Tiež si myslím, že ľudskosť je určite na mieste, nielen formálne. V takejto situácii sú ľudia precitlivelí.

janush
28. nov 2016

ja by som prejavila trochu lutosti, ak ste si zamestnanca vazili, tak im vhodne padne ze na neho mate dobre spomienky a tiez je vam to luto... iba formalne mi pride, ze je to take radove (ved pride dalsi), hlavne ak to bol mlady clovek rodina urcite velmi smuti a par teplych slov urcite padne lepsie ako formalny uradny list

peta2202
28. nov 2016

Myslim ze by bolo fajn to riesit osobne a nieco ludske by nezaskodilo. Predsa len aj ta rodina to vezme inak, myslim ze lepsie, ked im niekto prejavi sustrast. Ze to nebude len take bezduche a formalne.

janinah
28. nov 2016

Pripomínam? ste povinní? tým ľuďom umrel syn preboha....
Je nám úprimne ľúto Vašej straty....poprosili by sme Vás urobiť to a to...veríme,že si na to nájdete čas aj napriek smútku....
a šla by som tam osobne
a neviem čo ste za firmu,ale nejaké finacie sa nezvyknú dať pozostalým?

tykat
autor
28. nov 2016

@janinah aj ostatne ...jeeeeemine baby, toto prosim nerieste ...benefity, financna pomoc, ucast na pohrebe, sustrast za firmu ...vsetko toto uz prebehlo...proste zo zakona maju povinnost voci statu podat danove priznanie za syna, ja im k tomu posielam doklady a chcem ich o tom aj informovat aj im napisat ze sa na mna mozu obratit ak by si s tym nevedeli rady, skratka aby o tom vedeli, aby ich potom nenahanal danovy urad...ich nepoznam, ich syna tiez nie (ina vzdialena pobocka), osobne tam urcite nepojdem ...otazka mam do toho listu dat aj nieco osobne alebo nie?...na jednej strane nechcem pisat tvrdy formalny list, na druhej strane aj ked ma to fakt zasiahlo sa chcem vyvarovat nejakym prazdnym frazam kedze som ich syna ani ich osobne nepoznala

egiginka
28. nov 2016

mam skusenost, no to je snad absolutne jasne, ze treba vyjadrit sustrast, pre krista pana!!!!!!! to nemyslite vazne, vsak to bol vas zamestnanec kolega, sila, ktora pomahala k firme k zisku, mnohych kolegov priatel, ja neveri ze toto sa pytate;(((, aj ked chape ze radsej, lebo su to tazke veci Takze ano samozrejme ako prve vyjadrit sustrast , vyjadit, ze ak by bolo treba pomoct s riesenim tychto admin zalezitosti mozu sa na firmu obratit

katarinamarkova
28. nov 2016

@tykat
čo takto:
do jednej obálky:
- formálny list, formality, žiadosť..... 1ks
- vyjadrenie úprimnej sústrasti....1ks
.......................................................................
tomu pripomínam....ste povinný....splniť....sa fakt vyhni 🙂 dá sa to formulovať aj neutrálnejšie

zdenka523
28. nov 2016

Fuu,tymto sme si presli aj my, ale my sme si zavolali manzelku, cize uz vdovu, popriali sme jej uprimnu sustrast za vedenie, a dali financnu hotovost.

katrinka8
29. nov 2016

@tykat - ja by som asi napísala v úvode niečo také, že v mene vedenia firmy im vyslovuješ úprimnú sústrasť atď. (to by som nejak rozviedla, ako baby vyššie píšu)
Zároveň by si im chcela oznámiť, že si bola vedením firmy poverená vysporiadať/vyriešiť pracovné náležitosti v súvislosti s tragickou udalosťou.
V takýchto prípadoch zákon ukladá pozostalým povinnosť urobiť to a to, takže na základe tohoto im posielaš podklady. Ak by mali akékoľvek otázky alebo by potrebovali pomoc, môžu sa kedykoľvek na Teba obrátiť prostredníctvom (dáš kontakt).
Ja by som to takto nejako formulovala. Chápem, že je to citlivá záležitosť, ale zase Ty si aj zamestnanec firmy a musíš sa kryť, že si urobila všetko tak, ako zo zákona treba. Čiže že si ich oboznámila s tým, že majú voči Vám nejakú zákonnú povinnosť. Myslím, že ak sa firma ku nim zachovala korektne (čo aj píšeš) a ľudsky, pochopia to a nebudú to brať ako nejakú necitlivosť.

tykat
autor
29. nov 2016

@katrinka8 ...v mene vedenia nič nevyslovím keďže vedenie už vyslovilo, boli na pohrebe, na kare...ja ak niečo vyslovím tak jedine za seba...a to je otázka či áno alebo nie, keď som nepoznala zamestnanca ani jeho rodičov...takže ak áno tak by som potrebovala iný typ formulácie...len neviem aký...

eeffka
29. nov 2016

@tykat ahoj ja robim obdobnu agendu a ak by sa nieco take stalo u nas tak ( kar pohreb a ucasti uz prebehli formalne za vedenie) ty si uradnicka ktora si plni agendu.

Vazena pan/pani rodina...
V zmysle zzakona XY vam zasielam dokumenty ... , ktore budu potrebne pre podanie dan priznania.... v mene vasho zosnuleho syna/manzela...
peciatka podpis.

neviem co tu vsetky damy riesia, ale v kolose ako su firmy s pobockami kde naozaj je jedna vec ze sa veduci a kolegovia zucastnia pohrebu a toho cloveka naozaj poznaju je ina vec ze ty plnis svoju pracu a posielas vystupne doklady a nech sa nikto neuraza ale ci zamestnanec zosnul, odisiel alebo bol vyhodeny je pre teba napln rovnaka. ja osobne by som tam ziadne sustraste nepisala. Je to take pokrytecke, najma ak firma urobila co mohlaresp uznala za vhodne.

tetapetra
29. nov 2016

@zdenka523 snad vyjadrili sustrast. Priat nieco pekne/ skarede k smrti asi nepotesi

bluka2
29. nov 2016

Nerob si az take starosti s tym podla mna. Ak niekomu zomrie syn, pochybujem, ze sa bude priliz zaoberat tvojim listom, len to bude chciet co najrychlejsie vybavit a je to jedno, ci je tam nejaka fraza menej alebo viac. Ja by som napisala co najkratstie a najzrozumitelnejsie co treba a na konci S pozdravom a vyjadrenim uprimnej sustrasti, Katka Novakova, adresa, t.c.

zetorka
29. nov 2016

u nás sa tiež toto stalo ale nikto za nikým osobne nebežal,jeho rodina prišla do firmy niekoľkokrát... tiež boli kolegovia na pohrebe,skladali sme sa mu na veniec ale formálne veci sme riešili formálne..

majusqa77
29. nov 2016

@tykat oficialne. s tym, ze je super, ked im na konci napises, ze v pripade potreby sa mozu na teba kedykolvek obratit s pomocou..

kashina
29. nov 2016

V prvom rade sme ludia, az v druhom zamestnanci. Cudujem sa, ze to vobec riesime.

katrinka8
29. nov 2016

@tykat - tak v takom prípade má @eeffka pravdu. Ty len riešiš agendu. Všetky príslušné kondolencie a pod. už prebehli, takže klasicky ako úradný list by som písala 😉

kulumulu123
25. jún 2020

@tykat nechapem naco sa tu pytas ked ajtak ides iba svoje ze prejavit akukolvek lutost ci sustrast nemienis.... Napis co uznas za vhodne ty a hotovo

majusqa77
25. jún 2020

@kulumulu123 po skoro 4 rokoch? 🙂

kulumulu123
25. jún 2020

@majusqa77 hooops tak to mi nejako uslo...