icon

Som tehotná, o mesiac sa vydávam a som na maródke. Čo robiť?

szzuzka
6. jún 2012

Ahojte. Chcem vas pekne poprosit, aby ste mi poradili, hlavne z Kosic a okolia 🙂 prerušiť PN nemôžem, lebo by ma prepustili z prace. Je aj iná možnosť? Dá sa to niejak iriešiť? Bude len obrad, potom kratka vecera a ideme domov. Dakujem 😉

gumimaci
6. jún 2012

@szzuzka nemozu ta prepustit, ak si tehotna a zamestnavatel je o tom informovany.

szzuzka
autor
6. jún 2012

citala som, ze ked sa prerusi pn-ka uz neplati ochranna lehota ☹ neviem, ci je tak...

gumimaci
6. jún 2012

@szzuzka nemyslim si. Najprv pisomne oznam ce si tehu... najdes tu https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/kedy-a-ako-oznamit-tehotenstvo-zamestnavatelovi/
A prerusit PNku na svadbu nemusis, stacia ti vychadzky, tvoj lekar ti tiez isto poradi, a najdes napr. aj tu 🙂
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/je-svadba-pocas-marodky-neplatna/

karinka2105
6. jún 2012

@szzuzka ja som to tak mala,gynekolog mi dal vychadzku akurat vtedy ked bola svadba a hotovoo

szzuzka
autor
6. jún 2012

@gumimaci uz su informovani 🙂 @karinka2105 dufam, ze im to bude stacit 😒

gumimaci
6. jún 2012

@szzuzka si v skusobnej dobe?

szzuzka
autor
6. jún 2012

@gumimaci nie uz nie som v skusobnej

gumimaci
6. jún 2012

@szzuzka tak by to malo byt OK, iba ak by si bola skusobnej dobe, vtedy moze zamestnavatel po PN dat aj tehotnej zamestnankyni vypoved. (S PN sa predlzuje zaroven aj skusobna doba)

gumimaci
6. jún 2012

@szzuzka alebo tak isto ak mas pracovny pomer na dobu urcitu, potom sa PP skonci dnom ukoncenia dohodnutej doby.

terina25
6. jún 2012

neviem,nejako som nepochopila otázke 😒 Si tehotná,vypísaná a máš mať svadbu.a ty sa bojíš,že by ti prišla kontrola?alebo ako ...? keď si na PN ,kvoli tehu - čiže si vypísaná z gyndy,tak by ti kontrola prísť nemala.ja som bola na PN od 4 mesiaca až do porodu a kontrola mi neprišla ani raz.len z práce mi prišla kontrola-1raz. keď si vypísaná z gyndy,tak máš nárok aj na vychádzky a myslím si,že s tým také problémy nerobia,čo sa týka vychádzok.a nemyslím si,že v tvojej práci by boli také svine,že ti prídu na kontrolu,keď vedia,že sa vydávaš.

mima595
9. jún 2012

@terina25 ...vies ono už dost bab na to doplatilo...ani nikto neprisiel na kontolu, ale ked by nahlasila zmenu priezviska na SP, vedeli by, ze sa vydavala, a hned by mala problem....

najskor ta priepustka od lekara

liz_lemon
10. jún 2012

@terina25 tak to si na omyle, ked si myslis ze kontroly tehotnym nechodia...raz si PN, a je jedno kvoli akej diagnoze, ty mas byt doma a dodrziavat liecebny rezim, a von chodit len cez vychadzky, ak nejake lekar stanovil

31majka12
10. jún 2012

dr ti vie napisat vychadzku,ved ked mas len obrad a obed...treba si pre to ist k dr ktory ta na PN vypisal

saskarastik
12. jún 2012

Ja som sa vydávala zhruba pred mesiacom. Lekárovi treba povedať, že budeš mať svadbu, on Ti buď dá číslo na revízneho lekára zo sociálnej poisťovne ako dali aj mne. Keďže som sa mu nedovolala prepojili ma kamsi v soc. poisťovni, kde som nahlásila dátum a čas svadby. Samozrejme natrafíš na veľmi "milú" pani, ktorá Ti povie, že počas PN-ky sa nemáš čo vydávať, ale ja som jej povedala, že mi to povolil lekár na čo reagovala, že jej je to jedno a ten dátum a čas zapísala. Celý ten humbuk nie je len kvôli kontrole, ale po svadbe si budeš meniť priezvisko aj na sociálke a len vtedy by Ťa mohli zdžubať, že ako si si vôbec dovolila sa vydávať a aby z toho nebolo ešte horšie, myslím, aby Ti z toho nevyvodili nejaké následky, tak to radšej nahlás lekárovi a potom aj na sociálnu poisťovňu. Aj ja som mala iba obrad a potom posedenie v reštaurácii cca o 19-tej sme už boli doma a vychádzky som mala oficiálne 9-11 a 15-17. Keďže je to svadobný deň od 7:30 som bola u kaderníčky, potom na fotení a následne na obrade a večeri. Takže neboj nič, ak to urobíš ako ja, tak Ti nemôže nikto nič zlé povedať. Želám veľa šťastia a pekný svadobný deň. 🙂

saskarastik
14. jún 2012

@szzuzka Ahoj. Písala som Ti, len som nevedela ako na to, takže predošlý odkaz je pre Teba. 🙂

szzuzka
autor
14. jún 2012

@saskarastik ahoj. dakujem krasne za tvoj prispevok 😀

majus84
14. jún 2012

Ahoj ja som tiez tehotna a na PN som od 2. mesiaca. Tiez som sa vydavala minuly mesiac a nikomu som nic nehovorila, dokonca ani svojmu gyn,. a vychadzky tiez som nemala od zaciatku PN a ani nemam. Kontrola mi zatial neprisla ani raz, a to som bola aj v zahranici na 3 dni.

liz_lemon
14. jún 2012

@majus84 tak to si mala len velke stastie

zmrzlinkams
14. jún 2012

podla mna si myslim stači ked sa porozpravaš s dr. a ta ti da povolenie že možeš mať svadbu aj počas PN a nemusiš koli tomu rušiť PN. a zamestnavatel by ťa nemal prepustiť tehotne maju ochranu aby tehotne zamestnanec nemohol vyhodiť ale mal by o tom vedieť ale to myslim že vie kedže si PN a v papieroch to tam maš napisane. najlepšie sa poradiť so svojou dr.
a za dalšej neviem ale ja som bola na PN od 2 mesiaca a ani raz som nemal kontrolu a vychadzky mi napisala až niekedy od 4 mesiaca ked som o ne požiadala, a moja obvodna mi povedala že nech sa nestresujem že tehotnym kontroli nechodia tak neviem ale zo pár bab mi povedalo že malo kontroli tak neviem ako to ozaj je ale myslim že v sob. ti ani nedojde kontrola a ked tak maš papier zo sobašu a to by mali akceptovať 🙂
a velmi pekne ti to napisala saskarastik 😀 tak by som tak teiž urobila keby som bola v tej situacii 😀

bambi20
3. júl 2012

ja som mala podobny problem s vypovedou, dostala som vypoved ako tehotna napriek tomu ze som si nasla na internete ze v mojom pripade ma vyhodit nemozu

https://www.youtube.com/watch?v=dUASFhNVgK0

a teraz neviem co mam robit... :(((((((((

anjelicek26
3. júl 2012

@bambi20 - na toto si skus zalozit novu temu, nech ti odpovie nejaka kocka, co sa vyzna v prave ;) Hlavu hore, takato vypoved je neplatna, hlavne nic nepodpisuj. Ak ta tam nechcu, poslat domov ta mozu - ale s plnym platom.

elise
3. júl 2012

@szzuzka vypýtaj si od svojej lekárky priepustku na celý den ona ti ju vystavi nahlási na sociálnu poisťovnu a si krytá

elise
3. júl 2012

@bambi20 napíš zamestnávateľovi že trváš na pracovnom pomere a daj to ako návrh na sud. tehotná pre zamestnávatela si iba ak si o tom pisomne informovala

henikav
3. júl 2012

@szzuzka Ja by som to riesila vychadzkou, jednoducho doklad od lekarky, PN nech ti dopise vychadzky povolene, ja si to vzdy ziadam, lebo aj ked som chora, syna do skoly odviest musim, tym padom mozes chodit aj na prechadzky, ved predsa tehotna zena potrebuje aj trosku vonku posediet na lavicke, cerstvy vzduch, nakupit drobnosti, chystat vybavicku, proste fungovat, lebo predpokladam ze toto je dlhodoba PN, neda sa cele mesiace doma sediet a ani sa nepohnut

mandm
3. júl 2012

@szzuzka tak ako pise @saskarastik. Musis sa dohodnut s tvojim dr. a je potrebne upovedomit o tom aj SP. Nejde ani tak o tu kontrolu ale ked si zmenis priezvisko budu ti robit problemy. Nie je to sice moj pripad ale moja gynekologicka sa mi raz stazovala ake ma dotahovacky kvoli nejakej pacientke so SP prave kvoli tomu, ze sa vydala a bola na PN. Ale ked ti to schvali lekar nemal by byt problem 🙂

simsalabim
3. júl 2012

@terina25 mojej kamoske prisla kontrola pocas rizikoveho tehu celkove 3x, z toho jeden krat hned den po prvej kontrole. Bola z toho riadne v soku. A raz dokonca nebola doma a volali jej na mobil, ze kde je, kedze je PN a oni jej zvonia a ona nie je doma....no ale sedela v cakarni u lekara (naozaj), takze to vedela vydokladovat.

Zakladatelke sa ospravedlnujem, ze neodpovedam k veci 😉

pingu1
3. júl 2012

neries a uzivaj si

danusskaaa
3. júl 2012

ja som bola PN pol roka a nikdy mi kontrola neprisla, takze to by bola sakra nahoda, keby ti prisla kontrola prave v ten den 😀 ale aby si to mala poistene, popros lekara aby ti na ten cas a datum dal vychadzky a vybavena vec... budes to mat poistene a nemusis sa zbytocne trapit nad kontrolou, ved mas mat v hlave uplne nieco ine! a vela stastia prajem... 🙂

alenah31
3. júl 2012

Ak si tehotná a pracuješ na dobu neurčitú si v ochrannej dobe a výpoveď by bola nezákonná. Ak pracuješ na dobu určitú platí to isté - do dátumu uvedeného na zmluve ako deň ukončenia pracovného pomeru si zamestnanec chránený zákonom. Pokiaľ si ale na PN nastúpila v skúšobnej dobe, tá sa predlžuje po dobu do tvojho ukončenia PN a vtedy môžeš dostať výpoveď bez udania dôvodu zo strany zamestnávateľa aj zo stany zamestnanca. Jasné, že kontrolu dostať zo sociálky v tom čase nemusíš, ale keďže budeš určite meniť priezvisko a rodinný stav prídu na to. Choď k svojmu lekárovi - daj si na dobu obradu vypísať povolenie - vychádzku na dobu sobášu, PN neprerušuj, hore pri mene ti lekár dopíše nové priezvisko a to spolu s tým povolením dones alebo pošli doporučene na sociálnu poisťovňu. Do práce dones kópiu sobášneho listu, nemajú právo vyzisťovať či si mala povolenie alebo nie. Ty máš oznamovaciu povinnosť voči zamestnávateľovi ohľadom zmeny rodinného stavu, je to dôležité aj pri ročnom zúčtovaní - tvoj manžel bude mať možnosť mať na teba úľavu na dani - to je ale na inú tému🙂

pamaja
15. júl 2012

@szzuzka mozem sa ta opytat, ak budem na pn napr. august a september, posledne DNP mi konci 22.10., termin porodu 23.12... tzn. ked prerusim pn uz nebudem mat ochrannu letohu a nedostanem matersku z dnp, ci...