Som už veľa rokov nezamestnaná a nemám sebavedomie
Mam po 40tke a vela rokov uz nepracujem,vsetko financuje priatel.Do prace ma priatel nenutil,chcel aby som sa starala o deti a domacnost.On sa vzdy chcel naplno venovat svojej kariere a nemat ziadne starosti a pracu okolo deti a domacnosti.Po nastupe deti do skolky boli casto chore dostala som sa do bludneho kruhu.Uz mame deti v skole ale kazdu jesen,zimu viackrat ochoreju alebo vracaju alebo s nimi treba ist na odborne kontroly a vzdy len ja.Uz som v stave ze sa chcem normalne zamestnat ale neverim si uz vobec,nemam ziadne sebavedomie a naposledy som bola na kratkej brigade pred tristvrte rokom ale pripadala som si trapna,nesikovna.Nic mi neslo,nicomu som nerozumela,nevedela som ako vychadzat v kolektive.Som introver a pre mna debaty s kolegynami/kolegami je vysilujuce.Zijem jednotvarne ani nemam co povedat,neviem rozpravat vtipy,celkovo som seda myska.Navyse sa aj hanbim ako vyzeram lebo mam uz dosluhujuce oblecenie,obuv,ku kadernicke nechodim.Vztah s priatelom nefunguje,posledne roky vidim na nom ako vyuziva moc nadomnou.Zarobi velmi dobre ale mne a detom nic nedopraje.Mne vobec nic a detom obcas nieco male kupi.Potrebujem surne okuliare a kazia sa mi zuby,jeden zub uz zubarka pred par rokmi mi povedala ze bude treba korunku.Mam pocit ale neviem to s istotou ze priatel ma aj podvadza takze najvyssi cas zacat pracovat.Vlastnikom bytu je len on a kam by som potom isla s detmi netusim.K detom vypomoc nemame,rodina zije daleko od nas a ked ochoreju on mi vela razy povedal ze na to je očr.Ale iba ja,on nie,ze on zaraba dobre a jemu sa neoplati ostatavat doma pri detoch.Tym ze som dlhe roky nepracovala nemam nic,ziadne uspory,majetok,som plne odkazana na neho.Hanbim sa a vycitam si ze som urobila takuto hlupost.Aktualne rozmyslam o praci v noci,upratovanie nakupneho centra.Ide jesen,zima ak ochoreju deti mozem sa pocas dna o ne akotak postarat.Len neviem ci zvladnem pracovat nocne a uz si asi aj moje telo odvyklo manualne pracovat 8 hodin vkuse.Nemam ziadnu kondicku a rychlo sa unavim alebo dostanem svalovicu.Isli by ste pracovat aj nocne? Som vyucena predavacka a vsade sa robi na smeny,netusim ako by som to zvladna postarat sa o deti a opatrovatelku priatel nezaplati.Jasne mi povedal ze na su očr a z mojho biedneho platu ja opatrovatelku nedokazem zaplatit.
@eva112014 neozvala sa mi. a ponukam pre nu myslim idealnu pracu s dobrou odmenou. ale nevadi, tato pani ma prilis vela vyhovoriek preco nepracovat, tak mozno aj lepsie, ze sa neozvala...
@loginexistuje 2 krát autorke písala a pozná z toho príbehu celú jej situáciu. Bola by sprostosť sa jej neozvať.
Skús aspoň to upratovanie, ak sa bojíš nočných, nájdi si denné upratovanie. Tú prácu určite zvládneš a pri prvej výplate hajde k zubárovi. A ver si, ja verím tebe👍🙂, no a pri upratovaní nemusíš aspoň toľko komunikovať, keď nie si ten typ.
@eva112014 myslim ze ona nechce robit preto tak vymysla ze ona len na osem hodin TPP s vyhodami (asi aby sa mohla supnut na PN a OCR
@mrkvicka060 Dolu klobúk pred tebou. Za ochotu neznámemu človeku pomôcť. 👍 Ona píše, že je introvert, bojí sa, ale ešte sa môže ozvať.
Preto robím screenshoty, nech jej to tam svieti. 😁
Autorka a ked idete s priatelom niekde na akciu alebo medzi jeho znamych tak mu nevadi ze nemas co na seba? Lebo to je aj jeho vizitka.
@autorka A napadlo ťa, že hanba tu nemá miesto? Predstav si, že tá pani čítala celú tvoju diskusiu a ozvala sa ti. Ty chceš chodiť na pohovory?
Zabíjať čas a ďalšie peniaze na cestovanie a na ďalšie pohovory?
Ak ti chlap oznámi, že odchádza za milenkou, kam pôjdeš? Máš v hlave vyriešenú aj túto možnosť? Napadlo ťa, že pokazené zuby sú v tele ako zápal. A neliečený zápal v tele spôsobuje ďalšie choroby. Kto sa postará o deti a o teba, keď budeš chorá? Vieš čo, môj otec zarábal slušne, ale o svoje zuby sa nestaral. Bál sa zubára, ale doplatil na to. Na onkológii mu vysvetlili, že čo znamená zdravý chrup a aký to má dopad na organizmus.
Ďalej,
napadlo ťa, že ty ako družka nemáš nárok na nič, ak by sa tvojmu mužovi niečo stalo? Nevieš si z jeho účtu ani peniaze vybrať do dedičského konania.
Z čoho budete žiť?
Pochop, že potrebuješ prácu. Z práce máš peniaze a za peniaze aj zdravé zuby …
Nechcem ti ublížiť, to nie, len sama píšeš, že ani spať nevieš. Musíš sa nakopnúť.
@autorka môžeš študovať i tieto veci
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/spolocny-ucet-po-smrti-majitela/
12 rocna by uz mohla mat poznamky, ze preco nepracujes, aj ucitelky sa mozu cudovat, ci je vsetko doma ok, nemas postihnute dieta, nie si invalid. Pred kym, cim sa schovavas? Ak su to psychicke problemy, ist von je najlepsi liek. Ziskas sebavedomie, peniaze potesia, tu unavu mas zo stereotypu a ked sa neuvedomis, telo ti to spocita. Zavrate/tetania/depresia... Uz nespavas, zly signal. Od muza nemas ani rozptylenie, ani rozveselenie. Utekaj medzi ludi, zarad sa naspat do socialneho systemu, vyskusas viac zamestnani, kym si najdes balans aky ti vyhovuje, aj ludi treba trafit, nic na tom nie je divne. Deti chore nebudu, ver mi. Ked nemaju doma opateru nonstop k dispozicii, aj ony sa tak viac nastavia a chore budu minimalne. Uz je cas. Budicek! Ked nechces, asi ti to este vyhovuje. Ale pride cas, ked si povies dost, zatial si hladaj pracu, nemusis nastupit, aspon ziskas prehlad, niekde sa ti zapaci aj dva tri mesiace urobia s tebou zazraky. A muz a deti aki budu hrdi na teba!
Hmm...takto by som žiť nechcela,bola som 4mesiace doma na podpore a už mi hrabalo.Práca je fajn,určite treba chodiť do práce,aj keď nie vždy sa chce.Podla mňa je taký život pre lenivé,ktoré nevedia alebo nechcú nič robiť. Neviem moc takým chlapom neverím,čo chcú mať ženu iba doma. A hlavne nikdy,nikdy,nikdy netreba byť na nikom závislý!!!
@mrkvicka060
Ahoj, ja ti môžem napísať ohľadne tej výpomoci? 🤪
Ja len k tým deťom. Môj syn, keď mal 8 rokov, nechala som ho doma s 2ročnou sestrou. Nachystala som mu pre ňu papať, ukázala som mu, kde čo je. Keďˇsom prišla domov, malá bol nakrmená a hrali sa spolu. Syn má momentálne 11rokov, vie si sám spraviť jesť, komplet porobiť všetko, keď je sám doma, čo mu poviem, dokonca, keď sme raz mali objednané jedlo, lebo sme neboli doma, on bol sám, vybavil aj kuriéra, ktorý doniesol obed. To fakt tvoje deti 7 a 12 ročné by nevydržali samé doma? Veď to už nie sú malinké deti 🤷♀️.
Choď kľudne do roboty. Mužovi to oznam. Ak budú často choré a nechce sa zapájať, nájdi opatrovateľku a nech zaplatí on, keď nebudeš vedieť zostať doma ty. To je cesta, ako byť nezávislá. Tak, ako to máte je pre teba tak, ako vtáčik v zlatej klietke.....popri tvojom boku si vybudoval svoju kariéru a ty nič? Urobila si chybu, že si si aspoň nesporila čiastočne z rodinného rozpočtu.....aspoň po troške. Ale čo bolo bolo.....držím ti moc palce. Začiatok bude ťažký, ale prekusies sa a bude dobre 👍😀 deti už máš väčšie a budeš mať konečne aj svoje financie. A on nech platí v domácnosti, keď sa nemieni zapájať....alebo zaplatí za tie neviditeľné služby, čo doma robíš....pranie, žehlenie, upratovanie, nakupovanie, varenie a starostlivosť o deti.....
Čas na zmenu .. začať pracovať kdekoľvek a postaviť sa ako tak na svoje nohy a opustiť priateľa. Dobre zarába, budeš dostávať asi slušne výživné. Možno ísť za rodinou kde ti aj pomôžu?
Na začiatku tejto diskusie mi bolo autorky ľúto... Ale prešla som všetky komentáre a nejako mi to nevychádza.
Autorka sa doteraz starala o deti a domácnosť, pričom deti v takom už pomerne vysokom veku nedokážu samé spraviť nič (ako povysávať a podobne). Okej, každý má inú výchovu.
Autorka sa bojí, že prácu nezvládne, že nočné by boli príliš, ale zároveň hľadá len veľmi špecifickú prácu na 8h a nočné.... Okej, logika ušla, chápem.
Otázka za mňa znie: Prečo sa teda ponáhľať rovno na osmičky niekam, keď celý čas tu riešime, že deti budú choré, nedá sa to zvládnuť, vyčerpanosť,....??? Namiesto brigády, povedzme aj len párkrát za týždeň na pár hodín, proste iba sa skúsiť začleniť, bez stresu, niekde, kde človek sa nemusí zubami nechtami snažiť, aby ho nevyhodili - v zmysle, že z brigády sa jednoduchšie aj odchádza plus človek ju nemusí uvádzať v životopise a tiež je menšia šanca, že recruiter z nejakých brigád sa bude potom ešte poznať s recruitermi z väčších firiem... Alebo načo vlastne bola táto diskusia, keď ľudia tu dávajú pomerne fajn rady a autorka len v každej jednej hľadá chybu a ide si svoje? Ak ste rozhodnutá na osmičky nočné, tak smelo do toho a táto diskusia tu vôbec nemusela byť.
Držím palce
Nikto na teba neútočí, len nerozumieme tvojim argumentom
Stále píšeš, že postarať sa o deti. Ale veď deti máš cez deň v škole a počas tej doby môžeš pracovať
Školy v Ba sú otvorené od 7.00 do 17.00 hod
Ja mam tiež 12 ročného, nerozumiem tomu staraniu. Ráno mu urobím raňajky, alebo si urobí sám, mlieko jogurt cereálie koláč. Desiatu mu urobím alebo si niečo zoberie. V škole má obed, niekedy má doma ešte ďalšie teple jedlo. (Zohreje si na sporáku či v mimrovlnke)
Ide von či na krúžok, väčšinou príde z krúžku sám, chodíme po neho, len keď je zle pocasie
Je to v podtate samostatná jednotka
Jeho práca je vyvencit psíka, vyniesť smeti, vyložiť umývačku riadu.
Keď je chorý tak prvé dni sme s ním, potom už je sám.
6 ročne je v škole a potom v klube. To staršie ho môže ísť vyzdvihnúť a ak bývate na sídlisku tak ísť aj samé domov.
Vieš, píšeš že sa hanbis, ale na pohovore sa tá nikto nepýta na manželský či partnerský život. Na pozíciu predavačky či upratovačky môžeš ísť v rifliach a tričku. Nemusíš mat make up, drahý parfum či manikuru a už vôbec nie neviem ale značkové oblečenie
Ak ti deti ochorejú, dajú sa vymeniť služby, zobrať pn-ka, paragraf, OCR, tých možnosti je viac
Tak smelo do toho
Zeny, to kde na takych kretenov chodite? Kde mate vlastny rozum? Preco sa tak nechate zmanipulovat? Preco nemyslite na buducnost?
Ak sa nieco stane priatelovi (nie je to ani manzel, takze ani dedit nebudes), co urobis? Kam pojdes? Z coho budes zit? Co dochodok? Co budes dostavat? Dostavas teraz nieco vobec alebo aky mas status? Dobrovolne nezamestnana? Ak ano, platis si aspon odvody?
Ja teda by som tiez nemusela pracovat, manzel zaraba nadpriemerne. Ale neviem si predstavit byt na niekom az tak financne zavisla ako ty. Aj manzel toto moje rozhodnutie podporuje a tlaci ma do roznych kurzov a pod (on sa venuje uplne inej oblasti ako ja, takze ziadna protekcia). Myslime na buducnost a tak makame na sebe obaja, kym sme v produktivnom veku. Zaroven sme chceli obaja dieta, tak sa dokazeme obaja pri dietati vystriedat. Dieta je aj jeho, takze ci chce, ci nie, musi s nim obcas byt.
A prepac, autorka, ale vyhovarat sa na deti... tvoje deti nie su skolkari. Ak by ochoreli, starsi je uz vo veku, ze sa dokaze o toho mladsieho postarat. Mladsi uz je tiez vo veku, ze sa mu da dohovorit. A ze nemas pomoc.. myslis, ze vsetci mame pomoc? My sme v zahranici, najblizsiu rodinu mame 600 km od nas a dieta mam o dost mladsie ako ty. A fungujeme. Toto vsetko, cim sa obhajujes, mi pridu fakt ako chabe vyhovorky, prepac. Ale chapem, ze uz mas tak vymyty mozog z toho, ze si doma a ze sa k tebe ten tvoj geroj sprava tak, ako sa sprava, ze vidis vsetko negativne. Ale je super, ze si si uvedomila, ze tak sa zit neda. Snad ti to pomoze k tomu, aby si sa k niecomu rozhybala...
Ach dievča, s tebou ani z voza, ani na voz. Kočka ti tu ponúkla konkrétnu prácu a ty nič.. keby to bola nejaká práca, čo by ti nevyhovovala, stačilo by poďakovať a odmietnut. každá ti tu píšeme, že tie tvoje vymyslené nočné sú hrozná blbosť a ty furt si ideš svoje. Pôsobí to tak, že ty pracovať nechceš.. lebo stále sa len vyhovaras, prečo to nejde. A ešte mi napadlo... Keď teda budeš chodiť na tie nočné, čo potom, keď deti budú choré? To sa o ne nebude treba starať? V noci budeš preč a cez deň budeš spať, tak ako to budeš zvládať?
On je ich otec a tiež sa má starať. Povedz mu že odchádzaš pracovať do ČR a deti mu nechavas nech sa teraz stará on.

Mas rodinu alebo rodicov aspon niekde ked uz nie blizko? Aby si na stare kolena neskoncila ako bezdomovec, ale mala kde ist byvat. Vyzera, ze poradit si nenechas, stale si tocis svoje. Takto prejde dalsie desatrocie, deti budu na strednej, “pan otecko” ich zaopatri, lebo uz taku kazdodennu starostlivost potrebovat nebudu, bude im stacit izba, jedlo, oblecenie a nejake peniazky. Tak si teraz rozmysli, ci sa ides opytat do tej DM-ky alebo Lidl na uvazok. Ked budu deti chore, normalne si vymenis sluzby. Inac tu budes o 2 roky pisat, ze tvoje 14 rocne dieta kopiruje spravanie otca a hnusne sa k tebe sprava, nevazi si, nepomoze.