Som už veľa rokov nezamestnaná a nemám sebavedomie
Mam po 40tke a vela rokov uz nepracujem,vsetko financuje priatel.Do prace ma priatel nenutil,chcel aby som sa starala o deti a domacnost.On sa vzdy chcel naplno venovat svojej kariere a nemat ziadne starosti a pracu okolo deti a domacnosti.Po nastupe deti do skolky boli casto chore dostala som sa do bludneho kruhu.Uz mame deti v skole ale kazdu jesen,zimu viackrat ochoreju alebo vracaju alebo s nimi treba ist na odborne kontroly a vzdy len ja.Uz som v stave ze sa chcem normalne zamestnat ale neverim si uz vobec,nemam ziadne sebavedomie a naposledy som bola na kratkej brigade pred tristvrte rokom ale pripadala som si trapna,nesikovna.Nic mi neslo,nicomu som nerozumela,nevedela som ako vychadzat v kolektive.Som introver a pre mna debaty s kolegynami/kolegami je vysilujuce.Zijem jednotvarne ani nemam co povedat,neviem rozpravat vtipy,celkovo som seda myska.Navyse sa aj hanbim ako vyzeram lebo mam uz dosluhujuce oblecenie,obuv,ku kadernicke nechodim.Vztah s priatelom nefunguje,posledne roky vidim na nom ako vyuziva moc nadomnou.Zarobi velmi dobre ale mne a detom nic nedopraje.Mne vobec nic a detom obcas nieco male kupi.Potrebujem surne okuliare a kazia sa mi zuby,jeden zub uz zubarka pred par rokmi mi povedala ze bude treba korunku.Mam pocit ale neviem to s istotou ze priatel ma aj podvadza takze najvyssi cas zacat pracovat.Vlastnikom bytu je len on a kam by som potom isla s detmi netusim.K detom vypomoc nemame,rodina zije daleko od nas a ked ochoreju on mi vela razy povedal ze na to je očr.Ale iba ja,on nie,ze on zaraba dobre a jemu sa neoplati ostatavat doma pri detoch.Tym ze som dlhe roky nepracovala nemam nic,ziadne uspory,majetok,som plne odkazana na neho.Hanbim sa a vycitam si ze som urobila takuto hlupost.Aktualne rozmyslam o praci v noci,upratovanie nakupneho centra.Ide jesen,zima ak ochoreju deti mozem sa pocas dna o ne akotak postarat.Len neviem ci zvladnem pracovat nocne a uz si asi aj moje telo odvyklo manualne pracovat 8 hodin vkuse.Nemam ziadnu kondicku a rychlo sa unavim alebo dostanem svalovicu.Isli by ste pracovat aj nocne? Som vyucena predavacka a vsade sa robi na smeny,netusim ako by som to zvladna postarat sa o deti a opatrovatelku priatel nezaplati.Jasne mi povedal ze na su očr a z mojho biedneho platu ja opatrovatelku nedokazem zaplatit.
Jemine, ale už sa neoháňaj tým, že on má kariéru a zarába nadpriemerne, lebo to nie je ospravedlnenie toho, že je to proste debil. Môj chlap tiež zarába nadpriemerne a má kariéru a ani ho nenapadlo priviazať ma doma pri sporáku a nepustiť do roboty a to máme deti TRI! Keď som chcela do práce, podporil ma, keď som chcela byť doma, podporil ma, lebo to robí partner, ktorý ľúbi. Ja môžem robit hocičo, môžem ísť kam chcem, robiť čo chcem a muž sa o naše deti postará, lebo ich ľúbi, lebo ľúbi mňa a chápe, že aj na mám nejaké túžby. Ty si doma slúžka. Nič viac a nič menej. Moja 3 ročná dcéra spolu so 6ročnou vedia vyložiť umývačku, upratať si izbičku. Ty len všetkým doma slúžiš. Veľmi smutné.
Čo z toho máš že zarába nadpriemerne, keď ti nedá ani na zuby či okuliare.
Kurz nejaky robenie nechtov, alebo polovicne uvazky za pokladnou v lidli, kaufladne jednote, v obchodoch hladajú predavacky, to nocne upratovanie nech si robia sami, to je blbost. Pozeraj ponuky su hocijake napriklad upratovat len od stvrtej do osmej vecera v mercury hladali, ale to zas chces byt s detmi..tak uz len hladat vhodne pre teba. Ak budu deti choré budes to riesit potom.
A teba nikdy nenapadlo, z čoho budeš žiť na starobu?? Že z čoho sa ti bude počítať dôchodok? Že keď nie ste zosobášení môžeš zabudnúť na dedenie, na vdovský dôchodok, na vysporiadanie BSM apod? Ja si nedokážem ani len predstaviť byť toľké roky absolútne finančne na niekom závislá a premrhať toľké roky bez toho, aby som si zvýšila kvalifikáciu, naučila sa jazyk a bola finančne nezávislá. A nie, nie si jediná matka na svete. Každá matka môže mať choré deti, ale väčšina z nich hľadá spôsoby a nie dôvody.
Skús si ešte raz po sebe prečítať všetky svoje príspevky, či sa ti zdá naozaj v poriadku negovať všetko. A neviň za to svojho partnera, máš 40 rokov preboha a evidentne ti to vyhovovalo tak ako to bolo. Keby si tak veľmi chcela pracovať, už dávno niekoľko rokov aj pracuješ, mala by si nový okuliare, zuby, odev aj obuv a aj niečo na dôchodok. Sú ženy-matky s oveľa horším zázemím a nefňukajú na internetoch.
Ked ste v BA, skuste sa informovat v Delii ( siet potravin). Svagrina je tam personalistka a teda naposledy mi vravela ze je celkom problem zohnat spolahlivych pracovitych ludi. Pozamestnavali aj Ukrajincov. Myslim ze ponukaju 5e/hod. Skuste tam zavolat a popytat sa pripadne ci maju aktualne nejake volne miesto. resp. rovno poslite ziadost a cv.
Ako môžu pracovať iné ženy, ktoré majú deti?
tá nočná je super nápad, to zober 👍 cca o mesiac-dva keď skolabuješ a pôjdeš do nemocnice sa nejako tí tvoji nesamostatní jedinci budú musieť o seba nejako postarať... a budeš prekvapená - ale fakt neumrú 😉 no si pripravená na to, že si bez teba poradia?
akože si ma už nasr@..la... ty nepotrebuješ brigádu, ty nechceš toto, nepáči sa tamto, aj tak budú deti choré a potom čo...povedz na rovinu: máme Ti poskladať na okuliare a na zubára, darovať handry, boty?!...hanbím sa, ale mám na povale aspon 8 vriec..plne chápem, že už nemáš žiadne pracovné návyky, vstávať o piatej-šiestej, nachystať deckám, čo treba, upraviť sa a utekať na autobus...už aj tá predstava je nezvládnuteľná...viac, než 12 rokov sedíš doma, aspon by si si mohla externe študovať, upratovať aspon vaše schodiste, zapojiť sa do charity, chodiť do útulku psov venčiť, čo ja viem, ked nič iné. kde je vôľa, tam je cesta. Ked tu, na MK čítam niektoré komentáre "trpiacich", musím konštatovať, že na svete nič nie je náhoda. tyran hľadá svoju obeť, obeť svojho trýzniteľa, a nech sa sťažuju akokoľvek, sú v danej situácii spokojní a šťastní, ináč by už dávno došlo k voľajakej zmene. A NEMYSLI SI, žE TA PRITOM NECHáPEM. Ja som za 9 rokov nabrala odvahu vystúpiť z nefunkčného vzťahu, a to kvôli deťom. Lebo som sa hanbila, že maju stále sa mravčajúcu, submisívnu matku. ja som im chcela dať iný vzor. Muž nám zo spoločného majetku nedal nič, ani naše osobné veci, knižky, hračky deťom, veci,čo som ja dostala od rodiny, nič. Mali sme len to, čo sme mali na sebe, ked sme utiekli. prvé roky boli sakramentsky ťažké, podnájmy, dva-tri roboty, aj tak boli dni, ked sme jeden rožok zlomili na tri časti, aby sme všetci večerali. ale zvládli sme to. na pracovisku ma vážia, počúvaju každé slovo, dcerky obidve vysokoškolský titul, pekné zamestnania, pekné vzťahy, a nás troch spája taká neskutočná láska, vzájomná zodpovednosť, ako máloktorých. nechcela som sa tu chváliť, len poukazovať, že všetko sa dá, len treba chcieť, urobiť prvý krok. ak nemáš dostatok sily, chod k psychiátrovi, nech Ti vypíše antidepresíva, bude lepšie, budeš silnejšie. ale voľakde už, preboha, začni, nepremárni zvyšok svojho života.
sorry, a pán riaditeľ by dovolil, aby jeho žena upratovala? aby druhý manager mu povedal,včera bola moja žena s dcérou na nakupoch v Auparku a videli tam tvoju ženu, ako drhla záchody...no, neuveriteľné
Mne sa fest páči tvoj argument, že potrebuješ peniaze, tak namiesto toho, aby si pracovala na 4hodky, nebudeš pracovať vôbec. Ja som robila nočné brigádne. Bola som mladá šatudentka, plná energie, život gombička. Po každej nočnej ma tak vyplo, že som minimálne pol dňa nebola schopná fungovať. Neviem si predstaviť sa v tom stave starať o deti po nočnej. Je iné, keď ženy robia nočné a muž sa k nim správa normálne a pomáha, stará sa o deti. Ale že ty chceš celé noci behať s mopom po Auparku a ráno veselá doma pochystať deťom všetko, potom upratovať, variť a neviem čo, tak to ti držím prsty. A tiež si neviem predstaviť, ako bude tvoj chlap toto tvoje zamestnanie akceptovať, keď je teda taký úspešný a s kariérou. Neviem, prečo si sa urazila, lebo baby ti tu dobre radili a to, že máš 40 a žiadne zabezpečenie, to je fakt, lebo keď si ten tvoj zmyslí, môžete z večera do rána ostať na ulici. A ja nechápem, že ti to začalo vadiť až teraz, keď nemáš okuliare 🤔. A posledná vec. Ako som spomínala, môj muž má tiež kariéru a zárobok, ale mňa má ako šperk. Chodíme spolu kade tade, na stretnutia kadejaké a teda v takých situáciách musí žena vyzerať adekvátne okolnostiam. Tvoj chlap ťa za všetky tie roky nikdy nikomu neprestavil, s nikým z jeho prostredia si sa nekontaktovala … čo ťa drží doma zamknutú a jeho kolegovia nevedia, že má ženu a deti, či čo? My sa okrem oficiálnych akcií stretávame s môjho muža spoločníkmi aj na súkromných rodinných akciách. Ja poznám manželky jeho obchodných partnerov, ich deti. Mne celé to vaše fungovanie príde na totálku divné.
@yoxinka trosku sa neviem rozhodnut ci to bola ironia alebo nie 😁 ale kludne pis ked tak 🙂
@autorka, prečo sa tak strašne bojíš,aby ťa nikto nevidel pri výkone práce? Hanbiť by sa mal skôr tvoj partner,ak je pravda, čo tu píšeš. Ale stále si mi neodpísala,či chodíš aspoň nakupovať,lebo nejako mi to hlava neberie,že by si si popri nákupoch oblečenia pre deti nekúpila aspoň raz za rok nejaké tričko alebo šaty... veď v obchoďákoch bývajú vo výpredaji aj za 3 eurá. Alebo tu na Koníkovi sú tisíce inzerátov napr.do 5 euro.
A to ste akože od začiatku fungovali tak, že si s ním nikam nechodila? Pred otehotnením ste predsa nejakú dobu museli spolu žiť a fungovať aj na verejnosti. Celé sa mi to zdá nejaké divné... A prečo si si s takým chlapom urobila aj druhé dieťa? Mne sa zdá, že ti to celé roky vyhovovalo,a až teraz si sa zobudila,lebo už ide do tuhého a vieš,že ti hrozí, že dobré časy sa už skončili...
@mrkvicka060 ahoj, aka praca by to bola? Ja tiež hladam prácu 🙂
Do teba hustil ….. Ty nemáš vlastný rozum? Vlastne sny? Ciele a ambicie?
Však nemusíš urobiť kariéru ako riaditeľka národnej banky, ale nemať na okuliare či opravu zubu?
A to žiješ s akýmsi riaditeľom. Vy nikam spolu nechodite? Ako si oblečená a upravená ty a ako on?
Že zarába nadpriemerne? Ok. Ale ty z toho nemáš nič. Čo myslíš keď tá vyhodí z bytu, že deti pôjdu s tebou? Kam?
Začínam si myslieť že toto je vymyslená story
Ja sa trosku strácam. Ak nepracuješ nemôžeš predsa poberať OČR, či?
Za ďalšie, vieš ty, že aj počas trvania manželstva máš nárok na výživné od manžela na seba a deti? Ak Ti fakt neprispieva smer súd. A ten rozhodne koľko manžel bude prispievať.
Poraď sa hoci tu v právnej poradni. Nasmerujú Ťa.
A ešte jedno upozornenie. Jedno z mojich detí je bohužiaľ často choré aj počas celého prvého stupňa. Neviem si predstaviť, že by som nepracovala toľké roky.
Je to samozrejme zložitejšie, musí sa zapojiť aj manžel či osobne, či finančne. Ale teda min. na 4 hodiny do roboty určite môžeš.
Ani nočné podľa mňa nie sú zlý nápad. Veď dospíš, kým prídu deti zo školy. 1.stupeň má družinu, ešte aj kadečo stihneš doma urobiť aj deťom sa povenovať.
Si v BA, kde je zúfalý nedostatok škôlok. Tak začni opatrovať zo 2 detičky, kým sú tvoje v škole. A už máš dáke financie.
A uvedom si ešte jednu vec, to, že ťa niekto uvidí ako predavačku, upratovačku atď (podľa tvojho muža nedôstojné práce) je JEHO problém.
Ja súhlasím s tým, že jediné Nepracovať z lenivosti je hanba.
Tie deti sú aj jeho..nie?Ty si nájdi prácu ani si nevieš predstaviť ako ti rozumiem.. Dcéra má 12 rokov s toho som pracovala asi 3,inak som s ňou doma.(kôli zdravotným problémom predĺžený rodicak do 6.r).. Manžel má tiež netlačí do práce ale on nám zas dopraje všetko čo môže.Kupim si všetko čo potrebujem,on sám by sa asi necítil dobre keď by som chodila ako osklbane kura..On si skôr sám nekúpi a nám dopraje...Ale k veci ,tiež som si teraz našla aspoň prácu (dohodu)na pár týždňov a veľmi mi to pomáha.. Ísť medzi ľudí, človeku doma s toho hrabe ..Ja trpím aj úzkostami a tak takže keď som doma je to všetko ešte horšie... Držím palce ..hlavu hore a mysli aj na seba ..
Smutný príbeh. Autorka, moja 7 ročná dcéra veľmi vníma tieto veci a je na mňa hrdá, keď ju zoberiem do sebou do práce. Úplne to na nej vidno, aj kolegovia mi to hovorili. A pamätám si, že ja som niečo podobné tiež vnímala ako dieťa...staršie dieťa, však to musí celú tú situáciu vnímať skoro úplne jasne, že ako si na tom. Tak sa vzchop pre svoje deti!
A co mas z toho ty, ze on zaraba nadpriemerne? Ako fungujete s peniazmi? Neviem si to popravde predstavit. Ved ak ti da peniaze na nakup, tak si daj spravkt okuliare a na nakup potravin si vypytaj dalsie. Ci ako to mate?To si si vobec nic neodkladala?
1 - Začni cvičiť. Aplikácia na telefón "Tréning formou 30 dňovej výzvy" bude na začiatok stačiť
2 - Ak si trúfaš Začni otužovať. So psychikou to robí úplne zázraky. Mám to odskúšané. Na Facebooku sú skupiny pridaj sa k niektorej v tvojom okolí. Je lepšie ísť z niekym, kto dá na teba pozor.
3 - skús secondhand obchody. Kamarátky si tam kúpili krásne kúsky za 1 euro. Chce to čas chodiť to pozerať ale ten ty teraz máš.
4 - skúsil by som sa opýtať na prácu v lidl a kaufland. Čo viem aj na polovičný úväzok berú. Čo by ti vychádzalo počas školy. Majú veľa zamestnancov a tvoju prípadnú absenciu by mali vedieť vykryť.
5 - z peňazí čo zarobíš si urob zuby. Popravde ak ti na to nedá peniaze tak ťa vôbec nemá rád. Ak povedal že on bude zarábať a ty sa starať o deti tak je to výdaj ktorý musí akceptovať. To nie je marnotratnosť ale zdravotný problém ktorý sa bude časom len zhoršovať.
6 - Trochu na odľahčenie. Milenec ti tiež dosť zdvihne sebavedomie. ;)
Bude to chvíľu trvať, ale bod po bode to dáš. Drž sa.
No.... takto to bude.... deti vyrastú, ty s fešákom určite skončíš, pôjdeš bývať sama alebo deťmi.... mysli dopredu, zamestnať sa, byť medzi ľuďmi, neboj vzchopíš sa.... a prajem ti nového chápajúceho priateľa...👉🖐😊