icon

Sťahovanie sa za prácou

justice2008
3. jan 2018

Baby, som z maleho mesta na vychode SR a coraz viac sa s manzelom pohravame s myslienkou odist odtial. Citime sa tu nedoceneni. Mame vzdelanie, rozhlad, sme tak stredne jazykovo vybaveni a zacinam si hladat pracu. Mame obaja po 30, nejake pracovne skusenosti za sebou. Citim sa az trapne, ked si zapytam na pohovore 800 € v cistom. Pritom bezne medzinarodne firmy zacinaju s 1200-1300 na mojej pozicii. Mame ambicie, nechceme cely zivot len setrit na hypo a triast sa, ci si to a to mozme dovolit atd. Mna laka Praha, len si to neviem realne predstavit, ako to zrealizovat. Mam na mysli pohovory, ubytovanie, stahovanie... Deti este nechodia do skoly, co beriem ako velke + Prosim podelte sa o skusenosti, urcite uz kopec z vas toto riesilo. Dakujem ☺️

Strana
z2
montemotherone
3. jan 2018

@justice2008 ja som z východu síce odišla ešte mladá, bez záväzkov, ale mám skúsenosť, že aj s deťmi som sa sťahovala. Áno, ak ešte nechodia do školy, je to trochu ľahšie. Hlavne pre vás 🙂 Lebo deti si zvyknú ľahšie na všetko. Myslím že najťažšie to je pre pubertakov 10-14... Nie je to ľahké, žiť mimo rodiny, blízkych, byť niekde vždy "cudzia" ...a byť východniar niekde inde ako na východe je ešte ťažšie (ako vidíš v niektorých komentoch) 😉
Myslím, že rozdiel medzi tým byť inde, ale na Slovensku a byť v Prahe, je veľký. Neviem, mám pocit, že aj samotní Slováci, ak sa spolu ocitnú mimo svojej krajiny, sú k sebe milší a držia spolu viac, akoby boli na Slovensku susedia 🙂 Potvrdzujú mi to aj moji známi žijúci v Kanade, v Anglicku... Ja som veľmi chcela ísť do zahraničia, muž sa nevedel rozkývať a skončili sme tak, že sme preč od rodín, ale na Slovensku. A cítim sa často rovnako osamelá akoby som bola v zahraničí. Nevidím v tomto rozdiel 😒

justice2008
autor
3. jan 2018

@majkat1 tak ma ohodnotila minule pani v personalke. Ale je fakt, ze gramatika nie je moja silna stranka. Ja na tie casy neviem vytvorit ani vety v slovencine 🙈🙊🙈 proste taky blby region, povie mi, ze tolko mi mozu dat v hrubom a to je zalostne malo. Takze ostavam neprisposobiva v tomto smere.
@loginexistuje nie som it ☺️ asi toto uz nepatrilo mne
@ivana11155 dakujem za tip, to som len vystrelila do prazdna
@montemotherone neries ju, ublizena je uz zjavne dost 😉 tu sa vlastne ukazalo to o com pise, ta neprajnost ludi (80%) vratane rodiny podla skusenosti. Moj manzel je tiez ten typ, ze ho treba kopnut aby sa pohol, on by aj chcel, ale nic preto neurobi, takze bud sa do toho pustim sama a on sa zvezie, ako vzdy alebo si to o par rokov budem vycitat.

dai
3. jan 2018

@miri1986 dala som ti like lebo s tebou plne suhlasim az teda na tu stat o platoch - beriem ze robim v it ktore patri medzi tie lepsie platene obory ale takych je viac... viem ake maju platy moji peers v Nemecku, Svajciarsku ako aj Rakusku - tie platy som myslela konkretne na moju poziciu - ide o stredny manazment v it a chcela som tym najma napisat ze tam zarobis 2 aj viackrat Tolko ako v ba na tej istej pozicii a teda vo vsetkych troch vymenovanych pripadoch ide o socialne daleko silnejsie staty ako je Slovensko... ( v Nemecku som pracovala 6 mesiacov na nemecku zmluvu , v Rakusku a vo Svajciarsku mam podriadenych , preto viem ake platy tam su za aku pracu - ako pisem, v mojom obore - nie som pritom programator )

myslim ze ste velmi rozumne pristupili k stahovaniu, quitujem hlavne tvoj pristup ze si nezobrala prvu blbost, zapracovala na sebe aby si mohla zacat nejaku normalnu karieru - inak ja som tiez v ba zacinala v call centre zameranom na it podporu... drzim palce

dai
3. jan 2018

@montemotherone keby sa ten bratislavacentrizmus dal tak jednoducho zrusit🙂 problem je ze do BA sa hrnu zahranicne firmy napriek tomu ze vsade inde v SR by dostali omnoho vacsie vyhody... na konci roka som videla taku fajn reportaz kde sa rozoberal tento problem a pekne tam bolo skonstatovane ze zial vychod o vela prisiel v case divokej privatizacie, kedy tam bolo kopu podnikov, zial si ich vseliake dnesne pseudorezesovske celebrity rozobrali a zruinovali to tam - doteraz sa z toho vychod nespamatal... v kazdom pripade v Kosiciach je uz dost pobociek velkych firiem kde ludia mozu pracovat za velmi slusne platy s nizsimi nakladmi na zivot ako v ba...zial ani tie dialnice negarantuju prichod investorov ( vid priemyselne zaostaly Balkan s asi najkrajsimi dialnicami siroko daleko...) Slovaci do tej BA vrazaju minimum penazi, skor BA peniaze idu do zvysku Slovenska , podnikatelia nemaju ziadne vyhody, nic z EU penazi neide do BA regionu etc. ...
inak suhlas ze kazdy chce asi byt doma ( to je dovod preco ja by som zo SR neodisla, napriek jazykovej vybavenosti by mi vsade chybala Rodina a asi aj ta sr mentalita - aj ked nemyslim tu ktoru popisuje justice. - zial tu musime zacat kazdy od seba nielen nadavat na druhych☹ )

miri1986
Autor odpoveď zmazal
miri1986
5. jan 2018

@minutka dakujeme 😊

Strana
z2