Ste za to, aby mali učiteľky v škôlke vysokoškolské vzdelanie?
Ste za to, aby museli mat ucitelky v MS vysokolske vzdielanie?Preco ano a preco nie?
Ja som par rokov dozadu poznala absolventku Pedagogickej fakulty, ktora chcela fobit ucitelku v MŠ. Nemohla, musela si robit nadstavbu na strednej pedagogickej. Prejde par rokov a prave absolventka strednej pedagogickej bude musiet mat aj vysoku pedagigicku. Na hlavu postavene. Ako bolo spomenute vyssie, ako to urobili zo zdr sestrami. Lebo vplyvny clovek a odbornik, prof. Krcmery ( nech odpociva v pokoji) a jeho blizki ludia v politike zalozili VS a potrebovali studentov, tak museli zmenit zakon a o studentov mali vystarane. Politicky biznis. Takto bude aj teraz, ked zakon prejde. Nieci biznis.
vie mi niekto dať na to link,alebo kde sa o tom hovorilo?Ďakujem
A co sa platov tyka, treba zvysit tarify v tabulkach a platovy postup az do 40 rokov praxe, kedze sa predlzuje odchod do dochodku. Radsej nech vopchaju peniaze do platov, nez do zbytocneho vzdelavania. Efekt bude okamzity.
Ahoj @autorka.
Ked si polozim otazku, ci sa deti v skolkach ucia take veci, na ktore musi mat jeho ucitel vysokoskolske vzdelanie, mam odpoved. Myslim si, ze nie. Preto je podla mna zbytocne studovat dalsich 5 rokov nieco, co sa ucitelky ucia na strednych pedagogickych skolach.
V predskolskom veku je skor dolezity pristup k detickam. A preto by sa mi viac pacili rozne kurzy alebo vzdelavanie ucitelov v MS na kreativitu pri tvorbe s detmi a psychologiu. Na to netreba 5 rocnu VS.
Ale toto by skor vedeli posudit samotne ucitelky v MS, ktore VS maju a v com im vyska pomohla oproti kolegyniam, ktore ju nemaju.
@kvetinka75 tak,tym ze som to skusila(mam pedagogickú akademiu) ale robim v inej oblasti ktoru som vystudovala inde a viem porovnat rozne oblasti, je pre mna povolanie ucitelky v MŠ ozaj povolanie.nie je to pre hocikoho,musis byt na to ozaj doslova stvorena.za mna jedno z najnáročnejších.ked sa hras doma hoci aj s tromi detmi,neda sa to porovnat s tým ked ich mas v triede 20..ist na VS v domneni ze to bude lahka praca je velky omyl🙂
@zuzinabila ano je velmi narocne, dnes robit s detmi a ich rodicmi je naozaj na slucku, ale riez myslim, ze netreba VS,
co sa tyka vzdelania, viac zien pise, ktore absolvolali aj to aj to, ze im VS tolko nedala, ony tym presli a ako pises, VS nepomoze k tomu, aby to bolo lahsie, skor zalezi od pristupu samotnej ucitelky, ak niekto chodi do prace, ze musi, tak tomu ani VS nepomoze. To sa samozrejme tyka vsetkych profesii.
ja k tomuto nazor nemam, pretoze neviem co sa uci obsahovo na strednej pedagogickej a co na VS.
ale najviac sa mi paci ked niekto napise ze stacia "nieake" skolenia a srdiecko a vlastne to iste robia matky doma..... nie nerobia, v skolke by ucitelka mala presne vediet co ma dieta v ktorom veku vediet (zatial co matky jednorocnych deti ucia basnicky, skladaju puzzle, chodia na 3 kruzky tyzdenne, ucia ich pocitat do desat a ked nahodou neukazuju prstom, tak je to pruser, lebo je urcite autista), kazda cinnost v skole, v skd, aj v ms ma presne dane vykonove a obsahove standardy, ciele, plany....
to je take iste zmyslanie ako o vychovavateloch, ved oni nic nerobia, len sa hraju s detmi a este su na slniecku vonku a tiez ucitelia, co sa stazuju, ved maju cele prazdniny volno, atd.
@heln tieto predsudky su voci mnohym povolaniam. Tety na poste len peciatkuju, upratovacky 5 minut pobehaju s prachovkou, knihovnicky oprasuju prach z knih a ucitelky v materskych skolach piju kavu (uz jej museli vypit hektolitre za cely pracovny zivot aj s ucitelkami zakladnych skol).
Ja sa v tejto problematike nevyznám a dovolím si tvrdiť, že ani väčšina komentujucicg tu nemá ani páru. Ale zahlasit, že stačí keď je učiteľka milá a vie to s deťmi mi príde úplne od veci. Pre boha každý jeden kto pracuje s ľuďmi či malými alebo dospelými musí byť milý a vedieť pracovať s ľuďmi. Ale to z neho ešte nerobí dobrého v tom co robí. Naozaj netuším či stačí stredná alebo vysoká. Minimálne aspoň nejaké pedagogické vzdelanie by tam byť malo, keďže v MŠ nejde len o to udržať deti pri živote kým sa rodič vráti z práce. Mať vnútorné predpoklady pre túto prácu je dôležité a bez toho to samozrejme nejde, ale keď ma človek len to a nemá žiadne znalosti prislúchajúce tomu odboru, nie je to ucetelja v materskej škole, ale pestúnka, ktorá stráži odložené deti.
Zbytocne, v Rakusku mas bezne iba 4 roky strednu alebo 2 , 1 rok nadstavbu. A staci to. Dolezite je, ze vedia hrat na napr gitare, klaviri, vedia tvorit s detmi a ovladaju taky zaklad pedagogiky a psychologie. Tam nemozes robit ziadnu Diagnostiku, proste je tam vysoka skola zbytocna
@dianka555 preboha deti chodia k logopedickam, nevedia dobre rozpravat a ty by si dala do skolky ukrajinku, ktora nevie dobre po slovensky???
@kvetinka75 mozem to porovnat, robila som uctovnictvo pre 3 firmy, tiez a buyers energii. Nez som sa dostala k tomu, ze idem do skolky ineho o dost vela casu. Isla som , lebo som chcela. Je to o dost narocnejsie, terminy mas aj v skolke, odovzdavanie roznych planov, podkladov, porady do 21:00 su bezne. Aspon u nas boli. Kopec organizacie, skolenia cez vikendy ( my sme museli ist) , na zaciatku roka bol list s ponukou a musela som nazbierat urcity pocet bodov. A hlavne je to velka zodpovednost. Ked sa nieco stane v uctovnictve, vzdy mozes opravit, bude to blbe, ale mozes. Ked sa stane na burze, ok rucis do 10tis eur za chybu, ale tiez sa to vzdy dalo nejako uhrat a tych chyb bolo velmi malo. Ked sa nieco stane dietatu, tak si na sude a mozno skoncis v base. Ale hlavne uz budes mat na rukach to, ze sa nieco stalo zrovna pocas Tvojej pritomnosti. Co odovzdas rodicom? Papucky s tym, ze dieta lezi na ARO? A ako malo staci k tomu, ze sa nieco naozaj stane. Kazdy den mas ine situacie. Su dni ked je klud a su dni, ked si rada, ze nejak dozijes vobec 17:00 a mozes ist dorobit pripravy na aktivity a ist konecne domov. Ja som po materskej isla robit do obchodu s modou, to je taka pohoda. To sa neda porovnat. Do skolky pojdem, ked na to zase budem mat chut a energiu. Cize o par rokov. Je to psychicky narocne povolanie, nielen skrz deti, ale aj rodicov.
@elizabet173 presne tak, tabulky v skolstve nepustia. Ja som chcela ist robit asistentku do ZS, ale rovno mi riaditelka povedala, ze mam prilis vysoky titul...Mgr ucitelstvo...ze oni potrebuju SS s pedag.minimom...peniaze. Co na tom, ze ja by som robila i za taky plat, co ma asistentka...
@katulienkax to by som netvrdil, jedná ukrajinka sa tu vydala pred 8 rokmi, prišla sem aj s dcérou. Dievča malo 14-15 rokov, má strednú pedagogickú a robí učiteľku v škôlke. Školu si už robila na Slovensku a ani prízvuk už nemá ani nie po pol roku už nemala žiadny prízvuk. Ale tak zase je talentovaná na jazyky, vie aktívne nemecký, anglický. V škôlke majú aj angličtinu pre deti , spievať vie a hrať na klavíri, gitare . Baví ju to, vždy chcela robiť učiteľku v škôlke. Tvrdí že to je jej poslanie.
Odkiaľ ste to vzali,že bude treba mať vš?To sa hovorilo minimálne 10 rokov dozadu.Dajte niekto nejaký odkaz už na to,že to bude potrebné,návrh zákona,odkiaľ máte tieto informácie?
Ja uplne off topic, ale ja by som najma tym babam (a muzom) co to robia zo srdca a neberu nase deti, ktore im zverujeme ako pritaz dala pokojne aj 2k Eur. Maju moj nekonecny obdiv a nenadarmo sa im hovori druha mama.
@elizabet173 ja chcem napisat to,ze síce pijem kavu,ale to nie je to jedine. Ms nie je vobec uschovna deti,nie je to len kreslenie...len ...len...aj take len kreslenie ma byt organizovane s istym cielom..niektori rodicia si mozno myslia,ze sa tu deju veci bez hlavy a paty,ktore maju len vyplnit cas.
@akje asi si nečítala všetky komentáre, lebo ja som písala, že na strednej pedagogickej sa vyučuje predškolská psychológia 4 roky a je to maturitný predmet. Rovnako hudobná, telesná, výtvarná výchova. Učiteľky sú v rámci VV dosť kreatívne, ovládajú hudobný nástroj a telesné aktivity. VŠ nepotrebujú.
Rovnaka blbost, ako ked si sestricky musia robit výšku. Stredna skola pedagogicka je uplne postacujuca pre ucitelku v materskej skôlke.
@atika11 rozpráva sa o tom v rámci obnovy tu si môžeš prečítať trochu https://standard.sk/320633/horecky-sa-nestotozn...
Namiesto toho, aby sme naše vysoké školy konečne pozdvihli, aby aj slovenská VŠ znamenala, že vyštudovať ju nemôže len tak hockto, aby tu nemal titul každý debil, podme vytvoriť ešte viac zbytočných odborov, len aby ľudia, ktorí ma to realne nemajú, mali titul pred menom z nejakej hatlaniny. Lebo podľa zákona si to napríklad štátna správa žiada, tak sa externe študovali rôzne hatlaniny, ktoré by som ja zrušila. Treba okresať ten nadbytočný počet rôznych sociálnych prác, masmediálnych komunikácií, predškolských pedagogík a podobnych zbytočností, ktorých tu máme zbytočné kvantum a ide to na ukor kvality. Potom by sme tu neplakali nad tým akú úroveň má naše školstvo. Takýmto spôsobom budú naše školy jedine na smiech.
Podľa mňa nemusí mať VS. Skôr by som prijala psychotesty každé dva roky ako v iných profesiách funguje.

@zuzinabila ja som písala ich pohľad, prečo sú tam. Zdalo sa im jednoduchšie ísť do škôlky ako robiť napr. účtovníctvo alebo niečo, kde treba viac rozmýšlať , hľadať riešenie, napredovať, učiť sa stále niečo nové - napr. jazyky, program. Ja som robievala animátorku v letných táboroch, takže viem aká je to práca (a v škôlke nie som, pretože ma to dlhodobo nebavilo). Ano , vyžaduje si to kreativitu , máš zodpovednosť za deti ale pravdu ? Nie je to zase tak náročné ako robiť za pásom, alebo účtovníctvo, kde si stále v strese, máš termíny, nejde ti program, sledovať stále niečo nové, alebo sa naťahovať niekde v kuchyni s hrncami.