icon

Treba oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi hneď ako je potvrdené gynekológom?

2. sep 2021

Ahojte chcem sa opýtať treba oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi hneď ako je potvrdené gynekológom ( aj keď ešte nemá žena tehotenskú knižku) ?
Ak áno tak ako sa to dokáže zamestnávateľovi bez knižky?
Pracujem totiž v závode a zdvíham aj ťažšie veci.
Za odpovede vopred ďakujem.

pribinak
•
2. sep 2021

Tak ak nechceš dvíhať ťažké, tak oznam. Nemusíš mat knizku, stačí lekárska správa

alenah31
•
2. sep 2021

nie, ty to nemusíš oznámiť vôbec - ale v tom prípade sa na teba nevzťahuje ochrana tehotnej vyplývajúca zo ZP.

sissy27
•
2. sep 2021

ak chceš nejaké úľavy kvôli tehotenstvu v práci, tak musíš oznámiť tehotenstvo čo najskôr - písomne a doložiť potvrdenie od lekára (akékoľvek) a zároveň požiadať aj o úpravu pracovných povinností, preradenie na vhodnú pozíciu alebo teda čo chceš/potrebuješ v zmysle zákonníka práce. Inak nie si povinná tehotenstvo oznamovať vôbec, ale patrilo by sa aspoň pred nástupom na materskú.

nafka0483
•
2. sep 2021

Tehotenstvo "netreba" oznamit vobec.

Ak ale chces, aby si bola povazovana aj pred zakonom za tehotnu zamestnankynu a teda si mohla ziadat upravu pracovnych podmienok, byt chranena a pod., tak je v tvojom vlastnom zaujme oznamit to. Kedy tak urobis je na tebe - mozes tak urobit hned ako mas tehotenstvo potvrdene. Na to nepotrebujes mat tehotensku knizku, staci potvrdenie lekara.

Nezabudni tehotenstvo oznamit pisomne a mat o tom doklad - bud podpisanu kopiu oznamenia, alebo dorucenku ak posielas postou, pripadne potvrdenie zo systemu ak sa to u vas riesi elektronicky. Zaroven spolu s oznamenim mozes ziadat o upravu pracovnych podmienok - nedivhat tazke bremena, nerobit nocne a pod.

dajana19
•
2. sep 2021

Snáď nebude vadiť ak sa sem votriem...chcela by som sa opýtať niečo podobné. Kedy oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi ak ide o reťazový pôrod?

autor
•
2. sep 2021

@alenah31 no práve mi nejde o úľavy len sa bojím aby som o bábo neprišla ak budem zdvíhať ťažké veci

alenah31
•
2. sep 2021

tak to potom oznám čím skôr - oficiálne s potvrdením od lekára. Toto je jediná možnosť ako žiadať úľavy, ktoré poskytuje tehotnej ZP.

nafka0483
•
2. sep 2021

Autorka: Ved praveze ti ide o ulavy presne v tom zmysle, ze potrebujes upravit pracovne podmienky, aby neohrozili tvoje tehotenstvo. Oznam to teda cim skor so ziadostou o upravu pracovnych podmienok.

@dajana19 Kedy chces, najneskor mesiac pred nastupom na matersku.

dajana19
•
2. sep 2021

@nafka0483 diki moc🍀

kiki68
•
2. sep 2021

Zalezi aka praca, pri rizikovych cinnostiach to oznamit treba. Ja som musela, lebo robim s detmi do 2,5 roka veku a tam je riziko cytomegalovirus a tiez dvihanie cez 10kg vahy. Tiez ak robis napr s farbami, lakmi, kde su vypary a pod veci . Ako musia bud preradit napr iba na administrativu alebo to inak upravit

frota3
•
2. sep 2021

istotne to oznam, aby ti vykon prace nahodou nejak neuskodil.

marianna_peskova
•
2. sep 2021

Oznám mu to písomne do konca piateho mesiaca.