icon

Trhanie dovolenky zamestnávateľom

emminkalenka
22. okt 2022

Dobrý deň,
Až mi s otázkou bude vedieť niekto pomôcť budem vďačná. Môže mi zamestnávateľ strhávať z dovolenky bez môjho vedomia? Nieje náhodou tak, že ja musím v každom prípade podpísať papier o dovolenke ?
Ide o to, že tento rok som si podľa všetkého vyčerpala paragrafy na seba aj na deti. Lenže k lekárovi keď treba, s deťmi ísť musím. Prednedávnom mi pomedzi reč zamestnávateľka povedala, že mi tie dni, resp. hodiny, ktoré chybám bude trhať z dovolenky, že to všetko sčíta a strhne. Má na to právo?
Ďakujem za odpoveď

zmrzlinka2021
•
22. okt 2022

@emminkalenka a z čoho iného chces strhnúť tie hodiny?

lilianka28
•
22. okt 2022

@emminkalenka a čo iné chceš? Absenciu či neplatené voľno+platiť si odvody?

anesim
•
22. okt 2022

@emminkalenka tak s detmi pojde k dr muz, aj on ma 7 dni, a ked nie, tak jedine si brat dovolenku

koniarova
•
22. okt 2022

Nechápem.

bibina32
•
22. okt 2022

@emminkalenka áno môže, buď ti tam dá dovolenku alebo si to môžeš nadrobiť.

draik
•
22. okt 2022

Nemusíte čerpať dovolenku, ale zároveň nebudete mať za dané obdobie uhradenú mzdu. Nepôjde však o absenciu, keďže ide o ospravedlniteľnú neprítomnosť v zamestnaní (pracovné voľno bez náhrady mzdy).

viestta
•
22. okt 2022

Bud budeš chodiť na úkor dovolenky, bud to nadpracujes alebo budeš mat ospravedlnenie neplatené voľno a zaplatíš si odvody. Alebo si dáš vystaviť na dany deň OCR ak ide o členov rodiny alebo PN ak ide o teba. Nič ine zákony neumožňujú.
A čerpanie dovenky ti môže zamestnávateľ nariadiť, takže nemusis žiaden dovenkovy lístok vypisovať. Tentoraz úplne zbytočné prskas, zamestnávateľ nič neporušil, skôr je ústretový, pretože ty nevieš aké máš povinnosti a prava

emminkalenka
autor
•
22. okt 2022

@viestta ďakujem za odpoveď. Ešte som sa s takouto situáciou nestretla, preto som sa opýtala. Len som chcela vedieť či to je možné.

samkolea
•
22. okt 2022

Bud to je 7peciatok na deti tj asi 50hodin od zamestnavatela alebo si zobrat nahradne volno ktore spociva v nadrobenych hodinach, nadcasy.

zuzubb007
•
22. okt 2022

Jasne ked vycerpas 7 dni zo zakona, tak hadam nechces byt doma platena a nic nerobit, je to samozrejme, ze potom sa cerpa dovolenka

draik
•
22. okt 2022

@viestta
Len drobnosť - v tomto prípade nemožno nariadiť čerpanie dovolenky a už vôbec nie spätne.

mogaa
•
22. okt 2022

@emminkalenka no keďže si si minula priepustky a nechceš na dobu čo ideš k lekárovi dovolenku, môže ti to rátať ako absenciu....aj to je riešenie.....

viestta
•
22. okt 2022

@draik iste. Ale keď mi dôjde zamestnanec s papierom od doktora a nemá už paragrafy co s nim? Keby bol zamestnanec rozumný, tak požiada o dovolenku vopred a nemusíme sa mi dvaja naťahovať o slovíčka.

draik
•
22. okt 2022

@viestta
Postupuje sa presne podľa ZP - pracovné voľno bez náhrady mzdy. Nič neobvyklé.

viestta
•
22. okt 2022

@draik joj, ale život je o niečom inom ako iba a len dikcii zákona. Áno, zákony treba dodržiavať, ale čo nie je zakázané to je povolené. A ústretovosť nie je zakázaná.

martinapn
•
22. okt 2022

@emminkalenka Máš nárok na 56 hodín návšteva lekára a 56 hodín sprievod k lekárovi.Toto všetko si si už vyčerpala?

draik
•
22. okt 2022

@viestta
Keby ste aspoň čítali s pochopením, na čo som reagoval. Inak povedané na Vašu otázku a predtým na Vaše mýlku.

viestta
•
22. okt 2022

@draik neviem co mi vykas, ale dobre pan doktor, mate pravo na svoj právny názor. Ja sa ne vec dívam z praktického a ľudského hľadiska. Je pre zamestnanca aj zamestnávateľa výhodnejšie, ak sa dohodnú, že sa bude čerpať dovolenka. A všetko bude v poriadku aj podľa zákona. Stačí sa dohodnúť.